14.06.2026 12:09
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Arcus - 200l
Arcus
Ona tri kamena...
Arcus attached the following image:
slaganje2.jpg

Arcus
.
slaganje3.jpg

Arcus
Ideja...
ideja.jpg

kgakva
Svidja mi se zamisao sa brdom,super je!Thumb up

http://www.svetakvaristike.com/
Arcus
Ja verujem da će dobro ispasti na kraju Wink
Ovo je samo pola scapea, treba dobro ukomponovati i par grana na vrhu brda u jednu skladnu kompoziciju. Sada već polako razmiljam i o bilju.
Definitivno će na desnoj strani u pozadi ići Eleocharis parvula,a na vrhu brda u pozadini vivipara (po meni je bolja opcija nego cyp.helferi)
Po beloj podlozi nisam planirao nikakvog bilja,jer ako stavim kvarc, ima da se nabije i neće nita moći pustit koren koliko sitni pesak zna biti nabijen a i estetski bi bilo lepe da ostane čist.
Sa glossom (ili moda Cubom) elim da se polako uzdie sa granice crno-beli pesak uzbrdo samo par centimetara i mea sa sledećom biljkom npr tanellusom ili e.parvulom. Mislim da bi bolje izgledala glossa jer sam vidio par iwagumija samo sa glossom i tim efektom penjanja glosse uzbrdo i popunjavanja uzanih prolaza između kamenja - to me oduevilo Shock Tako isto elim da se na prelazu srednji-zadni plan meaju tanellus i e.parvula. A oko panjeva neka mahovina, npr Christmass mos Thumb up
Ima neko neki predlogč Wink
ideja-bilje.jpg

Edited by Arcus on 02.02.2010 17:51

biobiofizicar
Kreni u realizaciju, ali nemoj nikako kaskade praviti od stiropora jer na toj dubini iako je pritisnut kamenom ima veliku potisnu moc. MOze ti se desiti da se posle godinu dve zaboravis uzmes par kamenova da im promenis mesto ili operes, a sve kompletno ispliva....

Arcus
Od čega da napravim to uzvienječ Od nekog drugog običnog kamenja i zemlje za cvećeč Tek je prolo nekih 10ak dana otkako natapam zemlju.
Koliko je potrebnoč jo nisam radio sa zemljom...
Edited by Arcus on 02.02.2010 18:52

Kum 1229
To uzvisenje mozes da napravis sa krupnijim sljunkom ili ti nekim obicnim vecim kamenjem,bolje nemoj storopor sto kaze biobio. Sto se mene tice ti bi po nekim pravilima trebao natapati zemlju jos nekih dve nedelje da bi to bilo tako kako neko misli da treba da se radi da bi doslo do mineralizacije,pravo da ti kazem ja sam je sa par ispiranja od prljavstine i bez natapanja ubacio odmah u akvarijum,i evo posle vise od tri meseca ne vidim nekakav problem. Cak mislim da zemlja ako se ubaci odmah kao ja onda ona miruje jedno vreme (2-3 nedelje) tek kasnije pocinje da radi svoj posao jer sam to ispratio sa biljkama. Taman kada se zemlja aktivira i biljke pocinju da rade svoj posao. Thumb up

biobiofizicar
Natapanje zemlje zavisi od zemlje do zemlje i tvog strpljenja. Neki nisu imali strpljenja ni za tih 10ak dana koje si ti natapao. Onaj klasicni postupak mineralizacije zahteva nedelje i mesece, sunce i toplo vreme ali u 90% slucejeva svi to odrade mnogo breze nego ti...

Kod ovakvih "Planinsko-terasastih" hardscapeova najbolje je zidati brdo kamenom na suvo (kamen na kamen). Naravno ispod te gomile nestavljati zemlju jer tamo nema nikakvu svrhu. Ako si dobro napravio kamenu "zardinjeru" onda eventualno mozes staviti sloj hranjive podloge pre inertne kojom popunjavas supljine izmedju kamenja. Bitno je da hranjiva podloga nepocne da "curi" bocno izmedju kamenja. Ili varijanta za taj deo harda je prihrana pomocu tableta ispod korena ili preko tecne kolone ili sadjenje u zamaskirane saksijice ili biljke koje se kace na hard...
I za nevidljivo kamenje koristi neko slicne boje i strukture jer nikada se nezna kada ce kamen proviriti... Zamisli da ti koridorasi ili neke druge ribe ogole stiropor umesto kamena...
Znaci treba sve dobro osmisliti....

Naknadni edit: Kume pisali smo istovremeno....Wink
Edited by biobiofizicar on 02.02.2010 19:12

Kum 1229
I da zaboravio sam da kazem najbitnije da kada se na ovaj nacin ubacuje zemlja potrebno je cesce menjati vodu da ne bi doslo do pojave algi,znaci svki 3-4 dan 50% vode obavezno...

Kum 1229
biobiofizicar je napisao:

Naknadni edit: Kume pisali smo istovremeno....Wink

Desava se Wink

Kum 1229
Inace Arcuse svidja mi se i izbor biljaka koje si zamislio i sama postavka sa kamenjem. Bice ovo zanimljiv scape Thumb up

Arcus
Hvala ljudi na savetima, kako se meni čini biće ovo teak scape sa ovim biljem koje je spororastuće i neće ga biti puno ni kada se sve razraste a biće teko i sloiti to sve ali se veselim svemu ovom jer je to neko novo iskustvo i dosta je ravnih scapea pa ianja bilja i dobivanja dubine na taj način,vreme je za neto novo Thumb up
Ako budem koristio zemlju,kamenje kako sloim vie ga nesmem pomerati jer će zemlja izbijati. Vidi ovo je dobra ideja sa mineralnim tableticama, ja i zaboravio da to postoji Grin
Moda mi zemlja neće niti trebati, 5kg vulkanita + 20kg crnog ljunka (hoće to biti dostačWink + te tabletice Thumb up
Dobio sam jo jednu ideju o scapeu, znam gde imam jedno drvo koje mi se čini interesantnije od morwooda, o svemu ćemo vie sutra.
Svaka vam čast momci, iveli! Beer

zander
Ja bi smanjio malo količinu zemlje, ali kako hoće. Iako ja natrpam isto toliko. Ako si spreman svakodnevno biti pored akvarijuma i pratiti ta se deava i to kae Kum menjati svaki 3-ći dan vodu onda ok, mada nekad kad te ba neće ne pomae ni to.
Pratićemo ta ti se deava i ovako i onako Smile Ne zaboravi da su mnogi sa zemljom imali i problema. Uglavnom ljudi prećute neuspeh ili formiraju kakav eksperimentalni akvarijum pa sve to prođe ne objavljeno na forumima.
Ako si naao kakvo zanimljivo granje, spremi se da donese Cool

Arcus
Računam na one panjeve kod tebe Thumb up
Jučer sam se setio da imam dosta bagrema ovde kod mene, inače grane izgledaju super,a i kora je sa dubokim rupama i izgleda super. Neznam da li će isputati neto to drvo u vodi i kojom će brzinom trunuti, samo znam da je izuzetno tvrdo drvo! ta vi mislite o tom drvetuč staviću slike malo kasnije...
Inače,to se tiče scapea, ovih dana ću kupiti 15-20kg crnog ljunka i sloiću probni scape samo sa ljunkom i kamenom, bez zemlje i vulkanita... da vidim kako će izgledati. Moraću se boriti protiv "poravnanja" brda,jer će kamenčići polako kliziti dole, na strmom delu sam ih mislio zadrati kamenčićima prečnika 5cm na kojima bih vezao mahovinu, a na manje strmim delovima bi ih drala glossa koliko-toliko.

Arcus
Polako pripremam sve potrebno,pa kada donesem panjeve da mogu startati. Christmas moss mi je obećao drug,ona će biti,kako mi se sada čini, najzastupljenija u ovom akvarijumu. Beer.

Dvoumim se između ljunka:
1.opcija: na brdo crni ljunak (granulacija 3-4mm i dosta skup 5kg/7e) a u podnoju belo-smeđi sitniji (2-3mm)
2.opcija: svagde ovaj belo-smeđi sitniji

Bojim se da će protok i gravitacijska sila terati crni ljunak s brda i da će se on meati s belim u podnoju,po celom akvarijumu. Through wall
A opet,ako stavim sve beli, moda bi moglo ovo crno kamenje previe odudarati od ljunka, ipak je kamen 70%crn, a 30% bel.
Moda bi najpametnije da stavim beli pa da pustim da celo brdo obraste eleocharisom, tenellusom,mahovinom i glossom pa da se beli ljunak ni nevidi jako. U tom slučaju je bolji ovaj beli ljunak jer je sitniji to će odgovarat tom bilju sa sitnim korenčićima...
Neznam koji da kupim Through wall
ta vi predlaeteč Kakoi bi vič Sutra idem u shop...
Edited by Arcus on 09.02.2010 13:17

zander
Ako planira da ti sve prekriju biljke, stavi taj sitniji, belo-smeđi. Bar bi ja tako uradio...
Meaće ti se sigurno crni i beli ljunak ako ih tako odvoji.

Arcus
Kupio sam danas ljunak, jednu probnu vreću od 5kg.
Čisto beli, a ne belo-smeđi. Veličine 2-3mm.
Kako vam se činič
aq_2.jpg

Arcus
Kamen
aq2_1.jpg

Arcus
Odozgo...
aq3_1.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,107 jedinstvenih poseta