- hranim ih pretezno suvom firmiranom hranom, trenutno imam nekih 6-7 vrsta koje ciklicno menjam. Uglavnom su to sve hrane koje lako tonu. Osim toga dodajem im bareni zelenis (ne bas cesto). Spanac, maslacak, bokvicu, koprivu, sargarepu...
- Vodu dodajem sa RO aparata cija je karbonatna tvrdoca 1 ili ispod jedinice po serinim testerima. Takvu vodu direktno dodajem u akvarijum i onda dodajem Bee Shrimp Mineral GH+ po uputstvu proizvodjaca tj sipam minerale dok voda ne dosegne provodljivost od priblizno 200 mikrosimensa (uS).
-Filtracija je obican spoljni dvokomorni prelivni filter sa standardnim filtermaterijalom. Jedan prelivni filter podmiruje dva akvarijuma od 30-ak litara. U drugim akvarijumima koristim i hangon filtere a u nekim i samo sundjerfiltere i ne primecujem da ima razlike.
-Planariju sam imao u pocetku ali sam je tretirao panakurom i istrebio. Panakur nije smetao ni jednoj vrsti kozica pa ni kristalima. Doza je bila odokativna, pola tablete na nekih 30+30+15 l vode koliko imaju oba akvarijuma i filter. Sada opet imam neke glistice koje nisu planarija ali ih ne diram jer vidim da jedu visak hrane koji pretekne kozicama. Nemam ih u svim akvarijumima ali ce se verovatno pojaviti kasnije jer se javljaju kako akvarijum stari.
Na trećoj strani ove teme pisalo se o iarkama jove/johe (tzv. Alder cones). Evo jedan tekst o njima, koji moda moe da bude smernica u doziranju istih u akvarijum. http://www.alderc...
Ovo sve piem jer sam jutros, ovde na Zlatiboru, naiao na pomenuto drvo koje je prepuno iarki... i naravno, poneću kući malo