14.06.2026 10:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Makroelementi POMOC
Anboy
Pozdrav svima. Nabavio sam KNO3, KH2PO4, KCl i imam CSM+B. Akvarijum je 260lit, imam CO2 i 0,8W/l. Vrsim redovnu zamenu vode jednom nedeljno 100lit. Nasao sam Zanderovu prostu racunicu za:

KNO3 stavi 20 grama u pola litre vode, svaki ml rastvora = 1ppm NO3
KH2PO4 stavi 2 grama u pola litre vode, svaki ml rastvora = 0,1ppm PO4

Zanima me kako da odradim za KCL i CSM+Bččč Naravno jos pored toga kako i koliko sta nedeljno da doziramččč

Hvala.

grujanic87
Uh uh ... No no ta tvoja racunica nikako ne valja No no

Na tvojih 260l ti moras da stavis 200 gr KNO3 da bi ti 1 ml podigao 1ppm nitrate , a kh2po4 moras da stavis oko 18 gr na 500ml destilovane vode da bi fosfate podigao za 0.1 ppm.

To sto si ti nasao to je za tri puta manji akvarijum od tvog.
Imas ovde na forumu kalkulator mnogo dobar i jednostavan.Unesi podatke i jako lako ces doci do onoga sto ti treba.

Pozdrav Beer

Anboy
Neznam zato i pitam al eto sad sam za nijansu blizi pravim velicinama. Sta je sa KCl i CSM+Bččč Koliko cega se dozira na nedeljnom nivouččč Hvala

zander
U pravu je Grujanic, ne znam sta sam ti ja to racunao i za koliko akvarijumske vode...
Treba ti 200gr KNO3 i 18gr KH2PO4, ali ako nemas Chuckov kalkulator, imas ovde MBA kalkulator pa mozes izracunati...
Ivek napisao tekst kako se sta meri pomocu Chukovog kalkulatora, ali je problem sto ga sad nema na netu...
http://mojbiljnia...ticle_id=8
Edited by zander on 15.05.2010 13:11

zander
KCl, kalijumhlorid - ovde ces racunati koncetraciju kalijuma

CSM+B, mikroelementi - a ovde se po nepisanom pravilu racuna koncetracija gvođa.

Koliko koncetrovan rastvor napraviti da bi recimo podigao Fe na 0,1ppm imas u temi CSM+B

Anboy
Evo nesto sam izvukao a da li valja molim vas proverite i naravno korigujte.
Anboy attached the following image:
untitle_resize.jpg

Edited by Anboy on 15.05.2010 13:25

grujanic87
E sad je ok Thumb up
Na tebi je sad da odlucis da li ces to sve da smuckas u jednu flasu od 500 ml ili ces za svaki elemenat posebno tj. u tri flase od po 500 ml.

I da odlucis kojim sistemom djubrenja ces da krenes.Ja od samog pocetka dodajem djubrivo u razmeri 10:1:15 (N : P : K) Ja djubrivo muckam u tri flase posebno.Tako da mogu da dodajem i oduzimam u koliko negde ne stima Wink
Edited by grujanic87 on 15.05.2010 15:39

Anboy
Bice u tri flase po 500 ml, bas iz tog razloga da bi mogao da korigujem nesto ako kene naopako. Samo me zanima koliko cega treba da doziram i da li jednom nedeljno ili mogu 2-3 puta nedeljnoč Sta je po vama dalo bolji rezultatč

Aquamaniac
Sve zavisi od vrste biljaka,kolicine biljne mase,efekta koji se zeli postici i svetla. Imaj u vidu ovo sto sam naveo,jer mozes imati vise stete nego koristi Wink.
Optimalne vrednosti nitrata su od 2 do 30 ppm-a, kalijum oko 20ppm-a i fosfati od 0.5 do 2 ppm-a.
Za pocetak nemoj preterivati,probaj da posmatras biljke i celokupno stanje u aq.
Makroelemente dodaj odvojeno od mikroelemenata,pa ti preporucujem da npr. ponedeljkom,sredom i petkom dodajes makroelemente,a utorkom,cetvrtkom i subotom mikroelemente i u nedelju da izvrsis zamenu vode. Thumb up

grujanic87
Npr. ako su ciljane vrednosti na nedeljnom nivou

N 10 ppm
P 1 ppm
K 15 ppm

Posto si napravio rastvor da ti 1 ml podize N za 1ppm i P za 0.1ppm tebi na nedeljnom nivou treba po 10 ml N i P a da bi K podigao na 15 ppm treba ti 15 ml.

E sad mozes da podelis na 3 puta nedeljno.
Ponedeljak,sreda petak makro a utorak,cetvrtak i subota mikro i nedelja je zamena vode.

Aquamaniac
Takodje,treba imati u vidu i kolika je dnevna potrosnja makroelemenata.
Da otkrijem svoju "tajnu"... Neparnim danima(ponedeljak,sreda,petak) dodajem makro,a parnim(utorak,cetvrtak,subota) mikroelemente,nedelja je za odmor,a ponedeljakom vrsim zamenu 50% vode. Ponedeljkom dodajem punu dozu makroelemenata,dakle ciljnu vrednost,a sredom i petkom ono sto se potrosilo. Davno sam citao da je za high-light aq,a moj ima malo preko 1w/l,dnevna potrosnja NO3 1-4ppm,a PO4 0.2-0.6ppm. Racunica je na osnovu ovoga laksa za ono sto treba nadomestiti sredom i petkom.
Naravno,jos jedna bitna stvar je i CO2 Thumb up.

Anboy
Hvala ljudi na pomoci i na licnim iskustvima a sad samo da nesto ne zabrljacim inace ce biti Through wall . Ici cu na preporucene doze od grujanica deluju mi nekako umerene a Kombinovacu kao aquamaniac. Vremenom se nadam da cu uci u fazon. Mozda cu imati srece sto imam puno ali jako puno bilja i to dosta brzorastuceg pa ako ga predoziram valjda ce bilje to potrositi i nece bas odmah nastati kolaps. Inace ovo mi je prvi put da se upustam u ovako nesto i iskreno malo toga znam. Ako ima jos neki bilo kakav savet samo pisite. Hvala jos jednom.

biobiofizicar
Ja bih korigovao. Napravio bih 10 puta razblazeniji rastvor i dodavao bih 10ml, a ne 1ml. mozda cak i jos blazi pa da na svakih 10 litara akvarijumske vode dodajes 1ml rastvora

Zastoč:
1. razlog u 500ml nema sanse da rastvoris ovoliku kolicinu soli u tako malo vode. Prihvatljiva kolicina KNO3 koja se rastvara u vodi je upravo za ove rastvore od 1ml na 10 lit akvarijumske vode...
2. razlog sto 20-30ml spricem je lakse ravnomerno rasporediti po celom akvarijumu, nego 1ml. napravi koncentrat, sipaj i ako se neka ribica nadje u blizini sipanja ima da ode bogu na istinu... Znaci bolje je razblazeno dodavati i cesce praviti sveze rastvore soli.
3.Ako uzimas po 1ml iz flase od 500ml koncenrata ima da ti traje 500dana, talozi, muti se, zagadi,....

I kao sto rekoh nemoguce je rastvoriti ukupno 300g soli u pola litra vode Grin
Edited by biobiofizicar on 15.05.2010 18:56

Anboy
Evo upravo sam se uverio da je nemoguce rastvoriti toliko soli u 500ml pa sam morao u 1000ml i to jedva. Sta je tuje sad smuckao sam pa dok traje traje. Drugi put ce biti bolje.

zander
Da, negde oko 180 grama KNO3 je maksimum u 500ml na 25C.
Dok Chuckov kalkulator dozvoljava, sad sam probao oko 410grama Frown

Ipak mnogo je bolje kad napravi slabiji rastvor to kae Bio i dodaje malo veće doze đubriva. Mada u većim akvarijumima sve to moe lako da prođe i ako se dodaje na suvo, na kaikicu... I za csm+b nemoj jak rastvor da pravi.

Anboy
Koji odnos za CSM+B da napravim. Za koliko Fe da podizemččč

zander
Po meni to zavisi od mnogo stvari. Pa ti nemogu dati nikakav savet.
Kakvu podlogu ima, od toga moda i najvie...
Probaj npr na nedeljnom nivou da doda 0,2-0,3ppm Fe (kako je aquamaniac opisao) pa gledaj ta se deava.
Probaj posle i da poveća(ili smanji) obično krene neka od zelenih algi kada se malo pretera, onda ga smanji. Kada se uteli malo i ti i biljke, videće Wink
Edited by zander on 15.05.2010 19:56

Anboy
E sto je zanimljivo kad sam presao sa profita na CSM+B pojavila mi se neka braon alga na staklu (nije ona klasicna braon). Nije jako vidljiva i nema definisan oblik. Podloga mi je teramagma. Sutra menjam vodu jer je nedelja dan za to i pocinjem sa doziranjem.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,967 jedinstvenih poseta