|
Duet
|
| biobiofizicar |
Posted on 14.03.2015 20:13
|

Administrator
|
Danasnji dan zavrsen.
Upeglan poloaj, odradjeno probno punjenje da se provere spojevi i da pod opterećenjem legne laminat, pa ako treba da se dodatno nivelie. Isprana i postavljena podloga, napunjen do pola vodom iz drugih akvarijuma i malo česmovače, ubačena pumpica da vrti. Ostavljeno da podloga sedne, ispusti vazduh i ako ima jo poneto plivajuće. Sutra vadim tu vodu i krećem sa slaganjem harda. Proverio panjeve 2 od 3 velika se natopila, trećem nije jedan kraj, neki mali jesu, neki nisu...
to se tiče podloge iao sam na sendvič aktivne hranjive podloge. Po prvi put tako neto stavljam u svoje akvarijume, pa da vidimo kako će da ispadne.
Podloga:
Odradjen prsten uz staklo od JBL Manada koji je i zavrni sloj. Unutra na dno tanko tanko (ni da pokrije staklo) stavljeno krupnije stare ciklirane ljunčane podloge sa natopljenim pečenim poroznim glinenim kuglicama (granulacija 2-8mm). Preko 5litara Tropica Plant Substrata na suvo sipan pa nafajtan, pa jo jedan sloj onoga odozdo sa malo Manada, malo promeao i to bi bilo donjih 1,5cm. Preko sitnija inertna 1-2mm granulacije - debljina sloja 0,5-1cm, tanko tek da napravi barijeru i zaustavi isplivavanje Substrata. Preko sloj od 1cm onog singapurskog soila pomesanog sa Manadom. Obe materije su lagane, Manado je sitniji, pa je propao i popunio rupe izmedju krupnijih kuglica soila. I na kraju Manado-2-3cm imam ga za jo toliko debljine, ako zatreba...
Svo vreme dok sam slagao slojeve fajtao sam i zalivao "prljavom" vodom od propranih filter sundjera (osim najgornjeg sloja). Obrni okreni 5-6cm napred, jo dodatnih 2-3cm deblje pozadi i kada sam nalio vodu bila je kristalno čista, to znači da sam dobro odradio posao sa ispiranjem Manada i pravljenjem barijere za Substrat.
Edited by biobiofizicar on 14.03.2015 20:20
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 14.03.2015 20:59
|

Administrator
|
U slici i stripu to izgleda ovako:
Gornji red: prsten sitnog ljunka 1-2mm odmaknut od stakla (da tu udje Manado), pa Manado odozgo. Krupniji ljunak oko filtera poto ima i donji usis i po dnu isto.
Srednji red leva fotka. Levo suv Substrat, u sredini pokriven krupnijim sljunkom, desno dole promeano i nakvaeno, desno gore prekriveno sitnijim ljunkom.
Srednji red desna fotka. U sredini prekrivka , okolo Soil, desno prekriveno manadom.
Donji red. Fino nivelisanje zavrnim slojem Manada, punjenje do pola vodom.
Edited by biobiofizicar on 14.03.2015 21:06
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 15.03.2015 14:23
|

Administrator
|
Evo akvaristicki hiperrealizam priblizno spakovan u staklo. Najvise mi bode oci onaj ravan desni presek. Mozda cu morati da ga obradim ubodnom testerom i zasiljim... Sta mislite?
Sve moze jos jedno 3-4cm ka nazad, a ako odsecem jednu izbocinu koja se nevidi i svih 10cm
Brzi odgovori, kritike, sugestije, saveti vise nego dobrodosli posto hocu veceras da zavrsavam
|
| |
|
|
| pedja |
Posted on 15.03.2015 14:32
|

član
|
Slobodno ga pomeri skroz nazad i obavezno doteraj desni ravan presek...da izgleda kao njegov opozitni parnjak sa leve strane... |
| |
|
|
| Anubius |
Posted on 15.03.2015 20:20
|

član
|
Hard ostavlja bez daha! definitivno definitivno obradjivanje desnog dela drveta da se uradi isto kao sto kaze pedja isto kao levi deo..Ovako izgleda kao praseca lopatica .Oko pomeranja pozadi bilo bi bolje,uostalom ti znas sta ces saditi napred a sta pozadi pa vidi kako ti odgovara bolje ka nazad i bocne strane da se blago zakrive ka pozadi da se dobije efekat dubine Sve u svemu prelepo! |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 15.03.2015 20:31
|

Administrator
|
Razmisljam izmedju eleoharis livade ili pogostemon helferija napred i to je to sa mozda jos jednim biljnm detaljcicem napred desno. Eventualno blyxa pozadi i sa strana iza. Minimalizam biljnih vrsta je ideja...
Malo sam se igrao u PSu da vidim kako bi bilo kada bih obradio onaj balvan gore desno... Tako nekako sa racvom...
|
| |
|
|
| Anubius |
Posted on 15.03.2015 21:24
|

član
|
Sad je mnogo bolje,lepse je sa eleocharis sp.mini livadica jer je niska i skejp ce biti 100 % otkriven a pozadi moze bluxa cisto da malo viri iza harda.. Nista crvenog ne planiras ubaciti? mada bi i crveno sasvim drugu sliku dalo,ovako je vise natural 
Ja bih pomesao malo brasiliensis lilaeopsisa sa sp.mini da se dobije prirodniji izgled a po bokovima bih stavio cardamine lurata i to bi bilo extra  |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 16.03.2015 09:48
|

Administrator
|
Od početka se pitam da li ili ne staviti centralni panj sa rupama. Teko ga je uklopiti poloajem. Sa jedne strane daje teinu postavci, idealno je unjalite za ribe sve je sa njim mnogo kompleksnije. Ali i bez njega postavka je dobra i potpuno drugačija, mnogo otvorenija i dozvoljava mnogo vie igranja sa biljkama. Čak mi se moda i vie svidja bez njega.
Lepota ove postavke je u njenoj modularnosti. Lako se stavlja, lako se skida i jednim potezom postavka postaje sasvim drugačija. Za početak mislim da ću ga staviti dok su biljke male, a ako mi izgled dosadi uvek mogu da ga sklonim i osveim prostor.
Evo i jedna slička mobilnim od jutros kada sam ga izvadio radi obrade desnog panja sa ravnim presekom. Sorry za refleksije na fotki - upeklo sunce od jutros...
|
| |
|
|
| daweed |
Posted on 16.03.2015 12:34
|

član
|
E ovooo je po mom ukusu Masivne panjuge... Ne menjaj i ne dodaj nita  |
| |
|
|
| Anubius |
Posted on 16.03.2015 13:49
|

član
|
O da i meni se ovako svidja vise,na bokovima malo vise biljke koje bi se povijale ka sredini na povrsini vode a u sredini bluxa niska da se napravi kao kad pomeris biljke u mocvari tj napravis prolaz nzm dal me razumes  |
| |
|
|
| Anubius |
Posted on 16.03.2015 14:02
|

član
|
Ovako nesto sam mislio naravno vidi ako ti se svidja izvini na losoj skici 
Anubius attached the following image:
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 16.03.2015 16:24
|

Administrator
|
Tako će nekako i biti verzija 1. sa centralnim panjem dok su biljke retke i male uz biljni minimalizam, pa kasnije verovatno verzija 2. bez njega i sa vie biljaka zadnjeg plana.
teta kada sam već 15 dana natapao ovih 25-30kg drvenarije da sve i ne upotrebim - za početak...
Obradio sam ivicu preseka onog balvana i sve vratio nazad , trudeći se da sve manje vie bude isto. Učvrstio lavom i povezao panjeve. Imam ekstra komade lave: izgledaju kao okamenjena zemlja, a boja identična podlozi. Pomerio sam sve nazad ona 2-3cm tako da kasnije ostane mesta za igranje biljkama iza panja, a da ipak dobijem jo malo prostora napred. Ovako je i hard bolje osvetljen sa prednje strane... |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 16.03.2015 17:34
|

Administrator
|
Smatram hard 95% odradjenim.
Cosak takodje obradjen. Mala slika je kako je bilo pre obrade ivice balvana
|
| |
|
|
| Rasta |
Posted on 16.03.2015 18:24
|

član
|
Bogami biodruze ovo bas izgleda opasno jedva cekam da se zazeleni, nadam se da se hard nece izgubiti u biljnoj masi..a ako ti panjevi dosade samo ih posalji za SM jer sam u deficitu hehe |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 16.03.2015 19:52
|

Super Administrator
|
Drveni cvetovi 
Sviđa mi se! 
Daleko atraktivnije mi deluje postavka sa tim centralnim panjem. Nesvakidanje, sa okruglim detaljima, prkosi ''pravilima''...
A opet, ima jačinu i moć i deluje kao daleko, daleko masivnije i veće.
Postavka bez tog panja mi je nekako već viđena i milion puta ponavljana, samo u drugim oblicima, sa drugim biljkama, sve neto slično sličnome...
Ona će moooooda biti bolja na finalnoj fotografiji i moda će biti ''pravilnija'', ali atraktivnija i zanimljivija nikako ne moe biti.
P.S.
Taj panj mi je zapao za oko jo pre jedno godinu i po dana, na okupljanju. 
 |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 16.03.2015 22:31
|

Administrator
|
Cim si ga spazio - odmah si ga ugledao.
Sve si rekao - isto razmisljamo. |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 17.03.2015 07:40
|

Administrator
|
Preko 20kg mangro panjeva koji su meksi od sunkenroota i izvesno farbaju vodu, pa sve uz aktivnu podlogu i verovatno vece zahtevnije ribe u buducnosti nametnulo je i pitanje filtracije ovog akvarijuma. Da posle ne bi bilo kuku - lele od starta planiram da pored Juwelovog unutrasnjeg filtera paralelno poteram i jednu atmanovu cetvorku.
Ako sve bude OK danas planiram da punim vodom, pa neka odmara jedno 7 dana u mraku... |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 18.03.2015 00:06
|

Administrator
|
Upravo zavrseno punjenje vodom. 
Poterao sam njegov filter i ipak malo pritisnuo kamenjem jer su 3 dana panjevi stajali na suvom. Zeznuo sam polozaj onog balvana jer je njegov kraj tacno na pravcu izduva filtera. Moracu malo da produzim ili skratim cevku za par cm da zaobidjem strujanjem vode vrh te grane.
Jos sutra da montiram kanister i sredim struju....
|
| |
|
|
| Coa |
Posted on 18.03.2015 00:11
|

član
|
Vantazija Losko, vantazija!
Jos jedna stvar ima, da mi srce bude na mestu, a to su tri stvari... pozadinsko plavo svetlo na sva tri akvarijuma  |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 23.03.2015 11:08
|

Administrator
|
Posle vrednog i radnog vikenda eve ih u Ponedeljak kada je rasklonjen krs. Lepa metraza, moram da lomim vrat da bi ih sve sagledao...
Posadjen treci akvarijum. Iza Alternathera, oko panja podbijeno pod panj da izlazi ispod njega ka napolje E. Tenelus, napred Pogostemon helferi. Lampe postavljeno obrnuto u odnosu na prva dva akvarijum. Zuckasta Nature nazad zbog alternathere, napred Day, a i pogostemoni lepse izgledaju na beljem svetlu.
Ima jos da se radi, ali polako sve prima oblik i izgled...
|
| |
|