14.06.2026 10:42
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve Å”to ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Å ta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OSTALO - RAZNO » OpuÅ”teno
 Print Thread
Aqua hobi na Srpski način
kojot
Znaci onaj ko nema para za sve cetiri igrice (pusenje, pivo, akvarijumi i sex) nek izbaci po zelji jednu iz upotrebe - i opet mu ostaju tri

Znaci izbacujemo sex,bez ostale tri ne moguGrin

biobiofizicar
A mozda da svaki dan upraznjavas akvaristiku, parnim danima upraznjavas sex i cigaru, a neparnim Beer i cigaru. Matematika je opet ista: suma sumarum 3 od 4 Grin

fax
ja popusim koju, popijem malo vise, uzmem makaze u ruke i krenem sa trimovanjem-e to onda bude pravi sex kad sam pripit... tako da ja uz pomoc 3 imam sva 4... Grin
Edited by fax on 14.01.2010 16:59

Thalassoma
biobiofizicar je napisao:
Aquasrpskiaristokrata je onaj koji gaji kraljevske neonke! Grin

WinkSmile:pGrin
Dragi drugari hobisti! Sve smo nenormalniji i nenormalniji i drago mi je sto ova tema ide u sve duhovitijem smeru.
Ipak, kao aristokrate, trebalo bi da budemo malo ozbiljniji!

www.njivice.co.rs
Dusan79
Apsolutno se slazem sa postovanim komsijom. Smatram da se iz fundamenta treba uozbiljiti!
A sta od bilja treba uzgajati da ne bi bili mediokritetič Ima li nekih kraljevskih,zeljastih,a podvodnih biljakač

Dusan79
Molio bi pomoc oko formiranja jednog aristokratskog akvarijuma!!! Evo ja cu ovih dana otici pazariti staklo. Neki nano da uradimo onako zajednickim snagama. Dakle, staklo cu o'ma pazariti, a ostalo ajte da definisemo, evo faunu smo vec djelomice definisali avec plaisir konstatujem da je KRALJEVSKA NEONKA prvi pocasni stanovnik "Aristokratije" (ovo ce biti radni naziv stakla).
Eto meni nove ludorije! Beer (ovo pivo sam morao staviti parceque nema vina, molio bih da se i taj "smajlic" uvede a.s.a.p. )

biobiofizicar
O uzviseni plemeniti sveobozavani i nicim izazvani gospodaru: u plemicki akvarijum moraju ici i kraljevske orhideje i voda plave boje...
Podloga mora biti miks carske kake i zemlje iz Windsorskog parka. Sav alat za rad u akvarijumu mora biti od ciste platine, a CO2 koji se ubacuje mora biti akumulirani izdisaj iz pluca princa prestolonaslednika.

Dusan79
Xaxaxaxaxaxaxaxaxa!!!
Ne ozbiljno kanim sastaviti jedan aristokratski akvarijumcic! Staklo je reseno, kraljevske neonke su tu, e sad ajde da utanacimo ostatak. Da ne bi skupljali kaku i tanjili novcanike na platinu, koju podlogu predlazeteč Ajte molicu lepo ,da prvo od podloge krenemo, jer od necega se krenuti mora!

Santorini
Podloga mora biti najskuplja!!!!
Kad je beg bio cicija.
To ce najbolje zander da ti predlozi sta da uzmes.Grin

zander
Ako će da bude najskuplja, onda nek bude ADA aqua soil Wink

Mada znam i neke koje su mnooooogo skuplje Wink (one sa kojima napraviš glupost) Grin
Edited by zander on 14.01.2010 23:06

isnogood
Aaaa podloga svakako naaaajskuplja! Ako ima skuplje od ADA aqua soil, onda tu Cool A za gluposti ne treba da se brine vec da se, po ugledu na prava kraljevstva (kojima tezimo), obezbedi i dvorska luda jer je svako kraljevstvo na svom dvoru imalo i dvorsku ludu, pa valja i ovome istu naci.

Coa
Akvaristika je hobi za sve, zato se i razni ljudi okupljaju na forumima, bez obzira na razlike u bilo kom pogledu Thumb up

strujas
Aqua hobi na srpski nacin:
kad ustekam pare za akvarium od cetrdesetak litara u kancelariji Grin, a onda rikne auto pa akvarium ceka bolja vremena Through wall Angry.

isnogood
U nas uvek nesto ceka bolja vremena Sad

ZoSo
strujas je napisao:
Aqua hobi na srpski nacin:
kad ustekam pare za akvarium od cetrdesetak litara u kancelariji Grin, a onda rikne auto pa akvarium ceka bolja vremena Through wall Angry.

Pa lepo Vam je svima objašnjeno da akvaristika nije za belosvetsku " gologuziju " ! Grin Grin Grin Grin Grin

Thalassoma
A sta da radimo ako smo osiromaseni aristokrati koji su navuceni na akvaristikuč Ispunjavamo neke uslove ali ne i onaj najbitnij po misljenju nekih forumasa a to je - mnogooo novca!!!čč Shock

www.njivice.co.rs
Kum 1229
Ja bi i u jednom i u drugom slucaju cutao i uzivao koliko mogu Thumb up...

Fantom
krcko je napisao:
Ova tema se jeste pretvorila u neko natezanje između " Hobista " , onih
sa " Ukrašavanjem " dnevnih boravaka još jednim delom nameštaja - Akvarijum i Dobavljača - Prodavaca .
Ogromna većina akvarista , preko 90 % u čitavom svetu su Ljudi sa prosečnim prihodima , a veoma mali procenat bogatih ima akvarijume samo radi ukrasa u prostoriji i takve ne smatram Hobistima , jer uglavnom ne znaju ništa o Akvaristici , niti se bave održavanjem istih , tako da tvrdnja da je ovo Hobi za ljude sa dubokim džepom pada .
Uobičajeno je da privatnici kritikuju prevelike namete koje imaju , pa su cene formirane na osnovu toga . Retko koji spominje povoljnosti koje ima pri naručivanju količina za koje dobija popuste , bonuse od proizvođača .
Primer koji ću ovde navesti zalazi u ono Ovoga hvalim a Onoga drugog kudim , uporedite samo cene za iste proizvode Aquashop-a i Pet Centra , ko tu koga vuče za nos , a uslovi plačanja nabavljenog su im isti .
Pozdrav

Ne bih zeleo da ulazim u svadju, ali zelim da dam komentar na ovo.
Prvo kod mene je Easy Life jeftiniji nego u Pet Centru, drugo, Pet Centar nema veleprodaju, i nema koga da cuva. Tj. kada imas i veleprodaju trebas da ostavis prostora za zaradu i radnjama koje kod tebe uzimaju za dalju prodaju. Kako pet Centar nema veleprodaju, ne mora njikoga da cuva.
Sledeca stvar uvek kad pravite poredjenje pravite ga kada negde u svetu nesto postoji jeftinije, ali nikada ga ne pravite kada je to nesto ovde jeftinije.
Neka paleoglodit kaze koje su cene ksifoa, molija, gupija, skalara u Grckoj, pa onda napravite poredjenje. To je ovde mnogo jeftinije, ali tu svi cute i niko se ne buni, ali ako je nsto skuplje daj da izvadimo nekom dusu zbog toga.
Ja se ne trusim da kod mene Easy Life bude najjeftiniji na svetu, ali sigurno nije ni najskuplji.
Vidis ja dobijam pogodnosti kod dobavljaca ali s obzirom da uzimam mnogo manje nego zapadne zemlje, moje su pogodnosti takodje mnogo manje.
Vidis, kako je kod nas valuta placanja dinar, ja sam vezan samo za malo srpsko trziste, kako je Slovenija clanica evropske unije, i kako je njihova valuta placanja evro, otvoreno im je celo evropsko trziste. Znaci da oni mogu da se oslone na obrt, o kom ja u Srbiji mogu da sanjam, jer ja ne mogu da prodam Nemcu, o Slovenac moze. To opet dovodi do toga da Slovena od dobavljaca povlaci mnogo vise robe, a to podrazumeva i povoljnije uslove nego sto ih ja imam.
I zato je besmisleno praviti takva poredjenja.
Kada dodje nova godina svi se raduju Zajcovom katalogu, i niko ga ne pljuje iako je najskuplji, ali meene pljujete iako je kod mene jeftinije nego kod njega. A vidite on ima mnogo povoljnije uslove nego ja, ne placa carinu, niti spediterske usluge, a ja ih placam.
Zasto niko ne napravi poredjenje mojih i njegovih cena za Easy Life, nego se uhvatite samo kada vidite da je negde nesto jeftinije.
Neke stvari su ovde mnogo jeftinije nego u ostalim zemljama, neke su pak skuplje, a to ne zavisi od jednog coveka, tj. mene.

Ja se trudim da obezbedim sto vise kvalitetnih stvari.
I mislim da ako ne zasluzujem bar malo postovanja ne zasluzujem ni da me neko pljuje i vredja.

www.akvarijumdizajn.com
krcko
Ja ću i dalje da kupujem jeftinije i povoljnije , sa kompletnim plaćanjem svih dažbina ovoj državi i troškova transporta iz tih " Inostranih " firmi , a sa Palom sam prošlog leta obišao prodavnice u Grčkoj , tako da ni to sve sa cenama nije baš tako kao što pišete . U svemu ovome uvek treba posmatrati obe strane , jer kupovna moć diktira i ono gde ću kupovati . Trenutno stanje u Srpskom Akva hobiju je povoljnije nego ikada ranije , pošto Forumi omogućuju razmene između članova , sve više je i uvoznika i akva radnji koje izlaze u susret mušterijama , a sa mogućnošću olakšanih putovanja u zemlje okruženja i očekivanom statusu i Naše Države , puno toga će morati da se uskladi i ujednači . Ministrova fraza da je ovde sve povoljnije ... Pozdrav

http://www.adsrs.org/
drlessa
Što se tiče cena roba ili elemenata neophodnih za ovaj hobi moram napomenuti da nikada nisu bile jeftine, da se uvek odvajalo sa drugih strana da bi se ova zadovoljila i to će uvek biti tako, pa makar svi imali primanja od minimum 1500 € mesečno, jer kad to vreme dođe (moja procena pred kraj leta 2047) druge stvari će biti skuplje i opet Jovo nanovo...

Koliko sam se para ispucao na ovaj hobi...muka mi i da pomislim...al eto, moja želja, moja snaga i moja slabost su uticale na to...

Jako je dobro što imamo dosta foruma i sto imamo mogućnost nabavke svega i svačega preko istih, od nedavno i mogućnost da svi odemo preko po neke stvari i jako je lepo što imamo sve više dobrih, kvalitetnih i snabdevenih prodavnica gde pazarimo nama drage džidžabidže. Monopol se polako ali sigurno gasi, stvari postaju jeftinije i pristupačnije...sve je to dobro...

Postoji jedna stvar na koju nisi, cenjeni druže fantom, obratio pažnju. U pravu si, cena jedne moly ili platy ribe je preko grane, u Holandiji recimo (pouzdano znam podatak zato ga i iznosim) od 0.89 odnosno 0.79 € po komadu pa do 1.45 odnosno 1.55 €. ALI plata prosecnog Holandjanina (ili Azerbejdžanca koji živi u Holandiji...krajnje ne bitno ko i šta je) je 1.300 dragih nam €.

Kod nas ta riba košta kolikoč 0.4 € ili 0,5€ ne znam uputite me, možda grešim...

Nije to toliko velika razlika u ceni riba ali je velika u plati stanovnika.... Zaključak se sam nameće, jeste, povoljnija je riba, ali za koliko je povoljnija i da li smo u istoj platno sposobnoj grupi mi i oni...

Nadam se da ste svesni toga da je "preko grane" neverovatno velik broj artikala ZNATNO JEFTINIJI nego ovde kod nas...I sta sad, treba da se ljutimo na njih...da besimo naše prodavce o vrbe jer su skuplji...ideja zapravo i nije loša al neka, nećemo...

Što se tiče uvoza robe u Srbiju, u pravu si, imas u odnosu na zemlje EU dodatni trošak transporta i carine. Ne znam koje količine robe uvoziš tako da ne mogu da kažem da li su ti troškovi veliki ili ne, ali što se tiče tvoje ulazne cene FCO dobavljač, veruj imaš malte ne identične ili 100% identične uslove u odnosu na opomenuti ZOO ZAJAC ili neke druge firme bilo gde u EU.

Ti si JEDINI u Srbiji koji uvozi tu robu, uspešno pokrivaš teritoriju Srbije i nemaš brige...Dakle, budi siguran, imaš malte ne ako ne i idintične FCO uslove kao bilo koji drugi prodavac u Francuskoj, Holandiji...količina kupljene robe nije jedino merilo za dobijanje popusta, e sad to što imas transport i carinu...jebi ga...nećeš zaraditi koliko zarađuju oni gore, al ćeš siguran sam zaraditi sasvim dovoljno...

Što se ti brate srdiš tako kad te ljudi spopadaju...ta mani se tih gluposti. Uvek "će te neko napadati" i "prozivati" to je jednostavno tako...

Ti, koliko znam, imaš poprilično velik broj kupaca (naravno uvek može više) i lepo radiš. Imaš sasvim dobar asortiman, prepotentan si kao i svi ostali trgovci (bez uvrede molim, nije mi to cilj, ovo je samo konstatacija koja je 100% realna za 100% trgovaca) i radiš svoj posao sasvim dobro...

Kome se sviđa taj će da pazari od tebe, kome ne, naći će alternativne načine kojima niti ti, niti bilo ko može stati na put...bogu hvala...

ENORMNA razlika između osobe A (lik iz EU) i osobe B (lik iz Srbije) je u činjenici da osoba A će da ode u prodavnicu i pazari neke mikroelemente i ostale džidže a osoba B će da nešto ipak "zbudži" u sopstvenoj radinosti, ako ikako može, kako ne bi platio više ono što ne mora...to je sasvim logično uzevši u obzir platnu sposobnost tj razliku u istoj između osoba A i B...

Ti ćeš u Srbiji imati, za sada, mnogo manji broj kupaca "gotovih proizvoda" i to je jednsotavno tako. Kad dodju bolja vremena, situacija će se, nadam se, promenuti...

Naravno da svi volimo da pazarimo što je jeftinije moguće,ko što reće cenjeni Krcko, a ako je moguće da nešto bude džabe...EXTRA!!!

Dakle, kome se pazari i kome se može, pazariće kome ne, neće...opusti se, radi svoj posao kao što do sada radiš i sve je i biće ok...
Edited by drlessa on 28.01.2010 09:16

www.xtremeaquaristika.blogspot.com
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново раГи биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,987 jedinstvenih poseta