14.06.2026 11:59
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Dolo vreme da i ja probam neto...
biobiofizicar
E drlesso gledam ovu tvoju temu i smejem se tebi i silno se dobro zabavljam misleci na sebe. Grin U ovoj fazi u kojoj se ti i ja nalazimo jednostavno nam nema spasa i moramo svojim ocima da se uverimo u ono sto nam ljudi govore. (ti totalni biljni aqua pocetnik - zaludjenik - napaljenik i ja tek nesto dalje odmakao uz sve te iste reci upucene tebi koje se odnose i na mene).
Promenio si za par dana isto toliko postavki, krenuo ambiciozno da teras svoju crtu - i neka... Ladno si mogao da zamolis nekoga od svojih komsija i mentora - iskusnijih aquabastovana da ti nameste stan (akvarijum) , pa "kao" da uzivas u njihovom radu kao da je tvoj.
Super su oni momci, pa te pustaju da se peces na sopstvenoj tihoj vatrici i samo ispijaju pivceke Beer, a brk im se smesi....Smile
Ovo sto kaze Paleo za kriptu je statisticki gledano najverovatniji ishod, ali ko zna mozda ova tvoja i ostane mala i polegla. I pogostemon bi trebalo da ostane uz zemlju, ali ko zna moze ocas posla da se pusti u potragu za svetlom i izduzi do vrha akvarijuma.
Lava danas jeste dekoracija - sutra mozda vec nije - jer ce je mozda bilje prekriti dok kazes keks, a mozda i ostane golo stenje na ledini, ako pogostemoni propadnu (meni se desilo - ali sam siguran da ovi tvoji mentori - pivopije nece dozvoliti da se i tebi desi isto).
Panj presek i mahovina - ne smem ni da ti kazem na sta me asocira ovako u 2D foto prikazu Wink, a verujem da ces vrlo uskoro ovaj "Dzbun" poceti da vezujes duz grana od panja i mozgati kako da sakrijes odrubljenu "Glavu"

U jednoj recenici si strasno pogresio i evo u veceru se kladim da ovo dole citirano nema da u tvom slucaju pije vode ni 7 dana
evo par slika mog novog setup-a koji je finalni setup, po mom miljenju.

Biljna akvaristika je strahovito dinamican sport (ko bi rekao Shock bar ja nisam mogao da predpostavim) i promene su iznenadne, neocekivane, nekad prebrze - nekad prespore, a setup je sve samo ne staticna slika na monitoru ili u cosku sobe...

I da vise ne tupim.
Cilj je igra, ucenje uz zelju i zanos. Toga imas - mentore imas. Moras se licno ubediti kako je bilje nepokoran sluga zamislima neiskusnog aquabastovana i nauciti kako da ih pokoris "neznom" dodiru tvoje ruke, ali i kako da svoje akvascaperske ideje realizujes u dostupnom ti biljnom materijalu. Naravno nas "napaljene" to ne obeshrabruje nego tera dalje Wink

Doneo si biljke u staklenac - iliti doveo mladu u krevet, e sad pocnite da se pazite, mazite i uzajamno volite. Klasican brak iz ljubaviGrin

drlessa
Ima istine u tome to to ti napisa drug moj...

Odrubljena glava će se uskoro pokriti mahovinom to je sigurno...taj famozni "presek" sam kao napravio (mada me zapravo to ba preterano ne dotiče ili nije mi bitan)

ta će biti, biće,oće li se kripta dići ili ne, ne znam, će da vidimo, drug ZoSo ima istu (ovo su njegovi pelceri) i koliko sam ja skontao nije visoka. Al boe moj, ta bude biće...

Danas sam čuo jednu, mogu slobodno reći mudru rečenicu:
(nazovimo je filozofijom)

"...ranije sam se nervirao, patio, pokuavao sve i svata sa biljem, a onda sam jednog dana shvatio da je to uzalud i bezpotrebno, prepustio sam im da se same snalaze i bore za opstanak u akvarijumu..."

(recimo da je ovo citat al nije...poenta se vidi, to je najbitnije)

Znam ja da ovde ima kr toga da se uradi, da se sredi, da se namesti...ja sam se vodio nekim svojim tripom i pokuao da namestim neto to se meni, u ovom trenutku, sasvim dopada i neto to u ovom trenutku sebi mogu da "priutim" sa ovim mojim znanjem i spremnoću da uđem u ovaj dinovski svet akvarijumskih biljaka.

NA primer, najvie mi se od stilova svidja Iwagumi al nisam u mogućnsoti da se istim bavim...moda jednog dana, kad skupim dovoljno znanja i iskustva...

Za sada, ove dve moje batice, neka se snalaze...prva je apsolutno bez prave podloge i hranjivih čuda (moda i to promenim u bliskoj budućnosti, sve je moguće a verujem da je poeljno) a duga je ovakva kakva jeste, čini mi se spremna za opstanak i bujanje, nadam se ne algi.... Wink
Edited by drlessa on 12.12.2009 23:26

www.xtremeaquaristika.blogspot.com
biobiofizicar
drlessa je napisao:
...ja sam se vodio nekim svojim tripom i pokuao da namestim neto to se meni, u ovom trenutku, sasvim dopada i neto to u ovom trenutku sebi mogu da "priutim" sa ovim mojim znanjem i spremnoću da uđem u ovaj dinovski svet akvarijumskih biljaka....

Sve si rekao i bas tako i treba: korak po korak, langzam - aber ziher i uz uzivanje druzenje i nezobilaznoBeer

dushan92
drlessa,do skoro je i meni Iwagumi bio "omiljeni" stil,dok se nisam susreo sa vise biljaka.I ako ovako nastavim da se vezujem i da volim bilje sve vise,odo ja u DutchGrin

isnogood
dushan92 je napisao:
drlessa,do skoro je i meni Iwagumi bio "omiljeni" stil,dok se nisam susreo sa vise biljaka.I ako ovako nastavim da se vezujem i da volim bilje sve vise,odo ja u DutchGrin

Zemun 1 : 2 Holandija

drlessa
Polako otkrivam ta sve imam u ovom akvarijumu...

Cryptocoryne wendtii
Cryptocoryne parva
Cryptocoryne undulata
Monosolenium tenerum
Pogostemon helferi
Anubias nana petite
Vesicularia dubyana ili Taxiphyllum barbieri
Bacopu australis
Riccia fluitans
Lysimachia nummularia

toliko za sada znam... Grin
Edited by drlessa on 13.12.2009 13:49

drlessa
Ovaj moj panj počeo da "balavi" ... Frown

Ima li tu leka, da li je to tetno za ribe i za ostale biljke i kako da se to ili zaustavi ili eliminie ili tu ne mogu nita,kad prestane, prestaće Frown

Coa
Bale nestaju same od sebe, kad se panj ''isposti''. Dok se to prirodno ne desi mozes tankim crevom pri izvlacenju vode da ih skupljas. Ja sam to odradio izmedju 200 i 250 puta, zato ti je smajli pogresan GrinGrinGrin

kojot
Ancistrusi jedu tu sluz!!!
ValjdaCool

drlessa
Stavio sam sinoć jednog malenog ancistrusa, čini mi se da sam ranije dobio info da bi on mogao tu da pomogne, al nisam bio 100% siguran, al da sam na njegovom mestu, ja to ne bih jeo... Grin

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,078 jedinstvenih poseta