14.06.2026 12:00
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Beskičmenjaci
 Print Thread
Clea Helena
drlessa
el_stupido je napisao:
nakon ubacivanja 10 helena i jedno 6 nedelja konacno jaja polozena u opnama. Nadam se da cu uspeti da ih ne unistim

Ovo si dobro napisao, no, ipak nije sve na tebi...nadam se da će biti uspeha!

www.xtremeaquaristika.blogspot.com
marko_pa
Ima li zainteresovanih za uvoz helenač
Kontam ako ih uvezemo vise bice i manja cena.
Bilo bi jako lepo da malo ubrzamo proces rasprostranjivanja
ovih puzica po akvariumima u srbiji.
Ako neko ima mogucnost da uveze veci broj, mogli bi da se organizujemo
i 100-200 komada bi planulo dok si rekao piksla!

drlessa
pa ima tu istine, ali sada je cena 200 dinara po komadu, sto je mnogo manje nego sto je ranije bilo, imajući u vidu da ih ili nije bilo ili su bile oko 7-8 eura.

Recimo, u Madjarskoj u veleprodaji kotaju od 1.00 do 1.20 eura komad.

Kad sve trokove ubaci da bi izvukao 1.50-1.60 eura da te kota jedna u totalu (sa svim trokovima koje ubacuje da bi izračunao realnu cenu kotanja po komadu) treba ti cirka 400-500 komada da uveze da bi imao tu računicu a iskreno,na toj cifri nema neto puno "mesta za rad"...

katjusa
krcko je napisao:
zander je napisao:
Za sad su mi C.helene i Neritine zajedno u akvarijumu sva sreća ima tu jo dosta drugih pueva pa jo ni jedna Neritina nije nastradala.

Vidim ja da Ti ignorie ono to piem, pa bar da si isčitao deo sa Linka koji je Fax dao a , potom ga i ja ponovio u temi o Helenama.

Pa da u ovoj temi odgovorim na ovo, jer sam bila i ja ona, koja sam Zanderu savetovala, da odvoji ili Neritine ili Helene.
Priznjem, nisam ni ja do danas pročitala onog linka, ali bogami ni moje Helene nisu znale, da ne trebaju da napadnu Neritinu i desilo se ovo Sad:

www.shrani.si/f/3P/zF/4Q021MHl/helencavontro-tutti.jpg

Vidi se jo dve Heleni u HC, koje su dole u pomoč.
Ali danas, kad sam pročitala celu temu na ovome linku, na poslednjoj, 5. stranici, govori se ba o tome Frown

Pozdrav

krcko
Po ko zna koji put, pokazuje se da u ovom svetu preivljavanja i borbi za opstanak, nema pravila, i jedino su mnogo različitih iskustava pokazatelji da li je većina toga to pročitamo, ono u ta treba biti siguran. Danas videh da Helene hoće da prezalogaje i kozice, ako ih nahvataju u nezgodnoj situaciji. Izgleda da je u ovom podvodnom svetu neprijatelj broj 1 svima potreba za ishranom. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
Zato sam ja jednom napisao u temi o razmnoavanju Amano kozica da nije sve ba tako kako pročitamo na internetu. Da ne pričamo o drugim stvarima ali nije strano, stručnjaci piu, stručnjaci i gree Wink

krcko
Hm, evo pronađoh i Duka Bojić-a u ovoj priči:
"I have observed A. helena eating my full grown Zebra Neritina snail. The Neritina snail did live together with a bunch of A. helena for a very long time (a few month) without being harmed but then it fell on it's back and couldn't get up ... this was a chance for A. helana snails to score the Neritina.

So, they can not do any harm to the Neritina snails unless the Neritina falls on their back and can not get back on foot.

Regards, Dusko"

Edit: jo jedna informacija, koja se nekome moda i neće svideti. U prodavnici u Vranju sam uspeo da pokupim iz jednog akvarijuma 9 komada Helena, jednog sam ostavio i Daweed-u. Ostali su jo uvek kod mene, čekaju na prijatelje kojima sam ih obećao jo onda kada sam dobio prve primerke od Katjue, ako ih razmnoim. Cena je 70 dinara za komad. Kontaktirajte drugare tamo, čak i da ova cena poraste donekle...
Pozdrav
Edited by krcko on 02.06.2010 20:09

marko_pa
Meni se svaka informacija uvecanju broja tih puzeva svidja.
Sti ih vise ima u akvarijumuma bice ih vise i na trzistu a ako ih ima vise na trzistu bice i manja cena. Smatram da je sve ispod 100 dinara povoljno.
Ja cu dok ih ne nabavim da odgajam ove barske i ostale stetocine pa kad
zapatim helene ima da rastu kao iz vode!!!Grin

el_stupido
danas sam pregledao kamenje kod helena, ima nekih 50-ak jaja u opnama, a nadam se da ima ih i u pesku koji su se izgleli, pratim pa cu da vidim sta i kako, za uvoz...iz koje zemlje, koje pare,koja rukač

Baia
Hmmm, 50-ak helena. ta će da se desi kada ti ostanu samo helene, iz vaih priča deluje mi da će sa njima biti vie problema nego sa algama...

el_stupido
pa tu su uvek drugari sa foruma sa kojima mozes da se menjas, poklonis itd Grin

Rasta
ja imam samo jednu helenu, jer nazalost posle okupljanja u SM 2 su uginule...jedna odmah po ubacivanju u akvarijum, ne znam sta se desilo stres mozda jbg..ali ova jedna je jako vredna, moram da uvozim puzeve od Faxa Thumb up

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
VladicaVR
juce sam primetio jedno dvadesetak helena (prinova) u biljnom aq sa diskusima

drlessa
Znači, polako ali sigurno helene se ire po Srbiji...lepo, lepo...

to se tiče "agresivnosti" pueva (priča od gore ko će koga da pojede...) definitivno ne postoje pravila.

Isto tako je i kod riba. Ja sam do pre mesec dana imao jednog corydoras-a koji je odrastao sa ciklidima,(poklonio sam ga tj je jednom drugu koji ih oboava i ima ih dosta) da bi pod uticajem istih mnoge "ciklidne" karakteristike pokupio te se malte ne 100% ponaa kao ciklid.

Ima svoju teritoriju koju brani na način na koji to ciklidi rade, ide "usta na usta" u fajt sa drugim ribama, trese se kad neko priđe njegovoj teritoriji koju je napravio, kad dođe neka nova riba u akvarijumu vija je i mlati da se vidi ko je gazda...i tako! Cool

Sreća moja pa je par ljudi sa foruma videlo ovog mog tigra te znam da nisam prolupao... Grin
Edited by drlessa on 03.06.2010 08:31

Veriu
Ja sam jedna od tih, nisam mogao da vrujem kad je poceo da vija sve po akvarijumu Smile

el_stupido
Kod dr lesse se sve pretvara u ciklide GrinGrinGrin i onaj mali Shih Tzu ce uskoro ko ciklidi

drlessa
Grin Grin Grin Grin Grin
Da,da...
Samlo jo pueve da malo poteram...i sve će biti ok...

el_stupido
Ljudi pomagajte, potrebna mi je donacija, ko ima obicnih puzeva viska a smetaju mu, ako moze da sponzorise moje helene, sve su mi pojele Wink

krcko
Interesantan vapaj, do sada su problemi bili istrebljenje pueva, a sada se pojavljuje nedostatak. Vri redukciju Helena, potrebno je samo imati par za koje si siguran da to jesu, zbog razmnoavanja. Maksimalni početak je 5 komada, dok ne odvoji taj par. Počelo se sa preterivanjem u ovom puoljubstvu, ili bolje reći Modi Lecture. Pozdrav

biobiofizicar
Drago mi je cuti da im je cena toliko pala da polaku ulaze u donatorsku zonu, a da obicni puzevi - hrana polako dobijaju na ceni.
Uskoro ce se pojaviti oglas:
"menjam par helena za 20kom obicnih puzeva"
Grin
Razmisljam se da ih i ja ubacim u jedno moje staklo ili da mudro sacekam i gajim obicne puzeve - hranu i cekam da im skoci cena Wink

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,092 jedinstvenih poseta