|
850 litra
|
| Marko_Smed |
Posted on 09.04.2010 15:26
|

član
|
Kako stvari stoje,biti pametan u tvojoj situaciji znaci poslusati Zandera! |
| |
|
|
| zander |
Posted on 09.04.2010 16:14
|

Administrator
|
Aquamaniac nisam ja nita izumeo, samo ti kaem jednostavno ta se deava jer sam u istoj situaciji i ja bio dok sam se zezao i kod sebe sa zemljom za cveće. A ti si i sam rekao da je ne koristi, zato i nema iskustvo sa tim, kad krene naopako.
Ja sa tolikom sigurnoću piem to da znam ta će se desiti ako doda mikroelemente da nema potrebe opet da pie da je u pitanju kalijum, a eto to to je Karlo opet napisao potvrđuje to.
Sad kako ko zaključi, neko će reći pa onda jednostavno nemoj dodavati mikroelemente vidi da je zemlja "hranljiva".
A ja ću opet ponoviti da nemoe zemlja organskim raspadom da ti da kvalitetenije helirane i stabilnije mikroelemente od onih koje moe da kupi pa čak i u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci.
Jedan jednostavan zaključak je da se sve sa svačim hemijski vremenom odreaguje pa čak i u rastvorima gde su mikroelementi helirani a kojom se to brzinom deava u akvarijumu u ovom slučaju ne znam, ali sigurno jako brzo. Koliko će se to dugo deavati isto ne znam... Ja nisam imao strpljenja pa sam od toga odustao, a i hteo sam opet neke nove materijale za podlogu da probam. Moguće da će i ovaj akvarijum da prevaziće sve to, nadam se jer ipak je ovo 850litara a posao je velik sređivati sve to.
Poto znam za Karla da je stari akvarista, on bi reio jako lako stvar da je u pitanju bio CO2, K, NO3 ili PO4. Od toga nita lake ali eto... i prema tome moe da se zaključi da problem ne lei u tome |
| |
|
|
| daweed |
Posted on 09.04.2010 16:31
|

član
|
Problem je u podlozi,verovatno previe mikroelemenata dospeva u vodeni stub, probaj dodavati makroelemente bez mikro (Zander ispade da sam ja taj koji će reći  :p), ako i tada bude imao alge isključi prihranu totalno pa vidi onda. Prosto mi je neverovatno da je ovo ovako brzo počelo da se deava.
Ima dve opcije ako ovo ne uspe rasturaj ili čekaj i menjaj vodu 2 puta nedeljno sledećih mesec dana
Edited by daweed on 09.04.2010 16:47
|
| |
|
|
| Aquamaniac |
Posted on 09.04.2010 17:31
|

član
|
Ok,cinjenica je da nemam iskustva sa zemljom,ali sam iz tvojih postova zakljucio da su uzrok onakvog izgleda Staurogyne sp. i celokupnog stanja aq mikroelementi,a kalijum si iskljucio u potpunosti. Takodje,ni sad ne mogu da zakljucim da li smatras da je problem u njihovom suficitu ili deficitu... Ako je problem bio u deficitu,onda se iz Karlovog postupka,dodavanja mikroelemenata,zakljucuje da to nije problem,jer su se nakon toga pojavile alge. Druga je situacija kada je u pitanju suficit. Po prestanku dodavanja mikroelemenata i otpocinjanju sa dodavanjem kalijuma,kojeg do tada nije dodavao,stanje se popravilo. Resenje problema se samo namece. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 09.04.2010 18:50
|

Administrator
|
Problem je u nedostatku. A ta uzrokuje nedostatak, to sam već rekao.
Evo ponoviću
Nedostatak jednog mikroelemeta moe biti:
1.Kada mikroelement uopte ne postoji
2.Kada viak nekog elementa uslovi nedostatak drugog i to se zove antagonizam.
3.Kada elementi naprave stabilna, nerastvorna jedinjenja, nedostupna biljci
To je uopteno. Ajde da ne pričam vie o organskoj materiji, nego ovako. Uzmemo na primer za doziranje mikroelemenata
Fe iz FeSO4
Zn iz ZnSO4
Mn iz MnSO4
Cu iz CuSO4
I pored svega toga, tvrdu vodu.
U rekordnom vremenu će svi ovi elementi formirati okside koji nisu rastvorljivi ili su slabo rastvorljivi u vodi! Kao takvi oni nemaju energetsku opravdanost da budu usvojeni u biljku. Pojavljuje se deficit (a opet defcit se javlja zbog vika svega toga...)
E onda uzme
Fe kao Edta helat ili jo bolje DTPA ili glukonat....
i sve ove ostale elemente da ih opet ne nabrajam kao EDTA npr i videće jednu jasnu razliku i u tvrdoj vodi imaće tu i tamo uspeh, i neće biti nedostataka...
Pitanje je koliko Edta helat, ne samo ako gledamo pH vode, moe da izdri stabilan u rastvoru. Tu postoji mnogo faktora koji njega rasturaju i čine nestabilnim i tom pričom bolje da se ni ne bavimo... Jer koliko sam primetio mnoge stvari utiču na raspadanje npr EdtaFe i nije to to ako ga uporedim sa glukonatom. ... dosta  
A da, zaboravih, odgovor na tvoje pitanje je u onom pod 2. i moda pod 1. a moe biti i u onom pod 3. 
Ima sigurno jo mnogo stvari koje prave problem, ali ja samo o onome to sam grekom kod sebe naučio.
Edited by zander on 09.04.2010 19:21
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 10.04.2010 09:49
|

Administrator
|
Sećam se da sam par puta taj problem pokuavao da reim sa aktivnim ugljem u filteru pa sa njim da vidi razliku ako krene da dodaje mikroelemente ili moda i sa njim da ih ne dodaje.
Moda i to da proba, ali ne znam nije ni to neko specijalno reenje.
Sve ono to sam u predhodnom postu napisao verovatno stoji na "staklenim nogama" i neko ko bolje poznaje moda orgasnku ili hemiju uopte bi imao ta da doda i ispravi.
Ja sam samo 100% siguran u ono to se deava u praksi jer isti problem je bio i kod mene a i jo nekih koje znam samo to slabo piu.
Akvarista koji se due bavi biljnom akvaristikom, lako podeava parametre kao to su CO2, svetlo, K, NO3, PO4 ali ovo je definitivno neto drugo...
Jo da se i Tom Barr javi i kae da je problem Kalijum nebi mu verovao a usput ne bi mu vie ni slika izlazila na naslovnoj...   
Edited by zander on 10.04.2010 10:01
|
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 10.04.2010 11:25
|

član
|
Ovo je prvi put da koristim zemlju i prvi put da imam probleme...
Većina mojih akvarija su bili bez ikakve podloge, a ostali sa vulkanitom, a zemlja me evo pokopala
Ovo je jedan moj akvarij od prije neku godinu bez ikakve podloge, neto malo tableta pod korjenje i kuglica laterita u kvarcnom pijesku, uz EI sistem gnojenja.
Karlo attached the following image:
|
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 10.04.2010 12:02
|

Administrator
|
Karlo je napisao:
Ovo je prvi put da koristim zemlju i prvi put da imam probleme...
Većina mojih akvarija su bili bez ikakve podloge, a ostali sa vulkanitom, a zemlja me evo pokopala
Ovo je jedan moj akvarij od prije neku godinu bez ikakve podloge, neto malo tableta pod korjenje i kuglica laterita u kvarcnom pijesku, uz EI sistem gnojenja.
Jaoj prijatelju , pa ko te nagovori  |
| |
|
|
| zander |
Posted on 10.04.2010 16:53
|

Administrator
|
Sećam se ovog akvarijuma 
I ja ću odsad stalno taj vulkanit koristiti, stvarno sam sa tim zadovoljan ali kod nas mislim da ga je teko naći u prodaji...
ZoSo, pa ima gomilu akvarijuma koji su super sa tom podlogom, al eto koliko čovek moe biti siguran u to... |
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 11.04.2010 11:20
|

član
|
ta misli o ovom vulkanituč Moda bih ga uspio nabaviti preko ogora koji ivi u Njemačkoj (tako sam svu opremu nabavio za ovaj akvarij)
http://www.aquari...%207%20kg/
Cijena mi se čini ok za 7kg. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 11.04.2010 11:36
|

Administrator
|
Cena mi je OK, ali ne znam kakav je. Trebalo bi da je dobar, nema tu ta posebno da ne valja.
Master soil je isto neka varijanta od vulkanita i njega sam koristio i on mi je dobar bio.
Ja sam koristio sad Hobby vulkanit. Imam sva sreća jo jednu kanticu |
| |
|
|
| sejn |
Posted on 11.04.2010 19:52
|

član
|
Ja nemam zemlje u novo oformljenom akvarijumu pa me alga ubi.Prvo braon alge kao kod tebe na slici,a sad evo i koncaste,biljke izgledaju haoticno ko zna oceli sta tu ostati il ce morati sve nanovo |
| |
|
|
| sejn |
Posted on 11.04.2010 19:59
|

član
|
Joj nemoj slike, strah me da ga slikam
Djubrenje sam i kreno odma EI sistemom,mikro koristim pro-fito a makro KNO3 i K2PHO4 i carbo svaki dan. |
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 11.04.2010 20:39
|

član
|
sejn je napisao:
Ja nemam zemlje u novo oformljenom akvarijumu pa me alga ubi.Prvo braon alge kao kod tebe na slici,a sad evo i koncaste,biljke izgledaju haoticno ko zna oceli sta tu ostati il ce morati sve nanovo 
Sasvim normalan početak
Rasvjeta ti je poprilično jaka |
| |
|
|
| sejn |
Posted on 11.04.2010 20:55
|

član
|
Karlo izvini sto sam ti se umesao u tvoju temu,ali hteo sam samo da uporedim podloge sa algama zbog tvog problema.
Nije mi bas naj normalniji pocetak,nisam imao takvih problema u ostalim AQ cak ni u startu.Ali mislim i ja takodje da sam sa jakim svetlom i nedostatkom brzo rastuceg bilja zajebo. |
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 11.04.2010 21:09
|

član
|
U startu je dovoljna mala greka, dok sustav nije stabilan, da izazove katastrofu. U tvom slučaju prejaka rasvjeta i premalo bilja, nema veze sa podlogom. |
| |
|
|
| sejn |
Posted on 12.04.2010 08:44
|

član
|
Karlo je napisao
U startu je dovoljna mala greka, dok sustav nije stabilan, da izazove katastrofu. U tvom slučaju prejaka rasvjeta i premalo bilja, nema veze sa podlogom.
Tu se potpuno slazem s tobom ali to je velika a ne mala greska i vrlo slozena i opsirna problematika.Ta mala greska skup stotine propusta da se sto pre formira akvarijum.Ali bez muke nema nauke,necu da zurim hocu da probam da izvucem situaciju iz ovog stanja bez rasturanja akvarijuma sto predstavlja pravi izazov u cemu po meni i jeste poenta akvaristike.Nema idealnih akvarijuma kao sto bi mi zeleli,i u prirodnim stanistima ima i algi i svega ostalog.
Edited by kojot on 12.04.2010 10:43
|
| |
|
|
| sejn |
Posted on 12.04.2010 08:46
|

član
|
Karlo zaboravih da pohvalim akvarijum gore na slici.Mogu ti reci jedan od lepsih koje sam video |
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 12.04.2010 17:49
|

član
|
sejn je napisao:
Karlo zaboravih da pohvalim akvarijum gore na slici.Mogu ti reci jedan od lepsih koje sam video 
Hvala! |
| |
|
|
| Passenger |
Posted on 18.04.2010 19:00
|

član
|
Poz, postavka je super. 
Ja bi se vratio na jedno pitanje vezano za stalak za ovaj akvarijum. Planiram da pravim postolje za akvarijum od 800l, pa me zanima da li si ti za tvoj koristio metalnu konstrukciju, ili je stalak napravljen iskljucivo od drveta, i ako je odgovor da, kog drvetač Plasim se da li ce drvo biti dovoljno bezbedno za tu tezinu.
I ako ne trazim previse za prvi post, moze jos neka slika  |
| |
|