14.06.2026 09:31
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Upomoc-crvi
isnogood
planaria je potpuno bezopasna, ali mnogo gadna

Da li je gadna ili ne pitanje je ukusa.
Da je bezopasna nije jer jede svee oplođena jaja Microrasbora.

vuksel
I ja sam imao problema sa Planarijom i uspesno sam je se resio sa Panacur-om,na 300l 0,8g za dva dana su nestale.To je bilo pre mesec i po dana i da kucnem u drvo za sada ih nema

paleoglodit
isnogood je napisao:
planaria je potpuno bezopasna, ali mnogo gadna

Da li je gadna ili ne pitanje je ukusa.
Da je bezopasna nije jer jede svee oplođena jaja Microrasbora.

Shock
Aha.... je si li je uhvatio na deluč Pa da sad ja kapiram sto nema malih Sad

cautnenad
Planarija se pojavi usled ne redovneog osvezavanja vode u akvarijumu. Imao sam je i u golisavom akvarijumu,cisto staklo. Kad se akvarijum opere sa soli,nema je. To je naravno nemoguce kod akvarijuma sa podlogom.Cesto osvezavanje vode i planarija ce nestati,a pojesce je i barbusi sumatranusi.Ako redovno osvezavate vodu nece se ni pojaviti.

ZoSo
Ne bi se sloio , u akvarijumu sam imao planarije iako sam nedeljno menjao 1/3 vode ( ili moda misli da bi trebalo čeće č ) .

@ Paleo , kod mene su botije reile taj problem za par dana........

paleoglodit
@cautnenad U pravu je Zoso.
Planariije se ne mogu pojaviti ni iz cega.Nije dovoljna prljavstina vec treba zacetak vrste.Znaci jaja. Planarija se prenosi biljkama ili necim drugim .
Kod mene nije nikad bilo planarije dok nisam doneo gomilu biljaka od razlicitih ljudi tako da je neka to prenela.
Planarija je hermafrodit i moze oploditi sama sebe (redje) a najcesce se desava unakrsno oplodjavanje izmedju dve jedinke hermafrodita. Planarija se moze razmnozavati i samo-deobom a takodje ako dodje do kidanja iste usled spoljnih faktora opet ce se iz svakog parceta razviti nova jedinka. Prakticno se moze znaci razmnozavati na 4 nacina. Najcesce je putem jaja.

@Zoso pa ni kod mene nema u aq sa botijama ali zato u ostalim aq jeima mada ne nesto mnogo ali verovatno dovoljno da pojedu jaja microrasbore. botije ne mogu staviti u druge aq jer ce napraviti haos a i to je stres i za njih i za sitnu ribu.
Edited by paleoglodit on 07.12.2010 20:05

isnogood
Aha.... je si li je uhvatio na deluč Pa da sad ja kapiram sto nema malih

Od trenutka od kad se pojavila planarija nema podmlatka Microrasbora. A svako malo se pare.
Bio sam uporan da ih eliminiem bez hemije, ali se nije dalo. Uvek je bio po koj komad tui tamo. Nadam se da sam ih dokusurio kad sam rasturio akvarijum. Ako nisam ne gine mi hemija.
Da nije bilo planarije imao bi dobrano veliko jato Microrasbora Through wall

paleoglodit
Mislima da cak i rasturanje aq nije sigurno dokusurivanje jer moze ostati nesto na biljkama itd. Kapiram da su ovi nasi skupovi kao u Obrenovcu potencijalni nacin sirenja planarije. Palnarije sveta ujedinite seGrin
Ja bih sada stavio hemiju tj konkretno imam serin tremazol ali to je lek koji se drzi samo 6 sati pa se mora menjati 80% vode.

Znaci deluje mi prilicno otrovan jer kad sam ga koristio za crve skalara ta voda je bazdila na jaku hemiju, maltene ko neki nitro-razredjivac. Vrlo intenzivan smrad. U uputstvu pise da mora da se aerise intenzivno u toku terapije sto sev ukazuje na to da je lek dosta "naporan" za zivi svet. U pitanju je praziquantel ali u takvoj formi koja je bas namenjena aq te rastvorljivost leka ne moze biti problemWink

Zbog toga se bojim za kozice. U vreme kada sam koristio lek nije bilo kozica
Edited by paleoglodit on 08.12.2010 01:37

daweed
Znači jedini siguran način za unitavanje, rasturanje aq, bacanje podloge, čićenje aq čistim hidrogenom, suenje aq dva dana Smile, zatm sađenje biljaka, pa taj serin preparat par puta... pa tek onda da se ubace ribe... uhhhh
Upravo sam primetio jednu i u 200 litrau, znači presađivanjem biljaka uspeo sam da je napatim u sva 5 aq.Through wallThrough wallThrough wallThrough wall

http://daweedaqua.tk
paleoglodit
Ja bih obratio paznju na preventivu tj kada vrsimo razmene biljaka mislim da bi trebalo okupati (ceo dan) biljke u levamisolu koji ubija i jaja ili u necem sto ubija jaja.
Licno sam pokupio planariju preko razmene biljaFrown

daweed je napisao:
Upravo sam primetio jednu i u 200 litrau, znači presađivanjem biljaka uspeo sam da je napatim u sva 5 aq.Through wallThrough wallThrough wallThrough wall

Uprevo tako ja je imam u tri akvarijuma a nema je samo u aq sa botijama jer su je verovatno pojeleGrin
Edited by paleoglodit on 08.12.2010 01:40

biobiofizicar
I ja sam ih pokupio razmenom biljaka. Imam ih u sva 3 aq sextete ali posto vrtim biljke iz jednog u drugi aq ocekujem ih i u ostalim aq. Trudio sam se da budem oprezan i drzim biljke u karantinu i po 2-3 nedelje posle razmene, ali nije pomoglo. Zapatile se u sva 3 mala aq. Ne tamanim ih za sada hemijom zbog kozica, ali cu izgleda morati da krenem...

sejn
Jedva se otkaci od planarije,sad navalili puseviThrough wall cim sad tu gamad poubijatiSad

kojot
Helenama Grin

krcko
Posle toga će da se ali na Helene, i na kraju dolaze botije. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
isnogood
sejn je napisao:
Jedva se otkaci od planarije,sad navalili puseviThrough wall cim sad tu gamad poubijatiSad

Hidrogenom. Ali od toga će stradati i neto biljaka.
Ali, uvek ima neko ali, kod mene se pojava planarije poklopila sa istrebljenjem pueva. Pa ti sad vidi ta je veća glavobolja, puevi ili planarija...

Preporučujem manualno uklanjanje.

biobiofizicar
Samo da raportiram da je panakur odradio 100% kod mene u dva doziranja na 2 dana (prvo doziranje 90%). Doza priblizna gore navedenim jer je bilo tesko precizno odmeriti.
Znam da je 100% jer sam posle 10 dana detaljno skoro rasturio akvarijum i podlogu i nije se pojavila ni jedna planarija.
Ribama, puzevima i kozama nije bilo nista...

lery
Veoma gadna napast ! navuko sam je preko biljaka iz jednog pet shopa.
Vec godinu ipo se borim protiv Planarije ali bezuspesno
Rasturio sam aq i ribao ga Varikinom , biljke takodje potapao u rastvor Varikine. Planarija je u nedostatku hrane tamanila koziceThrough wall

zander
Uglavnom su svi zadovoljni sa Panacurom, pa probaj to Thumb up

lery
Kod mene praziquantel nije imao ucinka. Probacu panakur samo da ga nabavim.

lery
planarija u mom aq
lery attached the following image:
planarija.jpg

Edited by lery on 02.02.2011 21:54

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,831 jedinstvenih poseta