14.06.2026 08:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Cirkulacije vode u biljnom akvarijumu
zander
@BioBio to sto ne mozes da zamislis i to sto je mozda jaka cirkulacija logicno resenje je OK. Predstoji jedan period kada ces to da oprobas na svom akvarijumu pa ces da vidis.

Ono sto mogu da se pohvalim je da ne koristim uopste algicide EasyCarbo ili nesto trece, alge ne vadim rukama cetkicama za zube itd.

CO2 mi nije toliki da mi se izvrcu ribe u akvarijumu. A fotoperiod mogu da stavljam od samog startovanja po 10-12 sati ako bas hocu da forsiram.

Druga stvar je sto sam probao i to sa jakom cirkulacijom.
Treca stvar je sto znam da uglavnom svi koji su iz Nisa rade na taj nacin akvarijume.
Ali evo, javno da pozovem sve moje Novosadjane da mi pokazu akvarijume i biljke na jakoj cirkulaciji, Subotica, Krusevac, Obrenovac... Dajte da vidimo u cemo je prednost i kako kod vas biljke rastu na jakoj cirkulaciji.... Moje slike su malo ruzne, ali evo jos jedne slike...

Ako bi se zagledao u taj bolbitis izmedju tih listova nebi nasao ni jednu algu iako je taj Bolbitis stajao u jednoj veeelikoj mrtvoj tacki od cirkulacije. Isto tako, vrlo dobro znate koliko biljaka cuva Branimir i kakve su mu biljke.
Aquascaping je nesto drugo i to je prica za sebe. Akvarijumi se slazu, stancaju i slikaju, mesec dana u vrh kape je dovoljno za taj posao... Ne bas svi, ali jako velika vecina tako funkcionise...

I pre ove teme na MBA, moglo se cuti samo sve u korist velike cirkulacije, slaba cirkulacija i losa filtracija je uvek bila krivac algi ako se secate...
zander attached the following image:
bolbitis_1.jpg

Edited by zander on 25.11.2010 09:34

Desetoprsti
Kako bi doli do ikakvog zaključka, najbolje je porediti komletno stanje svih biljaka u akvarijumu. Ne samo izabrane primerke bolbitisa (priznajem reprezentativan) i koje microsorume... Poenta je da, ne odgovara svim biljkama jak protok, kao ni slab. Voleo bih da neko pokae guste, kompaktne bunove na slaboj cirkulaciji, ili pak zdrave microsorume na prejakoj. Ali zato kompletan rast (dobar ili lo) pripisati samo protoku. Gde su tu parametri vode, podloga, prihrana, osvetljenje... Da li je pak cilj same teme dokazati po svaku cenu da je slab protok bolji ili iznoenje iskustavač

krcko
Ja ovo shvatam kao iznoenje iskustava, sa ukazivanjima na primere sa strane, gde su zastupljena oba načina, mala i izuzetno velika cirkulacija.
Svako moe dokazivati da je ovo ili ono bolje, ali diskusija ne bi trebalo odvesti u tom pravcu.
Moj je stav u ovome uvek bio ona stara akvaristička zlatna sredina, 3-4 protoka glave sa 2-3 cirkulacije vode.
Pomenuti su ovde i akvarijumi u kojima nema, uslovno, skoro nikakve cirkulacije ni filtracije. Ali tu je ona priča da smo potpuno upoznati sa parametrima svega to je stavljeno u akvarijum. Ovaj detalj moe biti temo o kojoj se moe diskutovati van svega ovog do sada napisanog. Pozdrav
Edited by krcko on 25.11.2010 11:13

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Ja intuitivno osecam i da su Zander i Desetoprsti u pravu i da akvarijumi mogu fenomenalno izgledati i u jakoj i u slaboj cirkulaciji, kao i na inertnoj ili ubistveno bogatoj podlozi, ili blago ili intezivno djubreni preko tecne kolone, kao i sa i bez CO2, ili u low ili hi light uslovima, pa cak i u tvrdim vodama. Uspesnih primera za svaku od ovih tvrdnji je mnogo, kao i za najcudnije kombinacije svih ovih parametara akvatickog sistema.
Opet kao Svaba tralalaaa ponavljam onu mnogo puta izrecenu (pa i u ovoj temi) : svaki akvarijum je prica za sebe, ali najbitnije je uspostaviti ravnotezu u okviru svih raspolozivih uslova i parametara koji vladaju u akvarijumu.
Mnogo je ravnoteznih tacaka u zavisnosti od kombinacije svih ovih parametara. Neke od njih imaju veci dijapazon stabilnosti u odnosu na fluktuacije parametara. Akvarista u skladu sa svojim znanjem, iskustvom i licnim afinitetima bira parametre i ravnoteznu tacku u koju zeli da uvede akvarijum...

Ja bih strasno voleo kada ljudi predstavljaju svoje akvarijume da pored uslova u akvarijumu i spiska biljaka dodaju i spisak biljaka koje u toj postavci i pri tim uslovima iz kojekakvih razloga nisu htele da uspesno i lepo rastu. Iz tog dodatnog spiska (neuspeha pri danim uslovima) moze se takodje mnogo saznati (mozda cak i vise). Predpostavljam da smo svi imali u svojim postavkama poneku tvrdoglavu biljku koja nece, pa nece, pa na kraju i izleti iz postavke uprkos nasoj zelji. Kod mene je to cesta pojava i postavke prilagodjavam biljkama koje hoce....

Ovo je mali uopsteni off koji treba ponovo da podseti da je cirkulacija (kretanje vode) samo jedan od mnogih parametara aq sistema i tesko ga je posmatrati izdvojeno. U zavisnosti od ostalih parametara i tipa postavke i vrsta biljaka moze biti izuzetno vazna (bez obzira da li je jaka ili slaba) ili moze biti nebitna.

Napisacu malo kasnije svoja razmisljanja i o samoj cirkulaciji i odgovoriti na postavljena mi pitanja iz predhodnih postova.
Zove pos'o...
Edited by biobiofizicar on 25.11.2010 11:34

paleoglodit
Imajmo u vidu i vek opstanka jednog akvarijuma sa na primer Ricijom koja je poznata po svojem zahtevu za povremeno restartovanje i od koje su mnogi odustali.

Ovakvi "argumenti" nemaju nikakvog znacaja
Desetoprsti je napisao:
Jednostavno rečeno: bilje je to trailo. Grin

Desetoprsti
paleoglodit je napisao:
Imajmo u vidu i vek opstanka jednog akvarijuma sa na primer Ricijom koja je poznata po svojem zahtevu za povremeno restartovanje i od koje su mnogi odustali.

Desetoprsti je napisao:

Zato konstantno pominje ricciu, i zato u svakom tvom moderatorskom postu osećam animozitetč Da li slučajno to veće iskustvo govori iz tebe, odnosno veći broj biljnih vrsti uspeno odgajenihč Nije mi problem komunicirati na tom nivou, ali to nije ono to sam ja hteo.
Jednostavno rečeno: bilje je to trailo! Ba tako, ako ti to ne razume, ne znači da i osali ne razumeju. Ali evo pojednostaviću. U postavkama koje ja pravim vrlo brzo dođe do pojave npr staghorh alge, ba zbog pomenute gustine biljaka (po mojim iskustvima), a kako bih izbegao tu neprijatnu situaciju pomaze mi jak protok izuzetno uspeno. Mene ne interesuje u principu kako ću doći do eljenog stanja postavke, ali ću se prilagoditi usput svim nepredvidivim situacijama i ostvariti eljeno. A prilagodim se tako to najjednostavnije rečeno ispotujem zahteve biljaka.
Moji "argumenti", nisu samo teorijski to i tebi elim.

Da li ovi argumenti imaju veći značaj od mojih:

img80.imageshack.us/img80/6858/paleogloditt2.jpg

lakosta88
evo da se i ja ukljucim u temu. iz licnog iskustva prvo sto mogu reci jeste da sam uvijek imao vise algi kada sam koristio dodatnu pumpu u aq koju sam nekada koristio za razbijanje co2. pumpa je bila 400l/h. aq je 70-30-40. trenutno radi pregradni filter kojeg pokrece ista pumpa. dovod vode u aq je malo ispod povrsine tako da je najvece kretanje u prvih 15tak cm a dublje se znatno smanjuje. kretanje na samom dnu je dosta slabo. zasadjena je HC cuba koja se vidno popravila u brzini rasta.
pumpa je prije bila pri samom dnu kako bi co2 sto duze bio u vodi. oko HC-a je bila dosta jaka cirkulacija i cini mi se da su listovi bili malo svijetliji.
mislim da u ovoj temi najvise teba obratiti paznju na to da se ne mjesa protok kroz filter i cirkulacija vode u akvarijumu. to dvoje ne mora biti tako jako povezano. jak filter donosi jaku cirkulaciju u zavisnosti od sirine i pozicije dovodne cijevi u aq. po meni ta cijev bi trebala biti blizu povrsine i okrenuta tako da snazan mlaz ne ide direktno na podlogu.

Karlo
Nisam pobornik niti jake niti slabe cirkulacije, vie sam ju određivao po potrebi ba kao to desetoprsti kae. Znao sam staghorn i zelenu končastu u vrlo kratkom roku rjeiti povećanjem cirkulacije.
Kao primjer poprilično slabe cirkulacije stavljam u prilog sliku 300 l akvarija sa tetra ex 1200 filterom i spraybarom na zadnjoj stijeni akvarija (na slici ga nema) ali okrenutim prema zadnjem staklu tako da se cirkulacija poprilično smanji.

Po meni bi zaključak bio da je moguće ostvariti prekrasan biljni akvarij i na minimalnoj cirkulaciji, a i na 10x zapremnine akvarija. Primjer je lp koju u tvrdoj zagrebačkoj vodi KH25 i filterom 10x zapremnine akvarija ima zavidnih uspjeha u biljnoj akvaristici, a da ne spominjem saintly-a čiji su mi akvariji također fascinantni. Opet s druge strane moemo izvući hrpu primjera prekrasnih akvarija sa slabim protokom i tako unedogled.

Svaki akvarij je individualna cjelina gdje rast biljaka ovisi o popriličnom broju faktora, a koji se mogu međusobno podeavati na različite načine da se na kraju dođe do istog ili sličnog rezultata.
Karlo attached the following image:
ada2.jpg

paleoglodit
Desetoprsti je napisao:
paleoglodit je napisao:

Desetoprsti je napisao:

Zato konstantno pominje ricciu, i zato u svakom tvom moderatorskom postu osećam animozitetč Da li slučajno to veće iskustvo govori iz tebe, odnosno veći broj biljnih vrsti uspeno odgajenihč Nije mi problem komunicirati na tom nivou, ali to nije ono to sam ja hteo.
Jednostavno rečeno: bilje je to trailo! Ba tako, ako ti to ne razume, ne znači da i osali ne razumeju. Ali evo pojednostaviću. U postavkama koje ja pravim vrlo brzo dođe do pojave npr staghorh alge, ba zbog pomenute gustine biljaka (po mojim iskustvima), a kako bih izbegao tu neprijatnu situaciju pomaze mi jak protok izuzetno uspeno. Mene ne interesuje u principu kako ću doći do eljenog stanja postavke, ali ću se prilagoditi usput svim nepredvidivim situacijama i ostvariti eljeno. A prilagodim se tako to najjednostavnije rečeno ispotujem zahteve biljaka.
Moji "argumenti", nisu samo teorijski to i tebi elim.

Da li ovi argumenti imaju veći značaj od mojih:

img80.imageshack.us/img80/6858/paleogloditt2.jpg

Postavio si mi dosta pitanja a na malo njih si sam odgovorio. To sto ti osecas animozitet verovatno treba da pitas sam sebe. S moje strane ga nema i priznajm ti i ja i svi ostali kako si odlican aquascaper ali priznajem i cinjenicu da nisi bas mnogo od pomoci. Ili ne umes ili ne elis, ne znam.
To je na kraju i tvoja stvar i tvoj afinitet ako zelis samo da izlazes svoje slike i da se neprekidno takmicis i poredis . Fotografija scapova ima na netu koliko oces i mozemo ih prediti sa nasim akvarijumima kao i sa tvojim ali nemamo odgovor iz prve ruke a to od tebe ocekujemo. Priznanje ti je odato vise puta i sad ostaje da shvatis da je ovo sajt o biljnoj akvaristici a ne samo o akvaskejpingu.

Ako ne zelis da ucestvujes u polemici nema potrebe da pises ni tako nesto licno kao ovo

zato u svakom tvom moderatorskom postu osećam animozitetč

jer ja tebi nisam nista licno napisao nego prosta logika kaze da ovo nije argument i ne moe biti .
Desetoprsti je napisao:
Ovo ima neki drugi cilj i poruku ali to nije tema ovde.

Po toj logici na svako pitanje ti mozes okaciti sliku svog aq. i resiti sve dileme. Uprkos tome svima je jasno da se to tako ne resava.

Ne mora sve licno da dozivljavas pa ni to sto mi se tvoji akvarijumi dopadaju.

Treba da znas da mene takmicenja ne zanimaju kao ni mnoge druge na ovom sajtu. Treba i takve ispotovati kao sto i tebe potujemo. Ovde se ne delimo na kaste i na one koji razumeju ili ne razumeju. Ispada da oni sto ne razumeju ne zasluzuju da im se obracamo s cime se ne slazem. Mi smo ovde upravo da bi sto vise ljudi razumelo.

isnogood
Malo loptu na zemlju.

Poenta ovde teme je da se razbije priča koju na većini foruma (strani, domaći, sve jedno) svi ponavljaju kao papagaji, a to je da protok mora da bude to veći.

Protok ne mora da bude to veći, to je za mene činjenica, ali isto tako ne mislim da mora da bude to manji. Koliko god ovo to sam napisao zvuči kontradiktorno očigledno je da ima uporite u vaim iskustvima.

Dosta stvari iz naeg hobija jeste egzaktno, ali je problem sto mi većinu parametara ne znamo, a jedini način da nađemo reenje je da eksperimentiemo. Ako se na 90% mesta moe pročitati da protok mora biti velik većina početnika neće razmatrati promenu protoka kao neto to je promenjivo ili bitno uopte (a jeste, izgleda).

Nije cilj teme da se ustanovi i deklarie obim protoka već da se prema istom ima liberalniji stav od opte uvaenog.

Moja poruka bi bila:
Protok je promenjiv i menjajte ga dok se ne uskladi sa ostalim faktorima u vaem akvarijumu. Da li će na kraju biti veliki ili mali to vie nije bitno.

dexter
isnogood je napisao:

Moja poruka bi bila:
Protok je promenjiv i menjajte ga dok se ne uskladi sa ostalim faktorima u vaem akvarijumu. Da li će na kraju biti veliki ili mali to vie nije bitno.

Slozio bi se sa ovom konstatacijom.

Ne treba striktno biti vezan za sporiji ili brzi protok, ima tu jos dosta aspekta koji uticu na dobar i zdrav rast bilja koji treba svi da se pogode da bi akvarijum funkcionisao kako treba.

Eksperiment koji svako od nas sprovodi licno i iznosi ovde je od svakog znacaja za buduce akvariste. Svako ima uspeha na svoj nacin, da li to bilo sa brzim ili sporijim protokom.

www.aquaplants.org
biobiofizicar
Naterao sam sebe da ponovo prelistam ovu temu od pocetka. Vec sam bio u iskusenju da pocnem da pametujem, ali vidim da sam solidno ispametova tamo negde na pocetku i sada bih krenuo opasno da se ponavljam (vec sam poceo). Grin

Zasto nemogu da zamislim ove ultra guste niske zbunove i travnjake Desetoprstog bez jake cirkulaciječ

Ovo su cesto sisani veliki zbunovi koji zbog hi tech ostalih uslova brzo rastu. Reakcija zbunova u prirodi na cesta sisanja je dodatno uguscivanje jacanje nosecih delova biljke i usitnjavanje lisne mase. Izgledaju kao afrofrizura sa sitnim minivalom... Zamislite crnca kako pere kosu - pod jakim mlazom i sa sto voda i samponiranja... Grin

Kod Desetoprstog u aq su biljke koje su se i morfoloski prilagodile uslovima cestog sisanja i hitecha i rekao sam ranije zasto mislim da ovakvi zbunovi moraju da se dobro "produvavaju". Slicno je i sa debelim jastucima mahovina ili debelim gustim viseslojnim tepisima (naravno da to donekle zavisi i od vrste biljke, morfologije njenog korena i spremnosti da se prilagodi jakom kretanju vode). Ima tepih biljaka kojima jaka cirkulacija u ukupnom skoru vise steti nego koristi, a prejaka ih i unistava.
Takodje mi u nasim postavkama nekada zelimo da postignemu vecu gustinu rasta biljaka nego sto je u prirodi i kada se postigne odredjena kriticna gustina neophodno je podpomoci biljkama dodatnim kretanjem vode, pa samim tim i talasanjem - mrdanjem zbuna koje dovodi i svetlo i hranjive materije, a odnosi stetne materije iz mracnih dubina biljne mase. U prirodi se od preterane gustine biljke brane samoproredjivanjem i susenjem donjih grana i listova, a mi to u akvarijumu ne zelimo da vidimo.

U prirodi u gustim hladovitim sumama tamne donje spratove zauzimaju mahovine, lisajevi, vise biljke i trave slabo ili nikako uspevaju. Slicna je situacija i u vodotokovima gde alge cesto krecu odozdo uz delimicno ostecene delove biljaka uz podlogu gde je slaba cirkulacija i senka i polumrak.

Branimire nesumnjiva je lepota tvojih biljaka. Mnoge su visokorastuce, stabljikaste i sada kada bi im naglo povecao protok verovatno bi ih pobio jer strukturno nisu sposobne da izdrze prejako kretanje vode. Ali kada bi ih kratko osisao i postepeno pojacao protok verujem da bi se prilagodile (primer Dexove holandije)... Interesantno bi bilo probati u jednom od tvojih stakala.... Wink.
To je ona prica da moze i vako i nako.

Odnos podloga - cirkulacija (kao u tako i iznad podloge) je strasno vazan.
Sa jakim ili gustim podlogama moguce su situacije kada cirkulacija nije dovoljno jaka, pa imamo puno anaerobnih stetnih procesa ili je pak cirkulacija prejaka pa previse uznemirava podlogu i previse toga odnosi u tecnu kolonu.
Sa inertnim ili slabim ili krupnim podlogama preslaba cirkulacija moze dovesti do toga da se hranjive materije iz tecne kolone ne isporucuju korenju ili prejaka cirkulacija moze dovesti do cupanja biljaka ili poremecaja u mikroklimatu koji prave korenove dlacice oko sebe. Mnogo je hipotetickih situacija...

itd, itd,...

Znaci balans i postepenost promena, pa i u cirkulaciji...

Aquamaniac
zander je napisao:
Ako bi se zagledao u taj bolbitis izmedju tih listova nebi nasao ni jednu algu iako je taj Bolbitis stajao u jednoj veeelikoj mrtvoj tacki od cirkulacije.

Skoro je bila tema na aqua-artu u vezi sa Bolbitisom i svoja misljenja o njegovom rastu su izneli kako oni koji imaju uspeha u njegovom gajenju,tako i oni koji zbog neuspeha vise nikad nece pokusavati sa ovom biljkom.
Coin Bolbitis,koji je jedan od najlepsih koje sam video,raste u jakoj cirkulaciji.

isnogood je napisao:
Nije cilj teme da se ustanovi i deklarie obim protoka već da se prema istom ima liberalniji stav od opte uvaenog.

Upravo na ovo sam aludirao u prethodnom postu. Slazem se sa isnogood-om. Nije cilj teme da zagovaramo samo jedno,pa da nas sutra neki pocetnik optuzi za neuspeh,jer nas je poslusao. Iz tog razloga sam se i ukljucio u raspravu. Ne stajem ni na stranu slabog,niti na stranu jakog protoka,jer u jednom aq imam jedno,a u drugom drugo spomenuto.
Iskreno,protoku nikad nisam ni pridavao toliki znacaj,a jedino na sta sam pazio,jeste da voda koja izlazi iz filtera ili potopna pumpa koja sluzi za cirkulaciju ne "bije" po biljkama,odnosno da ih ne savija.
Cak ni uspeh sa nekom biljkom,koju ranije nisam mogao da odgajim,nikad nisam pripisivao protoku odnosno cirkulaciji,vec podlozi,elementima,svetlu i temperaturi,sto je jako bitno. Moje biljke i moji akvarijumi se mogu videti u pojedinim temama i hvala Bogu,nikad nisam imao nekih velikih problema sa algama. Skoro sam se u malom aq susreo sa raznim,pa mi je to bio izazov i dok nisam pojacao cirkulaciju,bilo ih je. Razlog zbog kojeg sam pojacao cirkulaciju jeste taj sto se prljavstina,ribilji izmet,hrana i jos sto-sta skupljalo na listovima biljaka odakle su nastajale alge zbog raspadanja.
Ako nesto radimo i ako to sto radimo daje rezultate,ne bi trebali to da zagovaramo na ekstreman nacin i da osudjujemo druge koji tako ne rade. Ne pisemo pravila akvaristike,jer uspeh zavisi od mnogo faktora.

zander
Aquamaniac je napisao:
zander je napisao:
Ako bi se zagledao u taj bolbitis izmedju tih listova nebi nasao ni jednu algu iako je taj Bolbitis stajao u jednoj veeelikoj mrtvoj tacki od cirkulacije.
Coin Bolbitis,koji je jedan od najlepsih koje sam video,raste u jakoj cirkulaciji.

Ovo si mozda cuo od njega, a ja bio i razgovarao sa njim sad skoro... Ajde kad budes isao kod njega u prodavnicu pogledaj malo bolje pa mi onda reci Thumb up Ja se iskljucujem iz ove teme, svesto budem pisao pisacu u svojim temema...
Sve sto o ovome znam sam napisao pa kako je kome volja, neka gleda i neka slusa koga hoce... Da bi nesto pisali morate prvo i da isprobate a ne samo da "mislite" ili da cujete od nekog, ili da procitate od Tom Barra...

paleoglodit
Slozio bih sa sa Isnogoodom u potpunosti (mada sam to isto napisao samo na drugi nacin)

Zanderu bih se zahvalio zato sto je skinuo tabu sa niske cirkulacije te nam dao priliku da stvari pogledamo iz drukcijeg ugla i da se oslobodimo dogme.

Mogao je Zander da cuti ili pripise njegov uspeh nekim svojim natprirodnim mocima i razumevanju bilja i onda bi ga verovatno vise i postovali.

Ipak on je izabrao da sve podeli sa nama i zato treba biti zahvalan.Thumb up
Edited by paleoglodit on 25.11.2010 17:08

Aquamaniac
zander je napisao:
Aquamaniac je napisao:
zander je napisao:

Ovo si mozda cuo od njega, a ja bio i razgovarao sa njim sad skoro... Ajde kad budes isao kod njega u prodavnicu pogledaj malo bolje pa mi onda reci Thumb up Ja se iskljucujem iz ove teme, svesto budem pisao pisacu u svojim temema...
Sve sto o ovome znam sam napisao pa kako je kome volja, neka gleda i neka slusa koga hoce... Da bi nesto pisali morate prvo i da isprobate a ne samo da "mislite" ili da cujete od nekog, ili da procitate od Tom Barra...

E,to je upravo ono o cemu sam pisao,da se sve uzme sa dozom rezerve,sve sto se procita. Preneo sam ono sto sam procitao...Ne nuntium necare Wink. Ko zna,mozda ni zander ne koristi slab protok u svojim akvarijumima,a ni Tom Barr Grin.
Niko tebi ne brani da pises i zagovaras slab protok,samo bez ekstremnih stavova i glorifikovanja po tom pitanju Thumb up.

biobiofizicar
E sada kada smo elaborirali da predjemo na salu i razbribrigu u skladu sa temom.

1.U pravu si Aquamaniace da se na netu moze svasta procitati. Evo bas nedavno sam Citao "neki" naslovni clanak na "nekom" ASWu i tamo "neki" klinac 'rani ribice i "neka" banda darkera pozira uz neki isarani zid, a u clanku pise:
Citiram:
I keep good flow rates in my tanks....

Pomislih: "Ma jel' to nas Bane, pa on koristi low flow rate, otkud sada good flow rateč!č!"
Doduse u nastavku pise da je to 3x-5x sto ipak spada u medium flow rate.
Eto vidis da ste u pravu da netreba verovati svemu sto se cita na netu. Grin

2. Dex daj ubaci slike onih tvojih pogacica i djevreka od riccie (slika odozdo ili odozgo). Tek da ljudi vide sta radi intezivno i jako cirkularno kretanje same povrsine vode. Dobijaju se idealni cilindricni geometrijski oblici ki laserom seceni. Nesto slicno rade i jaka strujanja uz dno sa loptama Chladophore. U Dexovom slucaju (posto je ricija plivajuca) rezultat su idealni debeli diskovi - ko leteci tanjiri.

3. Bane bas da te vidim kako ces u Obrenovcu odrzati nizak pivski protok medju ovim pivopijama... Ima da bude bar par boca na sat uz obilje filtracije i odlazaka do toaleta....GrinBeer

dexter
BioBio trazio ja uslikao.

Protok 6x vol. aq. 3100 l/s

Slika odozdo:
dexter attached the following image:
1_240.jpg

www.aquaplants.org
dexter
Slika odozgo:
dexter attached the following image:
2_168.jpg

www.aquaplants.org
krcko
krcko je napisao:
Ja ovo shvatam kao iznoenje iskustava, sa ukazivanjima na primere sa strane, gde su zastupljena oba načina, mala i izuzetno velika cirkulacija.
Svako moe dokazivati da je ovo ili ono bolje, ali diskusija ne bi trebalo odvesti u tom pravcu.

Biobio Thumb up, lepo si to prebacio u komične detalje, a ponovih ovaj citat, očekujući posle svog posta, da diskusija u daljem nastavku neće dobiti tonove nadmudrivanja i varničenja. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,732 jedinstvenih poseta