14.06.2026 11:59
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: SUBMERZNO- EMERZNO » Emerzno gajenje
 Print Thread
Emerzan uzgoj bilja na balkonu
grujanic87
Paleo kako napredujes sa HC-omčJel si uspeo posle da ga prilagodis vodenim uslovimačJa sam pre par dana stavio HC-a sto mi je ostalo,pa hocu emerzno da ga razmnozim za sledeci setup.Pa cisto informacije radi...kako kod tebe napreduje.
Ja sam stavio i hranljivu podlogu,prekrio folijom i raspalio na par sm iznad sijalicu od 7w Grin za dva dana se primio i poceo da pusta nove listove.
E sad videcu sta ce biti dalje.
Beer Beer Beer

zander
Evo malo emerznog HC-a. Grujaniću ta se desilo kod tebe sa HC-omč
zander attached the following image:
hcemers.jpg

el_stupido
citao sam na nekom stranom forumu (ne mogu sada da iskopam link) da je covek stavio HC na ricciu na povrsinu i da mu je tako rasla dosta brzo, probacu da nadjem link sutra pa cu postaviti, sa slikama je

zander
Nisam čitao ali sam video to. Ali ne na Ricci-i nego na mahovini, svejedno, kod Panca gde su mu Colise napravile gnezdo na povrini vode. Jako krupan HC raste na taj način i jako brzo. Ako pronađe link Thumb up
Ima i onaj link na ASW kako je Tom Barr razrastao HC u akvarijumu na Aquasoil-u emerzno pa onda tek sipao vodu u akvarijum kada je tepih bio skoro gotov.
Ovo moe da se odradi na prozoru, u bilo kakvoj maloj posudici sa prozirnim poklopcem, gde ne tuče direkt svetlo u posudu, podloga ne mora da bude neto posebno hranljiva i vode to manje sipati jer ako se sipa vode malo vie hoće da se uvuče neka od algi.

grujanic87
zander je napisao:
Grujaniću ta se desilo kod tebe sa HC-omč

Ma nista Through wall nisam menao podlogu u akvarijumu nego sam samo dosuo jos 1cm sljunka misleci da ce to biti malo bolje.Ubacio ricciju,rotalu i hc misleci da ce biti bolje jer imam nesto brzo rastuce Grin ... kad posle samo dve nedelje bum Through wall i za tri dana se akvarijum nije video.Imam sliku ...okacicu je bas da ljudi vide sta radi 10 l zemlje za cvece na 90 l akvarijuma Lecture

I u trenutku besa sam pocupao hc ne bi li ga bar malo izvukao i prebacim ga u mali aq od 10 l ali posto je bio pun algi i nisam mogao da ga iscistim i u tom aq mi se ta postojeca alga sirila ali ne puno jer je podloga bila samo aqua clay ali vec je poceo da propada i nije mu bilo spasa.

Probao sam ostatke emerzno ali tih dana bas uz ku..c zaladi i to malo mi ode Through wall
Sve u svemu nemam sad aq ... tj imam ali u mraku i ne daj boze za videti.

Izbacicu sliku ...

el_stupido
evo linka za rast HC na riccii

http://www.projec...sedHC.aspx
Edited by kojot on 10.05.2010 13:05

Anboy
Pozdrav svima. Naso sam nesto zanimljivo a vezano je za ovu temu pa pogledajte http://www.aquasc...-fill.html
Edited by Anboy on 21.05.2010 13:28

marko_pa
Mnogo jaka fora za hc tepih.
Edited by Srafciger on 21.05.2010 13:53

Aquamaniac
Dobro,nije emerzan uzgoj na balkonu,ali jeste emerzan,i nisam promasio temu Smile.
Pre par dana sam prvi put posadio neke biljke emerzno,prvenstveno iz razloga manjka mesta u akvarijumima i zbog toga sto hocu da ih sacuvam za sledecu postavku.
Hranljivu podlogu cini ono sto sam nasao,odnosno imao,svega po malo,aquaclay,laterit,meteorit,vulkanit,osmocote,turmalin,treset i...mozda sam nesto zaboravio,posto ne znam sta se sve nalazi u podlozi koju mi je za akvarijum napravio Laza,Octopus...ovo je ostatak toga.
Biljke,Staurogyne sp.,Lilaeopsis brasiliensis i Hygrophila pinnatifida.
Biljke jedan deo dana drzim na dnevnoj svetlosti,a drugi na stedljive sijalice svetlosti.
Uskoro cu vodu dopunjavati sa vodom iz akvarijuma kako bih,koliko-toliko,obezbedio mikro i makroelemente.
Aquamaniac attached the following image:
emerzno_1.jpg

Rille
Pozdrav svima, evo moje prve poruke na ovom forumu Smile, ova tema me jako interesuje pa ponet vaim optimizmom reih večeras da probam emerzno uzgajanje....u mali aq (5-10l) stavio sam čarobne zemlje, i od svake biljke iz aq odsekao mali deo i ubacio u vodu( koju sam uzeo iz aq), pa ćemo videti

marko_pa
Ako ima previse vode bice i algi!
Probaj ovako kao sto je uradio Aquamaniac.
Sipaj vode tek da ogrezne!
Mogao bi malo da pojasnis sta je to carobna zemlja.

alekpanker
Evo ja da pokuam da ti pomognem tj.objasnim.Ovo sam, naao na internetu sa sajtu proizvđača:Čarobna zemlja, sopstveno kreirani brand je prirodni organski supstrat i oplemenjivač zemljita dobijen od najkvalitetnijih nemineralizovanog treseta. Visoka vrednost C/N označava dovoljnu količinu organske materije za dugotrajnu upotrebu i veliku absorbcionu moć za čuvanje vlage. Sadri dovoljne količine lako pristupačnih hraniva (startnih) za prvu fazu razvoja mladih biljaka do primine tečnih i čvrstih đubriva za potpunu ishranu.

marko_pa
Hvala Alek!

alekpanker
Nema nita od hvala.Pivo bre da platiGrin

Shone Pa
Carobna zemlja bas i nije dobra za akvarijum - mislim da je tretirana sa hemijom nekom i da ima previse organskog otpada .

Kod mene bar nije pokazala dobre rezultate.

zander
@Aquamaniac, kako napreduje to sto si stavio na emerzan uzgojč Jel ima kakva slikač
Za takav uzgoj koliko sam ja primetio je najbolje nista od organskog ni ne stavljati nego djubriti samo pomalo u podlogu, i to sa nekim vec gotovim NPK+mikro djubrivom, mnogo bolje tako raste to sam primetio i 100% sam siguran... Vodu sipati ispod nivoa podloge kako ne bi na povrsini rasla neka od algi ili cijanobakterija i poklopac ili neka folija i to je to.
Edited by zander on 13.01.2011 10:47

Rille
Shone Pa je napisao:
Carobna zemlja bas i nije dobra za akvarijum - mislim da je tretirana sa hemijom nekom i da ima previse organskog otpada .

Kod mene bar nije pokazala dobre rezultate.

Pa ja sam pre nekih mesec-dva ubacio u aq od 96l čarobnu zemlju iliti Terra magma, dakle kao prvi sloj pa onda preko mreicu za komarce pa pesak....bilje nije podivljalo od rasta, ali nisam nezadovoljan, s tim to nita ne stavljam za sada od hemije a ni CO2...a to se tiče emerznog uzgajanja ja sam bogami sipao par litara vode iz aq u ovaj mali, a biljke koje pokuavam da proizvedem su obični listovi odeseči, nijedna nema trenutno nikakvu naznaku od korena, dakle sinoć odsečeno i ubačeno... pretpostavljam da treba bar 7 i vie dana da krene neka ilica, mada mi je ena savetovala da stavim u zemlju pa odozgo poklopim teglom , ali ja oću ovako Smile
btw aquamaniac ovo bilje na tvojoj slici gore me oduevljava, samo napred
Edited by Rille on 13.01.2011 12:53

zander
To sto si stavio akvarijumsku vodu ne znaci da je to dosta.
Samo ti to slobodno nadjubri jos, postepeno kreni da ne bi preterao, ali slobodno racunaj da tu mozes da podignes recimo NO3 i 100ppm i vise... Nece bas biljka da bude odusevljena sa 10-15ppm pod korenom... Pa to je jos uvek pitka voda, potrebno je ipak maaalo vise... Ili ako bas neces da djubris poslusaj zenu pa stavi malo zemlje. Al kazem opet mnogo bolje biljke reaguju na gotovu mineralni ishranu nego na bilo sta od organskog... Uostalom probajte pa cete videti. I nemoj sitan sljunak jako da stavljas, ono sa slike od Aquamaniaca je ok a moze i krupnije

Aquamaniac
Ne gajim ih vise emerzno,Staurogyne sam poklonio,kao i hranljivu podlogu,a Lilaeopsis sam zadrzao za sebe,pluta u nekom od akvarijuma. Najvise me iznenadio Lilaeopsis koji se dobro drzao od samog pocetka,pustao je lepe listove,a Staurogyne,posle propadanja par pelcera,je krenuo da raste emerzno,medjutim,bas tada sam ga i poklonio... Napomene radi,dosipao sam akvarijumsku vodu uz dodavanje par kapi od svakog makroelementa,mikroelemenata i aminokiselina.

branimir ok
Moze i ovako
branimir ok attached the following image:
emersno.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,080 jedinstvenih poseta