14.06.2026 07:11
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
160 litra, prvi put (isnogood)
isnogood
Ne zezaju biljke, one jadne prezivljavaju.
Za predstojeci praznik cu, valjda, ponovo sve da slozim, a prethodno da detaljno i sveobuhvatno ocisctim, operem, isperem i skuvam.

krcko
Znači li ovo da je palo raseljavanječ Kada je oslobođenč Pozdrav

http://www.adsrs.org/
isnogood
Nije jos, vrsimo pregovore.

Santorini
Sta je biloč
Nije sramota,svakome se desi da rastura postavku ponekad...

Sto bi rekao drug TITO:spremi se kao da ce sutra da bude rat a nadaj se da nikad ne dodje..Grin

isnogood
Imao sam u gostima 80tak ribica i jedan hang on filter. Silom prilike su ostale duze nego sto je planirano i na kraju se zavrsilo sa velikim svinjcem u bukvalnom smislu te reci - sljunak pun govana, fosfata...

Ribe su raseljene i na red je dosao higijenicar. Ceka ga vadjenje sljunka, pranje, dezinfekcija. Potom sledi ponovno konfigurisanje terena, sadjenje...

Srecom praznici su pred nama pa ce se porodica okupiti oko akvarijuma. Update sa novim starim slikama planiram za subotu ili nedelju.

U svakom slucaju sam ojacao boreci se sa, prvo nitritima, a zatim fosfatima menjajuci vodu svako malo. Osim ojacale desanke i strpljenje sam navezbao, a imao sam prilike i da pokusiram sa prehranom.

Biljke su, manje vise prezivele sve stresove, cak se i namnozile.

"Vidimo" se za vikend.

Pozdrav Beer

isnogood
Proslo je 24 dana od kad sam ponovo slozio akvarijum.

Cikliranje sam poterao, od prvog dana, sa dodavanjem uree.

Prvih nekoliko dana nisam djubrio a onda sam poceo da dodajem sve po PPS Pro recepturi. Samostalno smuckani KNO3, KH2PO4, MgSO4, KCl i CSM+B. CO2 od samog pocetka, fotoperiod 6h.

Nakon 7 dana braon alga je zagospodarila akvarijumom i u par dana je prekrila sve. Merenjem sam ustanovio da je koncentracija nitrata i nitrita OK, ali su fosfati bili u desetostruko vecoj koncentraciji. Ne znam razlog za to jer sam sve sto je bilo u akvarijumu oprao u dve vode (kad sam vadio iz aq i pre nego sto sam vracao). Elem, obustavio sam fosfate na nedelju dana i oni su se doveli u red.

Par dana nakon pojavljivanja braon alge pojavila se i hair alga. Pojavu hair alge pripisujem mojoj gresci u merenju i rastvaranju CSM+B (duplo jaci rastvor sam napravio). Promenio sam trecinu vode, obustavio dodavanje CSM+B na nekoliko dana i rucno uklonio algu. Nije se vise vracala.

15tak dana od pojavljivanja braon alga se povukla bez ikakve intervencije. Kako se ona povukla tako se na kamenju, sljunku i nekim biljkama pojavila zelena tackasta. Osim sto sam ocistio kamenje (malom cetkicom za ribanje) nista drugo nisam uradio i imam utisak da je stala sa divljanjem.

20tog dana sam ubacio prve stanovnike iz akvarijuma u koj su bili privremeno smesteni - 10tak kozica.
Sledeceg dana sam ubacio jos toliko, a treceg dana sam prebacio i Microrazbore kao i Monosolenium u kojem su se krili.

Iako je proslo tek nekoliko dana od ubacivanja zivuljki u akvarijum higijena je primetno bolja i nadam se da ce se broj onih, gadnih mi, puzeva redukovati (uz moju manualnu asistenciju).

Juce sam posadio solidnu kolicinu Eleocharis Acicularis-a i Vivipare.

Od ponovnog formiranja najbolje napreduju HC, HM, Windelow, mahovine, Hydrocotyle dissecta.
Marsilea i Blyxa su stali sa rastom da bi tek nakon 20tak dana poceli da napreduju.
Glossa je pustila nove listove, a svi stari su propali (oshishao sam ih). Isto vazi i za Echinodorus Tenellus i Eleocharis Parvulu. Parvulu sam morao skroz da osisam.
Najgore je prosla Staurogyne sp. koja je dosta propala u prethodnoj postavci. Posadio sam je tako osakacenu i posle 15tak dana izvadio i odstranio skoro sve stare listove sto je urodilo plodom.
Monosolenium je lagano rastao sve vreme u akvarijumu od 20 litara sa malo svetla i bez ikakve prihrane (osim govanaca Microrazobora).

Fotoperiod sam pre nedelju dana povecao na 7 sati.
Sad sedim, svakodnevno posmatram razvoj i cekam da se sve to razraste.
S obzirom da hranim po PPS Pro recepturi promene vode planiram samo ukoliko naslutim ili dodje do iskakanja u sistemu. Zivo me zanima kako ce da funkcionise sa ovakvom prehranom i ne menjanjem vode. Razrastanje biljaka ce biti propraceno dodavanjem Osmocota.

Sutra cu da fotografisem akvarijum i da postavim fotografije.
Edited by isnogood on 26.04.2010 23:00

Rasta
Opet sutra...nemoj da opet prodje 26 dana Lecture
Edited by Rasta on 26.04.2010 23:31

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
isnogood
Bice sutra sigurno. Dosipao sam sitniji kvarc preko HC jer nece da se lepo ukoreni u ovu moju granulaciju pa uslovi nisu za okidanje. Bice sutra popodne, sigurno.

isnogood
Evo slike
isnogood attached the following image:
dsc06963lr.jpg

paleoglodit
Uh bas dobrrrro izgleda. Extra prima gut vec sada.Applause Nego kakvi su ti to sitni kamencicič

isnogood
Sitno kamenje je postavljeno da bi se pratilo kretanje tj. "spustanje" sljunka. Cool

Pored toga, na nekim mestima, odredjuje granicu do koje treba odredjena biljka da zaraste

Kad nadjem adekvatnu zamenu onda cu da ga malo reorganizujem i tada ce da dobije i estetsku ulogu. Zato, ko ima adekvanih, neutralnih kamencica koji bi mogli da se sloze uz ovo kamenje neka ponese isto na skup u NS.
Edited by isnogood on 28.04.2010 02:03

kojot
Vraceno je sve na svoje mesto, jos samo da sacekas razrastanje i bice ovo uistinu odlican aq!!!
Sto se kamencica tice mislim da imam nesto pribliznije boji tih velikih, nego sto su ovi koje si stavio!!!Cool

biobiofizicar
fantastican hard i idejna sadnja Thumb up

paleoglodit
biobiofizicar je napisao:f idejna sadnja Thumb up

Idejna sadnja č Sta ti je točSmile

Pejc
Verovatno sadnja po prvobitnoj ideji Wink

zander
Lepo će ovo biti samo da sve krene kako treba i da taj HC ne krene da zabuava sa rastom. Ako se to desi eto algi za čas Sad Nemoj samo preterivati sa svetlom ni fotoperiodom. Lako se primeti kad ima neto brzorastuće da neto nije u redu sa rastom, ali u ovakvim postavkama je to malo tee.
Zato ti idejna sadnja i ovaj izbor biljaka moe doći glave Wink

Samo da se zazeleni i eto jedog lepog Iwagumi Beer

isnogood
Svetlo drzim na 7h. Menjacu samo ako pojacam prehranu, a to necu raditi do daljnjeg.
Hranim po PPSu, ali mi se cini da nedostaje kalijuma i njega cu pojacati.
Istina je da je kontrola malo nezahvalna jer nema validnih "dojavljivaca" i bas zato se trudim da svakodnevnim osmatranjem drzim situaciju "na oku". Pomalo se postapam testerima Grin

biobiofizicar
paleoglodit je napisao:

Idejna ili inicijalna sadnja (u mom slengu) je ona prva sadnja kada formiras akvarijum i pratis neku zamisljenu prvonacelnu ideju u glavi, pa kada je prikazes u ranoj fazi iz nje nerazrasle se ipak moze nazreti ideja u kom pravcu ce se razvijati akvarijum ako bog i alge dozvole.

Posto vidim da se termin odomacio cisto da dam definiciju kao prilog recniku aqua slenga... Grin

I kao sto rokeoh na osnovu travcica i zbunica koji tek-tek proviruju medj' kamenjem svidja mi se idejna sadnja ovog akvarijuma Beer
Zatvorim oci i zamisljam kako ce to lepo jednog dana izgledati kada se ideja sprovede u delo.
Edited by biobiofizicar on 30.04.2010 07:30

Thalassoma
paleoglodit je napisao:

Da stvarno! To bih ja trebalo da pitam. Jer ko je video moj AQ zna da kod mene ideje nema. Inace, Iznogudov AQ izgleda jos bolje nego u prethodnoj varijanti a tek kada se razraste bilje, bice potpuno odlican AQ.

www.njivice.co.rs
paleoglodit
Thalassoma je napisao:
Inace, Iznogudov AQ izgleda jos bolje nego u prethodnoj varijanti a tek kada se razraste bilje, bice potpuno odlican AQ.

Da samo nikako ne bi trebalo da bilje proguta ovo kamenje koje je neuobicajeno za scapere. Hocu reci retko se vidja aq. sa oblim kamenjem. Obline mu daju neku pitomost i spokojstvo i to mu je adut ovog momenta.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,518 jedinstvenih poseta