|
Koja je i kako protiv nje
|
| zander |
Posted on 28.06.2009 00:47
|

Administrator
|
Pa naravno, ali opet iako su greke naprevljene na nekom drugom forumu ne treba uzimati za zlo. Greićemo i mi u buduće budite sigurni, moda već greimo
Poenta je doći do istine... |
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 28.06.2009 00:51
|

član
|
                   |
| |
|
|
| KBDNK |
Posted on 28.06.2009 09:49
|

član
|
Dobro, da ne bude ljutnje evo linkova samo da ne bude da na ovom forumu otrcavam neke druge forume jer to nemam nameru ni najmanje. Administrator tog foruma, kome sam na pp skrenuo panju na tu kontradiktornost, mi je na pp takodje, objasnio da se radi o starom tekstu ali da je njihova procena ipak da taj tekst ostane na njihovom forumu. Ja sam kao član i tog foruma bio ipak korektan da mu to kaem tako da...
Evo linka http://www.aqua-a...ticle_id=1 kod objanjenja zelenih tačkastih algi navodi se da je njihov uzrok nedostatak PO4, a u tekstu kontrola algi u biljnom akvarijumu http://www.aqua-a...icle_id=21 u delu teksta koji se odnosi na studiju slučaja 1 navodi obratno odnosno to se moe zaključiti tako jer se kae da su se ove zelene tačkaste javile posle dodavanja upravo PO4 odnosno (Ca(H2PO4)2). Moda je ova promena bila i plod promene tvrdoće vode zbog ovog Ca ali...ipak je kontradiktorno.
Isto tako u tekstu koji je objavljen na ovom forumu koji je uzet od Duka Bojića se kae da viak NO3 i fosfata ne uzrokuje alge...,a na recimo aquashopu prodaju one bio clean ampule koje radi borbe sa algama smanjuju nivoe upravo ovih elemenata to radi ovaj BIO-SEPT za septičke jame tako da i tu tom slučaju ima izvesnih kontradiktornosti...ili mi se moda čini...
Inače namučio sam se kao grean da prevedem onaj tekst Duka Bojića i taman ja to nekako uspem kad ono prevod na forumu... .
Pozz
Edited by photoivek on 28.06.2009 09:57
|
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 28.06.2009 09:56
|

član
|
samo bih te zamolio da sledeći put kada ubaci linkove njih selektuje i ispod polja za unos teksta samo klikne na tyv. dugme na kojem pie URL jer je kopiranje i pasteovanje linkova smor a kod samog unoenja je to vrlo jednostavno uraditi. sada sam ja izmenio tvoje linkove....
to se prevoda tiče on je bio gotov i dosta ranije nego to se pojavio na forumu ali iz tehničkih razloga (mog ne poznavanja HTML-a) nije bio do skoro objavljen....
i jo samo da dodam:
KBDNK je napisao:
Isto tako u tekstu koji je objavljen na ovom forumu koji je uzet od Duka Bojića se kae da viak NO3 i fosfata ne uzrokuje alge.....
ne kae se! ovaj tekst je u potpunosti preveden i to je lepo naglaeno!
sama tematika algi je čudo. igleda da nikad ne postoji jedno jedinstveno reenje već se mora posmatrati od slučaja do slučaja to je deep blue vie puta ponovio, mislim ba u ovoj temi, a to je da treba da posmatramo nae akvarijume....
Edited by photoivek on 28.06.2009 10:02
|
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 28.06.2009 14:44
|

član
|
pitanje je onda samo sta je visak a sta manjak.ako neces da imas zelenu tackstu po staklu drzi se na 0,5-1mg/ moze i do 2mg/l ostalo je previse i nepotrebno.nitrat drzi na 5-15mg/l moze i vise ali nesluzi nicemu,listovi biljaka budu preveliki itd.ako si u ovim vrednostima posle cikliranja akvarijuma i imas alge,od toga nije sigurno,nesto drugo je u pitanju.takodje nepostoji univerzalno pravilo kako odrzavati ove vrednosti.faktori su kod svakog drugaciji.svetlo,co2,tvrdoca vode,podloga,izbor biljaka(nemaju sve biljke isti metabolizam),mikrobioloska aktivnost,cirkulacija vode.naravoucenije,pravila postoje samo kao okviri.
Edited by deep blue on 28.06.2009 14:46
|
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 28.06.2009 14:45
|

član
|
Ovaj akvarijum je imao malte ne istu podlogu kao tvoj:glistenjak,crvena glina,par saka treseta jedino sto nisam stavio pesak preko toga jel nesluzi nicemu.Nije se bas proslavio sa algama,oko 40 vrska biljaka je bilo u njemu.Voda je bila na 3-4kh i 5dh.Cupao sam biljke iz korena redovno jer sam ih orezivao na holandski nacin.Co2 na difuzoru.Slika ocajna  Microsorum undulata neverovatnih 60+ cm...
Edited by deep blue on 28.06.2009 14:47
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 28.06.2009 23:29
|

Administrator
|
Dobro, al ovo kod njega je nesto drugo.
KBDNK : (citati sa prve stranice)
Podloga je 30% treseta (čarobna zemlja-čini mi se 80 organskog sastava). 30% umske zemlje i 30% zemlje crvenice (vrsta gline). Sve to sam pekao u rerni i kasnije izmeao sa jo 10% peska. Tu smesu sam stavio oko 5 nedelja u buretu sa vodom koju vodu sam menjao povremeno.
Sve ove stvari koje si na prvoj stranici napisao sam selektovao sta ja nebi radio ili stavljao u svoj akvarijum.
Čarobna zemlja: verovatno neka "zemlja za cveće", bolje da si nabavio treset. Ima ovde ljudi koji bi ti poslali ako nisi imao gde da nađe.
umske zemlje Moda je bila namera ubaciti glistenjak (humus)č To si mogao da kupi i u Zaječaru.
Zemlje crvenice (vrsta gline) Po meni ovo nije potrebno u podlozi, ako ba negde ima potrebe za glinom ubacio bi je pod koren biljke. Ako je zbog gvođa, njega dodajem preko vode... Po meni tolika količina gline, 30% samo ometa protok vode kroz podlogu, ukoliko nije skroz na dnu. Plus, jedno moje negativno iskusvo sa njom.
Pekao To sam negde čitao da savetuju ali to nebi probao, moda i greim.
10% peska Opet ne bi stavljao, iz razloga cirkulacije vode kroz podlogu.
To je neko moje miljenje, i dosadanje iskustvo. Trudio sam se da bude ukratko
Edited by zander on 28.06.2009 23:36
|
| |
|
|
| KBDNK |
Posted on 29.06.2009 01:04
|

član
|
U vezi ovog to je citirao Zander samo jedna mala ispravka. Ova čarobna zemlja je u stvari čist treset. Moglo je na njoj da pie i treset ali je onaj ko je pakuje taj treset tako "krstio". Taj treset je verovatno iz prirode jer nisam siguran da se moe negde napraviti i da bude toliko različit od nekog "prirodnog" treseta. Ispravka je da u njemu ima 35% organskih materija a ne 80% kako sam naveo u citiranom postu...
Pored toga ne razumem Zanderovo toliko protivljenje zemlji za cveće jer je zemlja za cveće u stvari meavine humusa i treseta a tu kombinaciju Zander nigde na navodi kao lou. Ispada da je bolje da sam napisao da sam stavio treset i humus i onda bi bilo bolje a ovako sa čarobnom zemljom ne valja. Napominejm da bi isto tako bilo bolje da sam napisao da sam stavio treset i humus a ne zemlju cveće iako je kombinacija treseta i humusa u stvari zemlja za cveće.
U vezi ovog peska koji sam stavio preko mislim da tog sloja vie nema jer se stopio sa podlogom. Moda je problem i tu tome to mi je sloj ljunka preko mereice sada 2-5 cm i da bi moda trebao biti svuda 4-5 cm.
Bilo kako bilo...Ono to kae deep blue je ipak najtačnije...Razlog za pojavu algi nije zbog jedne stvari već vie njih...
Problem oko cementiranja podloga kako kae Zander jeste problem koji moe i oji će se verovatno javiti neto kasnije ali da je to glavni izazivač algi e to ne verujem da ne kaem da sam siguran da nije.
Isto tako...moda sam ja isuvie pogreno zamiljao biljnu akvaristiku. Moda sam ja ipak neosnovano očekivao da kada jednom formira aq nema nikakve poslove i obaveze oko aq osim povremene zamene vode i svakodnevne prihrane.
Ovde sam video da je Rastin aq dobio nagradu i da izgelda savreno. Voleo bih da mi kae da li i koliko često menja vodu sada, da li i koliko često čisti alge, koje i sl. Moda sam ja ipak pogreno zamislio ovu biljnu akvaristiku...
Hvala svima na interesovanju.
Pozz |
| |
|
|
| Rasta |
Posted on 29.06.2009 02:31
|

član
|
KBDNK je napisao:
Ovde sam video da je Rastin aq dobio nagradu i da izgelda savreno. Voleo bih da mi kae da li i koliko često menja vodu sada, da li i koliko često čisti alge, koje i sl. Moda sam ja ipak pogreno zamislio ovu biljnu akvaristiku...
Hvala svima na interesovanju.
Pozz
KBDNK voleo bih da ti dam neki pametan odogovor ali jednostavno cu ti napisati kako je kod mene teklo sve...
Kod mene u podlozi se nalazi zemlja za cvece i to bas ona kupovna florabela koju sam stavio pre skoro 2 godine...i preko toga skoro 20kg kvracnog sljunka...u pocetku sam imao vise vrsta algi...neku plesan po podlozi koju sam resio posipanjem novog sloja sljunka...onda cupavu algu po skoro svim biljkama koju su mi odstranili sijamci za jedno nedelju dana..jer h nisam nicim ni hranio pa su jeli sta su stigli..i dosadnu koncastu algu koja se najduze zadrzala i bilo je najvise u mahovini koju sam pre imao...cim sam je izbacio i mehanicki ocistio gde god sam je video nije se vise vracala...
Moram da ti kazem da je u pocetku bilo strasno od algi 
ali imao sam i jako malo biljaka...kako se povecavala biljna masa tako su i alge nestajale..mislim da su se alge kod mene javljale bas zbog zemlje za cvece i dobro akvarijum je jos bio mlad...kako su se biljke sirile smanjivale su se i alge...tako da kako sam kasnije i samnjio kolicinu biljaka i presao na neke ne zahtevne spororastuce alge se nisu vratile...mislim da sam nasao neku ravnotezu...u akvarijumu se samo javlja zelena tackasta koje ne mogu da se resim...mogu ali sam malo i lenj...menjam 50% vode 1 nedeljno i cistim staklo od tackaste i to je to..djubrenje sam vec opisao u mojoj temi...
U buduce cu u mojim akvarijumima u podlogu samo stavljati treset i cist kvracni sljunak bez nekih eksperimenata sa zemljom i kupovnim podlogama..ali to je samo moje misljenje...
Evo kako je akvarijum nekad izgledao kad je bio maksimalno ubiljen
Rasta attached the following image:
|
| |
|
|
| Rasta |
Posted on 29.06.2009 02:33
|

član
|
.
Rasta attached the following image:
Edited by Rasta on 29.06.2009 02:34
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 29.06.2009 08:59
|

Administrator
|
Start algi sa zemljom za cveće ja na primer nisam imao. Neto jako malo i nebitno končaste koja je nestala za par dana. Biljne mase, koliko sam imao je bilo jako malo... Zahvaljujući Gligi Akvarijum od 130 litara zapremine i u njemu oko 16 litara zemlje za cveće!
Super, sa njenim osnovnim sastojcima, tresetom (crnim i belim) i humusom u ne znam kom % sam zadovoljan... Ali je pitanje od proizvođača do proizvođača koliko se ta zemlja tretira azotnim jedinjenjima, Amonijakom kao prvo, koliko dugo se taj amonijak oslobađač Da li u startu vie a posle manje nemam pojma. Sa malom količinom amonijaka i tresetom pored biljke najbolje rastu, otud i zadovoljstvo za njom kod nekih akvarista. Akvarijum gotovo da bukne sa rastom biljaka ali isto tako moete da doivite i razočarenje...
Opet, samo iznosim svoje miljenje. Neto slično tome moemo sami da napravimo bez većeg(tolikog) rizika. |
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 29.06.2009 10:27
|

član
|
zander je napisao:
Dobro, al ovo kod njega je nesto drugo.
KBDNK : (citati sa prve stranice)
Podloga je 30% treseta (čarobna zemlja-čini mi se 80 organskog sastava). 30% umske zemlje i 30% zemlje crvenice (vrsta gline). Sve to sam pekao u rerni i kasnije izmeao sa jo 10% peska. Tu smesu sam stavio oko 5 nedelja u buretu sa vodom koju vodu sam menjao povremeno.
Sve ove stvari koje si na prvoj stranici napisao sam selektovao sta ja nebi radio ili stavljao u svoj akvarijum.
Čarobna zemlja: verovatno neka "zemlja za cveće", bolje da si nabavio treset. Ima ovde ljudi koji bi ti poslali ako nisi imao gde da nađe.
umske zemlje  Moda je bila namera ubaciti glistenjak (humus)č To si mogao da kupi i u Zaječaru.
Zemlje crvenice (vrsta gline) Po meni ovo nije potrebno u podlozi, ako ba negde ima potrebe za glinom ubacio bi je pod koren biljke. Ako je zbog gvođa, njega dodajem preko vode... Po meni tolika količina gline, 30% samo ometa protok vode kroz podlogu, ukoliko nije skroz na dnu. Plus, jedno moje negativno iskusvo sa njom.
Pekao To sam negde čitao da savetuju ali to nebi probao, moda i greim.
10% peska Opet ne bi stavljao, iz razloga cirkulacije vode kroz podlogu.
To je neko moje miljenje, i dosadanje iskustvo. Trudio sam se da bude ukratko 
Nije kod njega nista drugo:
Crvenica je bogata gvozdjem,hidroksid ili oksid i ima jako dobar CEC.Sumska zemlja jeste humus i to dobar bitno je da suma nije cetinarska (i njega treba minnerazlizovati i osloboditi od krupnih komada neraspadnute trave,lisca i sl.).Carobna zemlja je obican treset.Pesak,nepotrebna stvar.Razmer,malo drugacije.Sve to treba prvo lepo pripremiti ili ostaviti u akvarijumu mesec dva da iscuri pa tek onda saditi biljke.Panacea nepostoji,niko je do sad nije pronasao.Ili ti sto bi moja zena rekla"Dzaba vam ja lecim psa a vi ga hranite smrdljivom salamom od matijevica".
Pravite pometnju bespotrebno,covek na kraju nece znati sta da misli.
Edited by deep blue on 29.06.2009 10:36
|
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 29.06.2009 10:39
|

član
|
KBDNK
Ako ti je podloga izasla u vodeni stub,vakumiranje i velika promena vode.Vatu baci i stavi novu. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 29.06.2009 13:17
|

Administrator
|
Ok, ja sam samo rekao sta necu stavljati od svega ovoga u podlogu. Da li svi treba isto da radimoč
Po ovome bi trebalo saditi prepun akvarijum Hydrophilia da bi na kraju dosli na primer do Iwagumi postavkeččč
To jos nisam video nigde... Nije mi bila namera da zbunjujem nikog...
Pozdraf |
| |
|
|
| KBDNK |
Posted on 29.06.2009 16:49
|

član
|
Evo ohrabrenja u poslednjih nekoliko postova za mene. Nije sve tako crno u mom slučaju...u stvari moe da bude jo gore od ovog to je sada.
Deep blue, ovo oko pometnje si u pravu u potpunosti...
Jer moe neko da slika filter da vidim kako izgleda staklo na filteru aq koji je zacikliran. ivo me interesuje da vidim to kako izgleda.
Hvala unapred i pozz svima. |
| |
|
|
| Blue |
Posted on 29.06.2009 17:14
|

član
|
KBDNK je napisao:
Jer moe neko da slika filter da vidim kako izgleda staklo na filteru aq koji je zacikliran. ivo me interesuje da vidim to kako izgleda.
Kakve veze ima staklo sa cikliranjemč |
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 29.06.2009 17:18
|

član
|
KBDNK je napisao:
Evo ohrabrenja u poslednjih nekoliko postova za mene. Nije sve tako crno u mom slučaju...u stvari moe da bude jo gore od ovog to je sada.
Deep blue, ovo oko pometnje si u pravu u potpunosti...
Hvala unapred i pozz svima.
ja imam dva ugradjena u aq. ali nemogu da im pridjem,ostali su kanisteri
Stvarno,kakve ima vezeč |
| |
|
|
| KBDNK |
Posted on 29.06.2009 19:50
|

član
|
Bio sam neprecizan u postu. Mislio sam na staklo u filteru.
Utuvio sam sebi u glavu da se na staklu filtera stvaraju kolonije bakterija koje su vidljive golim okom, a kod mene toga nema. Zato sam to i pitao. Hteo sam da uporedim to kako je kod drugih.
Moda to i nema neke veze ali ja sam si to utuvio u glavu i to ti je...
Pozz |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 29.06.2009 20:59
|

član
|
Jako si lose to sebi utuvio u glavu,samo da ti kazem da su kolonije bakterija nevidljive golim okom  |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 29.06.2009 22:24
|

član
|
Pozdrav druze, stvarno ne mogu da verujem da je toliki problem i da je i dalje toliko veliki... Imas li u tom aq neke algare... Ja ih imam 5 na 200l i 3 amazonca puza koji unistavaju algu ocas posla... (Ladno mi danas puko spoljni filter>!č!čkmgf&*%$#!) |
| |
|