|
Moji akvariumi (branimir ok)
|
| zander |
Posted on 22.09.2010 10:18
|

Administrator
|
Prirodni zeoliti obuvataju grupu minerala koji su po sastavu hidro alumosilikati alkalnih i zemnoalkalnih metala.
Kristalnu reetku zeolita izgrađuju silicijski tetraedri koji su povezani u lance i prstenove,
pri tome je deo atoma silicijuma zamenjen sa aluminijom.
Ovako nastale konfiguracije tetraedra nazivaju se sekundarnim izgrađivačkim jedinicama (SIJ). Zbog takve građe,
unutar kristalnog prostora zeolita, formira se sistem međusobno povezanih mikroupljina u
kojima su smeteni molekuli vode i izmenjujući katjoni.
Ova otvorena porozna mikrostruktura zeolita uslovljava i njihova izuzetno korisna svojstva: adsorpciona, izmene jona,
katalitička, molekularnih sita i dr... Nastavak teksta
U akvaristici se koristi obicno koliko znam kao filter materijal, kada se zasiti stavlja se nov...
Ali u domenu korena biljaka nema nista za bacanje 
Evo jos jedan tekst koga interesuje, mada ima toga dosta na netu...
Cation Exchange Capacity - CEC Zeolita
Edited by zander on 22.09.2010 10:20
|
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 22.09.2010 13:46
|

član
|
zander je napisao:
Ali u domenu korena biljaka nema nista za bacanje
Sve to znam ali sta si hteo reci ovom recenicomč
Moje pitanje se svodi na to da li mozda zeolit sluzi kao neki "rezervoar" hrane iz koga biljke mogu korenom crpeti nutrijente a da pri tom nisu pristupacni algamaččč |
| |
|
|
| zander |
Posted on 22.09.2010 15:15
|

Administrator
|
Ali u domenu korena biljaka nema nista za bacanje - U neposrednoj blizini korena, to sam mislio. Jer si pitao ovo, moram te citirati...
Zato se koristi za preciscavanje vode. Svaki adsorbent pa i zeolit ima svoj kapacitet tj max kolicinu materija koje moze "upiti" Kada se prezasiti onda moze otpustiti te iste materije.
Zato se pitam dokle je ovo zaista korisnoč To bi bilo pitanje za tebe i nenea a glasilo bi ovako:
Nakon sto se zeolit zasiti ili vise nema znacaja ili sluzi kao "tampon" koji pusta male kolicine nutrijenata a ne dozvoljava velike koncentracije .Zapravo sluzi kao balanser Da li ovo moze biti tacnoč
Tu si skoro sam sebi i dao odgovor.
On na sebe (adsorptivni kompleks) "lepi" katjone, ali ne znaci da kada se zasiti da vise nije koristan, kao sto je slucaj kada ga koristimo za filtraciju.
Naprotiv ako je u podlozi, ima skoro istu namenu kao i glina, mada mislim da zeolit nije vrsta gline... ali nisam siguran.
Pored tog svojstva, adsorpcionog-razmenljivog mnogi od tih materijala kao zeolit, bentonit, gline imaju tzv nerazmenljivu osobinu adsorpcije, to jest fiksaciju.
To je slucaj sa K+ ili NH4+ jonima, kada nepovratno budu zarobljni u interlamelarnom prostoru...
Ali za podlogu i biljke, tj za ono sto ubacujuemo u vodenu kolonu od katjona nam je mnogo bitnije ono prvo sto sam spomenuo, izmenjivi adsorptivni kompleks ili kapacitet izmene katjona, CEC.
Rezervoar da, ali rezervoar koji je vec napunjen i kome je glavna uloga izmena raspolozivih katjona bilo to isforsirano od strane vodene kolone, od strane korena biljke ili od nekog drugog uticaja, uticaj pH npr...
Uglavnom sam na to mislio. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 22.09.2010 15:29
|

Administrator
|
U akvaristici se koristi obicno koliko znam kao filter materijal, kada se zasiti stavlja se nov... - u ovom slucaju ga mozes izvaditi iz filtera, baciti i staviti nov zeolit.
Ali u domenu korena biljaka nema nista za bacanje. Na to sam mislio, u tom slucaju moze da nam koristi jako dugo u podlozi, zbog onog sto sam u predhodnom postu napisao...
Edited by zander on 22.09.2010 15:30
|
| |
|
|
| nene |
Posted on 22.09.2010 16:00
|

član
|
Potpuno se slazem sa Zanderom da si sam sebi dao odgovor a zander ti ga je dopunio. Ja bi samo jos dodao svima da koriste zeolit za filter a kada se zasiti "bace" ga ali u podlogu za bilje.Mrtav sam ozbiljan.
pozzz Nene |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 22.09.2010 16:22
|

član
|
E hvala vam. Znaci nisam u krivu 
nene je napisao:
Ja bi samo jos dodao svima da koriste zeolit za filter a kada se zasiti "bace" ga ali u podlogu za bilje.Mrtav sam ozbiljan.
pozzz Nene
Ovo je lako za poverovati jer veoma logicno zvuci s obzirom na sve sto smo prethodno rekli.
Sve sto se desilo u filteru sa zeolitom desice se pre ili kasnije u podlozi tako da dodje na isto.
Zakljucak :zeolit nije nikad za bacanje |
| |
|
|
| Pejc |
Posted on 22.09.2010 18:46
|

član
|
A kako da znam kada se je zasitio i da mu je vreme da ide u podloguč |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 22.09.2010 19:00
|

član
|
Pa nije ni vazno ako se nije zasitio "dositice" se u samoj podlozi pre ili kasnije
Jedino ako te zanima zbog filtera E to ne znam ali mora da pise negde koji mu je kapacitet kada se koristi u filteru....
Edited by paleoglodit on 22.09.2010 19:00
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 22.09.2010 19:06
|

Moderator
|
Mucilo me je isto pitanje koje je postavio Pejc. I nesto sam razmisljao: ne verujem da u nasim akvarijumima ima toliko puno materije za upijanje. Tako da bi mozda prilikom redovnog ciscenja filtera (pricam iz perspektive odrzavanja kanister filtera) mogao i zeolit da se zamenič |
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 22.09.2010 19:27
|

Administrator
|
A ja mislio da otvorim temu o ovome ali nisam stigao . 
Dosta sam citao o Zeolitu po neto pa izvodio neke svoje zakljucke .Najvise sam se zainteresovao kada sam procitao da sa Holandjani dolazili u Igros da odkupljuju kolicine Zeolita da bi ga dodavali zemlji za cvece .Neke odgaivacnice cveca u Vrnjackoj Banji ga koriste za djubrenje svog cveca sto je jedna od cuvanih poslovnih tajni .Pise jos da je i prirodni NPK koga mozete dodati koliko hocete a da se ne predozira , ima tu nesto.
Koliko je sve ovo tacno sto sam procitao licno i sad ne verujem ali sljaka.Bitno je da od kada sam poceo da ga upotrebljavam nema algi i to mi je dovoljno.Dobro kristalise vodu to sam isto primetio dva tri dana po ubacivanju .
Ali moram da naglasim da je ovaj zeolit cist 90% sto ne vazi za onaj u prodavnicam ja sam ga dobio direktno iz rudnika pa sam siguran .Rudnik se povremeno eksploatise i nema ga u slobodnoj prodaji na zalost .U prodaji imamo samo kineski ko zna koliko % zeolita ima u njemu.
Posip za macke se isto radi od njega video sam da je neko to stavljao u podlogu. |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 22.09.2010 20:03
|

član
|
Postoji i akvaristicki zeolit ...ne kineski
Edited by paleoglodit on 22.09.2010 20:14
|
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 24.12.2010 20:28
|

Administrator
|
Da nastavim ovu svoju temu o mojim akvariumima .
Akvarium 60 l
Podloga : Zeolit -Sitan pesak mesan sa Terra Magmom glina Bentonit i Uma drugu nisam naso
Filtracija jedan sunjdjer filter Pokrece ga vazdusna pumpa protok mali
Filter radi oko 16 h dnevno ne radi non- stop
CO2 Uradi sam secer kvasac

Ovo su slike od pocetka i prvih mesec dana |
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 24.12.2010 20:36
|

Administrator
|
Slika pre sisanja
|
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 24.12.2010 20:37
|

Administrator
|
posle sisanja bilja
|
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 24.12.2010 20:38
|

Administrator
|
.
|
| |
|
|
| Karlo |
Posted on 24.12.2010 21:04
|

član
|
kako uspijeva pinatifidač brzo raste ilič |
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 24.12.2010 22:50
|

Administrator
|
Hygrophila pinnatifidu sam skoro dobio pa cemo da vidimo za sada super napreduje cak je izbacila i par novih pelcera .Jos nemam neko iskustvo sa njom . |
| |
|
|
| zander |
Posted on 24.12.2010 22:53
|

Administrator
|
Jel ima kakvih algi u tom gustom Eleocharisuč Tu bi trebalo da ih bude 
Ovu jelku sa desne strane si mogao malo lepse da okitis 
Sad malo ozbiljnije.
Ovaj akvarijum sa ovakvim rastom biljaka si vec mogao da zavrsis, sad ti tu neke biljke (pinatifida npr i vivapara) mozda malo smetaju. Ali u svakom slucaju to mozes isto tako jako brzo resiti. Posto ti aquascaping verovatno nije jedini cilj, onda ga pretumbavaj, trimuj i uivaj. Ali ga na kraju ipak sredi za jednu finalnu fotku 
Pinatifidu je sad skoro dobio od mene i vidim krenula je da raste. Krenula je i kod mene sva sreća (pod vodom) ovaj put.
@Karlo ako si startovao akvarijum i ako bi mogla da preivi ovo zimsko putovanje aljem ti je po ovom naem kuriru 
(edit: pisali smo u isto vreme)
Edited by zander on 24.12.2010 22:55
|
| |
|
|
| branimir ok |
Posted on 25.12.2010 10:52
|

Administrator
|
E nema algi u Eleocharisu a veoma je gust. Koje mi ukrase predlazes za jelku 
Ovaj akvarium nije ni namenjen za neku postavku vec kao exsperiment .
Inace zanimljivo je to kako sam prehranjivao ovo bilje. |
| |
|
|
| zander |
Posted on 25.12.2010 11:22
|

Administrator
|
branimir ok je napisao:
Inace zanimljivo je to kako sam prehranjivao ovo bilje.
Sa sokom od pepela rekao bihč 
Mogao bi napisati, sve oko odravanja... zamena vode, koliko, kad, đubrenje, pranje filtera jer je sunđer - koliko često... Jel bilo kakvih problema u startu...
Edited by zander on 25.12.2010 11:31
|
| |
|