14.06.2026 03:45
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
 Print Thread
Duet
luka ivanov
Već sam pomislio da nećemo dočekati da vidimo Duet, mnogo je dana prolo ... Kad bolje pogledam, pa nismo ga ni videli Grin

Nestrpljiv sam da vidim domaći biotrop ... mislim da je ideja fenomenalna

biobiofizicar
Uvek oni imaju gde da rove

Pa to me i plasi posebno u ovoj pocetnoj fazi kada pokusavam da posadim i poneku biljku.

Pseudorasbora parva nije los izbor samo sto je nosioc nekog gadnog parazita Sphaerothecum destruens. Imam par ribica koje podsecaju na nju (srednja tamna crta) i najvredniji su cistaci u akvarijumu.
Jos nisam odredio sta sve imam od riba to cu polako i natenane da slikujem pa da diskutujemo.
Inace danas sam malo sadio onih mojih biotopskih biljaka sto je preteklo od letos, a prava pomama je nastala kada sam ubacio busen mahovine na komadu kore od drveta. Sve ribe su se sjatile na gozbu, ali je ubrzo najveca suncica razjurila sve i proglasila ovu mahovinu za svoju teritoriju i hraniliste. Nece biti lako biljkama sa ovim domacim azdajama....

Dusan79
Nece biti lako ni ostalim ribama pored suncice, cak ni u njenom ,ovako bledunjavom izdanju nije naivna. Beer

strujas
biobiofizicar je napisao:
a stuka razvaljuje sve zivo sto udje u akvarijum,

Pa ne bih bas rekao

Kum 1229
Ubacis li bandara reci crvenkapicama pa pa,mozda cak i suncani nastrada...
Edited by Kum 1229 on 04.01.2011 23:35

marko_pa
Stuka je sisa......Grin

biobiofizicar
Samo da se ovo malo ubilji i da sacekam prolece. Onda ce da radi cerenac naveliko, a u akvarijum mogu svi predatori ovoga sveta....
Ziveo je mali bandar u karantinu sa ostalom belom ribom jedno 2 meseca i nije ih dirao (bili su iste velicine), ali mu je stuka tek nesto veca od njega dosla glave. Doduse udavila se i ona jer je zalogaj bio preveliki Through wall

Kum 1229
Kako stojis sa frontalnim slikama,interesuje me vec izgled akvarijuma Thumb up

biobiofizicar
Jos uvek nema sta da se vidi. Panjevi pritisnuti kamenjem. Pored ovih prikazanih jos par panjeva je u akvarijumu - natapaju se za onaj akvarijum pored. Po povrsini gomila drezge i poneka biljcica u podlozi - prilagodjava se na podvodne uslove posle emerznog gajenja.
I ja sam nestrpljiv da krenem u kreativnu fazu, ali moram da sacekam dok panjevi nelegnu na dno, a i za neke biljke cu morati da sacekam prolece - puno ih je propalo po kantama (posebno hidrofilnih) cekajuci da se smilujem i poteram ovaj akvarijum.

biobiofizicar
Razvalise mi ove domace ribe biljke koje sam posadio. Through wall
Da li jedu samo ove emerzne listove koji izumiru ili ce napadati i nove submerzne ako uopste dobiju priliku da krenuč Ne diraju samo tvrdolisno bilje, a prednjace crvenperke. Cupajuci listice vade skoroposadjene biljke sve sa korenom...Through wall
Sve je to skola....
Drezga, elodea, alisma, Lysimachia nummularia , Teucrium scordium, Menta aquatica, Myosotis palustris se za sada drze.
Kao prva zrtva pala je mahovina, a u slast cerupaju i Cardamine pratensis i eleocharis.
Hotoniji za sada brste adventivne korencice i donje pozutele listove. Nisu jos presle na mladare...Through wall

Naknadni edit:
Budu li ovako nastavile ubaci cu im stuku pa da vidimo cija maca crnu vunu prede. Ima onda da bude biljno-predatorski biotop ShockGrin
Edited by biobiofizicar on 07.01.2011 18:56

biobiofizicar
evo zavrsio sam idejni scape i drugog, levog akvarijuma. Nisam izdrzao i ubacio sam ono kamenje sa Tasosa, samo sto sam ga iskombinovao sa redmoorwoodom, ali i origano zbunici se natapaju, pa ko zna... Wink

Ispalo je dva totalno razlicita akvarijuma, ali kako sam krenuo mozda stavim i treci pored - ijopet razlicit - tek radi simetrije...Grin

Danas punjenje vodom...
biobiofizicar attached the following image:
tasa1.jpg

zander
Opaaa, pesak vreo voda ladna srce lupka... Grin

Po ovoj donjoj slici bi moglo biti vrlo zanimljivo!

lakosta88
dobar hard. mada meni kopka oci to sto grane leze na kamenju i sto ima ovih rupa ispod. izgleda kao da si na iwagumi bacio neku granu. mislim da bi se trebao jos malo potruditi da stijene i grane udju u bolju kompoziciju. Beer

biobiofizicar
lacosta88 evo citiracu svoj post iz Isnogoodove teme bas na temu ovog granja i njegove postavke.

ISNOGOOD: Danas sam bio kod Biobio-a i, između ostalog, smo ćaskali na temu akvarijum za fotografiju ili za live uivanciju. I sloili smo se da je ok da se jedan od pet akvarijuma slae za slikanje, a ostali da budu podređeni oku posmatrača koji stoji neposredno ispred stakla.

U vezi 2D i 3D akvarijuma, definitivno pocinjem da dajem prednost trodimenzionalnom dozivljaju kada sedis ili stois ispred aq.
Ja bih morao da isecem vise od pola grana koje prave trodimenzionalni lavirint u mojim scapeovima kada bih hteo da ih podredim dvodimenzionalnoj fotografiji.
Mozda ova 3D video tehnologija koja ubrzano kuca na vrata promeni i nas nacin predstavljanja akvarijuma i otvori nove vidike i posmatracima pored monitora, a ne samo nama koji akvarijum konzumiramo uzivo...
U tom smislu dajem glas za uzivo uzivanje, a uvek ce se naci odgovarajuci ugao slikanja aparatom da akvarijum solidno izgleda i na fotki.

Ideja je da ovaj akvarijum ni na koji nacin ne robuje nekoj zavrsnoj fotografiji. On je radjen kao trodimenzionalna slozena postavka i sve te rupe izmedju granja i kamenja daju izezutan efekat slozenog trodimenzionalnog lavirinta. Isno je svojim iskusnim okom prvi video aq uzivo , pa neka i on da svoj sud i uporedi vidjeno i ovo na fotki...
Slazem se da ovako ufotkano izgleda jako nabacano i sa previse grana, ali kada te grane posmatras po dubini prostora efekat je sasvim drugaciji... Ipak se radi o polametarsko-metarskim panjcugama koje je tesko rotirati, a nisam hteo da secem ni jednu grancicu. Znaci panjeve bi ja mozda malo bolje orijentisao samo da je bilo jos po pola metra okolo...Wink
Kamena na zalost nisam imao vise. To je to sto sam doneo sa Tasosa. Za vise sam morao da ostavim zenu i decu u Grckoj...Grin Mislim da ce ovo ispasti solidno, uostalom tek treba da dodju biljke. Tog dela se i najvise plasim da ne ukakim bastovanstvom.

I evo jedna zajednicka sa vodom i ispritiskanim panjevima.
Desno biotop, a levo ovaj kamenjar... Definitivno fali i treci u nizu...Grin
biobiofizicar attached the following image:
duo1.jpg

Edited by biobiofizicar on 13.01.2011 00:52

valisnerija
Harrrrdddddd i like HARD bravo bio...bice prelepo pogotovo ovaj prvi,jedva cekam da vidim dzunglu.....Thumb upThumb upThumb up

krcko
Izgleda da se polako vraća Akvaristika u nae domove Thumb up. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
branimir ok
Bravo cika Bio Beer

luka ivanov
Obradujem se svakog puta kad vidim da kod Dueta ima neto aktuelno.

Prolaze i tunele sam zapazio i pre nego sam pročitao da se otvorila diskusija o njima. Meni se ba dopadaju.

isnogood
Slika govori vie od hiljadu reči.
Pogled uivo govori vie od hiljadu slika.
Toliko mogućnosti za organizaciju biljaka, toliko mikro celina u hardu koje, spojene, čine jednu veliku skladnu celinu.
Biobio, sa biljkama samo polako i promiljeno. Skulpturu si izvajao, sad udari fini kako treba.
Applause

biobiofizicar
Hard je u levom akvarijum i u bukvalnom prevodu sa engleskog teački i intezivan. Kada sam ga postavio shvatio sam da sam nesvesno odlutao u ciklidaku postavku uredjenja. Da nisam stavio tako tanku podlogu sa hranjivim slojem verovatno bi ovaj akvarijum i otiao u ciklidake vode.

Inače krstio sam ove akvarijume levi je Tasa, a desni Sava.
Aluzije su jasne. Levi zbog kamena sa Tasosa, a desni obzirom da je biotopski predstavnik donje Posavine i uća Drine u Savu.

Ima jedan vic o Muji i Fati, ali za potrebe ove teme prekrstićemo Muju u Tasu. Elem:

Zove Tasa Fatu mobilnim i pita: "Di sič"
"Evo me u Zvorniku na Savi."
"Zvornik je na Drini, kokko!"
"Zvornik je na Drini, ali ja sam na Savi, rogonjo!"
Tutuuu, tutuuuu, Mobilni pretplatnik vie nije dostupan...Grin

U skladu pominjanja Drine, Save i Tase u ovom vicu definitivno mi fali i Fata. Po pravilu trebao bih da je stavim na Savu, ali zbog praktičnosti moguće je da je ipak stavim u vozić sa desne Savine strane. Fata bi mogla da bude jedna fina dama - naturalizovana Holandjanka koja u neglieu sedi u akvarističkom izlogu i savija neki akvaristički doint...
Samo da ubedim ove u kancelariji da Sava i Tasa nisu kompletni bez Fate. A i ta će nam u kancelariji mesto za stranke kada na tom mestu Fata moe da pokae svoje raskone Holandske akvarističke bate uzgajane i negovane pod crvenkastim svetlom grolux fenjera...Grin

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,700 jedinstvenih poseta