14.06.2026 09:51
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve Å”to ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Å ta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
850 litraš
Marko_Smed
Kako stvari stoje,biti pametan u tvojoj situaciji znaci poslusati Zandera!

zander
Aquamaniac nisam ja ništa izumeo, samo ti kažem jednostavno šta se dešava jer sam u istoj situaciji i ja bio dok sam se zezao i kod sebe sa zemljom za cveće. A ti si i sam rekao da je ne koristiš, zato i nemaš iskustvo sa tim, kad krene naopako.

Ja sa tolikom sigurnošću pišem to da znam šta će se desiti ako doda mikroelemente da nema potrebe opet da pišeš da je u pitanju kalijum, a eto to što je Karlo opet napisao potvrđuje to.

Sad kako ko zaključi, neko će reći pa onda jednostavno nemoj dodavati mikroelemente vidiš da je zemlja "hranljiva".
A ja ću opet ponoviti da nemože zemlja organskim raspadom da ti da kvalitetenije helirane i stabilnije mikroelemente od onih koje možeš da kupiš pa čak i u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci.

Jedan jednostavan zaključak je da se sve sa svačim hemijski vremenom odreaguje pa čak i u rastvorima gde su mikroelementi helirani a kojom se to brzinom dešava u akvarijumu u ovom slučaju ne znam, ali sigurno jako brzo. Koliko će se to dugo dešavati isto ne znam... Ja nisam imao strpljenja pa sam od toga odustao, a i hteo sam opet neke nove materijale za podlogu da probam. Moguće da će i ovaj akvarijum da prevaziće sve to, nadam se jer ipak je ovo 850litara a posao je velik sređivati sve to.

Pošto znam za Karla da je stari akvarista, on bi rešio jako lako stvar da je u pitanju bio CO2, K, NO3 ili PO4. Od toga ništa lakše ali eto... i prema tome može da se zaključi da problem ne leži u tome

daweed
Problem je u podlozi,verovatno previše mikroelemenata dospeva u vodeni stub, probaj dodavati makroelemente bez mikro (Zander ispade da sam ja taj koji će rećiGrinGrinGrin:p), ako i tada budeš imao alge isključi prihranu totalno pa vidi onda. Prosto mi je neverovatno da je ovo ovako brzo počelo da se dešava.
Imaš dve opcije ako ovo ne uspe rasturaj ili čekaj i menjaj vodu 2 puta nedeljno sledećih mesec danaGrinGrin
Edited by daweed on 09.04.2010 16:47

http://daweedaqua.tk
Aquamaniac
Ok,cinjenica je da nemam iskustva sa zemljom,ali sam iz tvojih postova zakljucio da su uzrok onakvog izgleda Staurogyne sp. i celokupnog stanja aq mikroelementi,a kalijum si iskljucio u potpunosti. Takodje,ni sad ne mogu da zakljucim da li smatras da je problem u njihovom suficitu ili deficitu... Ako je problem bio u deficitu,onda se iz Karlovog postupka,dodavanja mikroelemenata,zakljucuje da to nije problem,jer su se nakon toga pojavile alge. Druga je situacija kada je u pitanju suficit. Po prestanku dodavanja mikroelemenata i otpocinjanju sa dodavanjem kalijuma,kojeg do tada nije dodavao,stanje se popravilo. Resenje problema se samo namece.

zander
Problem je u nedostatku. A šta uzrokuje nedostatak, to sam već rekao.
Evo ponoviću

Nedostatak jednog mikroelemeta može biti:

1.Kada mikroelement uopšte ne postoji
2.Kada višak nekog elementa uslovi nedostatak drugog i to se zove antagonizam.
3.Kada elementi naprave stabilna, nerastvorna jedinjenja, nedostupna biljci

To je uopšteno. Ajde da ne pričam više o organskoj materiji, nego ovako. Uzmemo na primer za doziranje mikroelemenata
Fe iz FeSO4
Zn iz ZnSO4
Mn iz MnSO4
Cu iz CuSO4
I pored svega toga, tvrdu vodu.
U rekordnom vremenu će svi ovi elementi formirati okside koji nisu rastvorljivi ili su slabo rastvorljivi u vodi! Kao takvi oni nemaju energetsku opravdanost da budu usvojeni u biljku. Pojavljuje se deficit (a opet defcit se javlja zbog viška svega toga...)

E onda uzmeš
Fe kao Edta helat ili još bolje DTPA ili glukonat....
i sve ove ostale elemente da ih opet ne nabrajam kao EDTA npr i videćeš jednu jasnu razliku i u tvrdoj vodi imaćeš tu i tamo uspeh, i neće biti nedostataka...
Pitanje je koliko Edta helat, ne samo ako gledamo pH vode, može da izdrži stabilan u rastvoru. Tu postoji mnogo faktora koji njega rasturaju i čine nestabilnim i tom pričom bolje da se ni ne bavimo... Jer koliko sam primetio mnoge stvari utiču na raspadanje npr EdtaFe i nije to to ako ga uporedim sa glukonatom. ... dosta Through wallWink

A da, zaboravih, odgovor na tvoje pitanje je u onom pod 2. i možda pod 1. a može biti i u onom pod 3. Grin

Ima sigurno još mnogo stvari koje prave problem, ali ja samo o onome što sam greškom kod sebe naučio.
Edited by zander on 09.04.2010 19:21

zander
Sećam se da sam par puta taj problem pokušavao da rešim sa aktivnim ugljem u filteru pa sa njim da vidiš razliku ako kreneš da dodaješ mikroelemente ili možda i sa njim da ih ne dodaješ.
Možda i to da probaš, ali ne znam nije ni to neko specijalno rešenje.
Sve ono što sam u predhodnom postu napisao verovatno stoji na "staklenim nogama" i neko ko bolje poznaje možda orgasnku ili hemiju uopšte bi imao šta da doda i ispravi.
Ja sam samo 100% siguran u ono što se dešava u praksi jer isti problem je bio i kod mene a i još nekih koje znam samo što slabo pišu.
Akvarista koji se duže bavi biljnom akvaristikom, lako podešava parametre kao što su CO2, svetlo, K, NO3, PO4 ali ovo je definitivno nešto drugo...
Još da se i Tom Barr javi i kaže da je problem Kalijum nebi mu verovao a usput ne bi mu više ni slika izlazila na naslovnoj... GrinWinkWinkWink
Edited by zander on 10.04.2010 10:01

Karlo
Ovo je prvi put da koristim zemlju i prvi put da imam probleme...

Većina mojih akvarija su bili bez ikakve podloge, a ostali sa vulkanitom, a zemlja me evo pokopalaThrough wall

Ovo je jedan moj akvarij od prije neku godinu bez ikakve podloge, nešto malo tableta pod korjenje i kuglica laterita u kvarcnom pijesku, uz EI sistem gnojenja.
Karlo attached the following image:
ada1.jpg

ZoSo
Karlo je napisao:
Ovo je prvi put da koristim zemlju i prvi put da imam probleme...

Većina mojih akvarija su bili bez ikakve podloge, a ostali sa vulkanitom, a zemlja me evo pokopalaThrough wall

Ovo je jedan moj akvarij od prije neku godinu bez ikakve podloge, nešto malo tableta pod korjenje i kuglica laterita u kvarcnom pijesku, uz EI sistem gnojenja.

Jaoj prijatelju , pa ko te nagovori Through wall Through wall Through wall

zander
Sećam se ovog akvarijuma Thumb up

I ja ću odsad stalno taj vulkanit koristiti, stvarno sam sa tim zadovoljan ali kod nas mislim da ga je teško naći u prodaji...
ZoSo, pa imaš gomilu akvarijuma koji su super sa tom podlogom, al eto koliko čovek može biti siguran u to...

Karlo
Šta misliš o ovom vulkanituč Možda bih ga uspio nabaviti preko šogora koji živi u Njemačkoj (tako sam svu opremu nabavio za ovaj akvarij)

http://www.aquari...%207%20kg/

Cijena mi se čini ok za 7kg.

zander
Cena mi je OK, ali ne znam kakav je. Trebalo bi da je dobar, nema tu šta posebno da ne valja.
Master soil je isto neka varijanta od vulkanita i njega sam koristio i on mi je dobar bio.
Ja sam koristio sad Hobby vulkanit. Imam sva sreća još jednu kanticu

sejn
Ja nemam zemlje u novo oformljenom akvarijumu pa me alga ubi.Prvo braon alge kao kod tebe na slici,a sad evo i koncaste,biljke izgledaju haoticno ko zna oceli sta tu ostati il ce morati sve nanovoThrough wall

sejn
Joj nemoj slike, strah me da ga slikamThrough wall
Djubrenje sam i kreno odma EI sistemom,mikro koristim pro-fito a makro KNO3 i K2PHO4 i carbo svaki dan.

Karlo
sejn je napisao:
Ja nemam zemlje u novo oformljenom akvarijumu pa me alga ubi.Prvo braon alge kao kod tebe na slici,a sad evo i koncaste,biljke izgledaju haoticno ko zna oceli sta tu ostati il ce morati sve nanovoThrough wall

Sasvim normalan početakGrin

Rasvjeta ti je poprilično jaka

sejn
Karlo izvini sto sam ti se umesao u tvoju temu,ali hteo sam samo da uporedim podloge sa algama zbog tvog problema.
Nije mi bas naj normalniji pocetak,nisam imao takvih problema u ostalim AQ cak ni u startu.Ali mislim i ja takodje da sam sa jakim svetlom i nedostatkom brzo rastuceg bilja zajebo.

Karlo
U startu je dovoljna mala greška, dok sustav nije stabilan, da izazove katastrofu. U tvom slučaju prejaka rasvjeta i premalo bilja, nema veze sa podlogom.

sejn
Karlo je napisao
U startu je dovoljna mala greška, dok sustav nije stabilan, da izazove katastrofu. U tvom slučaju prejaka rasvjeta i premalo bilja, nema veze sa podlogom.

Tu se potpuno slazem s tobom ali to je velika a ne mala greska i vrlo slozena i opsirna problematika.Ta mala greska skup stotine propusta da se sto pre formira akvarijum.Ali bez muke nema nauke,necu da zurim hocu da probam da izvucem situaciju iz ovog stanja bez rasturanja akvarijuma sto predstavlja pravi izazov u cemu po meni i jeste poenta akvaristike.Nema idealnih akvarijuma kao sto bi mi zeleli,i u prirodnim stanistima ima i algi i svega ostalog.
Edited by kojot on 12.04.2010 10:43

sejn
Karlo zaboravih da pohvalim akvarijum gore na slici.Mogu ti reci jedan od lepsih koje sam videoThumb up

Karlo
sejn je napisao:
Karlo zaboravih da pohvalim akvarijum gore na slici.Mogu ti reci jedan od lepsih koje sam videoThumb up

Hvala!

Passenger
Poz, postavka je super. Applause

Ja bi se vratio na jedno pitanje vezano za stalak za ovaj akvarijum. Planiram da pravim postolje za akvarijum od 800l, pa me zanima da li si ti za tvoj koristio metalnu konstrukciju, ili je stalak napravljen iskljucivo od drveta, i ako je odgovor da, kog drvetač Plasim se da li ce drvo biti dovoljno bezbedno za tu tezinu.

I ako ne trazim previse za prvi post, moze jos neka slika Grin

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново раГи биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,913 jedinstvenih poseta