14.06.2026 06:16
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Problem sa algama
KBDNK
Newpain1 zaintrigirao si me svojim problemom jer je problem identičan mom od pre nekoliko meseci.
I ja sam pokuavao sve i svata i čak na ovom sajtu samo na drugoj temi objasnio kako sam reio problem.
Mnogo problema će reiti prostim smanjenjem fotoperioda na 5 sati a sve ostalo cepaj po starom.
Ako ima vremena i strpljenja da prica alge hidrogenom jo bolje.
Alge nastaju zbog disbalansa svetlo, CO2, makro, mikro....Poto je rastvorljivost CO2 kod tebe dobra (jer je indikator u utom) djubrenje takođe jedini problem je svetlo...i to ne jačina nego duina fotoperioda.
Evo link ka temi http://www.mojbil...wstart=100.
Pozz

newpain01
hvala KBDNK, procitacu temu sad, bas sam se izmucio ovom algom. primetio sam da mi nivo co2 u vodi varira, tacnije da kako voda iz akvarijuma isparava, izlaz iz kanister vise branuje vodu i gubi se co2(ovo je moje misljenje) zato sto jedan dan je DC na zutom, a sutra dan ode u plavo, a vidim na buble counter da nema promena u kolicinu koja izlazi iz bocu, tako da to je jedini problem. Through wall moguce da mi to i stvara problema se neke alge.
ove nedelje kao sto sam rekao gore u ovu temu sam smenio malo sistem gjubrenja, glosa je pocela vrlo dobro da raste, takodje i neke ostale trave, ali danas sam primetio da neka druga alga pocela da napada aq, identifikovao sam je kao Rhizoclonium, smenio 50% vode, ocistio mehanicki nesto, izgasio svetla i pokrio ceo aq, ovo sam procitao na stranskog foruma da cuveni Tom Barr preporucuje 3 dana blackout u borbi protiv ove alge.
mislim da to nece smetati biljkama Frown

KBDNK
Kod ove crne alge kojuima zamena vode je kontraproduktivno...ala će sad da me napadnu ali nema veze. Ovo ti kaem iz iskustva u borbi sa tom algom. Povećaj biljnumasu nekom brzorastućom biljkom odnosno biljkama. ja sam koristio polispermu i pokazala se vie nego odlična.
Ono to me brine i to ne mogu da objasnim sebi kako je moguće i od čega zavisi rastvorljivost CO2. Kako objasnitri da kod konstantnog protoka CO2 količina CO2 u reaktoru varira..a pri tom to variranje se javlja nevezano za doba dana i noći.
Blackaut od 3 dana neće koditi ali probaj prvo samo sa smanjenjem fotoperioda na 5 sati i ne menjaj vodu nedelju dana.
Eh da....strpljenje je najvanije
Pozz

newpain01
dali mislis na smanjenje na 5 sati dnevno, jer sad sam procitao tvoju temu i spominje se da ti je fotoperiod 5-2-5. ja sam digao reflektore na pola metra od vode i fotoperiod mi je 9.5 sati, primetio sam da se nakon 9.5 sati od paljenja svetla biljke zatvaraju, pa sam namestio da se odmah gasi svetlo.
znam da je strpljenje najvaznije, ali primecuje se da alga svakog dana sve vise raste, pa zato menjam neke stvari. imam brzorastuce bilje, takodje koristim polispermu, napravila je vekiki zbun, cesto secem i sadim jer brzo raste, takodje i glosa brzo raste, vecina bilje mi je brzorastece, ali ne raste bas brzo(kao ranije :noSmile
Beer

KBDNK
Kod mene je bio fotoperiod 5-2-5 ali sam ga smanjio na 5 sati dnevno. Ja nisam mogao da podiem svetlo nego je bilo tako kako je...
Da sam na tvom mestu vratio bi svetlo na nivo na kome je bilo i ranije ai bi smanjio fotoperiod na 5 sati. Sve ostalo ne bi dirao ili eventualno pokuao nekako da povećam rastvorljivost CO2. Normalno, neće pogreiti ako prska alge hidrogenom, normalno djubri i tako to. Vodu ne bih menjao učestalo...u stvari ne bi je menjao uopte barem 2 nedelje a posle ne znam ...
Pozz

Thalassoma
Mislim da ne postoji univerzalni recept protiv algi. Oni koji su bili kod mene znaju da ja nemam (skoro) ni malo algi a opet, dosta cesto menjam vodu. Zapravo, svaki drugi dan promenim nekih 20-ak posto i jos izmedju toga, zamenim neka 3-5 posto jer pokupim malo skramu sa povrsine (koje nema mnogo) ali i ono lisce koje je otpalo od bilja. Ja sam osim toga primenio i malo jaci protok vode + 4 - 2 - 4 foto rezim a na panju kada se pojave koncaste (povremeno), njih utepam hidrogenom.
E da! Ne preterujem tj. stavljam manje mikro i makro elemenata nego sto bi trebalo na litrazu mog akvarijuma. Za sada je dosta dobro tj. nemam problema sa algama.

www.njivice.co.rs
newpain01
posle 3 dana blackout, danas sam promenio 50% vode, malo skratio bilje koje je poraslo nekoliko cm dok je svetlo bilo ugaseno, nesto sam ocistio, dodao makro elemente i upalio svetlo.
kao sto mogu videti, alge skoro nema, ostala su 2-3 lista kripte sa crnom algom koje sam isekao i bacio, ostalo nema nista, glosa je porasla za 1cm i nema uopste alge medju nje kao sto je ranije bilo, super je ovo zavrsilo posao, samo se plasim da se ne vrate alge sad kad pocem djubriti. ubacio sam 10ppm KNO3 i 1ppm KH2PO4, reflektori su na 50cm od vode i dobro osvetljavaju aq, namestio sam fotoperiod na 6 sati i u medjuvremenu mi je stigao co2 difuzer kojeg sam takodje namestio. situacija je mnogo bolja od pre nekoliko dana, sad mi treba neki vas savet u vezi djubrenja, koliko i sta da dodajem da ne bi izazvao rast algi. hvala vam!

KBDNK
Eh sad ako povećava fotoperiod povećavaj ali pomalo a to znači da posle nedelju dana moe da poveća fotoperiod za pola sata a posle jo nedelju dana za jo pola sata. Ako primeti alge i najmanje smanji fotoperiod za jo pola sata.
Ako su ti reflektori toliko visoko iznad vode moe da se desi da ti biljke ne perlaju. To će reiti spustanjem reflektora a fotoperiod samo cepaj ovako kako sam ti rekao.
Ovako kako djubri mislim da je dobro ali ti nedostaje kalijuma. Taj nedostatak će videti ukoliko ti listovi postaju podvijeni čini mi se...
E da jo ovo. Nikako nemaoj radikalno da smanjuje biljnu masu jer to moe da izazove pojavu tj. najezdu algi...
Biljna akvaristika je u stvari vetina balansiranja svega i svačega sa svim i svačim...
Daj sad sliku da vidimo razliku.
Pozz

newpain01
imam i K2SO4 ali sam prestao da stavljam prosle nedelje, koliko da ubacujem K2SO4, jel ukupno 20ppm nedeljno okč koliko ppm Fe da ubacujem otprilikeč ja sam prosle nedelje namalio sa 0.4 na 0.1, tri puta nedeljno. mislim da nije problem sto sam udaljio reflektore, prosle nedelje je bilje i tako perlalo, jako je svetlo. evo neke slike mog pocetnickog aq, nadam se da ce biti bolje, ali u svak slucaj uskoro menjam podlogu.
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4256.jpg
zanima me vase misljenje o ovim ojacanja, dali bi akvarijum bio siguran da izvadim ta stakla sa leve i desne strane, a i to napred, kvari mi izgled akvarijuma, ali se bojim da ne popusti silikon bez njih Shock
akvarijum ima ista ojacanja kao gore i na dnu, ali tamo ima na sve 4 strane, napred, pozadi i sa strane, dok gore ima samo sa strane i napred, na zadnju stranu nisam stavio da mogu staviti cevi od kanistera
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4257.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4265.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4258.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4259.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4260.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4261.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4262.jpg
i402.photobucket.com/albums/pp107/newpain01/IMG_4263.jpg
molim za misljenja kako da sredim malo ovaj aq
Beer

KBDNK
Mislim da je 20 ppm kalijum sasvim dovoljno a i Fe 0,1 ppm 3 nedeljno...ali oko toga ima stručnijih na forumu da ti daju precizni odgovor.
Uređenje aq je ipak umetnost tako da savetovati nekog oko toga je...
Pozz

Thalassoma
Ja sam se taman pohvalio kako nemam problema sa algama i upravo prekjuce sam primetio malo crne cupave i to samo na mangro panju!č E sad... Moguce je da se pojavila zbog toga sto sam znacajno smanjio biljnu masu (pola kofe sam izvadio pre nedelju dana pa pre neki dan punu kutiju u kojoj se prodaje sladoled i danas sam opet izvadio dosta HM-a). A moguce da je i zbog toga sto mi je malo "smalaksao" Co2. Videcu kako se razvija situacija pa ako bude promena na gore - javljam!

www.njivice.co.rs
newpain01
verovatno ti je zbog co2, citao sam da varijacija u co2 izaziva tu crnu cupavu algu. Through wall
kod mene uvek varira co2, imam jednu eftinu kinesku ventilsku grupu na boci i namestim koliko zelim da mi pusta mehurice i onda nakon 1-2-3 dana on se sam zategne i namali protok co2. Red card

Thalassoma
Sasvim je moguce da si u pravu tj. da mi zbog varijacije intenziteta Co2 dolazi do pojave crne cupave. Samo... Zasto se to desava samo na panju mangrova i nigde vise!č To je ono sto me buni u celoj prici. Jer, zaista mi je bilje lepo, zdravo i mogao bih da kazem da nemam ama bas nista od alga (4+ bi bila ocena sto se tice tog aspekta "biljne higijene) ali sada, po prvi put se srecem sa pojavom crne chupave i to samo na panju!!čč
Ima li neko pretpostavku o cemu se radič

www.njivice.co.rs
newpain01
spricaj je hidrogenom ili EC-om, tako sam ja kod mene unistio velike kolicine ove alge Grin

KBDNK
Sam si sebi dao odgovor ta je uzrok njihovoj pojavi. Sad mora da prica hidrogen, smanji fotoperiod, poveća rastvorljivost CO2 i biče sve ok. Samo ne dozvoli da uzme maha
Pozz

Thalassoma
Dobro... Ali zasto samo na panju a sve biljke su "ciste" od algič
Naravno da sam ispricao hidrogenom i vec su promenile boju EC jos uvek ne koristim i probacu da tako i ostane.

www.njivice.co.rs
biobiofizicar
Ona se tako kaci. Najpre na panjeve i hard scape, onda ako bas zapustis akvarijum i na spororastuce biljke (anubije) sa slojem zelene tackate, prljavstine i kamenca na sebi...

zander
Da odem malo u offtopic, gledam ove slike i pitam se sta bi falilo da je iznad akvarijuma postavljena rasveta od 2x70W MH.
Daweed ti je već napisao da je problem sa algama povezan sa prejakim svetlom.
Glossa ne raste kako bi trebala da raste, sputeno uz podlogu.
Sa svetlom od 0,7W/l pa čak i T8 sa reflektorima i fotoperiodom od 10-12 to bi bila druga priča.
Ovako, ti si sad napravio ba jaku rasvetu iznad akv. i sigurno to neće menjati, samo dri to svetlo na tako nekoj visini i sledeći put kada bude startovao akvarijum.
Ali verovatno vidi i sam da je sve moglo da ide uz manje svetla a samim tim i sa duim fotoperodom.

KBDNK
Zandere, ja imam 0,65w/l T5 10-ak cm iznad vode. Dok je fotoperiod 5-6 sati sve je ok ali čim povećam fotoperiod počinju najpre staghorn alge a potom, infuzorija, pa zelena voda pa tako redom. Čak to vie dovoljno je samo jednog dana da produim fotoperiod na malo due i kreće zelena voda. A da ne govorim koliko je opasno da radikalno oiam bilje i kako se to odraava na sve i aq.
Ja, naalost, nemam mogućnost da odiem svetlo kao newpain1 jer je hauba konstruktivno drugačije reena ali mogu da isključim polovinu svetla poto imam ukupno 4 T5 sijalice. Varijantu s 2 sijalice nisam primenjivao na dui period pa ne znam kako bi se odrazilo kod mene ali znam da perling sa tom količinom svetla staje gotovo odmah i počinje 10 minuta po uključenju svih sijalica.
A to se tiče glose ni sa 4 sijalice odnosno 0,65w/l T5 nisam imao nekog naročitog uspeha pa sam to malo to je ostalo poklonio mom zemljaku dushanu92 ali zato tenelus raste kao blesav.
Edited by KBDNK on 08.03.2010 23:49

newpain01
tacno je da je moglo da bude sa manje svetla, nisam ocekivao da cu imati problema ili da ce mi svetlo biti visak. ranije dok je bilo na obicnim neonkama glosa mi nije rasla, a i ostale biljke su slabije rasle.
kad bi imao nekog da prodam trafa i sijalice, mogao bi da stavim 2x70W, ovako ne bi menjao nista. dali mislis da prejako svetlo tera glosu u visinič ja sam cuo svakakve price u vezi sa glosom, kao da je previse co2 tera u visini i takve slicne stvari.
imam jedan aq kocka, 90 litara, 45x45x45cm, sta je tvoje mislenje zander, dali da stavim MH 150w ili 70Wč hteo bi da tamo imam jedan gusti tepih od HC cube, neka rotala u cos i verovatno HM. akvarijum ce biti otvorenog tipa i samo jedan reflektor je u planu, nemogu ubacivati neonke. Beer
niko mi nije rekao o tim staklenim ojacanjima, dali ima sanse da akvarijum popusti ako izvadim toč
Edited by newpain01 on 08.03.2010 23:58

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,395 jedinstvenih poseta