14.06.2026 13:23
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Algae's Requiem (Zander)
zander
Lilaeopsis Brasiliensis je krenuo jako lepo da raste. To me raduje jer sam ba to i hteo da razmnoim...
zander attached the following image:
lileaopsis_1.jpg

zander
Sve ovo piem u cilju prikazivanja koliko je slab protok vode bitan za rast mnogih, ako ne i većine biljaka. Wink
Kako alga lepo napreduje na slabom protokuč
Slaboj filtracijič
itd Wink
Al nita, nastavljam za koji dan sa slikama, moda ja i lupam gluposti, ko zna... Grin
Edited by zander on 13.07.2010 21:19

branimir ok
Tu temu o protoku vec duze najavljujes pa kada ce da budeGrin Pa da razmenimo iskustva.
Fino napreduje akvariumcic Thumb up

zander
Nisam davno otvarao neku temu Wink ali ko hoće moe da otvori, to sam jo proli put rekao. Ja ću reći svoje miljenje i u toj temi uz to mogu i koju sliku da dodam...

O ovakvom sistemu startovanja pa i odravanja akvarijuma ja nisam ni jednu temu na internetu pronaao, niti sam traio, moda je moja sreća to malo slabije znam Engleski jezik, moda, a moda i zato to sam probao takve sisteme u svojim akvarijumima (ili je to bila nesreća).

Ali ću u svojoj temi da ispratim sve. ta, zato, kako, pa ako to nije najbolji primer, onda OK. Daleko bilo kad bi neko ko radi drugačije predstavio svoj sistem, kako započinje akvarijum...

Ja sve ovo radim bez ijednog algicida, easy carba, H2O2 itd... Pre nekih godinu ipo dana sam to batalio skroz... Algi bude ali je to cena, učim, ne znam, priznajem...

Moda nekom deluje smeno, ali neka se osvrne i pogleda koliko je članova registrovanih na naim forumima a koliko se uspenih akvarijuma napravi, godinječ

Po meni jenda od najbitnijih stvari u slaganju kockica za biljni akvarijum je upravo to, .protok vode, način,smer,jačina, ali i izbor biljaka...
Iako to nije direktni krivac za uspeh ili neuspeh, neću se dalje zavlačiti u tu priču ta se deava da ne bi bilo isuvie apstraktno jer i ovako sam moda jedan od retkih koji uopte o tome i priča na internetu.

Ispratiću svoju temu... A o protoku vode uvek će biti vremena da piemo... Wink

Jedan sam od ovih 21 koji su glasali za cirkulaciju od 1-5, ali u ovom akvarijumu isprobavam ono to su glasali onih 6 Wink

Glasanje preuzeto sa AquaScapingWorld...
121s.jpg

kojot
U ovoj temi sam i ja glasao od 1-5 Thumb up
Inace kod mene je protok na 140l stakla + 35 l filtera oko 500l/h, mada je realno i manje od toga, jaci nikad nisam ni koristio.

Hvala za pojasnjenje oko skimeraCool

krcko
Oko samog protoka sam se uvek bazirao na ribama koje će biti u akvarijumu. Izbor je uvek bio minimalnih 3 volumena na sat. Filter kod Discusa je bio sa pumpom 600l/h, i mogu reći da je za metabolizam i aktivnost ovih riba bilo primetno da je nedovoljno. Dok nisam promenio pumpu, koristio sam i dodatni eksterni filter. Ovakav izbor sam zadrao i u biljnim akvarijumima sa jatima malih riba. Izlazi svih filtera su mi uvek usmereni ka povrini vode, i cirkulacija je kruna, bez mrtvih tačaka. Ovo pomalo ne pogoduje viljim biljkama, povija ih i na nenijim budu iskrzani krajevi listova. Pa, iako smo van teme, da komentariemo taj protok ovde i dalje. Ako se otvori nova tema, isprebacivaće se ovi delovi. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
branimir ok
U pravu si Zender sa slabijim protokom i dobro je da vidim da nisam sam u ovome Beer
Otvoricu novu temu da tvoja ne ode MNOGO u of

zander
Ode priča u drugu temu, ali da se vratim na moju temu, ta sam zaključio...
Neke biljke koje sam imao ovde ne mogu da rastu u skroz mirnoj vodi, propadaju (gde je cirkulacija skoro ravna nuli, gde cirkulaciju pravi protok negde oko 1 akv/sat, moda i manje), dok drugima to jako odgovara... Kojima odgovara a kojima ne, stvar je eksperimentisanja sa svakom a o tome nekom drugom prilikom.
Zanimljivo je da postoji neka vrlo mala granica, kada se protok poveća za samo koju "sekundu", tada i one koje ne pripadaju vrsti "barskih" polude sa rastom.
Zanimljiva stvar su tekstovi o algama koji su izgleda pisani za "radi reda", čisto da postoje, ili se u to jo veruje, da uglavnom loa filtracija i protok prave problem oko mnogih algi (u biljnom akvarijumu), ja te tekstove davno nisam čitao ali se sećam mnogih neistina odatle. Stvar je skroz obrnuta. Da dodam jednu bitnu frazu na to, to je moje miljenje Wink

Da se vratim na samu priču oko ovog akvarijuma, skimer koji sam u njemu napravio i slab protok vode terali su me da u donji deo usisne cevi stavim sunđer kako bi priguio ulazak vode od dole, i usmerio da voda ulazi na skimer, i onda kako to obično biva, jedan dan kada nisam bio kući kanister je povukao vazduh od gore, filter je stao (koliko dugo ne znam), voda je kada sam se vratio pobelila pa kroz dan-dva pozelenila, posle dva-tri dana reio sam taj problem, kada je filtracija počela normalno da funkcionie.
Razloge zelene vode ne znam, ali mislim da se vrte tu negde oko količine organike u celom sistemu i različite brzine razlaganja i funkcionisanja filtracije plus to to neke biljke ne obavljaju funkciju rasta u potpunoj bari i nuli od cirkulacije.
Sve sreća pa je problem brzo reen... Da se malo vie pozabavim aquascapingom fali mi slobodnog vremena koje obično provodim na Dunavu, a dotle >Bistro< i na vodi i u akvarijumima Wink
Edited by zander on 09.08.2010 22:18

branimir ok
Pa lepo sam ti rekao da ribolov i akvaristika ne idu zajedno zato sam ja ribolov batalio , el ima neka slika od ovog akvariuma interesuje me kako napreduje ovaj L.BraziliensisThumb up

zander
Trebao bi da obrisem stako za slikanje, bezveze bi bila slika, mislio sam da ću večeras Wink Lepo napreduje Lileaopsis, dosta brzo raste...
Taman sam ostao bez Blyxe Japonice u svim akvarijumima kad se pojavio pelcer, verovano iz nekog semena od ranije koji je ostao u starom ljunku, tako da će izgleda i Blyxa da se učačka u ovu postavku Frown Slike drugom prilikom Wink

branimir ok
Kakav covek meni poslao bluxu a on nema ni parce č
Da ti vratim BeerGrinGrin

zander
Evo svee slike od pre koji minut da ne bude da sakrivam ovu bedu Wink
1008.jpg

ZoSo
Pali Canona , pa da vidimo novitete Wink

mogao bi bar mesečno okačiti neke fotke....

zander
Evo upravo sredjujem taj akvarijum i osmisljam sta da napravim od njega... Postavicu koju sliku Thumb up

grujanic87
Upade mi u oko onaj atman Grin
Jel si mozda odustao od malog protokač

Beer Beer Beer

zander
No no
Taj mali filter na desnom staklu je tu stojao samo privremeno, vise ga nema.
Desilo mi se to da dva puta kada nisam bio kuci kanister prestane da radi, jer skimer ovaj koji sam napravio povuce vazduh, to sam posle nesto prepravljao ali nisam zadovoljan kao sa onim skimerom u drugom akvarijumu, i desilo mi se da kanister prestane da radi, sa upaljenim svetlom se desi da istog dana krene da se pojavljuje zelena voda. Tada je ubacen taj mali Atman.
Zelenu vodu sam resavao u dva tri dana... To mi se 2X puta desilo sa kanisterom i oba puta je krenula zelena voda....
Ukoliko zelena voda ne nastaje kao problem koji se desava u hranljivoj podlozi moze lako da se sredi samo ponovnim povratkom bioloske filtracije.
Sa zelenom vodom sam se istovremeno borio i u bazenu u dvoristu, tamo sam se malo vie morao potruditi da reim taj problem.
Skimer definitvno moram drugacije da napravim...
Da prebacim slike pa ću ih okačiti Thumb up

zander
Evo malo algi u Lileaopsisu.
Nisam planirao da će da raste toliko velik i to mi ne odgovara ba za prednji plan, neki listovi su mu rasli i preko 10cm u početku, kasnije je krenuo maaalo sitnije da raste.
Sa algama ću kanije da se izborim, algicide ne koristim (ni u jednom akvarijumu), EasyCarbo , vodonik peroksid i te stvari...
1_221.jpg

zander
Jedna slika sa podignutom rasvetom, pre nego sto sam krenuo u danasnje planiranje postavke...
2_154.jpg

zander
Stanovnici, Razbore i ispod njih Mikrorazbore.
3_119.jpg

zander
Ovako je izgledao akvarijum...
4_76.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,198 jedinstvenih poseta