14.06.2026 08:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Cirkulacije vode u biljnom akvarijumu
dexter
sejn je napisao:
Sto se tice Bolbitisa potpuno si u pravu kod mene je jedva ziv na jakom protoku.

Mislim da je kod tebe kao i kod svih drugih akvarista u pitanju hemijski sastav vode koju koriste za svoje akvarijume a to je u vecini slucaja cista cesmovaca (to se ne odnosi na tebe sejn)

Konkretno Bolbitis kod mene extra raste na velikom protoku, ali to je opet stvar za sebe.

Zander je nabrojao neke ljude kojim biljke rastu extra na malom protoku, ja bi pre rekao da je to do sastava vode nego do protoka. Konkretno svi znate da u Subotici najbolje raste Amannia i to kao nigde drugde barem ono sto sam ja video. A sigurno su i drugi ljudi pokusavali da imaju tako dobru Amanniu i nisu uspeli (JA sam jedan od takvih) i to i na slabom i na extra protoku ona nije rasla kako treba, sa dodavanjem Mikro,Makro i sve ostalo.

I na kraju ja sam ipak za veci protok, ali ne kazem da i na malom sve to nece da radi kako treba.

www.aquaplants.org
Aquamaniac
Dok sam danas zujao po gradu,razmisljao sam malo o protoku vode i o njegovom uticaju...
Slazem se sa dexterom da slabiji protok vode nema mnogo veze sa (garantovanim)uspehom u biljnoj akvaristici i da to treba da bude pravilo,a i ako ima veze,onda je to mali udeo,odnosno toliki koliki i sastav vode i prihrana i podloga i svetlo...
Gledao sam jos ranije neke Amanove akvarijume na YouTube-u i uvideo koliko u pojedinim akvarijumima ima jak protok,toliki da se biljke njisu.
Branimiru ok uspevaju biljke bas zbog sastava vode,odnosno njenog kvaliteta,a to mogu da potvrde i akvaristi iz tog dela Srbije,konkretno,Krusevca...znam ih dosta i sa dosta njih sam razmenjivao biljke.
Takodje i Vranjanci mogu da se zahvale sto kvalitetu vode sto Pesinoj cudotvorno-misticnoj podlozi...
Dosta tu kockica treba da se slozi da bi sve funkcionisalo onako kako smo zamislili. Nema pravila,jer zaista vazi ona floskula,da je svaki akvarijum prica za sebe.

Eto,jedan podata,meni su Microsorumi bili najbolji na jacem protoku,tj. imali su lepse i zdravije listove.

paleoglodit
Ustvari je zakljucak da nema zakljucka.

Ako nesto utice to su onda sastav i parametri vode i prihrana. I dexterov primer potvrdjuje da ako voda ne valja dzabe ti cirkulacija ili necirkulacija.
S druge strane mi cesto ne znamo stanje nase vode ili ne znamo dovoljno parametara da bi izvlacili ovakve striktne zakljucke. Jedino sto mogu zakljuciti je da je sastav vode preduslov da bi se uopste o cirkulaciji diskutovalo.
Edited by paleoglodit on 24.11.2010 21:43

zander
Ja sam pokusao da dam dobre argumente, da nabrojim ljude (njihove akvarijume ste videli) i da napisem zasto mislim da je to dobra stvar i jedna od prvih i najvaznijih stvari po meni... Hemizam vode ima veze i o tome sam pisao u ovoj temi. Ako imas meku vodu i bruka CO2, mozes i sa jakim i sa slabim protokom da pravis sta hoces...
E, a ako imas tvrdu-baznu vodu kao mi u NS naprimer mozes da imas dobar rast biljaka samo pod nesto slabijom ili skroz slabom cirkulacijom a opet ne moras CO2 da drzis u maksimali... Ali ce mi neko reci "ne, ja imam tvrdu vodu pa mi rastu biljke i sa jakom cirkulacijom", a ja opet kazem da hocu da vidim brz i zdrav rast biljaka kao u recimo Kumovom akvarijumu...

Akvaristika je malo spora, ali videcemo sta ce se dogadjati u narednom periodu... Jer mnogi ljudi su me poslusali i biljke su im krenule napokon, dok drugi i dalje citaju po internetu i traze spas, ali jako je mnogo takvih, koji se ne oglasavaju a imaju problema... Dok opet moram da spomenem Kuma, on izbaci 2 akvarijuma godisnje, pa skoro i 3. Mislite malo o tome...

I na kraju, ja ipak ostajem pri toj tvrdnji da je slabija cirkulacija vode, ispod 5X i slabije od toga jako dobra stvar za biljni akvarijum a da povecanjem cirkulacije u tvrdoj vodi (baznoj) samo pravimo problem...

Evo jos jedan primer, ne mrzi me da kucam jer znam sta pisem.
Arcus, kolega iz Hrvatske me je poslusao, dva sata sam mu pisao PP sta da uradi i napokon je dobio zdrav akvarijum iako ga nije nesto bas odrzavao jer je bio na moru. Hemizam vode je imao isti i sa "prvom" i sa "drugom sansom", ko je pratio zna, a rezultati su skroz drugaciji sada a opet sa istim hemizmom vode.

branimir ok
E ovako posto ti Akvamanijace tvrdis da je Krusevacka voda dobra moram da te pitam koliko Akvariuma iz Krusevca si video na netu .Mozes na prste da ih nabrojis barem one koji nisu dobili fijasko od algi.A to o Amanovoj galeriji mislim da je cista farsa posto je na svim amaterskim snimcima na YouTube ako si pregledao voda miruje a na njegovim regularnim tece ko u potoku. Pa mi tu nista nije jasno .Mislm da sve to nema nikakve veze sa vodom .
Ja bih najvise voleo da vidim te Microsorume na velikom protoku kako izgledaju .Nikako ninko nista da prikaze na tom velikom protoku vode da vidim bar jedno 5-6 akvariuma a svi se hvale .Lecture
Dok sam danas zujao po gradu,razmisljao sam malo o protoku vode i o njegovom uticaju...

Jesi li ti to probao ili si samo razmisljao .Ako nisi probao nista od togaNo no

paleoglodit
Evo jedno mini iskustvo sa mahovinom (dve tri vrste pomesane) . Znaci aq ima jako mali filter unutrasnji koji se za par dana zapusi toliko da uopste nema protoka. Neredovno menjam vodu a CO2 nema. Tu zive Microrasbore i kozice. Mene mrzi da zamenim vodu i mozda je menjam jednom mesecno i redje. Mahovina raste lepo bez i jedne alge. Podloge nema. Aq 20 lit.

Cirkulacija =Nula i koze i razbore na broju a mahovina sita. Ponekad roknem odokativno sta mi padne saka. Neki put i malo uree ako me ne mrzi. Izracunam koliko je potrbno za nedelju dana pe eto. Mrzi me svaki drugi dan da sipam. A nekad ne sipam nista nedeljama.

Desetoprsti
Evo i mojih iskustava sa protokom, mada sasvim drugačijih. I ujedno da i kojim akvarijumom probijem led. Grin

Akvarijum (70x40x40, 112l) je uspeno doveden do nekog (tada meni dovoljnog) stanja pri sledećim uslovima: KH:15, GH:20, Neo-701 (proizvođač kae 1200l/h), i mali AT-301 od max 230l/h, kao podrka. Znači nekih 12x ! CO2: 2-3 bps... I mislim dovoljno različitih biljaka za uporediti.

Ono sa kozom i rogom:

"Wu Wei"
Desetoprsti attached the following image:
13549636.jpg

Edited by isnogood on 25.11.2010 11:36

Aquamaniac
zander je napisao:
Dok opet moram da spomenem Kuma, on izbaci 2 akvarijuma godisnje, pa skoro i 3. Mislite malo o tome...

Arcus, kolega iz Hrvatske me je poslusao, dva sata sam mu pisao PP sta da uradi i napokon je dobio zdrav akvarijum iako ga nije nesto bas odrzavao jer je bio na moru. Hemizam vode je imao isti i sa "prvom" i sa "drugom sansom", ko je pratio zna, a rezultati su skroz drugaciji sada a opet sa istim hemizmom vode.

Svaka cast Kumu,ali za "izbacivanje" akvarijuma nije bitno da li neko ima slab protok ili jak protok,vec znam gomilu ljudi koji su odustali od akvaristike zbog manjka vremena. Niko ne zivi od akvaristike,pa da ima obavezu da "izbaci" po par akvarijuma kako bi ispunio target za godinu. Ne vredjam Kuma,vec mi samo ova recenica ne pije vodu....

Arcus je,koliko znam,imao problema u prvom pokusaju zbog previse podloge organskog porekla,a savetovano mu je da smanji protok kako je ne bi uzburkavao. Stanje se popravilo u drugom pokusaju I zbog manje kolicine podloge organskog porekla.

branimir ok je napisao:
E ovako posto ti Akvamanijace tvrdis da je Krusevacka voda dobra moram da te pitam koliko Akvariuma iz Krusevca si video na netu. A to o Amanovoj galeriji mislim da je cista farsa posto je na svim amaterskim snimcima na YouTube ako si pregledao voda miruje a na njegovim regularnim tece ko u potoku.
Ja bih najvise voleo da vidim te Microsorume na velikom protoku kako izgledaju .Nikako ninko nista da prikaze na tom velikom protoku vode da vidim bar jedno 5-6 akvariuma a svi se hvale .Lecture

Jesi li ti to probao ili si samo razmisljao .Ako nisi probao nista od togaNo no

Prijatelju,iskren da budem,od tebe sam prvo video biljke,pa tek onda akvarijum... Znam mnogo akvarista koji nisu pokazali svoje akvarijume,a ciji izgledaju prelepo...nije stvar u prikazivanju na forumu i da samo prikazani akvarijumi vrede. Fijasko od algi se najcesce dogadja bas zbog odokativne metode i zbog stare narodne,"videla zaba da se konji potkivaju..." Ako kod jednog akvariste funkcionise nesto savrseno i ako taj kome nesto funkcionise savrseno kaze da to radi tako i tako,onda ce drugi,bez imalo razmisljanja,da ga poslusa i da se zacudi,ako nesto krene lose,zasto nema iste rezultate... Pa,nece biti isti,jer ne postoje dva ista akvarijuma. Tipican primer za to je dodavanje elemenata,Pera u svom akvarijumu dodaje 10ppm-a nitrata i ima super rezultate,a Zika,koji ne razmislja,da ima drugacije biljke,koje traze vise ili manje nitrata,drugacije svetlo,drugaciju podlogu i da ne kazem vodu,se zacudi kako kod njega ima algi ili pojedine biljke stagniraju. Dovoljno smo inteligentni da sve sto procitamo uzmemo sa dozom rezeve i da o svemu dobro razmislimo.
O Amanu necu da raspravljam,jer sam video sta sam video i necu da se osecam kao onaj iz vica,"je l' ti verujes meni ili svojim ocima" Smile.
Microsorume mozes videti,dodji na okupljanje,ali ranije,pa cu ti pokazati ono sto mi je ostalo od istih Wink.
Dexter,kao pobornik jaceg protoka,je prikazao biljni,da naglasim,Holandski akvarijum,koji moze biti primer ostalima.
Ne znam da li si procitao moj prethodni post,pa ako nisi,procitaj i videces da u jednom akvarijumu imam slab,a drugom jaci protok,tako da sam probao i ne pricam u prazno...bez da se vredjamo Wink.

Desetoprsti je napisao:
Evo i mojih iskustava sa protokom, mada sasvim drugačijih. I ujedno da i kojim akvarijumom probijem led. Grin

Akvarijum (70x40x40, 112l) je uspeno doveden do nekog (tada meni dovoljnog) stanja pri sledećim uslovima: KH:15, GH:20, Neo-701 (proizvođač kae 1200l/h), i mali AT-301 od max 230l/h, kao podrka. Znači nekih 12x ! CO2: 2-3 bps... I mislim dovoljno različitih biljaka za uporediti.

Evo jos jednog tipicnog primera jaceg protoka,a svi znamo kakve akvarijume pravi Desetoprsti Thumb up.

Ne bih voleo da se ovde zagovara samo jedno i da se delimo na tabor slabog i tabor jaceg protoka. Nisam opredeljen,niti sam jednom taboru veran,ali i da jesam,ne bih napadao suprotan. Cak i da dodje Amano i da kaze da je amin slabiji ili jaci protok,ne bih ga prilikom formiranja akvarijuma poslusao,jer cu pre da verujem sebi,nego bilo kome.
Kada sam prvi put seo u auto,niko mi nije rekao da za kretanje istog treba samo da se sipa gorivo...tako i za akvaristiku,nije dobitak zeljenog samo u slabijem protoku. Nemojmo biti uskogrudi i uz amove se kretati kroz ovaj divan hobi i tvrditi kako je samo jedno pravo. Razlicita iskustva postoje i samim tim razlicita misljenja.
Nije mi bila namera ikog da uvredim ovim pisanjem,pa ako sam to uradio,izvinjavam se Wink.
Ziveli Beer.

zander
@Desetoprsti
Da li si pokusao da eksperimentises i da isto to napravis sa manjom cirkulacijomč
Akvarijum je odlican, fotografija jos bolja. Ako koza laze rog ne laze Thumb up

Cekam samo nekog Novosadjana npr da stavi te "pumpice" u akvarijum i pokaze tako nesto, ako cemo iskreno to jos nismo ni jednom videli na internetuč Da li bi ti savetovao svima isto tako da uradeč
Edited by zander on 25.11.2010 00:18

biobiofizicar
Desetoprsti kakva je situacija u ovom novom akvarijumu u nature fazonuč Da li i u njemu fura voda na istih ovih 12x i kakva su zapazanja sa rastom biljaka.

I samo da napomenem ono sto smo vec ranije spominjali cirkulacija (brzina kretanja vode u akvarijumu) i protok kroz filter su 2 razlicite stvari. O ovome uvek treba razmisljati kada se prica u ovoj temi. Moguce je da protok bude veliki, a cirkulacija i dalje mala (ako se koriste usmereni sprejbarovi) kao i obrnuto (dobro usmerena mlaznica fontanske pumpe moze da napravi ogromnu cirkulaciju i sa malim protokom - da ne pominjem da je kod nje filtracioni protok jednak nuli).

branimir ok
Jeste Neso a koliko takvih akvariuma ima u Srbiji na toliko velikom protoku vode .Vecina ima pocetak a nema kraj i obicno ne mogu dugo da traju zbog algi.Video si moje akvariume uzivo kao i bilje o da nemam problema sa algama .Pa mene zanima da li imas iskustva sa manjim protokom od ovoga Shock
A verovatno ga imasThumb up

Desetoprsti
zander je napisao:
@Desetoprsti
Da li si pokusao da eksperimentises i da isto to napravis sa manjom cirkulacijomč

(60x30x32, 54l), Spoljni filter 15l sa motornom glavom 600l/h + 300l (cirkulacija) a to bi bilo cirka 16x.

img39.imageshack.us/img39/2799/65329710.jpg

branimir ok
Nije mi bila namera ikog da uvredim ovim pisanjem,pa ako sam to uradio,izvinjavam se

Ne prozivaj se ! Iako ti je pero bilo malo ostrije tu smo da diskutujemo i da se druzimo ,ali koliko vidim do zaklucka nekog na ovu temu necemo doci.
Zao mi je sto ne mogu da dodjem da vidim te Microsorume uzivo Grin

zander
Divim se tvojim akvarijumima Applause ali mislim da sam te lepo pitao: Da li si eksperimentisao sa slabijim cirkulacijama (ponavljam)...

Ako mozes budi malo konstruktivniji i ukljuci se u raspravu na forumu.

edit: ustvari sad kad pogledam postavio sam ja vise pitanja
Edited by zander on 25.11.2010 00:58

paleoglodit
I ja bih to isto pitaoBeer

biobiofizicar
Ja ovako guste zbunove i tepihe kao kod Desetoprstog jednostavno nebih mogao da zamislim na slabijoj cirkulaciji. Voda ovo jednostavno mora da produva da odnese istrulelo i djubre i donese kvalitetnu hranu, kao i da spreci propadanje biljke u gustisu i da dovoljno milimetarski njise listove da svetlost prodire i u dubinu zbunova. To je sve ono od cega krecu alge a sto kod ovako gustih biljnih postavki treba izbeci. Naravno da nekim biljkama moze smetati prejaka cirkulacija, ali pitanje je sta u ukupnom skoru donosi veci benefit. Zato i pitam za novi akvarijum Desetoprstog jer je ta postavka ipak "vazdusastija" i ne tako gusta...

paleoglodit
biobiofizicar je napisao:
Voda ovo jednostavno mora da produva da odnese istrulelo i djubre i ...

Da ne ulazimo sad u to produvavanje koje ne stoji jer ako se nesto zaglavi u riciji tesko da ce da izadje iz nje pa i kad krene cunami.

Poenta je da cujemo da li je Desetoprsti eksperimentisao sa slabim cirkulacijama jer za jaku cirkulaciju smo dosta toga culi.

Desetoprsti
Ja samo mogu izneti svoja (ponavljam, svoja) iskustva, i ista potkrepiti slikama zdravih biljaka. Hteo sam prvo pokazati jo veći protok, a zatim i objasniti zato je moj izbor jači protok. Ali je u međuvremenu biobio dosta toga objasnio. Naravno da sam počinjao ranije uvek manjim protokom, i naknadno ubrzo dodavao koju motornu glavu podrke. Nisam moda kompetentan da savetujem nekome veliki protok, ali to je moje najjednostavnije i najlogičnije reenje.
Jednostavno rečeno: bilje je to trailo. Grin
Edited by Desetoprsti on 25.11.2010 01:24

paleoglodit
Bio bio je objasnio ali ne iz tvog iskustva. Ali dobro ne mozemo ti kljestima vaditi . Neka kaze Bio umesto tebe. Thumb up

branimir ok
biobiofizicar je napisao:
Ja ovako guste zbunove i tepihe kao kod Desetoprstog jednostavno nebih mogao da zamislim na slabijoj cirkulaciji. Voda ovo jednostavno mora da produva da odnese istrulelo i djubre i donese kvalitetnu hranu, kao i da spreci propadanje biljke u gustisu i da dovoljno milimetarski njise listove da svetlost prodire i u dubinu zbunova. To je sve ono od cega krecu alge a sto kod ovako gustih biljnih postavki treba izbeci. Naravno da nekim biljkama moze smetati prejaka cirkulacija, ali pitanje je sta u ukupnom skoru donosi veci benefit. Zato i pitam za novi akvarijum Desetoprstog jer je ta postavka ipak "vazdusastija" i ne tako gusta...

Through wall Po tvojoj prici bio kod mene ce sve da istruli i nece da rasteLecture jer ja imam ode najslabiji protok Red card

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,732 jedinstvenih poseta