|
Djubrenje, EI sistem i ostali nacini djubrenja
|
| moto |
Posted on 22.09.2010 00:18
|

član
|
biobiofizicar je napisao:
Pa to objasnjenje da velika nedeljna zamena vode u EI sistemu resetuje akvarijum i izbacuje sve tokom nedelje nagomilane viskove nutrijenata nema veze sa zivotom.
Razmotrimo dve protivrecne tvrdnje EI sistema.
Prva: Receptura i dinamika dodavanja (svaki drugi dan makro) je napravljena tako da uvek svega imamo u visku.
Druga: zamenom 30-50% vode nedeljno izbacuje viskove i resetuje sistem.
Ocito glupost: Ako svega ima u visku u trenutku dodavanja, onda ga ima i u visku i posle 2 dana kod novog dodavanja (ima ga manje nego u trenutku prvog dodavanja ali i dalje u visku). Ako opet dodamo pravimo visak na visak i sve tako do velike nedeljne zamene vode do koje smo dogurali pravljenjem viska na visak. Kada zamenite 30 do 50% vode vi ste samo taj ogromni nagomilani visak razblazili za 30 do 50% i sledecu nedelju primene EI sistema krecete sa te pozicije, koja je po logici stvari mnogo visa po koncentracijama nego pocetkom predhodne. I tako iz nedelje u nedelju dok ne dobijete morski akvarijum sa ogromnom koncentracijom soli. Tu nesto ne stima.
To je kao penjanje po stepenicama. Prvo dodavanje vodi vas iz prizemlja na drugi sprat. Trosenje nutrijenata vraca na prvi, novo dodavanje vodi vas na 3, pa se spustate na 2 i tako iz dana u dan stizete recimo (vise gore manje dole) do cetvrtog sprata. E sad zamena 50% vode vas dodatno spusta sa cetvrtog na drugi sprat odakle pocinjete drugu nedelju penjanja. Ovo ocito ne pije vode jer ce te neminovno zavrsiti na krovu solitera odakle vise nema dalje osim dole u ambis. Pitanje je samo koliko vam vremena treba da stignete do gore, i zatim postanete mrlja na trotoaru.
Bio bio, ako pogledas na ovo kroz brojeve, nikad neces stici na krov
Ajde, uzmimo jedan aq u kojem ima 100 litara vode i pogledajmo dodavanje nitrata po EI sistemu...
Za aq te velicine propisano je dodavanje 1/4 cajne kasikice KNO3 tri puta nedeljno, sto iznosi ukupno 4,2g KNO3 nedeljno i to nam daje u 100 l vode nepunih 26ppm NO3. Pretpostavimo da bilje ne potroi nita i da nema drugog izvora nitrata osim dodavanja kroz KNO3 po EI sistemu...
1. nedelja
Dakle, ako smo startovali iz nule, nakon nedelje dana imamo u aq 26ppm NO3.
2. nedelja
Nakon zamene 50% vode ostaje ih jos 13ppm i posle dodajanja imamo ih sledece nedelje 39ppm.
3. nedelja
Nakon zamene vode ostaje ih 19,5ppm i za nedelju dana ih imamo 45,5ppm.
4. nedelja
Opet menjamo vodu i ostaje ih 23ppm + 26ppm = 49ppm
5. nedelja
24,5ppm + 26ppm = 50,5ppm
6. nedelja
25ppm + 26ppm = 51ppm
7.nedelja
25,5ppm + 26 ppm = 51,5ppm
8. nedelja
26ppm + 26ppm = 52ppm
9. nedelja
26ppm + 26ppm = 52ppm
Evo, od ovde se ne penjes vise:p
Kod EI sistema zahtjeva se i konstantan CO2 od najmanje 25ppm, redovne izmene vode od 50% ili vise i na kraju krajeva, doziranje se moze prilagoditi vlastitim potrebama. I Tom Barr kaze da se ne treba drzati ovih doza kao pijan plota. |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 22.09.2010 00:32
|

Administrator
|
nene je napisao:
Bio ja nisam bas edukovan za ovu krivu ali 90 % krivih u zivim sistemima(enzimska kinetika, krive rasta, inhibicije,aktivacije itd) su rektangularne parabole...
Ubi me Nene
Nikad cuo za ovaj izraz - doduse ja sam Ruski djak tamo se to mozda zvalo nekako drugacije.
Ova kriva na prikazanom grafiku je deo takozvane sigma ili "S" krive tako popularne u populacionoj ekologiji (fali deo od nule do oblasti A) ili u tvojoj struci primenjiva za autokataliticke reakcije.
Nesto vise o ovome na popularnoj Wikipediji |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 22.09.2010 00:45
|

Moderator
|
moto 
Sad je razjasnjena jedna nedoumica.
Edited by paleoglodit on 22.09.2010 01:19
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 22.09.2010 00:52
|

Administrator
|
Moto Care hvala ti puno !!!!!!!   
Upravo si razvejao neke moje zablude i ovim postom slozio mi mnoge kockice u glavi u vezi EI sistema.
Definitivno moj prvi Hi tech akvarijum ce se startovati po Motovom EI-u i kao sto covek lepo pokaza akvarijum ce ostatati tamo negde na 7.mom spratu, a ja cu se ipak popeti na krov solitera i od sramote skociti sa njega na trotoar 
Naravoucenije:
Deco nemojte slusati cika Biobia nego cika Motoa  |
| |
|
|
| nene |
Posted on 22.09.2010 11:37
|

član
|
biobiofizicar je napisao:
nene je napisao:
Bio ja nisam bas edukovan za ovu krivu ali 90 % krivih u zivim sistemima(enzimska kinetika, krive rasta, inhibicije,aktivacije itd) su rektangularne parabole...
Ubi me Nene
Nikad cuo za ovaj izraz - doduse ja sam Ruski djak tamo se to mozda zvalo nekako drugacije.
Ova kriva na prikazanom grafiku je deo takozvane sigma ili "S" krive tako popularne u populacionoj ekologiji (fali deo od nule do oblasti A) ili u tvojoj struci primenjiva za autokataliticke reakcije.
Nesto vise o ovome na popularnoj Wikipediji
Nije S kriva nego kriva hiperbole ili parabole veruj mi ali da ne idem u off
pozzz Nene |
| |
|
|
| nene |
Posted on 22.09.2010 11:39
|

član
|
MOto svi komplimeti jako jako razlozno . Ja sam covek od brojeva i meni su oni alfa i omega.
Lepo jako jako jako jako lepo razlozno i dokumentovano. Ovaj tvoj post cu od sada koristiti cesto kao citat.
BRAVO MAJSTORE a ko razume shvatit ce
          |
| |
|
|
| lp |
Posted on 23.09.2010 14:25
|

član
|
Znao sam poantu EI-a oduvijek al mi to nitko nikad nije tako dobro objasnio. Hvala moto.  |
| |
|
|
| Pampa1 |
Posted on 23.09.2010 21:47
|

član
|
a sto reci za ovo brojcano objasnjenje EI gnojenja nego   |
| |
|
|
| moto |
Posted on 24.09.2010 00:40
|

član
|
Drago mi je sto sam mogao i ja dodati maleni deo u mozaik, kojeg izrađujete na ovom sajtu.
Dakle, o EI sistemu poceo sam intenzivnije razmisljati, posto zelim da koristim ovaj sistem u svom aq. Na pocetku sam i ja razmisljao potpuno isto kao sto je cika Biobio zapisao nekoliko postova ranije... dakle da ce prije ili slije biti svega suvise.
Da ne dugovlacim... Jos uvek ne razumijem svega, zato bih htio sa vama podiskutovati o tom sistemu.
Fazon je u tome: Ako po istom principu ( dakle, 100l vode, 1/16 cajne kasikice KH2PO4 3x nedeljno) preracunamo i unos PO4, dobijemo ogromnu cifru... 12,5 ppm PO4 nakon 8 nedelja!
Ajde, znam da je ovo teorija i da bilje trosi nutriente. Ali... zar doista trosi toliko vise PO4 nego NO3 da bih se ovo izasloččč Iako damo dozu na pola, imamo na kraju (u teoriji) jos uvek 26ppm NO3 i 6ppm PO4...
Dakle, sta vi mislite o tomeč Znamo da je ovaj sistem proveren u praksi i da radi tipi-topi... Ali gde je cakač Zato tolika razlika u odnosu NO3/PO4č Neka bude dosta pitanja, iako ih ima jo... |
| |
|
|
| kera |
Posted on 24.09.2010 00:59
|

član
|
I ja bih se zahvalio svima na učeću + na napretku teme!
Edited by kera on 24.09.2010 01:21
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 24.09.2010 01:21
|

Moderator
|
Fazon je u tome: Ako po istom principu ( dakle, 100l vode, 1/16 cajne kasikice KH2PO4 3x nedeljno) preracunamo i unos PO4, dobijemo ogromnu cifru... 12,5 ppm PO4 nakon 8 nedelja!smiley
Ajde, znam da je ovo teorija i da bilje trosi nutriente. Ali... zar doista trosi toliko vise PO4 nego NO3 da bih se ovo izasloččč Iako damo dozu na pola, imamo na kraju (u teoriji) jos uvek 26ppm NO3 i 6ppm PO4...
Od kad se situacija u akvarijumu stabilizovala (mislim na period posle cikliranja, uvecanja biljne mase i manje vise konstantnog rasta) testovi su gotovo uvek pokazivali:
NO3 25ppm
P 1-3ppm
Da podsetim
Nedeljno dodam, ukupno:
N - 25ppm*
P - 1.3ppm
K - 25ppm (iz KNO3 i KCl)
Mg - izbacio
Fe - 0.3ppm iz Wuxal-a, i to je sada 1/3 od onoga sto sam dodavao sa CSM+B
Profito - 3xnedeljno po 5ml
Fotoperiod 9 sati.
+ sada imam dropchecker i CO2 je nasviran na zuto-zeleno
+ *Dva do tri puta nedeljno, nasumicno dodam po 0.3ppm uree.
*A zaboravio sam da kazem da je u podlogu na pocetku poboden Osmocote koj sam nedavno ponovo dodao (proslo je skoro 6 meseci od formiranja, a Osmocot toliko otprilike otpusta).
Hranjiva podloga je tanka (manje od 5L) JBL Aqua Basic Plus / vlasinski treset / neka ceska zemlja za akvarijume (opet ne mogu da se setim imena)
Zato tolika razlika u odnosu NO3/PO4č Neka bude dosta pitanja, iako ih ima jo...
Moguce da su to odnosi jednog i drugog elementa koji su potrebni biljkamač
Mozda su racunali i na riblju kaku koja, 100% sam siguran, dugortajno daje stabilan i siguran izvor fosfata.
Ovde se pominje odnos od 16:1 N : P
http://www.xs4all...ld_eng.htm
Opet, odnos kod PPM sistema je 10:1 N : P
S tim sto se toliko nizak nivo fosfata moze traziti i u onoj prici da je nivo fosfata sveden na minimum kako bi bas fosfati bili limitirajuci faktor u ishrani biljaka umesto CO2. To tome se pisalo u temi Visak, manjak...č
Zapravo nemam odgovor ni na jedno od pitanja, ali mogu svoja iskustva i zapazanja da podelim. Ipak, cini mi se, potrebmno je mnoooogo dugo vremena da bi se dali Odgovori. |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 24.09.2010 01:21
|

Administrator
|
80-160 Litara
+/- ¼ čajne kaičice KN03 3x a nedeljno
+/- 1/16 čajne kaičice KH2P04 3x a nedeljno
+/- 1/16 čajne kaičice K2S04 3x a nedeljno
+/- 1/16 čajne kaičice (5ml) Mikroelementi 3x a nedeljno
50% nedeljna zamena vode
Kao sto se vidi iz recepture EI metoda priblizni odnos No3 : PO4=4:1 dok je u PPSpro taj odnos 9:1
Ako Poverujemo u onu pricu iz teme "Visak, manjak...č"http://www.mojbil...ad_id=1306 onda ovoliki fosfati i nisu stetni.
A zasto ih stavljaju toliko i ja bi voleo da znam...
Edit:
Iznoo pisali smo zajedno
Edited by biobiofizicar on 24.09.2010 01:24
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 24.09.2010 01:27
|

Moderator
|
 |
| |
|
|
| Miti |
Posted on 24.09.2010 01:33
|

član
|
evo da se i ja javim u toku mi je experimemt pojaco sa fosfate i to ne za malo nego gotovo za 10 puta, nema traga ni jedoj algi posle 5 dana! znam sada ce te da pitate sto sam to radioč cilj mi je bio da "nateram" bilje da procveta. za sada je krenula samo drezga sa cvetanjem, ali sam uspeo da dobijem i obojenu drezgu nesto izmedju roze i crvene. |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 24.09.2010 01:38
|

Moderator
|
Miti, barem otprilike, u kojim koncentracijama dodajes hemju na, recimo, nedeljnom nivouč
Pravo da ti kazem, mene briga sto si to radio, zanimaju me rezultati.   |
| |
|
|
| kera |
Posted on 24.09.2010 02:49
|

član
|
Dakle jos jedanput:
Ako je ISTINA da su ovo dnevne
EI ciljne vrijednosti:
CO2 ; 25-35 ppm
NO3 ; 10-30 ppm
K+ ; 10-30 ppm
PO4 ; 1,0 2,0 ppm
Fe ; 0,2 0,5 ppm ili vie
GH ; 1-2' extra 17 40 ppm ili vie
kao sto mnogi tvrde, zasto onda akvaristi preporucuju, npr:10-15ppm kno3 + 1-2ppm kh2po4 TEK svako drugi dan!!!
Ako je ISTINA da su to preporučene DNEVNE koncentracije hemijskih elemenata gnojenja akvarijskog bilja po EI metodi . . .
Zasto se jednostavno , prvi dan odmah nedoda npr: kao sto je gore navedeno za sve elemente (EI ciljne vrijednosti) , pa se svaki sledeći dan odokativno procjenjuje koliko su biljke potroile prethodni dan da bi se za sljedeći samo toliko nadodalo ponovo (onoliko koliko su biljke potrosile)ččč
Edited by kera on 24.09.2010 09:43
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 24.09.2010 15:24
|

Moderator
|
Zasto se jednostavno , prvi dan odmah nedoda npr: kao sto je gore navedeno za sve elemente (EI ciljne vrijednosti) , pa se svaki sledeći dan odokativno procjenjuje koliko su biljke potroile prethodni dan da bi se za sljedeći samo toliko nadodalo ponovo (onoliko koliko su biljke potrosile)ččč
EI sistem nije sveta knjiga i nisi prinudjen da se pridrzavas sistema k`o pijan plota. 
Verovatno je autor EI sistema, gosn. Tomica (citaj: Tom Barr), nekom analitikom i empirijom dosao do krajnje recepture. Pritom, kako sam ja razumeo, zelja mu je bila da sa sto manje posmatranja i bez redovnih kontrola koncentracija hemije u akvarijumu hobisti odrzavaju, uspesno, svoje biljne akvarijume.
Probaj da hranis po EI sistemu, da vidis koliko tebi to odgovara, a onda, svideo ti se ili ne modifikuj ga po sistemu koj si ti opisao u prethodnom postu.
Mozemo mi da teoretishemo do krajnjih granica, ali bez opita - dzaba teorije.
Ja imam svoju teoriju. Nisam je ja osmislio, da se razumemo, nego sam upotrebio logiku PPS Classic sistema, pokupio iskustva nekih kolega sa foruma i sve to skopio u jednu pricu koja funkcionise trenutno. Ako me ne bude svrbela guzica i sledeci akvarijum cu da poteram po istom principu, pa ako krene isto kao i sa ovim usvojicu to kao dobro resenje i necu to menjati. |
| |
|
|
| Miti |
Posted on 24.09.2010 16:14
|

član
|
isnogood
sada za exp.
od prilike +- 10%
no3-15ppm
po4-7ppm
k-20ppm
mgso4-10ppm
fe-0.5ppm |
| |
|
|
| nene |
Posted on 24.09.2010 16:54
|

član
|
Drugovi ja sam ovih dana van kuce panisamu stanju da posmatram aq. Od iduce sedmice pisem u dnevnik dnevna zapazanja pa cu podeliti sa vama kakva god ona budu
pozzz Nene |
| |
|
|
| moto |
Posted on 25.09.2010 00:55
|

član
|
Bilo bi mi drago ako bi se ova tema i dalje nanosila na EI sistem, a ne na sve moguce postupke oko prihrane koje koristi svaki između nas.
Ako neko od forumasa koristi taj sistem, bilo bi pozeljeno da sa nama podeli svoja iskustva.
Jer... sto vise kalkuliram unose po tome sistemu, toliko vise sam zbunjen. Po zdravoj logici ima suvise fosfata. Nije u pitanju samo flora, nego je u aq i fauna... Kako ovolike kolicine podnose ribe, puzevi i racicič Nije to stetno za njihč |
| |
|