|
Zelena tackasta alga
|
| Meraklija |
Posted on 20.05.2010 20:17
|

član
|
Pozdrav! Imam akvarijum 110l , osvetljenje 1W/l, kombinovane razlicite neonske i stedljive sijalice, fotoperiod 4-2-5, dodajem dosta od prihrane, menjam vodu jednom nedeljno 50%,
e sad, pojavila mi se ova alga na h.leucocephali, koja je plutala, tako da je bila blizu jakog svetla. Da li ima nacina da je se resim (alge)č Neka koza/ puz/ riba/ preparat...č  |
| |
|
|
| kojot |
Posted on 20.05.2010 20:54
|

Moderator
|
Posto su Hydrocotyle brzorastuce, ja mislim da ti je lakse da odseces zahvaceno lisce.
Ako bas hoces mozes da probas sa H2O2, ali ce doze neko od drugih kolega da ti rece jer to nisam stavljao (do sad ) |
| |
|
|
| Santorini |
Posted on 20.05.2010 21:49
|

član
|
Probaj da smanjis prihranu... |
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 20.05.2010 22:17
|

Administrator
|
Santorini je napisao:
Probaj da smanjis prihranu...
tako je |
| |
|
|
| Meraklija |
Posted on 20.05.2010 22:45
|

član
|
Da li ce od toga nestati algač |
| |
|
|
| SnikS |
Posted on 20.05.2010 22:48
|

član
|
Sta dodajes od prihrane jer ako si lose proracunao sta i koliko dodajes manje ili vise uvek ces imati po neku vrstu alge u aq.Svetlo 1w/l trazi redovnu prihranu biljaka uz redovan co2 od 20 mg/l i ujednaci fotoperiod na 8 sati za pocetak.Na 4-2-5 samo remetis prihranu koju vec dodajes,taman kada biljke pocnu da usvajaju elemente ti ih resetujes sa tih 2 sata bez svetla pa ajd ponovo i elementi ostaju u vodi sto alge veoma dobro znaju da iskoriste ako biljke ne ucine to pre njih  |
| |
|
|
| Meraklija |
Posted on 20.05.2010 23:05
|

član
|
SnikS je napisao:
Na 4-2-5 samo remetis prihranu koju vec dodajes,taman kada biljke pocnu da usvajaju elemente ti ih resetujes sa tih 2 sata bez svetla pa ajd ponovo i elementi ostaju u vodi sto alge veoma dobro znaju da iskoriste ako biljke ne ucine to pre njih 
E pa ja nisam ovako razumeo prethodne rasprave na ovom forumu po pitanju fotoperioda!! Zar nije receno da se tako kod algi zustavlja fotosintezačč
Od Prihrane dodajem ProFito, EasyCarbo, DIY NPK+mikro i DIY Fe. |
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 20.05.2010 23:18
|

Administrator
|
NPK izbaci verovatno si pretero sa rastvorom.
i koji NPK |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 20.05.2010 23:22
|

Administrator
|
Razliciti su pristupi osvetljenju. Isti metod u razlicitim aq moze da da razlicite rezultate. Generalno tvoj sijesta metod osvetljenja je OK jer stvarno u periodu mraka biljke nastavljaju tamni deo procesa fotosinteze sa rezervama hrane koje imaju dok alge stopiras jer nemaju rezerve. Predpostavka je da si im obezbedio te rezerve.
Ova hidrikotila velike horizontalne povrsine lista plivajuca blizu povrsine vode je magnet za tackastu. Daj joj malo senke ili je negde i ukoreni. Stari listovi ako uzimaju hranu samo iz vode mogu da osete deficit hrane da posustanu i postanu mesto napada tackaste.
Tim pre sto je ovo biljka orijentisana na brzu propagaciju. U prevodu zarad stvaranja novih mladih listova ima da crpi stare listove (ako je neukorenjena, a u vodi nema dovoljno hrane).
Naknadni edit:
Da ne bude zabune biljke jos neko kratko vreme nastavljaju sa tamnom fazom fotosinteze posle gasenja svetla, ali je mnogo bitnije da u toku tog kratkog mraka nastavljaju u potpunosti ostale sinteticke procese u kojima stvaraju gradivne i korisne molekule koje ugradjuju u novu biljnu masu. Jos jedamput da napomenem pretpostavka je da su u toku gorenja svetla stvorile i uskladistile dovoljno energije i da su rezerve osnovnih gradivnih elemenata (mikro i makro) pune.
Biljke i deca rastu nocu, a alge to nemogu. Kod njih se sa gasenjem svetla vrlo brzo zaustavljaju sinteticki gradivni procesi.
Edited by biobiofizicar on 20.05.2010 23:43
|
| |
|
|
| SnikS |
Posted on 20.05.2010 23:53
|

član
|
bio  |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 20.05.2010 23:58
|

član
|
Meraklija je napisao:
SnikS je napisao:
Na 4-2-5 samo remetis prihranu koju vec dodajes,taman kada biljke pocnu da usvajaju elemente ti ih resetujes sa tih 2 sata bez svetla pa ajd ponovo i elementi ostaju u vodi sto alge veoma dobro znaju da iskoriste ako biljke ne ucine to pre njih 
E pa ja nisam ovako razumeo prethodne rasprave na ovom forumu po pitanju fotoperioda!! Zar nije receno da se tako kod algi zustavlja fotosintezačč
Od Prihrane dodajem ProFito, EasyCarbo, DIY NPK+mikro i DIY Fe.
Ne zaboravi samo da je pitanje algi mnogo komplikovanije nego sto izgleda. Zato ni jedan recept vezan za uklanjanje algi ne vazi uvek i ima puno izuzetaka i neocekivanhh pojava. To je zato sto mi nikada ne znamo bas sve parametre koji uticu na stvaranje odredjenih algi.
Puno puta se desilo nekima da jednom pri istom rezimu imaju a drugi put nemaju odredjene alge i ne umeju da daju odgovor zasto je to tako. Zato vecina upraznjava metod pokusaja i greske koristeci , i usput modifikujuci osnovne smernice gajenja bilja.
Edited by paleoglodit on 21.05.2010 00:32
|
| |
|
|
| Meraklija |
Posted on 21.05.2010 00:22
|

član
|
branimir ok je napisao:
NPK izbaci verovatno si pretero sa rastvorom. 
i koji NPK
Pa neki iz poljoprivredne apoteke, video sam na jednom foruma da ga koriste...
Bio, Paleo
Puno hvala!! |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 21.05.2010 12:30
|

Moderator
|
Moja preporuka za prehranu PPS + postepeno povecanje doziranja uz aktivno promatranje biljaka (i algi).
Ovako ces dodavati minimum, a ako je ubiljen aq i ispod minimuma. Biljke ce brzo pokazati nedostatke pa ces moci da stelujes prehranu u odnosu na pokazano. Isto tako ce i alge reagovati pa u odnosu na njihovu reakciju opet mozes da korigujes prehranu.
Obimna prehrana koja zahteva redovne promene vode je, po meni, za prekaljene poznavaoce biljaka i algi...
Takodje, vrlo je bitno da se drzis, okvirno, propisanih odnosa elemenata. Da imas u vidu i ono sto biljke dobijaju iz podloge, od ribljih fekalija, ostataka hrane... |
| |
|
|
| Meraklija |
Posted on 21.05.2010 21:32
|

član
|

Hvala svima...
Smanjio sam prehranu, posadio leucocephalu i stavio fotoperiod 4-2-4.
Videcemo... 
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 21.05.2010 21:45
|

Moderator
|
Meraklija je napisao:

Hvala svima...
Smanjio sam prehranu, posadio leucocephalu i stavio fotoperiod 4-2-4.
Videcemo...
Dzaba ti redukovana prehrana ako odonos elemenata nije dobar. Onda ces opet nekog imati u visku, a nekog u manjku. Prvo je pitanje uspostavljanja balansa izmedju elemenata, a onda kolicina koju dodajes.
Recimo, npr. da dodajes malo vise N od potrebnog, dovoljno P, a malo K, i onda smanjis prehranu. Imaces dovoljno N, manjak P, a K skoro da nemas. Sta ce onda alge da radeč Kad tu dodas jos i mikroelemente matematika postane jos komplikovanija... |
| |
|
|
| SnikS |
Posted on 22.05.2010 01:57
|

član
|
Probaj da se upravljas prema EI sistemu doziranja.Taj sistem koristim vec godinu dana i aq je bez algi ali bukvalno jedino se pojavi crna u tragovima kada nestane co2 iz boce a posao ne dozvoli da ga napunim u par nedelja   |
| |
|
|
| Marko_Smed |
Posted on 22.05.2010 12:37
|

član
|
Da probam i ja malo da pomognem...
U osnovi PPS i EI su dosta slicni po pitanju kolicine elemenata koji se doziraju,a sustinska razlika im je period osvetljenja.Gadjati tacnu potrosnju makroelemenata moze biti tesko u pocetku,ali kako sve vise upoznajemo akvarijum,gore pomenuto predstavlja sve manji problem. Procitaj oba aquamanic-ova posta iz ove teme. http://www.mojbil...ad_id=1049
Moj ti je savet kreni sa neto blazom varijantom EI sistema, i nabavi kvalitetne mikroelemente.
Pozdrav! |
| |
|