14.06.2026 08:28
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
Out of range value for column 'thread_views' at row 1
 Print Thread
Duet
Mandic
pedja wrote:

Bio,jel to lego neki soil ili mi se cini??Cool

Ako se ne varam, to je onaj soil za koji si se raspitivao (a moda i kupio). Wink

Bio, odlčne su postavke! eljno ičekujem nastavak i reinkarnaciju najdue teme na forumu Beer

biobiofizicar
Jeste po prvi put je legao Soil, kao sto se po prvi put zelim okusati sa istinskim tepihom, a za tako nesto sitnolisno prednjeplansko, neznokorensko neophodna je prihrana iz podloge. I da to je onaj Soil koji je opako jeftiniji od onog drugog brendiranog. Videcemo kako ce se pokazati.
U sustini nisam menjao kompletnu podlogu vec sam je samo presvukao novim slojem Soila od par cm.

Rasta
aaa bio kakve panjcuge!!! ljubomoran sam Lecture bas me interesuje kako ce ispasti, pogotovo sto je ovo tvoj prvi izlet u ovakvim postavkama Grin ja se jos ne usudjujem da probam hehe

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
biobiofizicar
99% zavrseno u ovoj fazi.
U desnom dodat E. Tenelus, panj malo okicen nekim malim bolbitisima i viskom anubija. Malo je akvarijum izgubio harmonicnost sa tim anubijama i kicenjem, ali ostao visak , pa da privremeno okitim panj dok malo ne ojaca ostala biljna masa. Ove anubije sa druge strane i malo povezuju oba akvarijuma jer se prostiru sredinom od levog coska Tase, pa sve do desnog u Savi. Drezga za sada pliva na povrsini kao suncobran iznad strateskih mesta sa spororastucim biljkama i gde je go panj.
Evo jedna fotka u paru svih 2,5m duzine...
biobiofizicar attached the following image:
img_20150216_192524aaa.jpg

pedja
Ako se ne varam, to je onaj soil za koji si se raspitivao (a moda i kupio). Wink

Pa vidim ja ,nesto mi poznat soil..Wink

Ja jos nisam prepakivao moj ,treba mi jos 1 pakovanje soila...pa cu ispratiti pomno bio-v projekat...Thumb up

Bio,TaSava od 2,5 metara izgleda mocno...

biobiofizicar
Da to je onaj Singapurski, svetlija varijanta...

biobiofizicar
I ako je ovo mega sega dugačka postavka opet sam insistirao da bude prepuna detalja, mini i mikroskejpova, koje je gotovo nemoguće videti na globalnim makro fotkama. Ja u njima uivam i dok ih stvaram i dok ih gledam...
Za početak evo par detaljčića iz desnog akvarijuma.

Malo desnog ćoka i malo levog ćoka
biobiofizicar attached the following images:
smix2a.jpg smix1a.jpg

kisleon
Epic

biobiofizicar
Evo i par detalja iz levog akvarijuma
img_20150220_100733aa.jpg tmix2a.jpg tmix1a.jpg

biobiofizicar
Stigo treci Very happy
trio.jpg

Mandic
ahahhaha Grin braaaavo, bravo! BeerBeerBeer
Igra se nastavlja!

Coa
U redu je treci, to je trebalo jos davno... ali gde je zalamanje na susedni zid... gde su cetvrti i peti ????? SmileSmileSmile

biobiofizicar
Pre zalamanja na ćoe ima mesta za jos po jedan levo i desno. Taman za jednu tanjganiku i jedno more....Shock

Coa
Tako mi je i delovalo, da nisi jos na pola od konacnog cilja Smile... vidis, to je bas dobra fora, da ti se akvarijumi zovu Ponedeljak, Utorak, Sreda, Cetvrtak, Petak, Subota i Nedelja. Smile

deanjmi
Ma ovo samo kutija od jednog od ova dva sta vam je ljudiSmile
Svaka vam cast Wink

biobiofizicar
Mali update. Dve fotke mobilnim cisto da se vidi trenutno stanje.
Interesantna rabota se odvija na Savi i Tasi dok cekam postolje, natapam, panjeve, podlogu i filtermasu za treci.

Dugo nisam imao posla sa debelo tumbanim akvarijumima, nikada sa soilovima i istinskim tepih biljkama, pa posla oko uvodjenja u ravnotezu koliko hoces u ovih mesec dana....

Tasa je imao probleme sa diatom algom i zelenom tackastom, nista strasno, sto malo vise vodjenja racuna, cesce, a manje zamene temperiranom, dehlorisanom vodom nije uteralo u red uz pojacanu ekipu komunalaca i seckanje starijih listova... Ipak glavni uterivac u red je suncobran od drezge. Evo posle mesec dana malo sam obnovio i riblji fond i nekako je ovaj akvarijum krenuo put Australije. Naravno jos uvek ima svacega u njemu, ali Australijska ekipa pocinje da dominira... Ubaceni i pogostemoni hocu ih napred desno, lepo krenuli

Sava ijopet potpuno druga prica. Pored diatoma ima koncaste i jos nekoliko vrsta algi, ali sve pod kontrolom komunalaca, a ima ih (i otoi i anci i molike i amano i ostale koze i dunavske nerite - jaka ekipa nocu dobro radi, a i ja im pomazem oko koncaste). Nesto od algi je jos sa panjeva iz starog doba ovog akvarijuma, nesto stiglo sa biljkama. Ovde je interesantnija i kompleksnija igra i zbog soila i zbog tepiha koji hocu da poteram i zbog vise CO2 i vise svetla (trenutno su mi dve Juwel konzole iznad sto je 4x54W). Biljke kako koje i kako kad po principu stani kreni, alga, ne alga, ali sve je bolje. Palo je i prvo nulovanje travnjaka ispred, stalno seckam napadnute i stare listove... Jos uvek podesavam osvetljenje, periode, kolicinu CO2 i djubrenje (negde je izmedju PPSpro i EI). Ovaj Soil je malo krupniji tezi za ukorenjivanje, ali pocele su biljke da se kace za njegove kuglice. Polako se blizim ravnotezi, ostalo je da posto sam danas ubacio i poslednje planirano jato riba (50 kraljevskih - nikada ih do sada nisam drzao, pa da probam) podignem jos malo CO2 i ustelim polozaje lampi i periode punog i polovicnog osvetljenja. Trudim se da sto vise svetla upucam ka napred ka travnjaku, a da ostatak drzim u relativnoj senci ( i tu mi pomaze drezga). Svaki dan se zezuckam sa ovim akvarijumom, ali mi prija - potpuno drugacija prica od one kada su bili ultrastabilni i kada su funkcionisali po principu: narani svinje i nista ne diraj i jednom mesecno menjaj deo vode...

Ova dva sam skoro zaokruzio i spremam se ove nedelje da se polako bacim na rad na trecem. Razmisljam o ideji da bude barbusarijum. Kakva su vam iskustva sa barbusima i biljkama?
img_20150307_200246aa.jpg img_20150307_202609aa.jpg

biobiofizicar
Pu, pu da ne ureknem izgleda sam u predhodnih 5 dana u Savi uspeo da zakucam rast alge i oporavim rast biljaka i zaustavim nekrozu listova.

procedura otprilike ovakva:
Izvadio jedno 60% vode, sve delove harda van vode tretirao sa ECom na 15ak min. Detaljno mehanicki ocistio algu, jace zahvacene i nekrozne listove posekao, ocistio prvi ulazni sloj filtera. Dolio temperiranu koliko - toliko dehlorisanu vodu. Pojacao CO2, ali i ubacio malu filter pumpicu da pojaca kretanje vode, ali tako da ubacuje i vazduh. Smanjio fotoperiod na oko 8-9h sa 2-3h u sred dana kada rade sve 4 sijalice. Makro je dupli PPSpro preko vodene kolone, mikro manje kolicine uvece uz gasenje svetla... Svaki dan ubacujem i preporucenu dozu ECa.
Sve ponovio posle 3 dana...
Probacu jos par nedelja tako samo sa manjim izmenama vode 40-50% na 4-5dana

Stiglo danas - konacno - i metalno postolje za treci. Veceras bi trebalo da stigne i drvena polica (isekli pogresno... Through wall ), pa da polako sklapamo...
img_20150312_154704a.jpg

svetac
......za treci.....? Applause
sta sam propustio? I don't know

biobiofizicar
Konacno na mestu. Za vikend sledi igranje... Grin
konacno3a.jpg

Anubius
E sad neki iwagumi da bude kontrast u odnosu na ova dva...Imas ti tu mesta i za 4ti Grin

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,744 jedinstvenih poseta