14.06.2026 07:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Glutaraldehyde
nene
dakle biljke usvajau jedinjenje a ne CO2

biobiofizicar
čččč
molim vas neku referencu ili link, ako naletite, posto me ovo oko usvajanja veoma interesuje.....

nene
Bio moj podlednji post nije moj zakljucak vec pitanje koje sam postavio na osnovu podataka koje je dostavio Blue evo sada ih citiram uz komentare

Blue je napisao:
"Under aerobic conditions, glutaraldehyde was first biotransformed into the intermediate glutaric acid, which then underwent further metabolism ultimately to carbon dioxide."

izvor: Aerobic and Anaerobic Metabolism of Glutaraldehyde in a River WaterSediment System, H.-W. Leung[/quote]

Ovo je process degradacije u podlogama reka

A study of the aquatic metabolism of glutaraldehyde in river water sediment under aerobic and anaerobic conditions was performed. The results, shown below, indicate that the metabolism of glutaraldehyde is rapid. Under aerobic conditions, the metabolism proceeds to complete mineralization with carbon dioxide as the principal metabolite. Under anaerobic conditions, only primary degradation is observed with the production of 1,5-pentanediol as the major metabolite. Both pathways of degradation are shown below.

Dakle ovo jeste jedna od sudbina GA u vodama I u to nema sumlje ali mislim da nije ona koja nas interesuje I intrigira.
Ako se slazete ovo sto je poslao Blue je sudbina GA I njegova razgradnja od strane mikroorganizama. Da finalno ovo daje CO2 I to mogu usvojiti biljke naravno ali mislim da nije trik u tome. Mislim da treba kopati dalje I dalje I dalje

Pozzz Nene

nene
Nesto mi je Google skrt na ovu temu. nIsam jos nasao put usvajanja GA ili takvih preparata kod biljaka ali evo par interesantnih podataka vezanih za GA na koje sam naleteo

In the past I applied the excel with a syringe directly to the areas where the algae was growing. I didn't have any syringes or droppers on hand so I had to just pour it in and swish it around. Because I did the swishing around may have contributed to increasing the severity of what happened next. I did notice all the fish swimming away from where I was applying and swishing, but figured they were just avoiding my hand. Because I had other things to do and I had done this procedure before I didn't see the need to stand around doing nothing, so I didn't pay attention to what was going on the that tank.

The other thing I remember about the product is due to American regulations, anything marketed as an algae killer has to pass very strict controls, so it isn't actually marketed this way. Its marketed as a fertilizer instead as the regulations are far easier to pass. I didn't keep any of the links I found, but its worth googling info about it, as I'm sure theres more I don't remember.
I use it occasionally still, but I'm pretty careful about keeping to the quantities it recommends.

Terry asked about ODing Excel. When I did it, my Crypts, Cape Fear
spatterdocks and round leaf spatterdocks melted. Not all of my crypts did
it however, it was random. All of my spatterdocks except one fell apart.
The crypts came back, the spatterdocks did not. My CO2 didn't come on for
over a week. Fish seemed fine. I didn't go crazy with the dosage, if you
nailed it with 2-4 times the dosage, I would think it would be very bad.

Please don't try this at home. Smile (sorry, I've always wanted to say that!)

Use the lowest dosage on the bottle. Then, if all seems ok, up it slowly to
the higher dosage but don't OD it. Seachem makes some very fine products
but they are potent and that warning is on there for a very good reason.

Pozz Nene

nene
Evo sta sam jos iskopao sa nekog foruma

everyone who has used it at 2.6% Glutaraldehyde (what excel is alleged to be) has had results reportedly identical to excel. Anyone with math skills good enough to determine what dosage of the 10% (dinospit) would be if it was 2.5% č To see if its same dosage as excel per volumečč
I personaly would prefer to deal with strengths similar to excel (metricide 14 @2.6 % Glute.) As when you get above that there are skin irritations and such, increased with %, Be aware there is a warning in big red letters on teh Forish excel bottle of the same effects of Glut.

Ajde neko ko ima Excel neka napise koliko ga se dozira

Pozz Nene

nene
Evo lionk cisto da zavrsimo sa GA i njegovom primenom i isplativnoscu

http://www.bcaqua...hp?t=21672

Ajde sada da pokusamo da dokucimo gde i kako ga usvajaju biljke
Pozz Nen

krcko
Excel po danima :
I dan 5 ml na 40 l
II dan 5 ml na 200 l
III dan 5 ml na 200 l
IV dan 5 ml na 200 l
V dan 5 ml na 200 l
VI dan 5 ml na 200 l
VII dan , pauza uz zamenu vode .
Pozdrav

http://www.adsrs.org/
nene
Krcko zar excel ne ide 5 ml na 40 L vode prijatelju svaki ili svaki drugi dan. Jel ti to namerno predoziras ili sam ja pogresno procitao na sajtuč
Pozz Nene
Edited by nene on 28.11.2009 23:58

nene
Drugovi dakle citam o GA vec par dana i recimo da sam nesto kao naucio i sada cu prvo da napisem sta sam nasao citajuci izmedju redova a bogami i redove
dakle Fluorish Excel je 2,6 % GA
Easy Carbo je jaci i on je 8% GA
Jasno mi je kako suzbija alge , jasno mi je gde bi mogao da se ukljuci u proces biosinteze kod biljaka ali ne mogu da nadjem KAKO GA BILJKE USVAJAJU i to me izludjuje. Kako ne mogu da nadjem kako ulazi u biljke ja sam razvio teoriju da uopste i nije direktna hrana za biljke pazite sada.

Dakle u Americi je jako komplikovana administracija (i skupa naravno) ako zelite da patentirate i proizvodite algicid (ako nisam naveo izvor u nekom od predhodnih postova za ovu tvrdnju neka me neko opomene da ga pronadjem). Mnogo je lakse, pogadjate, dobiti dozvolu za stavljanje u promet biljnog djubriva. Pa po meni drzi vodu sledeca teorija
dodate GA u aq i on ubija alge, dakle ostaje mnogooooo vise hrane za biljke te stoga one brze i bolje rastu. Dal ima smisla ovo sto sam izneoč
Zapravo dal je neko duzi period koristio neki od preparata TECNOG UGLJENIKA pa prestao . MOlim ako ima takvih da iznesu svoja zapazanja na tu temu da vidimo sta se desavalo. Imam neki gadan osecaj da se nije desilo nista biljkama ako su postale dominantne tj ako se aq lepo ubiljio

Pozz Nene

krcko
Nene , uz Seachem fertilisere , prva tura koju sam doneo iz USA ide i kompletna tabela doziranja svakog ponaosob po danima , tu greke nema , niti predoziranja . Pozdrav

krcko
Komentar ta se deava , nemam , koristim neprestano Seachem , mada povremeno , pri izmeni vode dodajem Tropica Plant Nutrition + , koji je sve u jednom , i mislim da on izaziva pojavu algi , na ta Tropica i upozorava , tako da sam prestao sa njim . Pozdrav

paleoglodit
nene je napisao:

Dakle u Americi je jako komplikovana administracija (i skupa naravno) ako zelite da patentirate i proizvodite algicid (ako nisam naveo izvor u nekom od predhodnih postova za ovu tvrdnju neka me neko opomene da ga pronadjem). Mnogo je lakse, pogadjate, dobiti dozvolu za stavljanje u promet biljnog djubriva. Pa po meni drzi vodu sledeca teorija
dodate GA u aq i on ubija alge, dakle ostaje mnogooooo vise hrane za biljke te stoga one brze i bolje rastu. Dal ima smisla ovo sto sam izneoč
Zapravo dal je neko duzi period koristio neki od preparata TECNOG UGLJENIKA pa prestao . MOlim ako ima takvih da iznesu svoja zapazanja na tu temu da vidimo sta se desavalo. Imam neki gadan osecaj da se nije desilo nista biljkama ako su postale dominantne tj ako se aq lepo ubiljio

Pozz Nene

Ima tu neke logike a sve ovo u vezi dozvole samo ide u prilog da im je taj GA seo ko kec na 11 za marketing.
Koristio sam duze Excel ili EC i kad sam prestao ne vidim nikakve promene.
Edited by paleoglodit on 29.11.2009 00:31

nene
Ma i da sam promasio bre prodaju te kao preparate TECNOG UGLJENIKA kao da je suvo zlato a ono jako razblazeni rastvor jeftinog otrova. Ali ja se i dalje drzim teorije da nije hrana za biljke vec otrov za alge pa biljkama ostaje vise hrane prvenstveno CO2. Nemojmo zaboraviti sta se desava sa O2 kada narastu zelene alge (potrose sav O2 i ribe se ako ne itervenises uguse) a na kraju uguse i same sebe jer potrose sav dostupan Co2 i ostalu hranu ald da ne ofujem. I alge imaju mnogooooo brzi metabolizam od biljaka pa jedna celija algi trosi mnogooooo vise CO2 od jedne celije biljke.
Pozz Nene

zander
Potrebno je prestati dodavati ga u jednom istom akvarijumu pa uočiti razliku. Ja sam ga ranije korisitio, sad u novom akvarijumu ga ne korisitim pa nebi da sudim. Ali kaem, ima logike u tome to si napisao.
Ali čak i da nekako biljka usvaja CO2 iz GA, da se dokae to, neću ga koristiti ubuduće. Pa moda uočim neku razliku, mada sumnjam

nene
Ja cu biti slobodan i zakljuciti DA GA BILJKE NE USVAJAJU dok mi neko ne da link koji govori o nacinu na koji GA ulazi u biljnu celiju.
Inace odlican je za ubijanje algi
Pozzz Nene

fax
nene ima tu logike, jer pazi nebi oni npr za EC rekli da sme da se dozira uz redovno dodavanje co2... jer da u sebi zaista ima ugljenika mi bi svi koji koristimo i EC i co2 probili 30ppm cas posla.... zato kazem ima logike o tome sto pises, on sigurno nije tecni ugljenik, nego samo sluzi za ubijanje algi, a samim tim co2 se povecava... tako da nene-ja se u potpunosti slazem sa tvojom teorijom...Thumb up

nene
Budemo videliGrin . Za sada se ja drzim teorije koju sam izneo i dajem sve od sebe da je srusim jer cemo tako sigurno doci do otkrica kako ga biljke tacnno usvajaju
Pozz Nene

daweed
Pravo da ti kazem pravi nacin spravljanja ne znam jer sam ga dobio, ali ga koristim pa znam da se postize isto kao i sa karbom samo u mnogo vecoj koliciniThumb up

http://daweedaqua.tk
nene
Davide druze nije problem ni ne zanima me kuvar kako se pravi to sam nasao. Mene vise zanima tvoje iskustvo i to sto si rekao da deluje isto kao EC to me zanima to opisi. Naime opisi sta ti vidis kada ga dodajes u odnosu kada ga ne dodajes

Pozz Nene

zander
Meni se skroz sviđa tvoj pristup da rei neki problem na taj način i to skroz podravam ma ta nam neko od proizvođača napisao na ambalai dajte da vidimo jel to hrani biljke i u kolikoj meri ili ne.
Ja isto verujem u tvoju priču Nene a i Fax je dao lepu konstataciju.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,573 jedinstvenih poseta