14.06.2026 10:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Moj prvi akvarijum
Juice_93fu
Ovo je moj prvi akvarijum koji je formiran pre 2 nedelje, formirao sam ga najmanje 3 puta do sada zbog problema i manjka informacija, sada kada sam napokon krenuo malo intenzivnije da ucim ovo sam napravio, nije nista posebno ali ja ga volim zato sto mi je prvi akvarijum Smile

Zapremina 75 litara

Za osvetljenje koristim 2 day light neonke fotoperiod 12 sati

Podloga: Kvarcni pesak sitne granulacije (imao sam za podlogu i zemlju za cvece ali usled neinformisanosti, nisam imao co2 i slabo osvetljenje je bilo + mnogo mirkoelemenata i eto ga problem sa bakterijom cijano i drasticnim povecanjem amonijaka pa sam rasformirao akvarijum)

Biljke: Ludwigia repens, rotala, sagitarija, hygrophila corimbosa, pistia, Cryptocoryne wendtii, Cryptocoryne usteriana, rotala, cryptocoryne affinis nesto sam sigurno zaboravio Smile Na panju se nalazi kamen jer i nakon iskuvavanja u provreloj vodi pa potapanjem u hladnu nije hteo da potone.

Rbice: gupi, ksifo, koridoras, 1 trihogaster leeri koga planiram da izbacim iz aq, titeje.

Filter: Spoljni filter sundjer, perlon vata, keramicki valjcici i unutrasnja filter pumpa atman f101.

Co2 nemam iz prostog razloga sto mi ni jednom nije uspeo, lepio sam flase silikonom, topio plastiku, cak sam i vosak stavljao i nece, nikako da ubodem pravu kombinaciju.

www.dodaj.rs/t/2p/aC/1zUlIJw1/1002192.jpg

Biljke rastu veoma brzo nemaju prirodnu boju jer imam problema sa braon algama, kad nestanu bice sve ok Wink

U ponedeljak mi stizu 2 aq od po 36 litara pa cu da pokusam da ih napravim dosta boljim nego sto je ovaj sada, jedini problem mi je nedostatak biljaka, u jednom planiram da drzim samo kozice, a u drugom samo zivorotke.

Da cujem sve sugestije i kritike Smile Jos ucimSmile

I gledam akvarijume ljudi po forumu i porsto me je sramota da prikazem moj akvarijum ali eto odlucio sam da ga podelim sa vama Smile
Edited by Juice_93fu on 22.05.2010 17:49

dexter
Dobro dosao na forum.

Vidim moje pocetke u tvom akvarijumu. Kao prvo trebao bi da iste biljke grupise i time dobijes odgovarajuce zbunove. Neke biljke su posadjene gde im nije mesto ali polako videces vremenom gde da ih prebacis.

Samo polako, citaj i primenjuj.

Sto se tice biljka ako se nisi prijavio za okupljanje, prijavi se. Tamo ce biti brdo biljka za razmenu pa eto ti prilike da pokupis sta ti treba.
Edited by dexter on 22.05.2010 17:52

www.aquaplants.org
branimir ok
Svaki pocetak je tezak ne izgleda lose daj vecu sliku da se lepo vidi .Kako do DIY co2 kontaktiraj me na pp za uputstva ili prosurfuj po netu ima mnogo varijanti.Thumb up

Juice_93fu
Tacno znam na koje biljke mislis dexter ali rasporedicu ih polako. Posto je ovo skup hobi ne moze sve da stigne na red pa kupovina biljka ide poslednja jer necu da pravim greske pa da nabavim prvo biljke pa da ne znam sta cu sa njima kao sto mi se jednom vec desilo, sada uzimam 2 akvarijuma da eskperimentisem malo. Takodje planiram da pocnem da koristim profito posto nemam hranjivu podlogu ali ne bih da se igram sa tim i da rizikujem pojavu algi dok ne stavim co2.

Video sam za skup i rado bih dosao iako daleko zivim, ne samo zbog biljaka nego i da razmenimo iskustva i da naucim malo, ali trulo mi je malo da dolazim na okupljanje i da uzimam biljke od ljudi a da nemam nista da im ponudim za uzvrat jer sam jos na pocetku.

@branimir ok samo klikni na sliku i videces je vecu Smile
Edited by Juice_93fu on 22.05.2010 18:20

dexter
Juice_93fu je napisao:

Video sam za skup i rado bih dosao iako daleko zivim, ne samo zbog biljaka nego i da razmenimo iskustva i da naucim malo, ali trulo mi je malo da dolazim na okupljanje i da uzimam biljke od ljudi a da nemam nista da im ponudim za uzvrat jer sam jos na pocetku.

@branimir ok samo klikni na sliku i videces je vecu Smile

Ovakvi skupovi i jesu da se ljudi upoznaju i da se pomaze kome treba da se pomaze. Samo ti dodji ako si u mogucnosti i ne brini za ostalo.

www.aquaplants.org
Juice_93fu
Ok onda hvala na pozivu dolazim Smile

kojot
Dobrodosao Thumb up
Prvo: Panj bi trebalo da rotiras da grane idu ka sredini aq.

Drugo: Vidim da dobar deo biljaka nema donje listove- iseci biljku 2-3 cm od prvih donjih listova i posadi nanovo

Trece: skoni onaj filter sa sredine i probaj da improvizujes sprej-bar, ako ga nema u komletu sa filterom, zbog ravnomernije cirkulacije

Cetvrto: Bice sve to kako treba Wink

Juice_93fu
Prvo: Panj cu rotirati Smile
Drugo: Nema zato sto je bilo manjka svetlosti, dok sam ja to provalio i stavio drugu neonku dobar deo biljaka je malo propao pa sam bolesne listove otkinuo da ne trose hranjive materije biljkama.
Trece: Taj filter ionako ide u manji aq samo sam ga postavio tu da eto ne stoji u kutiji da radi malo Smile

Cetvrto: Iskreno se nadam Smile

Juice_93fu
Ovako je pocelo:

www.dodaj.rs/t/f/NA/4mNDhhgz/1002247.jpg

A sada je ovako posle 10-ak dana:

www.dodaj.rs/t/3l/R7/13bhW0yG/1002276.jpg

Klik na sliku za vecu sliku.
Edited by Juice_93fu on 23.06.2010 10:02

Juice_93fu
www.dodaj.rs/t/2G/P/KgfyUtg/1002316.jpg

Evo ga napredak, e sada mi je potreban savet sta dalječ I kako bih mogao da odradim neki hardscapeč

Juice_93fu
Nazalost akvarijum je rasformiran jer je poceo da curi na 3 mesta, sve je iz njega izvadjeno i ima ogromnog viska biljaka. Iz ovoga izlazim sa malo vise iskustva i odmah krecem u formiranje drugog akvarijuma, a ovaj ide na razlepljivanje i ponovno sastavljanje Smile

Juice_93fu
Sve ovo od biljaka je otislo u poklon, sada formiram drugi akvarijum od 36 litara, a ovaj danas ide na razlepljivanje. Nazalost vise nista od bilja za druge akvarijume nemam valdja ce se skupiti Smile

www.dodaj.rs/f/2B/pP/3ehoc4ba/1002422.jpg
www.dodaj.rs/f/Y/F2/2frwQW24/1002423.jpg
www.dodaj.rs/f/45/eR/1cP3PxVY/1002424.jpg
www.dodaj.rs/f/41/kF/4BSq1zRW/1002425.jpg
www.dodaj.rs/f/2p/R5/2hHrsjpp/1002426.jpg
www.dodaj.rs/f/2A/Uf/2gPOAijn/1002427.jpg
www.dodaj.rs/f/t/2L/4bFgQgQV/1002428.jpg
www.dodaj.rs/f/2k/l/2echAQML/1002429.jpg

krcko
Sada u ovoj temi ne vidim vie ni jednu sliku. I opet je to ona varijanta kada koristimo uvoz fotografija sa nekog spoljanjeg free servera, nestanu.Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Juice_93fu
Znam da su nestale, koliko ja znam to je samo trenutni problem, meni se slike u zadnjem postu vide. Pozdrav

krcko
Tebi se, moda, vide. Meni sada čitava tema nema smisla, a koliko su česta ovakva deavanja ima-nema, uverio sam se na nekoliko Foruma. Izvinjavam se za izlaz iz okvira teme. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Juice_93fu
Jedan mali i off topic od mene, proverio sam greska je sa sajtom. Pojavice se slike u toku dana Beer

Edit: Evo ih slike Smile
Edited by Juice_93fu on 09.07.2010 15:35

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,967 jedinstvenih poseta