14.06.2026 07:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
CSM+B
nene
Ma ne gutam ja slova vec sam sinoc prosuo kolu po tastaturi pa zapinju Beer
Ispravio hvala na konstruktivnoj kritici
Pozzz Nene

newpain01
U flasi sa CSM+B na dnu imam kao koncastu algu,neko gjubre, neznam sta je to. dali neko od vas ko koristi CSM+B ima istoč Shock

sejn
Naj bolje je djubre praviti u sto manjim kolicinama.
Ja recimo CSM+B cuvam suv i mesam ga pred samo ubacivanje.

newpain01
ja sam smiksao 30 grama u pola litre vode i to koristim vec nekoliko meseca. a kako ti to meris, dali nekoj preciznom vagom ilič i ja bih dozirao suv, ali mi je merenje problem.
* 0.1 gram dodaje 0.09 ppm gvozdja u 80 litara vode, ako se ne varam, znaci kad bi ja u mom aq od 250litra hteo da dobijem 0.4 ppm gvozdja, trebao bi da dodam oko 1.25 grama suvog CSM+B, jel to tacnoč koliko ti dodajes sejnč

sejn
Ja u ovom AQ nemam nesto posebno zahtevno,pa po Zanderovom receptu dodajem0,2 ppm nedeljno.Kad sam krenuo sa 0,5 pocele su alge jeg ga bilje nemoze usvojiti u toj kolicini,to je extra isplativ proizvod,samo ga je zajebano meriti nasuvo.

newpain01
sejn je napisao:
Ja u ovom AQ nemam nesto posebno zahtevno,pa po Zanderovom receptu dodajem0,2 ppm nedeljno.Kad sam krenuo sa 0,5 pocele su alge jeg ga bilje nemoze usvojiti u toj kolicini,to je extra isplativ proizvod,samo ga je zajebano meriti nasuvo.

pa to je i meni problem, nemogu ga nikako precizno izmeriti, jedino mi ostaje da porucim sa neta neku preciznu digitalnu vagu Beer
koja je Zanderova receptač tu sam temu verovatno propustio, ako moze link da procitam Beer

zander
newpain01 je napisao:
ja sam smiksao 30 grama u pola litre vode i to koristim vec nekoliko meseca. a kako ti to meris, dali nekoj preciznom vagom ilič i ja bih dozirao suv, ali mi je merenje problem.
* 0.1 gram dodaje 0.09 ppm gvozdja u 80 litara vode, ako se ne varam, znaci kad bi ja u mom aq od 250litra hteo da dobijem 0.4 ppm gvozdja, trebao bi da dodam oko 1.25 grama suvog CSM+B, jel to tacnoč koliko ti dodajes sejnč

0,1gr CSM+B na 80 litara ti podie Fe za 0,081ppm (ako ga u CSM+B ima Fe 6.53%)

0,1gr CSM+B na 100 litara ti podie Fe za 0.065ppm

a da bi podigao koncetraciju na 0,4ppm Fe u akvarijumu od 250litara treba da doda oko 1,55 grama. To je tu negde Wink jer verovatno si računao da je 7%

newpain01
na moju vrecicu od CSM+B pise da ima 7% Fe ovo je uputstvo za doziranje koje sam nasao na netu:

Plantex CSM+B:

* Mix 2 tablespoons (30 grams) with 2 cups (473 ml) of water.
* 1 ml of this solution will add 0.1 ppm of iron to 10 gallons of water.
* 0.1 gram dosed dry in 20 gallons(80 liters) of water will add 0.09 ppm of iron.
* Suggested iron levels are 0.1-0.5 ppm

znaci ono 1.25grama kojih sam izracunao bi mi dalo nesto manje od 4ppm, jer 0.1gram daje 0.09ppm, ako je ovo tacno.
a zasto ti racunas 6.53% kad i na tvojov vrecici na prve strane ove teme pise da ima 7% Fe, mislim da je taj procetan ukupno izracunat sa dodatom Bornom kiselinom
Edited by newpain01 on 22.02.2010 20:14

zander
U đubrivo CSM su dodali Bor, verovatno kao H3BO3 (Borna kiselina) i samim tim se na celu masu smanjio % ostalih elemenata.

Pie na kesici : Plantex CSB guaranteed analysis pa onda sastav u %

newpain01
zander je napisao:
U đubrivo CSM su dodali Bor, verovatno kao H3BO3 (Borna kiselina) i samim tim se na celu masu smanjio % ostalih elemenata.

Pie na kesici : Plantex CSB guaranteed analysis pa onda sastav u %

tacno, u pravu si Thumb up
hvala

grujanic87
newpain01 je napisao:
U flasi sa CSM+B na dnu imam kao koncastu algu,neko gjubre, neznam sta je to. dali neko od vas ko koristi CSM+B ima istoč Shock

Hmm .... sad sam i Ja primetio da u flasici pliva nesto a u bedjivao sam Panca na okupljanju da mi nista ne pliva Through wall

Sta je u stvari to i da li je sad csm+b mozda izgubio neka svojstvač

newpain01
grujanic87 je napisao:
newpain01 je napisao:

Hmm .... sad sam i Ja primetio da u flasici pliva nesto a u bedjivao sam Panca na okupljanju da mi nista ne pliva Through wall

Sta je u stvari to i da li je sad csm+b mozda izgubio neka svojstvač

i mene ovo zanima, dali neko zna sta je to sto se skuplja na dnu flaseč i dali mozda je csm+b izgubio neke elemente ili je okč ja kad sam prvi put mixao csm+b nisam imao poima da treba po malo mixati pa sam smuckao 30gr i sad imam za sledech nekoliko meseci. Through wall

Miti
verovatno vise nije "sterilan" pa su su nekave bakterije ucinile svoje. ako ga dozirate preko sprica koji koristite i za druge elemente uranjate u aq eto odgovora

biobiofizicar
Neko rece zamrzivac za cuvanje pH kalibracionih tecnosti. A sto to isto ne primeniti i na viskove hemije....

kojot
Ja sam poceo da dodajem CSM+b u praskastom stanju,jednu trecinu kascice one iz kafica male plasticne svaki drugi-treci dan.
Za dve nedelje koriscenja sve je o.k.Thumb up

matan
Da li neko planira skoro nabavku CSM+Bč Mogla bi neka grupna nabavka pa da se podele troskovič

vuksel
I ja se pridruzujem ovoj temi Applause

sejn
kojot je napisao:
Ja sam poceo da dodajem CSM+b u praskastom stanju,jednu trecinu kascice one iz kafica male plasticne svaki drugi-treci dan.
Za dve nedelje koriscenja sve je o.k.Thumb up
Kojote na koju kolicinu vode ubacis trecinu kasicice

kojot
Ubacivao na 140l, ali nemam vise Thumb up

sejn
Ok hvala ti.
Usput da prokomentarisem da je CSM+B extra preparat jako pouzdanog sastava za razliku od drugih i treba voditi racuna s doziranjem.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,573 jedinstvenih poseta