14.06.2026 10:41
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Re-dve o dimenzijama akvarijuma
zander
Nije mi cilj pokrenuti temu o dimenzijama i debljini stakla, da priča ne ode posle u tom pravcu, o tome je dosta pisano. To je Radmanovac odradio do detalja... Thumb up

elim da priča ide u ovom pravcu...

Za aquascaping već ide tu neko nepisano pravilo o dimenzijama akvarijuma, 60x35x30, 60x30x35, 120x60x45, 120x45x45, 90x45x45 i tako dalje...

Uvek se preporučuje uglavnom da dubina akvarijuma bude veća ili jednaka od visine akvarijuma. to je i logično, na sve to se jo dodatno tei jo većem prividnom povećanju dubine akvarijuma nekim trikovima iz aquascapinga, podizanjem zadnjeg dela podloge na primer ili sakrivanjem zadnjih sastava stranica i poleđine akvarijuma, kao to je slučaj kod onog čuvenog Cliff Hui-ovog akvarijuma, dobro poznatog svima, ali ipak evo LINK.

Malo gledajući, a koga drugog nego Takashi Amana i njegovu galeriju u Niigati na Youtube, zapitao sam se oko nekih dimenzija akvarijuma koji krase tu galeriju....
Pogledajte prvo ovaj Link ili neki drugi ima i boljih linkova... i obratite panju na dimenzije. Mislim da mnogima to promakne jer akvarijumi stvarno jako lepo izgledaju pa se ne obraća panja na taj "detalj" Wink

Uradio sam CaptureScreen iz nekih delova gorepomenutog videa,
I Pitanje...
Koje su dimenzije ovh akvarijuma, odpilike, po vama... č
irna x Dubina x Visina č

Broj 1 0:06
i45.tinypic.com/ke6par.jpg

Broj 2 0:39
i47.tinypic.com/2ziri1g.jpg

Broj 3 1:17
i48.tinypic.com/6jk35x.jpg

Broj 4 1:33
i50.tinypic.com/n4xzq1.jpg

Broj 5 3:10
i48.tinypic.com/14ad7hs.jpg

Broj 6 3:53
i46.tinypic.com/1jkjk9.jpg
Edited by zander on 28.05.2010 13:27

isnogood
Ako su kabineti i rasveta neke standardne dimenzije mozda bi moglo po njima da se odrede dimenzije staklač

S obzirom da je akvarijum slika koju posmatramo cini mi se da ima smisla traziti u vec uvazenim formatima odnos sirine i visine. E sad, za dubinu u odnosu na dimenzije prednjeg, odnosno zadnjeg stakla nemam ideju.

http://en.wikiped...pect_ratio

EDIT: vrlo je nezahvalno odredjivati dimenziju objekta koji je prikazan u perspektivi. Ima li arhitekte medju namač

EDIT2: zaboravih da kazem/napisem da sam ubedjen da je gore pomenuti gospodin sigurno, po nekoj logici, odredio i odnos prednjeg stakla i visine postolja. A mozda je, a ne bi me cudilo, projektovao i reflektor tako da isti stoji na odredjenoj daljini od stakla.
Edited by isnogood on 28.05.2010 00:48

isnogood
Recimo da korisi standardna stakla...
http://www.adana.com.sg/productsPage/ada_aquarium_tank.html

silwert
gledaj ovako japanci su dosta sitniji od nas tako da im ni jedan aq nije dublji od 50cm kao sto je i na linkovima koje si dao
aq na prve 4 slike svi imaju iste visine 60cm a sirine su 45cm dok duzina variara od 100 cm za onda dva na 4 slici sto stoje u paru dok ovi sa leve strrane su dugi po 120 mozda malo jace ako uzmemo da su svetiljke svuda iste i da su duzine 40cm

isnogood
Samo da se dogovorimo oko imenovanje za dimenzije. Nema duzine vec: irina x Dubina x Visina gde su:
- irina x Dubina = osnova, dno akvarijuma
- irina x Visina = predjne, tj. zadnje stako
- Dubina x Visina = bocna stakla
Edited by isnogood on 28.05.2010 01:45

biobiofizicar
U ovoj temi pokrenuto je mnogo interesantnih pitanja. Pocevsi od osnovnog o dimenzijama stakla sa aspekta lepog akvarijuma do vrlo interesantnih podpitanja o trikovima postizanja efekta dubine, a ja bi tu dodao jos i pitanje polozaja posmatraca (to jest i kamere ili fotoaparata) u odnosu na prednje staklo.

Sto se tice prikazanih akvarijuma mislim da je vecina (SxVxD) u merama 90x60x45cm i 120x60x45cm sto je naravno povisoko sa naseg hobistickog aspekta sa zatvorenim haubama i "kilavim" rasvetama ali su sa prikazanim kabinetima Dedini akvarijum dosli u idealnu ravan sa ocima onizih japanaca koji se setaju ispred njih.
A ako malo bolje pogledamo i postavke u njima vidimo da je Dedica davno napustio onaj kanonizirani nacin scapiranja sa blagim rastom visine podloge ka zadnjem staklu. Ove postavke su sve drugo samo ne blago uniformno dizanje podloge ka nazad.
Takodje bih napomenuo i da je u istinski dobrim i visoko plasiranim (na takmicenjima) akvarijumima davno napusten i sablonizirani pristup o postavci harda i sadjenju biljaka stepenasto po sistemu prednji srednji zadnji plan (od nizih ka visim)...
Skromnog akvabastovanskog znanja upravo sam na te detalje obracao paznju analizirajuci tudje, po meni dobre, akvarijume i trudio se da ih primenim u svojim staklima i pri fotografisanju istih...

Ja sam pristalica maksimalnog eksperimentisanja sa nestandardnim dimenzijama stakla i recimo moj sledeci cilj je 250do300cmx30do40x40do 50cm znaci jako dugacko i nisko velike povrsine dna. Ovakav akvarijum je sigurno tezak za slikanje, ali deluje mocno u stvarnosti, ma da je za njega strasno vazno kako je visinski postavljen u odnosu na posmatraca. Ako je prenisko postavljen i posmatrac ne vidi unutar akvarijuma odraz od gornje povrsine vode ovo je kesa od akvarijuma, a sa odrazima u vidnom polju ovo postaje ludilo...
Cesto sam razmisljao i da okrenem neki akvarijum za 90 stepeni da bocna strana postane prednja i da probam tako da ga izscapiram po dubini...
itd, itd,...Wink
Naknadni edit:
Kada sam rekao da je nasa rasveta "kilava" u odnosu na Dedicinu, mislio sam i na cinenicu da je kod njega preko 50% svetla difuzno dnevno svetlo stiglo do akvarijuma iz svih pravaca preko mnogobrojnih svetlarnika arihtektonski ugradjenih u ovu zgradu. Jos jedna tema za razmisljanje...
Edited by biobiofizicar on 28.05.2010 02:39

Arcus
Pre nego to sam radio ovaj akvarijum gledao sam akvarijume Dede. Odmah sam znao da elim da bude otvoreni akvarijum i da nemoe biti iri od 90cm. Odredio sam da će dubina biti 45cm a jedino je visina bila "upitna". Gledajući njegove akvarijume vidimo da su dosta visoki, većina oko 55-60cm. Moj akvarijum je visok 50cm. Mislim da nisam pogreio, moda,moda da sam iao na 55cm visine zato to nikada ne naspem vodu do vrha +2cm hlapljenja do zamene do zamene... Mislim da je 60cm ipak malo previe jer bi mi onda trebala neka stoličica kada neto radim po dnu,dobro i pinceta je tu ali nekada se neke stvari nemogu odraditi pincetom.
Neznam da li ste primetili neto po meni vrlo bitno, njegovim akvarijumima se moe prići sa svih strana (to nije slučaj kod mene,a verovatno niti kod 95% vas sa foruma) pa i kada je visok 60cm nije problem niskim Japancima stati na nekim stolčić visine 20ak cm raditi po akvarijumu kada je tako "pristupačan".
Poanta ovog mog posta je da, uspoređujući odnos stranica mog akvarijuma i akvarijuma na prvoj slici procenjujem da je odnos visine i dubine 3:2,verovatno je visina 60 a visina 40-45. to se tiče irine, to je teko proceniti na osnovu prve slike ali verovatnio je neki idealni omer 5:3:2 (irina:visina: dubina)

biobiofizicar
Na slici 4 desno (u Zanderovom postu) vidi se i japansko visinsko pomagalo za dovatanje dna u toku radova u akvarijumu. Otvoreni akvarijum dostupan sa svih strana je san svakog akvariste (pa jos vise takvih u nizu...).
Dedica je retro oldtajmer lik i koristi stare aspect ratio proporcije prednjeg stakla.
90x60cm=3:2 foto 35mm film
i
120x60cm=2:1 bioskopski format

Naknadni edit:
Ma da naravno i Dedica voli da eksperimentise sa dimenzijama.
Evo jos jedamput pregledah ovaj video snimak sa Zanderovog linka i ispade da je visina 60cm maltene najstandardnija dimenzija koju koristi na svojim akvarijumima postavljenim u galeriji. Verovatno je ovo uslovljeno najoptimalnijim uglom gledanja posetioca na njegove otvorene akvarijume kao i zeljom da scapira sa mega panjevima i mega kamenjem i biljkama koje mega rastu u uslovima koje im pruza.
Edited by biobiofizicar on 28.05.2010 14:17

branimir ok
Pa verovatno niko nije citao temu intervju koju sam postavio . U galeriji na tom sajtu su obradjeni cicini staklenci u detalje sa dimenzijama akvariuma rasvetom itd.Jeste da ni ja nisam stigao sve da pregledam pa ko ima malo vise vremena neka prosurfuje ima dosta zanimljivih detalja.
recimo ovako - http://www.aquajo...y_01ru.jpg
Dosta akvariuma ima na visini 60 cm ...

Radmanovac
isnogood je napisao:
Samo da se dogovorimo oko imenovanje za dimenzije. Nema duzine vec: irina x Dubina x Visina gde su:
- irina x Dubina = osnova, dno akvarijuma
- irina x Visina = predjne, tj. zadnje stako
- Dubina x Visina = bocna stakla

Pre nego ita počnem o odnosima strana, hteo bih da podsetim na jedan link.
http://www.youtub...P4KFwtZKNo

Pre oivljavanja aqua-scapinga na ovim prostorima i pojave kockastih akvarijuma, u jeziku akvarista je utemeljena reč Duina akvarijuma i miljenja sam da ova tema ne treba da unosi dodatnu konfuziju u nazive za mere akvarijuma.
Naime:
Prema Dekartovom koordinatnom sistemu svaka tačka u prostoru je definisana sa tri koordinate, dok je svaki objekat oblika kvadra određen trima stranama: Duinom, irinom i Visinom.
Akvaristika kao takva i dalje prednju stranu posmatra kao Duinu sa Visinom. Jedino to je akvaristika umesto izraza irina, radije upotrebaila izraz Dubina. Obzirom da se akvarijum uvek gleda od napred. Logično je da je u tom slučaju Dubina ekvivalentna irini. U slučaju da imamo dvorino jezero, Dubina bi se odnosila na Dubinu vodenog stuba jezera, obzirom da ceo sistem posmatramo odzogo.
U slučaju prikazanom na slici gde se ceo sistem posmatra od napred sa desna na levo:
Duina: Y
Visina: Z
irina (Dubina): X

to se samog Amana tiče, sve dimenzije akvarijuma koje pravi prikazuje po sistemu D//V, dakle prvo daje dimenziju dna akvarijuma, a potom i njegovu Visinu.

Zato dekica konstantno pravi akvarijume koji imaju veću Visinu od irineč Mislim da je u pitanju prost marketing i u tome da prednja (vidna) strana bude to veća u odnosu na litrau akvarijuma koja diktira debljinu stakla kojom se akvarijum sklapa.

Sa slika koje su postavljene, deluje kao da svi akvarijumi prate dimenzije sa prodajne eme koju radi ADA program.

A zato ba te dimenzije, ostaje za dalje polemisanje.
Radmanovac attached the following image:
y_x_z.jpg

isnogood
Thumb up

kisleon
pa ima on tu raznih, primetio sam da ovi akvarijumi vie idu u visinu nego u dubinu, npr.: 120 x 40 x 60. Panjevi su isto dosta visoki, a i biljke su putene u vis npr.: slika broj 2 rotala

Moke
Stara tema ali interesantna....ApplauseIma vise razloga zasto Amano ide ovakve dimenzije, zbog toga sto on pretezno preferira podlogu kao osnovu Filtracije, dok kanister filter radi na principu mehanickog filtera vise nego biooloskog, pa imamo u stvari dvije stvari a to je visoko podignuta brda u vidu podloge, kao i za pravljenje vizuelnog dojma dubine i prostora, a u stvari on tim ujedno i rjesava jake kolonije poz.bakterija u kombinaciji sa svojim preparatima koji su jos uvjek tajna. Jos jedan fazon visine nasprem sirine je ljepse izlaganje bilja koje on sadi u kombinaciji sa granama i mahovinama Mikrosorumima rotalom itd..dok Iwagumi tankovi isto tako zastupaju visine do nekih 60cm stim da su dugi preko 2 Metra pa imamo opticku varku da je tank plitak, sa podlogom koja ide nekada i do pola tanka, pa se koristi stijenama da utegne citavu skalameriju od obrusavanja itd...znaci sto bolja i rasteresitija podloga imamo bolji protok vode kroz podlogu, vecu izmjenu samim tim kiseonika kroz tlo i kvalitetniju pozitivbakterijolosku razgradnju, otpadnih materija Nitrita, Nitrata, Amonijaka itd...ovo su neka moja razmisljanja i zakljuci, i naravno slag na tortu je MH..Smile

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,967 jedinstvenih poseta