14.06.2026 06:15
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Djubrenje, EI sistem i ostali nacini djubrenja
Aquamaniac
Mislim da vecina forumasa naginje ka EI sistemu,odnosno da elemente dodaje odvojeno i u opsegu vrednosti koje preporucuje isti.
I ja sam u toj vecini za koju mislim da koristi EI sistem. Moja iskustva su sledeca,odnosno,moj nacin djubrenja se svodi na sledece. S obzirom na to da neparnim danima(ponedeljak,sreda i petak) dodajem makroelemente,a parnim(utorak,cetvrtak i subota) mikroelemente,onda se trudim da sredom i petkom od makroelemenata dodam ono sto se potrosilo do tih dana. U jednom periodu mereci,a u sledecem citajuci po forumima,dosao sam do racunice da je dnevna potrosnja NO3 u ubiljenom high light aq izmedju 1 i 4 ppm-a,a za PO4 od 0.2 do 0.6 ppm-a (to moze i lp da potvrdi). Dok sam se time rukovodio,algi nisam imao.
Razmatrajuci grubo motoovu racunicu,dosao sam do zakljucka da nikad nisam preterao niti sa fosfatima niti sa nitratima,vec da su se uvek njihove vrednosti kretale u opsegu vrednosti preporucenih od EI sistema.

Ovo sam pre vise od 2 godine napisao na aqua-artu,pa ne bi bilo lose da sam sebe citiram bas u ovoj temi...znacice mnogo!
"Vrlo je vazno znati sastav onoga sto se dodaje,jer mozete imati vise stete nego koristi oslanjajuci se samo na Chuckov kalkulator. Upravo iz tog razloga nisam smeo da pocinjem sa dodavanjem bilo kog makroelementa dok nisam nabavio testere. Od skoro sam dosao u posed JBL-ovih testera za NO3 i PO4,pa sam poceo da dodajem u aq po prvi put KH2PO4 i KNO3 iako biljke nisu patile,ali ipak mogu lepse i jos zdravije izgledati,mada,bice da je ono-videla zaba.... Nakon nabavljanja spomenutih makroelemenata poceo sam sa dodavanjem istih. NO3 izmeren pre dodavanja je iznosio izmedju 0 i 1 ppm-a,a onda sam se suvise oslonio na Chuckov kalkulator,pa sam dodao 15ml rastvora KNO3 u aq u nadi da ce mi nitrati biti oko 15 ppm-a,naravno,prethodno samo konsultovao kalkulator(1ml=1ppm) i izmereni nitrati nakon toga su bili izmedju 40 i 60 ppm-a sto je tri puta vise od onoga sto bi po kalkulatoru trebalo da bude. Posle izvrsene izmene vode,nitrati su iznosili 20ppm-a. Dosao je na red i KH2PO4(konsultacija kalkulatora 1ml=0,1 ppm). Izmereni fosfati pre dodavanja su iznosili 0ppm-a,medjutim poucen iskustvom da se ne oslanjam previse na kalkulator lagano sam krenuo sa dodavanjem,pa sam sipao 5ml rastvora i fosfati su bili jedva merljivi,a onda sam dodao u dve ture po 10ml rastvora,pa je tester nakon merenja pokazivao 1 ppm,dakle ono sto sam i zeleo. Po Chuckovom kalkulatoru 25ml KH2PO4,koliko sam i dodao,bi kod mene trebalo da podigne fosfate na 2,5 ppm-a,a ipak su bili podignuti za onoliko koliko sam napisao.
Naravoucenije,vodite racuna prilikom dodavanja bilo kog makroelementa ukoliko ne znate sastav. Ne kazem da je kalkulator los,vec naprotiv,naravno,ukoliko imate sastav makrolemenata koji je lp napisao,a koji je preuzeo sa njegove stranice".
lp je pre toga dao sastav makroelemenata:
Ovo je sa chuckove stranice, na temelju ovih spojeva je radjen kalkulator:

K2SO4 Potassium Sulfate
K - Potassium 44.9%
SO4 - Sulfate 55.1%

KNO3 Potassium Nitrate
K - Potassium 38.7%
NO3 - Nitrate 61.3%

KH2PO4
PO4 - Phosphate 69.8%
KH2 30.2%

nene
Prvo za MOta i foffate

Moto PO43- malte ne ne postoji na ph oko 7 da sada ne gusim tu je u ravnotezi H2PO4 - i HPO42- u velikoj velikoj vecini da se drzim brojki preko 99% fosfata je na tom ph u ova dva oblika pa je mozda to odgovor zasto se dodaje mnogo vise fosfata nego nego sto je to stvarno kada se preracuna. i jos nesto sto mi mozda zanemarujemo fosfatni pufer je pufer koji je za nas jako jako vazan zar neč

Pozzz Nene
Edited by zander on 26.09.2010 22:38

zander
Tako je Nene, ja sam u jednoj temi to napisao. A evo sada sam napravio tabelu.

Ovo je tabela količine jona u vodi u procentima %.

Biljka usvaja i H2PO4 i HPO4 jon, ali dosta lakse HPO4 (to jest smatra se). Pa iz toga ako se malo zagledate u tabelu vidite koliko velik uticaj ima pH vode na kolicinu jedih i drugih jona u vodi.
Ovde se radi o anjonima, dok smo u drugoj temi pre neki dan pricali o katjonima i kapacitetu izmenljivih katjona (CEC) kod raznih materijala u podlozi, glina, laterit, treset itd.
Pored adsorpcije katjona, postoji i adsorpcija anjona koja se retko spominje, te je suprotno onoj drugoj, adsorpciji katjona, normalno vezana za pozitivno naelektrisane koloide, a glavni nosioci tog pozitivnog naboja su Al i Fe hidroksidi. Ipak u nasem slucaju ovi joni slobodno se krecu kroz vodeni stuba jedan deo ipak bude vezan za podlogu (ovo je jako bitno jer pokrece pitanje sta smo stavili u podlogu), te otuda razna iskustva i prica da je svaki akvarijum prica za sebe...
Ipak neka pravila postoje, ali je hemija toliko komplikovana i nepredvidiva da je lakse upravljati akvarijumom kada snimis da si napravio neku gresku, nego voditi se hemijom i predvidjati procese.

Evo te tabele:
zander attached the following image:
jonipo4.jpg

Edited by zander on 06.05.2011 12:05

kera
- Samo da pokusam sam odgovoriti na svoje zadnje postavljeno pitanje (da se ljudi manje zbunjuju)...
- Moguce je da su ti sto su pravili EI sistem vec racunali da i neke cesmovace u startu sadrze u sebi vec 20 ppm no3 , pa iz tog razloga nepreporucuju da se dodaju vece doze od onih koje su vec preporucene , kako bi se metodom pokusaja i pogreske (svaki je akvarijum prica za sebe) svako uspio pronaci u preporucenim granicama...
- Ostalo bi sve trebalo biti jasno = svaki je akvarijum prica za sebe , kao sto je i svaka cesmovaca prica za sebe , kombinacija i kolicina biljki prica za sebe i sl...GrinThumb upBeer
Edited by kera on 27.09.2010 14:12

biobiofizicar
Nije lose kada neko od velikih svetski priznatih biljnih akvarista s vremena na vreme objasni ono sto radi i sa djubrenjem, CO2 i svetlom. Vreamenom nekako sazru, srede misli, izrazavaju se jasnije,
manje pretenciozno, opusteno,...

Evo skorasnji Tom Barov pogled na EI, CO2 , zamene vode i svetlo (u odgovoru jednom pocetniku na ASWu. Nista tu nije specijalno novo, ali je jedan opusteniji kriticki pogled na EI, striktnost rezima, zamene vode, CO2 i svetlo....

Bacite pogled
http://www.aquasc...thods.html

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,395 jedinstvenih poseta