14.06.2026 06:15
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Koja je i kako protiv nje
KBDNK
Ivek pa naglasio sam da se alim...Razumemo seThumb up
Pozz

deep blue
KBDNK je napisao:
deep blue je napisao:

2-4mm kvarc,moze i 1-3 a moze i mesavina.Ili pusti da ti biljke jos malo izrastu,taman dok sve nespremis od potrepstina ili nabavi dovoljnu kolicinu za start.Izmeri Dh i Kh.

U ovo je ba "liberalan" odgovor. Ispade da moe sve. Već vidim situaciju za nekoliko meseci da mi neko na forumu kae da sam pogreio u izboru granulacije kvarcnog peska i da problemi koje imam su zbog togaGrin...alim se normalno...
Pozz

ovo nije nesto sto ce uticati na bilo sta u tvom aq,ja sam cuo razne teze mada gajim biljke i u jednom i u drugom.sitnije biljke je lakse zasaditi u 1-3mm i lepse izgleda (meni) a ostalo je kompletno nebitno....

zander
ta si preduzeoč Kakvo je stanječ Wink

KBDNK
Bane, hvala na interesovanju.
Preduzeo sam sve i svata. Menjao sam vodu svakog dana 30% vode i to 10-ak dana uzastopno to nije dalo ama ba nikakvog rezultata. dodue ko zna kako bi i ta bilo da to nisam radio.
Sledeće ta sam preduzeo je da sam jednim ćebetom prekrio spoljnu stranu aq i tako ga zatitio od sunčevog svetla to takodje nije dalo nekog rezultata. Ako je za neku utehu promenila se vrsta algi.
Ona koju sam slikao i koja je izlazila iz samih listova biljaka je posustala ali se sada javila ona paučinasta alga ali ima i končastih i onih koje se lepe za staklo ali se lako skidaju.
Testere i dalje nemam. Djubrim samo i jedinom kalijumom u količini od oko 4,5mg/l svaki drugi dan i gvođem oko 0,15 mg/l svakog dana.
Iako sam unazad 10-ak dana pročitao brdo tekstova moram da kaem da medju tekstovima ima toliko suprotnosti i kontradiktornosti da je to čudo jedno. Te kontradiktornosti idu iz krajnosti u krajnosti. Da ne citiram pojedine tekstove ali nelogičnosti su da npr. tu i tu algu izaziva nizak nivo PO4, a u drugom tekstu da tu istu algu izaziva visok nivo istog tog PO4Through wall. Ako neko pokua da primeni bilo ta od toga ( a moe samo jedan od tih saveta) i to javno kae odmah se pojavi stručnjak sa uputom na neki link gde je to napisano suprotno i tako poentiraThumb up. Uostalom svako ko je, pritisnut problemima sa algama kao ja, pokuao da to čita o tome uverio se u to.
Moram da kaem da ja sada opasno sumnjam da se usled brojnih i čestih zamena vode filter nije "zaciklirao" kako treba. Sasvim sam siguran da sam ranije U staroj postavci) u filteru vidjao neke končiće duine 4-5 mm koji su bili zalepljeni na staklu u filteru za koje sam ja mislio da su kolonije bakterija, a sada ih nema. Da li sam u pravu ovo kada kaem da su to kolonije bakterija ne znam ali znam da toga sada nema. Iako mi je difuzor za CO2 u jednoj od komora filtera moram da kaem da upravo u toj komori imam i neto algi dok ih u drugim delovima nema tako da uticaj CO2 na alge...ne znam ta da mislim. Ova klomora se inače nalazi iza filterskih medija odnosno u delu sa čistom vodom.
Ovih dana ću pokuati sa dodavanjem nitrifikacionih bakterija u filter kako bi video da li će biti nekih promena. Pročitao sam da ove bakterije smanjuju nivo organika u vodi tj. azota i fosfata to mislim da je uzrok algi kod mene pa ćemo videti.
Kao to je deep blue rekao čini mi se negde ranije alge se javljaju na spororastućem bilju i na starijim listovima koje verovatno ispusta hranljive materije u vodu.
Napominjem da bilje raste savreno, perla pogotovo u večernjim satima ( tad kao da perlaju i alge).
I jo ovo zapaanje. Imam problem sa bocom za CO2 jer tamo gde je punim (poto nije u sistemu) ne mogu da je napune koliko treba i često je nosim na punjenje pa mi se desi da posle nekoliko dana boca stane i tog dana nemam CO2. Iako odravam sve rastvor u drop cheker boja pokazuje visok stepen CO2 i u slučaju kada nemam priključenu bocuShock. Kakvu li sam ovo podlogu napravio da "emituje CO2" nemam pojma.
Ma čudo jedno je kod mene. Nego sad mi je zanimljivo da eksperimentiem sa svim ovim. Videćemo ta će biti. Vano je da sam oguglao i da se sada vie ne nerviramGrin.
Pozz svima

deep blue
Ja cekam da se ti javis,nemoras cekati na nas da te mi pitamo.Ovo sto kazes da se promenula vrsta algi kad si zamracio je velika stvar.Zapitaj se samo koliko ti je svetlo sa prozora slabo!DRZI TAJ DEO AKVARIJUMA UVEK ZAMRACEN,barem sad u pocetku kasnije ces videti.A zelene koncaste koje se vade rukama su savrseno normalne u pocetku u ja ih imam ubacim kasnije algare redovno ih vadim rukama svakih par dana,nestanu oko 3-4meseca kod mene kad akvarijum "legne"-pokrenu se svi mikrobioloski ciklusi u filteru i u podlozi.Jeste da se bakterije pokrenu za 45 dana ali to je dosta teoretski,dosta je to sira oblast,no da netupim.Odlicna ti je ideja da stavis neku kulturu ja imam odlicno iskustvo sa onim Tetrinim Safe Startom,prosto mi je bilo neverovatno.Nadji nekog akvaristu iz zajecara da ti da komad vate iz svog filtera i sl.Bitno je da nemas Staghorn ili BBA.Sisaj te stare listove sa algama sto pre,em sto nece biti algi em sto olaksavas biljci da tera nove.Ako ti bilje dobro raste znacida podloga radi svoje.JESI LI UBACIO JOS BRZORASTUCEG BILJAčččAko si ubacio vreme je da probas sta se desava kad prihranjujes kroz vodu.Trebaju ti biljke iz roda Hygrophilia ili ti polisperma,limun,salicifolija, valisnerije i sagitarije takodje.Sto gusce.Koliko god ta ti to nije lepo.Nitrati,fosfati,kalijum i sl P.A kvaliteta.Mikroelementi sa nekim jakim helatorom,ja konstantno sumnjam da je kod tebe jako tvrda voda.zadnji put kad sam krenuo akvarijum sa tvrdom vodom sve mi je bilo jasno zavrsio se kao tvoj sa staghornom+mi se isprala podloga u vodu(magarac).Neko ce ti reci ma samo ti sipaj vodu a cesme.Ispostavilo se da ta osoba ima KH 6 jer zivi dole u Srbiji a ja u NS od 12-20(ovo je na nekim bunarima) kod mene je 12 a leti bude 15.Ponavljam znam i ja sta sve moze ali postoji sistem na misice a postoji i mnogo laksi-jednostavniji(nekom je RO komplikacija,meni je da gledam kako radim stvari polovicno).Elem ja bih krenuo sa vise brzorastuceg bilja,kulturama bakterija,obavezno zamracenim prozorom i dnevnom dozom od 2mg/l NO3,0,2PO4 i tanko sa mikroelementima 2-3 ml,cisto sumnjam da ti toga nedostaje,mozda gvozdja ako ti je voda jako tvrda ali videcemo,vozdje se dodaje kasnije kad se filter i podloga razrade svaki put kad sam ih dodavao rano bilo je pogibeljno.

Ako nista neuspe,jovo nanovo ali ovo sto sad radis je od neprocenjive vrednosti.Znati sta netreba raditi je od velike vrednosti,svi koji ovde nesto znaju su imali i svoje corsokake.Dansnji uspesi se temelje delom i na njima kao i na uspesima.Kontrila svega je za mene kljuc.

Molim te odnesi negde da ti se testira dh i kh vode iz akvarijuma ovo isto moze biti jako zanimljivo svima.

Nista od ovoga sto citas nije kontradiktorno poenta je da nemozes da izvlacis cinjenice kako ti odgovara,svako od eksperata u svetu ima svoj sistem i zato funkcionise bolje ili losije na odredjenim biljkama.Kljuc je kontrola u sistemu a ne nasumicni uspesi a ovo je u nasoj zemlji nazalost jako tesko jer nas finansiska situacija jako ogranicava i koristimo ono sto nam je pod rukom.

P.S.Malo si slab na pisanju obavestavaj nas sta se desava.

paleoglodit
Da,... ovo je korisno i meni posto potvrdjuje jednu cinjenicu a to je da mi je voda tvrda usled one podloge koju jos nisam zamenio .
Imam one ljigave zelene koncaste i one tvrde zelene koncaste (obe dugacke). Ne hvataju se na sve biljke a cuba mi je skoro propala zbog odsustva.Odlepila se jer je donji sloj zbog NE trimovanja (dva meseca) istrulio pa je verovatno ta trulez uticala na ekspanziju vec postojecih algi. Ipak dva meseca je sve izdrzalo i bilo je redovno djubreno kompletno sa mAakro i mIkro elementima na nedeljnom nivou posle nedeljnih zamena vode.
Hvala coveku koji je to odradio u mom odsustvu. A ja sad ni da mrdnem od obavezaThrough wall
Ono sto je zanimljivo je da sada imam te alge u svim aq.Through wall. A sva tri imaju neki razlicit rezim djubrenja , osvetljenja, razliku u kolicini stanovnika i biljne mase , razliku u jacini filtracije i razlicite podloge. Ko ce sad pa da mi ovo objasničSad
Edited by paleoglodit on 26.06.2009 21:56

KBDNK
Oho, evo i deep blue sa konačno barem malo vetra u moja ledja...alim se prijatelju...alim
Evo rezimea mog slučaja sa jo nekim detaljima...
Aq vie nije zamračen od sunca jer se za tih 10-ak dana koliko je bio zamračen stvarno nita nije primetilo posebno pa sam ga odmračio. Preko svega toga aq je pararelno postavljen sa velikim svetlarnikom koji je udalje od aq 2 m ali prozor gleda na severozapadnu stranu i ukoliko je aq obasjan i sa to malo sunca koje prodje kroz prozor i kronju drveta kruke ispred prozora mislim da nema naročiti uticaj jer je u to vreme upaljeno i svetlo u samom aq.
Sinoć sam poiao svo liće koje imalo staghorn na sebi (izbacio sam tako omanji lavor lića), polyspermu potkratio, gloso oiao kao u "wimbldonu", očistio i delove ludvigie, limun takodje, dodao jo jedno pakovanje keramičkih perli tako da ih sada imam ukupno 3 pakovanja, jedno pakovanje većih bio kugli i akvaristički sundjer debljine 5 cm od filterskih medija.
Opet se javio peh sa bocom jer je vatrogascima gde punim CO2 pokvaren uređaj tako da je to sad neizvesnost. Svetlost je uključena od 15-22 sati. Ono to sam zapazio je da bilje perla bolje u večernjim satima iako nema CO2 i iako ima alge na sebi. Nekad sam negde pročitao da ph opada u večernjim satima ali zato ne sećam se...kako to izbeći ili postići kakvu takvu stabilnost ne znam, takodje...
Sinoć kada sam poiao one listove koji su napadnuti i ostavio samo zdrave u filter sam ubacio kulturu bakterija ali koju...SAD SLUAJTE PALJIVO. Ovo to ćete čuti sada je za Riplija. Paleoglodit mi je na to inače kazao na skype da sam "zaladjen" dodue u zavijenoj formi...i ja ga ovom prilikom pozdravljamThumb up.
U filter sam stavio preparat BIO-SEPT koji se koristi za otpuivanje kanalizacionih kanala i septičkih jama i to u dozi koja je srazmerna veličini mog aq jer u Zaječaru ove akvarističke preparate nisam mogao da nabavim a da davim druge da mi alju i da se borim sa pravilima nekih foruma o zabrani rerklamiranja mi je vie nego mučno.
Sve to se deavalo sinoć oko 22,oo sati.
Danas u 17,oo sati je stanje sasvim drugačije. NIKAKVIH NOVIH ALGI NEMA pa čak ni onih prakastih koje se lepe na staklo. VODA JE KRISTALNO BISTRA. Bilje trenutno ne perla jer nema CO2 ali videćemo večeras kako će biti. Sprej bar talasa povrinu.
MOda ovo i nije neki rezultat vredan pomena ali znam da do sada kada sam menjao vodu u večernjim satima sutra posle posla me je dočekivao zaklon od algi na staklu a i jo po neke.
Zamalo da zaboravim, sinoć sam posle zamene vode i dodavanja bakterija dodao 4,5mg/l kalijuma i 0,3 mg/l gvođa, a zamenio sam samo 25 % vode. Ako se stanje ne pogora za narednih 4-5 dana donosim za sledeću promenu 100 l sa dubinske česme u gradu na kojoj je najmeka voda i od tada menjam samo sa tom vodom. Do sada sam menjao vodu sa odstajalom česmovačom pa je tako bilo i sinoć. Prema podacima iz vodovoda njena tvrdoća je 10-20 nekih nemačkih jedinica za tvrdoću a koliko je to i čega nemam pojma.
Deep blue na pp ću ti poslati linkove ka 2 teksta koji su kontradiktorni pa će videti na koju sam kontradiktornost mislio.
Pozz svima

paleoglodit
He he Ziko MegaleThumb upGrin Nisam ja mislio da si "zaladjen" ali da i jesi nije to lose. Sta mislis koliko sam ja zaladjenč Volim eksperimentatore i to je ok. Stvarno me zanima uticaj tih "doticnih" bakterija da im ne pominjem imeCool
Eto cekam razvoj stvari. Samo me kopka zasto forsiras gvozdje a pritom NE djubris sve kompletno kako sleduječ Ili gresimč (ispravi me)
Ako sam ja dobro cuo visak gvozdja izaziva ove alge te predpostavljam da mi ono izvire (ako uopste izvire) iz podloge nepoznatog sastava. Mozda je i to sve zabluda ... Pojma ne znam Ja ga ne dodajem, ali ipak imam alge ko i tiThrough wall Jednom recju ni ja vise nista ne kapiram i u totalnoj sam knfuziji oko tih j/nih algiThrough wall
Edited by paleoglodit on 26.06.2009 17:39

KBDNK
Dule, negde sam pročitao da preterana količina nitrata uzrokuje povećanje listova to je kod mene bio slučaj, a da isto tako povećana količina nitrata i fosfata uzrokuje alge. Isto tako da je antagonista nitrata gvođe i da se manjak gvođa javlja tamo gde su nitrati povećani, gde je voda tvrda i gde u podlozi ima gline i da se dodavanjem gvođa mogu "ubiti" vikovi nitrata...i tom logikom krenem i ja.
Jo je rano. Nije prolo ni 24 sati od promene vode i stavljanja ovih bakterija ali za sada je sve ok.
zaboravio sam da kaem da na kutiji onih bakterija pie da materije iz septičkih jama koje su tretirane ovim preparatom moe koristiti za zalevanje i DA NIJE OTROVNA ZA BILJE I IVOTINJE...
Samo ne gubi ivce i nadu...i budi uporan. I ti si tamo u Grčkoj usamljen u ovom hobiju kao i ja u Zaječaru. Lako je ovim Novosadjanima...jer ih ima čitama armija u ovom hobijuGrin...teko je nama usamljenicimaThrough wall.
Ajde sad Novosadjani...nisam mislio nita ozbiljno...alio sam se...normalno.
Pozz svima

Kum 1229
Daj bre ziko nemoj stalno o opisima ko da zelis nobelovu nagradu, akvarijum ti je kraj prozora gde sunce prolazi kroz krosnju kruske drveta Through wall,pa ovo pa ono. Skrati ga malo i procitaj ovo pa probaj da shvatis, sve je dobronamerno Thumb up . 01. Uvod u problematiku algi i njihova kontrola [NOVO]

zander
Ja sam opet moda pesimista ako ti kaem da će ti sav ostali trud uloen oko ovog akvarijuma biti uzuladan. Bavljenje biljnom akvaristikom ne treba da nam bude borba sa algama nego uzgoj biljaka...

Ovu tvoju podlogu ne bi nazvao ni hranljivom ni previe hranljivom nego jednostavno nefunkcionalnom. Tebi biljke perlaju jednostavno i vrlo moguće zbog jakog svetla, kao prvo, i kao drugo zbog svakodnevne promene vode.

Nebi da zalazim dalje, ali bi voleo da započne ovaj akvarijum iz početka, prvenstveno podlogu. Mislim da je to najbolji savet Thumb up

Blue
Posto sam i ja ucestvovao u ovoj temi, red je da kazem kakvo je stanje u mom akvarijumu.
1. Alge koje su se nastanile na povrsini podloge sam unistio seljackom metodom - nasuo 2 pune sake novog peska 2-3-4 mm preko njih. Nisu se vise pojavljivale na tim mestima.
2. Prihranu sam ustalio DNEVNO na: NO3 1.5 ppm, PO4 0.1 ppm, K 2.5 ppm (ukupno), Profito preporucena dnevna doza.
3. Rasveta je nesto ispod 0.5 W/l cool daylight sa odlicnim reflektorima, 10 sati dnevno u kontinuitetu.
4. Easy Carbo definitivno UBIJA ove alge kada se nanosi direktno na njih - nabavio sam dugacku, jako tanku plasticnu cevcicu, natako je na spric i povremeno 'zalio' alge na nekim listovima sa par ml EC, pri tome iskljucivsi kanister na 10-ak minuta.
5. CO2 je kvasac-secer, razmera 400g secera, pola svezeg kvasca (to je valjda 25g), 3-4g sode bikarbone, sve u 1.1 litar vode. Rastvara se pomocu reaktora. Drop checker je zeleno-zuckast, uvece vise zelen, ujutru vise zutSmile
6. Zamena vode kad se setim, oko 30-50% nedeljno.
7. Nema 7.
Rezultat: kolicina algi u akvarijumu se smanjila bar 10 puta od mog prethodnog pisanja.
Pouka(moje misljenje): Algi se ne treba bojati, kada se pojave ne treba paniciti i ne treba ciniti nikakve radikalne poteze, niti ocekivati rezultate preko noci.
Edited by Blue on 26.06.2009 21:06

KBDNK
Kume ne traim nikakvu nagradu niti shvatam nita pogreno nego se samo trudim da navedem sve detalje koje sam primenio pa neko zaključuiju drugi da li je i ta pomoglo ili je odmoglo...zato sam i detaljan u opisu svega i svačega. Naprosto ne znam ni ja sam da li je i ta pomoglo. Teme na forumima i slue da ljudi razmene iskustva pa tako mislim da će mnogi ovu temu isčitavati i videti ta je sve pokuavano i sa kakvim rezultatima. Sve teme o algama na svim forumima sam pročitao i tumačio pa neka i ovu tumače drugi kasnije. To je moj interes a ne nikakva nagrada. Nadam se kume da se razumemoThumb up.
Takodje slaem se i sa Banetom da je podloga nefunkcionalna ali isto tako znam, da sam sinoć prilikom čićenja biljaka slučajno odgolio ljunak sa povrine, da se pojavila mreica i da se izlio deo podloge koji je zamutio vodu u aq. Ta mutnoća je bila crvene boje pa zato mislim da je najveći uticaj imala glina odnosno "crvenica". Od onog peska koji sam stavio iznad "hranljivog" dela podloge ni traga ni glasa jer je proao kroz mreicu i pomeao se sa podlogom. Voda se izbistrila vrlo brzo i ne muti se evo jo uvek niti ima onih prakastih algi na staklu. Večeras neću zameniti vodu...videću do kada ću izdrati bez zamene...
Čujemo se. Pozz svima
Edited by KBDNK on 26.06.2009 22:02

Kum 1229
Ziko lepo opet iz pocetka pa da probamo da te spasemo od algi.Beer

KBDNK
Kume, pa to je krajnje reenje...zar nije dra pokuati neto u ovoj situaciji kako je sada...

Kum 1229
Ako je tebi draz da ti alge perlaju onda samo napred,ako ne onda iz pocetkaGrin. Samo lagano Beer

photoivek
KBDNK je napisao:
Deep blue na pp ću ti poslati linkove ka 2 teksta koji su kontradiktorni pa će videti na koju sam kontradiktornost mislio.
Pozz svima

a zato ih ne bi i sa nama podelioč!č!

https://minepi.com/photoivek
deep blue
photoivek je napisao:
KBDNK je napisao:
Pozz svima

a zato ih ne bi i sa nama podelioč!č!

zato sto nisu na nasem forumu,bolje je veruj mi...

photoivek
pa kakve to veze imač!č!

photoivek
da se dopunim...
to je kao kada neko neto krene da kae pa ne kae nego ono kao ipak bolje ne...
onda je trebao sam oda ti poalje na pp i da ne spominje....
slično kao da apiće u drutvu ili da priča u drutvu na jeziku koji drugi ne razumeju....
nije mi jako bitno da ih vidim, samo sam pitao....

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,395 jedinstvenih poseta