|
Crvene biljke i Fe
|
| zander |
Posted on 24.11.2009 11:07
|

Administrator
|
krcko je napisao:
Po svemu to je napisano moje skromno znanje o tome ukazuje da bi trebalo da znam u detalje sastav podloge koja mi je u akvarijumu , da mi voda koju sam sipao i koristim za izmene bude destilovana , remineralizovana , RO , iz jonomata tj. bez ikakvih primesa , pa bih onda znao ta i koliko treba . Greim č Pozdrav
Tako bi bilo najbolje tj najlake  |
| |
|
|
| zander |
Posted on 24.11.2009 11:14
|

Administrator
|
nene je napisao:
Sto se tice aq koje si gledao gde se dodaje Fe a biljke pate od nedostatka i tu moze biti razlog i po meni jeste najverovatniji nastanak taloga gvozdje fosfata. Jos jedan nacin da se gvozdje istalozi i da bude neupotrebljivo su anaerobni procesi u podlozi (necu da tupim da ne sirim) u kojima moze da nastane vodonik sulfid i on onda jako jako jako uspesno talozi gvozdje i trajno (tacnije skoro trajno) ga cini neupotrebljivim za biljke.
Samo ovo bi izdvojio, pored tih fosfata iz podloge ovo za H2S nisam znao a poklape se takođe sa nekim mojim zapaanjima Inače, na takvim podlogama ni jako velike i česte promene vode ne daju nikakav rezultat, jer jednostavno i najverovatnije da se sve to deava najvie u podlozi (te se tiče jedinjenja Fe i P) |
| |
|
|
| kojot |
Posted on 24.11.2009 12:33
|

Moderator
|
E da inace Kojote imas li ti predstavu kada si vec spomenuo Tiobacilllus na kojem pH on zivič
Jos gore sto su acidofilne,to znaci da se oxidacija definitivno ne desava samo u baznoj vodi!!!Tako da tvoja teorija ne pije vodu,osim ako nije u epruveti sa destilovanom vodom.
Ustvari objasni ti meni zasto u alkanoj sredini Fe ne gradi oxideč
Mozes i na pp,da ne zamaramo ljude hemijom!!!
Edited by kojot on 24.11.2009 12:39
|
| |
|
|
| Miti |
Posted on 24.11.2009 12:57
|

član
|
Nema PP ima nas koje sve ovo interesuje. |
| |
|
|
| nene |
Posted on 24.11.2009 14:44
|

član
|
Dakle ja sam potpuno zbunjen sada sam potpuno zbunjen. Naime nije mi uopste jasno sta sada nije jasno . Dakle molim te Kojote uputi mi konkretno pitanje, ako sam ja razumemo pitanje ti kazes da oksidi gvozdja ne nastaju u baznoj sredini jel tako ili neč
Sto se tice tvog posta o ferooxidansu citam ga treci put i nije mi jasno zasto si njega uopste spomenuo. Dakle ja necu da se ovo pretvori kao u onu raspravu o svetlu jer cu opet da udarim NENE OUT. Ja sam samo pokusao (naglasak pokusao jer je sistem jako jako komplikovan i nije do kraja poznat ni strucnjacim za bilje) da pomognem u razmatranju tema koje gvazdze dodati zasto nekada nema efekta, zasto helat, koji talog moze da nastane itd. a nije mi bila namera da nekoga preslisavam a jos manje ispitujem . Dakle Kojote druze moj po oruzju ako kazes da ti odgovorim ja hocu ali molim te napisi mi konkretno pitanje tipa dal FeO nastaje u baznoj sredinič Ovo pitanje sam izmislio naravno ali zeleo bi konkretno da mi uputis uslove vezane za pitanje kao i jedinku tj. jedinjenje koje nastaje ili po tvom misljenju ne nastaje.
Pozzz Nene |
| |
|
|
| kojot |
Posted on 24.11.2009 14:51
|

Moderator
|
Dakle ne slazem se da Fe pada u obliku oksida u aq jer za to nema niti sanse niti uslova ali dobro kako hoces
Zastoč |
| |
|
|
| nene |
Posted on 24.11.2009 14:56
|

član
|
E da da pokusam da vratim stvari na fokus tj na problem sa crvenim biljkama. ja se izvinjavam jer sam neiskusan ali ko god hoce je pozvan da dodje i vidi kako kod mene izgledaju (Alternanthera reineckii) i kako perla u mlazevima. Ako postoji mogucnost neka mi neko objasni okaciti cu na forum. Imam jos i Blyxa japonica ali sam nju malo zatrpao djunglom (kao sto sam rekao 100 puta sad sam u fazi upoznavanja bilja) ali je ziva i zdrava i imama jos Rotala walichii to su biljke za koje znam da su zahtevne po pitanju gvozdja i kod mene su sve zive i zdrave bar za sada.
ne kazu ljudi dzabe TEORIJA VODI EKSEPRIMENT ODLUCUJE.
Pozz Nene |
| |
|
|
| nene |
Posted on 24.11.2009 14:56
|

član
|
Jel ti pitanje samo ZASTO ili ti je muka da mi otkucas celo pitanje jer te bole prsti :p |
| |
|
|
| nene |
Posted on 24.11.2009 15:18
|

član
|
Dakle aq je kisele sradina (jeste da nije puno kisela oko 6,5 ali je kisela i tu nema rasprave) u kiseloj sredini nema sanse da nastane bilo koji oksid gvozdja, bilo kakvog gvozdja zapravo nema sanse da nastane u bilo kakavoj vodenoj sredini, ali evo jedno po jedno. E sada ako pricamo o oksidima koji nastaju u baznoj sredini onda se Fe talozi prvo kao Fe 2+ HIDROKSID (zapravo nastaje koloid ali i to je talog) pa se kasnije oksiduje u Fe3+ hidroksid takodje (reakcija se desva u samoj cestici koloida). Dakle ovo je kada imamo slobodan jon gvozdja u rastvoru i nadam se da sam odgovorio za oskside pravilnije hidrokside jer u rastvoru nema NIKAKAVE SANSE DA NASTANE GVOZDJE OKSID bilo u baznoj a tek nikako u kiseloj sredini. Ako te zanima kako nastaje gvozdje oksid nije problem pisat cu i o tome ali ne odnosi se na ovu temu. Sada jedini vid talozenja gvozdja u kiseloj sredini (takva bi trebla da bude akvarijumska voda) je u obliku fosfata (moze jos i u obliku oksalata, fluorida i jos nekih nevaznih za nas soli, necu da zamaram ljude nevaznim stvarima) ali u to moze da se rastvori ako se doda visak fosfata jer nastaje novo kompleksno jedinjenje koje je rastvorno ali rastvarati gvozdje iz gvozdje fosfata u aq viskom fosfata nije pametno slozit ces se. Nadam se da smo zavrsili ovaj deo rasprave. Dakle da sumiram U VODENOM RASTVORU NE MOZE DA POSTOJI GVOZDE OKSID NIKADA, a gvozdje kao talog pada u kiseloj sredini samo u slucajevima koje sam naveo (uglavnom kao so fosfat ili kao talog sulfida). Zao mi je ako nisam bio dovoljno konkretan ali ovo su cinjenice koje se mogu proveriti u bilo kom udzbeniku analiticke hemije.
Pozz Nene
Edited by nene on 24.11.2009 15:19
|
| |
|
|
| nene |
Posted on 24.11.2009 15:27
|

član
|
Jel bre glavesina sajta hocu li ja dobiti neko za ovoliki broj postova za jako kratko vrme :p |
| |
|
|
| kojot |
Posted on 24.11.2009 16:18
|

Moderator
|
Ti si sou!!!
Skroz nisi upravu,ali cemo se videti pa raspravljati dalje. |
| |
|
|
| nene |
Posted on 24.11.2009 16:29
|

član
|
MOLIM TE NEMOJ SADA KAO ZA DROP STO JE BILO. DAJ NAVODE DA POSTOJI GVOZDJE U VODI U OBLIKU OKSIDA
POZZ NENE |
| |
|
|
| kojot |
Posted on 24.11.2009 16:41
|

Moderator
|
Oksid gvozdja jeste nepostojan u vodi jer grtadi hidrirani oksid,i kao takav stvara talog.
Dodavanjem dvovalentnog gvozdja,ono u vodi prvo prelazi u Fe2O3,a zatim hidrira i pada kao talog.
Fe + H2O ne daje hidroksid,vec prvo oksid pa hidroksid.R-ja je jako pomerena u deesno!!!
Sve sto sam ja hteo svojim postovima da kazem,a ko je hteo mogao je da skonta-jeste da je gvozdje u bilo kom obliku dostupno biljkama,samo je vreme usvajanja istog od strane biljke duze!!! |
| |
|
|
| nene |
Posted on 24.11.2009 16:43
|

član
|
Dobro dakle da sumiramo U VODI NEMA GVOZDE OKSIDA DAL JE TAKOčMOram sa tobom pitanje po pitanje jer nabacas 4000000 stvari pa stalno skaces sa jedne na drugu. dakle molim odgovor sa da ili ne pa cemo onda dalje
Hvala druze
Pozz Nene |
| |
|
|
| nene |
Posted on 24.11.2009 16:56
|

član
|
E da da ne bude da ja smao pricam da ne kazem nesto drugo evo linka gde postoji dijagram oblika fe u vodenim rastvorima o zavisnosti od potencijala elektrode. ne treba uzeti zdravo za gotovo ali smao da pokazem koliko je Fe jon tj joni komplikovana situacija a zamislite jos kada dodate an to kompleksiranje istih
http://www.ache.o...009_05.pdf
Poz Nene |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 24.11.2009 19:17
|

član
|
Vidi , drugari moji , od svega toga meni razumnije da pročitam ovo
http://www.akvari...vozdje.htm , za ostale nisam siguran ta misle , pa ako moe neto od ovakvih objanjenja . Izvinjavam se ako je to to hoću isuvie jednostavno , ali ne bih u kolu ponovo , dosta mi i ovo čime sam svakodnevno zatrpan na poslu da učim i čitam . Odoh i malo u stranu od glavnog , ne zamerite . Pozdrav |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 24.11.2009 19:24
|

Moderator
|
Izvinjavam se ako je to to hoću isuvie jednostavno , ali ne bih u kolu ponovo , dosta mi i ovo čime sam svakodnevno zatrpan na poslu da učim i čitam . 
Hvala za link!
Edited by isnogood on 24.11.2009 19:26
|
| |
|
|
| ZoSo |
Posted on 24.11.2009 19:29
|

Administrator
|
krcko je napisao:
Vidi , drugari moji , od svega toga meni razumnije da pročitam ovo
http://www.akvari...vozdje.htm , za ostale nisam siguran ta misle , pa ako moe neto od ovakvih objanjenja . Izvinjavam se ako je to to hoću isuvie jednostavno , ali ne bih u kolu ponovo , dosta mi i ovo čime sam svakodnevno zatrpan na poslu da učim i čitam . Odoh i malo u stranu od glavnog , ne zamerite . Pozdrav
Deda Deda bwe , pa to sam već davno pročitao i da ne poverujete RAZUMEO 
Mogao bi gos'n Laza da nas obraduje za praznike i sa brojem 2 da bi i mi koji samo naki pričamo razumeli neto...... |
| |
|
|
| nene |
Posted on 24.11.2009 19:33
|

član
|
krcko druze procitano i naravno da je to dovoljno za biljke ali sve preko toga je pokusaj razumevanja kakvi sve mogu da budu putevi Fe u akvarijumu a oni mogu biti komplikovani jako i jakooo razliciti.
Pozz Nene
Ja sams amo pokusao da pomognem u objasnjenju nekih cudnih fenomena vezanih za Fe u akvarijumu ali necu da smaram vise ako je Krckov link jasan i dovoljan i ja sam srecan
Pozz Nene |
| |
|
|
| zander |
Posted on 24.11.2009 20:26
|

Administrator
|
Nemojte vas dvojica da ostavljate priču za "kad se budemo videli", nego kad budete imali vremena raspravljajte ovde Da i ostali mogu da pročitaju i malo da budu i neke teorijske stvari jasnije, ja idem dotle dok mogu da pomognem stvarima iz prakse i sa onim to sam do sada primetio, a to sam gore već napisao. Nene, idemo dalje, tvoja pitanja moda nekog drugog navedu da razmilja malo o tim stvarima ko do sada nije i koga to interesuje. |
| |
|