|
Aqua hobi na Srpski nain
|
| drlessa |
Posted on 10.12.2009 08:57
|

član
|
Inače, komentar na fantomov veliki post tj na jedan deo koji smtram da nije "tačan".
Prvo elim da kaem, da te uverim, da nemam nameru da te vređam jer koliko sam upoznat radi svoj posao jako dobro i ima kvalitetnu robu.
Trgovac sam i ja prijatelju, vec dugi niz godina trgujem određenom robom, takođe iz uvoza.
Ako si pravi direktni uvoznik , bez uvrede, to nema veze sa ivotom.
Koja god da je roba u pitanju to jednostavno tako ne moe tj tako ne ide ,nemoj takve podatke da daje.
Ne brinem se ja za tebe, ima ti lepu zaradu jer u suprotnom ne bi se trgovinom bavio.
I pored poreza i pored "kirija" siguran sam da sasvim dobro radis a i ti si, siguran sam, svestan da nemoe nita protiv "internih prodaja među hobistima".
Ljudi jednostavno vole da imaju ribu ili biljku i da je razmnoe i da neto "zarade" na tome. Da li zbog nabavke drugih stvari, pa da to to "uzgajaju" unovče i taj novac prenesu na druge stvari ili je neki drugi razlog u pitanju nije uopte bitno.
A takođe je sasvim sigurno da mnogi vole da poklone ribu ili biljku i ta riba, ili biljka moe biti odličnog kvaliteta...jednostavno neko to voli da radi i to je tako.
Ok, malo si "popizdeo" pa si počeo sa neumesnim rečima, al ok, to ćemo zaboraviti, jer tako treba a inače 100% si pravu sto se tiče pogrdnih reči i izraza koje ljudi upućuju na tvoj račun, to stvarno nema smisla, iako nije direktno rečeno, da se zaključiti da su okolo naokolo malte ne te reči tebi upućene.
Sve u svemu, ti nabavljaj biljke i preparate, prodaji ih, kome se sviđa, doći će da ih pazari, kome se ne sviđa, neka te zaobiđe...to je najispravnije razmiljanje.
Ljudi treba da shvate da ako si ti uvoznik neke robe da će tvoj stav biti da je ta roba dobra i hvaliće je i promovisati i to je sasvim normalno (da li direktno ti ili putem nekih nagrada koje je određeni artikal dobio nije uopte bitno). Ako neko ima neki drugi stav, moe da ga iznese al ne treba da vređa uvoznika, niti se uvoznik sme osećati uvređenim jer neko "dira" njegovu robu...zar neč
Edited by drlessa on 10.12.2009 09:04
|
| |
|
|
| nene |
Posted on 10.12.2009 13:18
|

član
|
Interesantno bas zanimljivo. Gledam ovu demu i kazem sebi neces ulaziti u ovakve rasprave ali moram. necuu da ulazim u raspravu smao da konstatujem nesto sto me jako brine. Zander je otvorio temu ffm koja je po meni jako jako znacajna a ovo je pocelo kao off u toj temi a sto je jakoooo lose sada je ova tema vece od pocetne. nemam ja nista protiv ovakvih tema ali mislim da su nam znacajnije teme kao sto je ffm i molim sve ucesnike da posvete malo vremena i glavnoj temi ako zelimo da nesto napravimo\
Pozz Nene |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 10.12.2009 13:29
|

Administrator
|
Nene nauka (pa cak i ova nasa laicka) trazi strpljenje i dugotrajan rad ucenje, teoretisanje i eksperimentisanje (jesi li turio polycyc... u masinu ),
Ovo ovde je provala onoga sto je na aquadusi. To ide ovako u lavinama i stihijski, a onaj deo sa muckanjem hemije je tiha voda koja breg roni.... 
Turi ga - leba ti.....  |
| |
|
|
| nene |
Posted on 10.12.2009 13:33
|

član
|
razumem ja to ali mi se cini da vise energije odlazi na ovakve rasprave (po meni besmislene ali korisne) nego na glavnu temu a namo u ovoj zemlji je svojstveno da nam pokazu drvo pa da ne vidimo sumu
Supstanca ide na IC i mikroanalizu iduce sedmice i moram da nabavim malo pro fita ili EC,
Pozzz nene
Spektre cu okaciti na forum uz obrazlozenje pikova naravno |
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 10.12.2009 16:09
|

Moderator
|
Nene ako skuvas kafu u petak vece u zamenu ces dobiti uzorke ProFita i EasyCarba, a mogu da donesem i FFM.
EDIT: ako treba mogu doneti i
Edited by isnogood on 10.12.2009 16:11
|
| |
|
|
| nene |
Posted on 10.12.2009 16:56
|

član
|
Druze veziru nemam pojma kakava mi je sutra zurka na poslu ali bi mi jakooo znacilo da se vidimo. Ajde sibni mi na pm broj mobilnog i sta podrazumevas po uvece jer sam ja nocna ptica pa da se cujemo i dogovorimo ako ne zaglavim na poslu. Naravno zapreminu tecnih ugljenika koju doneses (dovoljno je po 1 ml) placan 1000 dostruko u ja
Pozz Nene
P.S. jer nam ne treba dozvola velikih igraca da analizirano te TECNE UGLJENIKE |
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 10.12.2009 17:08
|

član
|
nene je napisao:
...Naravno zapreminu tecnih ugljenika koju doneses (dovoljno je po 1 ml) placan 1000 dostruko u  ja
Pozz Nene
P.S. jer nam ne treba dozvola velikih igraca da analizirano te TECNE UGLJENIKE 
mogu i ja da dođem sa 20-30 mlč!č! |
| |
|
|
| nene |
Posted on 10.12.2009 18:56
|

član
|
MOze ionako je pivo skuplje od te hemikalije 
Uvek si dobrodosao druze
pozz Nene |
| |
|
|
| Thalassoma |
Posted on 13.01.2010 12:20
|

član
|
Izgleda da se diskusija smirila... Sada jos samo da sacekamo analize i strucno tumachenje istih i eto veselja. 
Samo, imam utisak da ce opet neki da budu skepticni a drugi da se ljute zbog takvih rezultata lab. analiza. |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 13.01.2010 13:23
|

član
|
Pa , gde si ovo sada ba iskopao da čačka . Pozdrav |
| |
|
|
| zander |
Posted on 14.01.2010 03:59
|

Administrator
|
Ljudi, neki viak sam pobrisao iz ove teme.
Jer ne interesuje nas Fantom u ovoj temi....
Ako imate pitanja za Fantoma, čoveka koji prodaje Easy Life proizvode itd otvorite temu o tome ili njega lično pitajte na PP, ovo je tema koju je BioBio otvorio pod naslovom Aqua hobi na Srpski način, molim vas da u tom pravcu nastavite. Cene ostavite po strani, ko ima da plati platiće, ko hoće drugačije da radi neka razmenjuje iskustva na forumu.....
Pozdrav i hvala na razumevanju.
I jo neto, Thalassoma, kada citira neki tekst sa drugog sajta, označi nam bar o kom sajtu se radi, mada sam izbrisao i to...
Edited by zander on 14.01.2010 04:07
|
| |
|
|
| Thalassoma |
Posted on 14.01.2010 09:33
|

član
|
Ne. Nisam citirao tekst niti sa jednog sajta. Lepo sam napisao da je u pitanju bio PP koji sam dobio na ovom sajtu i samo sam hteo da skrenem paznju kako neki clanovi misle da je ovo elitisticki tj. "hobi kojim se bavi aristokratija, pa zato i mora da bude skup. Aristokratija cuva ribu u akvarijumu da bi podigla sebi kvalitet zivota, a sirotinja je peca u mocvari da bi prezivela".
Eto, na to sam samo hteo da skrenem paznju jer mislim da je to pogresno, posebno ako neko hoce da zivi od toga. Mislim da je u interesu svih nas da ovaj hobi bude maksimalno popularan medju stanovnistvom jer zasigurno oplemenjuje zivot na vise nacina. A mogao bih da kazem i da je kao Nokia - SPAJA LJUDE
Nista vise!
Edited by Thalassoma on 14.01.2010 09:35
|
| |
|
|
| Fantom |
Posted on 14.01.2010 10:45
|

član
|
Thalissoma ima istine u tome sto pises, ali ima istine i da je akvaristika svugde u svetu skup i hobi bogatih. Kao sto znas hranu svi moraju da kupe hteli to ili ne, ali akvaristikom se ne bavi svaki stanovnik, tako da marze nikako ne mogu biti iste. Troskovi su isti nebitno da li drzao akvaristicku radnji ili prodavnicu prehrane. S tim sto prodavnice prehrane pazare i po 100 do 200 hiljada dinara sa marzama od 30 do 50 posto. Mi sa akvaristickim prodavnicama kada imamo pazare vece od 10000 dinara mi smo srecni. Tako da kada bi mi radili sa toliko malim marzama nas dnevni troska bi bio mnogo veci nego ostvarena zarada. Jer dnevni troskovi se kod nas u proseku krecu oko 50 eura, zato sto najcesce radimo sami. Ne daj boze kada bi smo morali da zaposlimo jos nekog, koliki bi nam tek onda troskovi bili. Zato u redu je kad ti pomislis da je nesto skupo, ali pre nego sto to i prokomentarises raspitaj se zasto je to tako, i da li je ta cena pravljena radi necije zelje za dranjem ili ogromnom zaradom ili je to jedini nacin da se opstane i pokriju svakodnevni troskovi. |
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 14.01.2010 11:07
|

član
|
Thalassoma je napisao:
"hobi kojim se bavi aristokratija, pa zato i mora da bude skup. Aristokratija cuva ribu u akvarijumu da bi podigla sebi kvalitet zivota, a sirotinja je peca u mocvari da bi prezivela".
moram priznati da je ovo među najglupljim stvarima koju sam pročitao.... |
| |
|
|
| Dusan79 |
Posted on 14.01.2010 11:12
|

član
|
Moj vid akvaristike, razume se na Srpski nacin, podrazumeva postepen rast i ucenje u hodu. Eksperimenti su deo hobija, bar ja to tako shvatam. Ovaj hobi ima malo toga egzaktnog. Dakle i matematika i hemija i fizika ne mogu da egzistiraju kao takve u ovom hobiju. E sad u sprezi jedne sa drugom odnosno trecom naukom dolazim do nekih zakljucaka i rezultata.
Kada sam se ponovo vratio ovom divnom hobiju, odlucio sam se za manji aq iz prostog razloga , lakse mi je da menjam i primenjujem stvari u njemu nego u nekom vecem aq.
Trnovit put je predjen i doslo se do sledeceg. Podloga: treset,bentonit glina (puder za macke) i kvarc (e da se Vladimir javio ranije sa Vincom, bila bi to skroz podloga na Srpski nacin.) Voda: direktno iz cesme, uz 1/3 izmene nedeljno. Hrana za biljke: Profito jednom nedeljno (DZABE), bilje dziglja i uziva. Hrana za ribice: lisnata, susene larve komaraca, zive Dafnije, ribice punih boja debele i vesele.
Svetlo: 1x6W 865 i 1x13W 840 divota.
Sve u svemu, gust mi je gledati ga i prckati sa vremena na vreme po nesto, milina mi je gledati kako ribice love dafnije. Sveukupno postao sam ponosni akvarista, 'vak'u sumu na Srpski nacin niko nema!  |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 14.01.2010 12:41
|

član
|
Ova tema se jeste pretvorila u neko natezanje između " Hobista " , onih
sa " Ukraavanjem " dnevnih boravaka jo jednim delom nametaja - Akvarijum i Dobavljača - Prodavaca .
Ogromna većina akvarista , preko 90 % u čitavom svetu su Ljudi sa prosečnim prihodima , a veoma mali procenat bogatih ima akvarijume samo radi ukrasa u prostoriji i takve ne smatram Hobistima , jer uglavnom ne znaju nita o Akvaristici , niti se bave odravanjem istih , tako da tvrdnja da je ovo Hobi za ljude sa dubokim depom pada .
Uobičajeno je da privatnici kritikuju prevelike namete koje imaju , pa su cene formirane na osnovu toga . Retko koji spominje povoljnosti koje ima pri naručivanju količina za koje dobija popuste , bonuse od proizvođača .
Primer koji ću ovde navesti zalazi u ono Ovoga hvalim a Onoga drugog kudim , uporedite samo cene za iste proizvode Aquashop-a i Pet Centra , ko tu koga vuče za nos , a uslovi plačanja nabavljenog su im isti .
Pozdrav |
| |
|
|
| Thalassoma |
Posted on 14.01.2010 15:26
|

član
|
photoivek je napisao:
Thalassoma je napisao:
"hobi kojim se bavi aristokratija, pa zato i mora da bude skup. Aristokratija cuva ribu u akvarijumu da bi podigla sebi kvalitet zivota, a sirotinja je peca u mocvari da bi prezivela".
moram priznati da je ovo među najglupljim stvarima koju sam pročitao....
Hej! Pa ovako kako si ti to postavio, ispade da sam ja napisao to za aristokrate i sirotinju. Ja sam samo citirao!
Tako mi moje grofovske titule, sada se osecam prozvanim i uvredjenim!  |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 14.01.2010 15:43
|

Administrator
|
krcko je napisao:
...tako da tvrdnja da je ovo Hobi za ljude sa dubokim depom pada .
...
Slazem se sa Krckom.
Dnevni troskovi akvariste hobiste ne prelaze dnevne troskove za kutiju cigara, flasu piva, ili kutiju prezervativa sto su sve rekviziti za omiljene zabave kako aristokratije tako i populusa...
Znaci onaj ko nema para za sve cetiri igrice (pusenje, pivo, akvarijumi i sex) nek izbaci po zelji jednu iz upotrebe - i opet mu ostaju tri
Edited by biobiofizicar on 14.01.2010 15:48
|
| |
|
|
| Dusan79 |
Posted on 14.01.2010 15:47
|

član
|
Aj kad ste vec zapeli i necete da vracate temu u pravom smeru!
Neka mi neko definise sta je bre i ko je to aristokrata u Srbijič
 |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 14.01.2010 16:04
|

Administrator
|
Aquasrpskiaristokrata je onaj koji gaji kraljevske neonke!  |
| |