14.06.2026 08:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Tehnike fotografisanja
 Print Thread
Blic i aqua-macro-fotografija
Veriu
Danas sam i ja uzeo malo da se igram fotoaparatom sa blicom i bez blica.
Ovo su slike na kojima sam koristio blic.
Veriu attached the following images:
tanihtisb2.jpg tanihtisb.jpg tanihtis1b.jpg

Edited by Veriu on 25.06.2012 13:44

Veriu
Na ovim fotografijama nisam koristio blic.
Dosta fotografija nije uspelo posto sam morao da koristim duzu ekspoziciju.
Veriu attached the following images:
tanihtis3.jpg tanihtis2.jpg

paleoglodit
Bravo Veriu Applause (ove zadnje dve nisu tako dobre kao prve tri )

Veriu
Hvala ti paleo Smile. Bice jos koja fotka samo da se malo upraksam Smile. Pokusavam da se neprimeti jako odsjaj od blica na ribama videcu sta cu uspeti.

photoivek
Veriu wrote:
Pokusavam da se neprimeti jako odsjaj od blica na ribama videcu sta cu uspeti.

treba refleksije da proba da se otarasi. moe je primetiti na prvoj slici sa blicem koju si postavio na staklu.
to se riba tiče to i ne mora da bude tako loe...
negde na početku je Zander napisao da fotka iskosa i da koristi parče papira preko blica. ne mora obavezno iskosa ako nađe dobar difuzor svetla. eksperimentii malo sa različitim belim papirima ili providno-belom plastiko preko blica da malo "ubije" direktno svetlo koje blic pravi..

https://minepi.com/photoivek
Veriu
Imao sam filtere za blic ali nemogu da ih nadjem ako ih nadjem isprobacu ih pa cu postaviti slike. Znam za to slikanje iskosa kako bi izbegao refleksiju od stakla. A sto se riba tice ponekad im svetliji deo tela bude pre eksponiran kada se koristi blic, narocito u predelu stomaka sa donje strane ali opet zavisi od vrste ribe naprimer kod ksifo koje su mi narandzaste boje se to toliko ne primeti.

drlessa
Lepo, lepo... Applause

www.xtremeaquaristika.blogspot.com
zander
Kod ovih fotografija je koriscen macro ring flash, on u jednoj ruci, aparat u drugoj pa kako kad ispadne. Neke fotke su napravljene 'kroz' macro ring blic, neke su pravljene tako sto je isti bio postavljen odgore ili sa strane... Igrao sam se jedno 2 sata Smile
lh3.googleusercontent.com/-Gl1j0DpBioY/UAhtmve4dPI/AAAAAAAAAow/NBceqWaBBa8/s800/cs4.jpg
lh3.googleusercontent.com/-6_-f9LdRrAY/UAhtnxGHbbI/AAAAAAAAAo8/kQcQ2XMJrJY/s800/ns5.jpg
lh3.googleusercontent.com/-M_JFYqwi9fo/UAhtoamVrwI/AAAAAAAAApA/205G010sKIY/s800/pl1.jpg
lh5.googleusercontent.com/-_8Yc2MxAcV4/UAhtpFGoRfI/AAAAAAAAApE/6q1lvG86IuE/s800/pl8.jpg
lh4.googleusercontent.com/-o0MIDVf72dQ/UAhtp2P4LkI/AAAAAAAAApQ/XHvGO1niH8U/s800/rc2.jpg
lh4.googleusercontent.com/-cJEdnELjcwM/UAhtrPjTsiI/AAAAAAAAApc/wPsrSefTupY/s800/rc7.jpg
lh5.googleusercontent.com/-avjB3cVWVDw/UAhtkUcf2BI/AAAAAAAAAoc/qQ27Yg_iNhc/s800/cm6.jpg
lh3.googleusercontent.com/-q8NHQPV_otM/UAhtlpY0FdI/AAAAAAAAAos/DTcqbOZ5Org/s800/cr9.jpg

Beer

zander
A ovako to radi Hristo Hristov Shock
LINK (pomislio sam tamo da okacim slike, ali kad sam video, predomislio sam se) Smile
Edited by zander on 20.07.2012 20:06

zander
Evo novih fotki, nadam se da se vidi neki pomak na bolje Smile
lh3.googleusercontent.com/-1EWSyPTRlY8/UAxieM9KQKI/AAAAAAAAArM/xUrjWfXrr_4/s800/1.jpg
lh5.googleusercontent.com/-v45qujanWlk/UAxib3xlUjI/AAAAAAAAArM/qskkVgZgRyE/s800/10.jpg
lh4.googleusercontent.com/-RZKDSpbuHGs/UAxie_iwE5I/AAAAAAAAArM/WAdUjKPDCAk/s800/11.jpg
lh4.googleusercontent.com/-__avKRyNFfY/UAxii7gAf-I/AAAAAAAAArM/-7Ogz9na6Oc/s800/2.jpg
lh4.googleusercontent.com/-lmwuCmdwD5w/UAxig7HEh3I/AAAAAAAAArM/RHyn_ryd9Lg/s800/3.jpg
lh4.googleusercontent.com/-ElhQnixVgX0/UAxikiD5fDI/AAAAAAAAArM/qGwbiwidyxs/s800/4.jpg
lh4.googleusercontent.com/-6M9zDnl7IHQ/UAximcQedDI/AAAAAAAAArM/XkuLVQ40Uj8/s800/5.jpg
lh6.googleusercontent.com/-GpKq8neyzsE/UAxiocKk24I/AAAAAAAAArM/UWtyi6nmWfs/s800/6.jpg
lh3.googleusercontent.com/-hOTdu0Cg8WU/UAxiqefN2-I/AAAAAAAAArM/sBGAPEhEeU4/s800/7.jpg
lh6.googleusercontent.com/-8wMtNsyjr1g/UAxisZBwJeI/AAAAAAAAArM/JztSvMoqivo/s800/8.jpg
lh5.googleusercontent.com/-DYqPB-FsdsI/UAxiuIE8p4I/AAAAAAAAArM/S13a0h2YPiQ/s800/9.jpg
Beer

katjusa
Tako to rade majstori Applause
Bravo, svaka čast Thumb up

paleoglodit
Bravo Zamderu Applause

zander
katjusa wrote:

Tako to rade majstori Applause
Bravo, svaka čast Thumb up

Hvala Katjusa, znaci napredujem sa fotografijom Smile
Evo da ti pokazem kakvu sam opremu nabavio za ove fotke Grin
Wink

lh4.googleusercontent.com/-W2QjuDkgURE/UA11_5FfE0I/AAAAAAAAAr4/jtcHjmr_rqU/s800/2.jpg

Nikon D90, Sigma AF 17-70mm f/2.8-4.5 DC macro, teleconverter 12mm, 20mm i 36mm i macro ring flash.

Za ove fotke sam koristio samo telekonverter od 12mm ili mozda ima neka fotka uradjena sa 20mm.
Fokusiranje sa telekonverterima narocito kada se postavi 36mm ili kada se na kraju krajeva postave sva 3 telekonvertera je dosta ograniceno. Objektiv tada mora da bude bukvalo naslonjen na staklo akvarijuma a predmet koji se slika mora da bude blizu prednjem staklu svega 1-2cm, sve preko toga je izvan fokusa... Sa 12mm u kombinaciji sa sigmom 'razvucenom' na 70mm je to malo lakse...

A svetla nikad dosta, kako god okrenes SurprizedSmile
Hvala Paleoglomdite Wink
Edited by zander on 23.07.2012 18:45

katjusa
zander wrote:
Hvala Katjusa, znaci napredujem sa fotografijom Smile

Yes pa i vidi se Thumb up

zander wrote:
Evo da ti pokazem kakvu sam opremu nabavio za ove fotke Grin
Wink

O, Nikon Kissing

zander wrote:
Fokusiranje sa telekonverterima narocito kada se postavi 36mm ili kada se na kraju krajeva postave sva 3 telekonvertera je dosta ograniceno. Objektiv tada mora da bude bukvalo naslonjen na staklo akvarijuma a predmet koji se slika mora da bude blizu prednjem staklu svega 1-2cm, sve preko toga je izvan fokusa...

Pa i AF, ako stavis sve tri ne radi, zar ne? Ali je taman, za kakvu dobru sliku pearlinga Thumb up
Čekamo jo, ti se samo igraj Rofl

biobiofizicar
Bas mi se svidjaju fotke koza, ali kod ovih ribljih nikako da uklavirim te odbljeske blica na krljustima: Sta je stvarna sara, a sta odbljesak.
Jel si probao da malo difuznije das svetlo sa blica?

zander
Da, kada se montiraju sva 3 onda nema autofocus, onda je ok za slikanje nekog predmeta koji se ne pomera, sto kazes perling ali mora da bude dosta blizu, eto meni ideje... Smile
Sledece sto cu da isprobam je slikanje u RAW formatu pa onda obrada, da vidim koliko na tome mogu da dobijem na kvalitetu... Sa ovim sam zadovoljan ali znam da moze jos mnogo bolje sa ovom opremom samo se treba igrati Cool

@Bio, jeste vidi se refleksija malo na ovim ribljim slikama, blic sam uglavnom drzao od gore ili malo iskosa ali kako kog okrenes uvek dobijem neki odbljesak... Najgora varijanta je kada slikam 'kroz' blic. Probacu mozda sa kakvim papirom preko blica da sredim to, ali onda opet nedostaje svetla... Smile

zander
A ima i likova koji su blic stavljali u kesu pa ga gurali pod vodu, samo nece da se jave... Mozda je i to dobra stvar Wink

katjusa
Ja jos uvek glasam za fotke bez blica Wink
Hvala ti Zander, da si podignuo ovu temu - pa da se igramo Thumb up
shrani.si/f/1i/M3/1MNcCQvt/dsc3220.jpg
shrani.si/f/2e/ES/22MATRRp/dsc3225.jpg
shrani.si/f/1C/dY/AAGorxO/dsc3279.jpg
shrani.si/f/Y/Ik/4Z0CclHa/dsc3284.jpg
shrani.si/f/3X/NX/1q6Givwm/dsc3306.jpg

Beer

froger
Vidim ovde se ozbiljno fotka. Smile

Evo da se i ja pridruzim.

img816.imageshack.us/img816/8076/img7051b.jpg

img859.imageshack.us/img859/496/img7070b.jpg

Fotkano aparatom Canon 350D sa dodatnim blicem. Na blicu sklepan difuzer.

http://www.geocities.ws/dusan_kojic/index-2.html
biobiofizicar
dobre fotke!Thumb up
Koji je polozaj blica u odnosu na objekat snimanja i prednje staklo?

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,732 jedinstvenih poseta