14.06.2026 08:35
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Glutaraldehyde
krcko
Evo ga Thumb up
Re: Flourish Excel and Algae Problems
I understand you wanting to find a reliable source for material to read and help find ways to control or limit algae growth. On our website under Library/Support there are some articles that will help with planted tanks. One specifically for you would be this one; http://www.seache...erFoe.html It is related to ponds, but algae needs the same nutrients to grow in any system. There are also other articles that can be found under Library/Support that are very helpful.

Flourish Excel is not marketed as an algaecide, however
many users have reported a reduce in algae after the use
of Flourish Excel. It is a good idea to add Flourish Excel to get extra carbon supplementation and to get the plants growing well to out compete the algae by removing the nutrients before the
algae can consume any nutrients. No problem with using
Flourish Excel in your tank.
Pozdrav

http://www.adsrs.org/
paleoglodit
krcko je napisao:

Flourish Excel is not marketed as an algaecide, however

Pozdrav

Ne znaci da nije algacid nego da se ne prodaje kao algacid. Da je pisalo "marked" ok. Svejedno ovo pitanje postaje retoričko.

ZoSo
Akvarijum je lociran u Čerinoj sobi sa sve litrom EC ispod Shock
Ovo me jako zabrinjava pa sam reio da i ja istraujem neto , javljam uskoro rezultate.....

paleoglodit
Nema sta. Skloni to od ;Ć;ere a usput joj i objasni da je to otrov.Niko ne sumnja da je otrov
Edited by paleoglodit on 27.11.2009 22:21

nene
Ljudi ajde da malo prikocimo i pocnemo da raspetljavamo kluplo malo po malo kao sto smo radili i za Fe. Molio bi sve ucesnike da ne brkaju babe i zabe Krcko je otvorio temu na ime GLUTARALDEHID i molim da za sada ne ubacujemo u raspravu komercijalne preparate kao sto su Easy Carbo , exel i sta ti ja znam koje vec ne. U osnovi svih njih jesu jedinjenje koja lice na produkte fotosinteze (na njih lici i glutaraldehid). MOlim vas dakle ako cemo pricati o toksicnosti glutaraldehida mozemo ali ja sam sam hteo da kazem da jeste toksican ali nije ni blizu kao neka druga jedinjenja koja su u nasoj svakodnevnoj upotrebi (pomfrit, cips itd) necu da ofujem i necu razjasnajvati ali samo cu spomenuti akrilamid (sa ovim zavrsavam na ovu temu o otrovima). Ljudi pogledajte to ovako CO2 ako imate faunu u aq ne mozete da cepate preko 30 ppm (okvirno) a to nije ni blizu koliko biljke mogu da usvoje. Ideja mi je kada sam rekao bildovanje da imam CO2 oko 15 - 20 ppm-a i maksimalno koliko smem TECNOG UGLJENIKA i sve ali apsolutno sve elemente koji trebaju bilju tako da niti jedan ne bude limitirajuci faktor
Pozzz Nene
Mislim da mozemo raspravljati i dal je algicid (premda su meni Kojotove brojke sve rekle) ali ja bi volio da bude fokus na hrani za biljke

zander
Pa i ako ćemo o hrani za biljke da pričamo, osnova svega su svetlo i mikro i makroelementi, propraćeni sa jo mnotvom parametara. Kakvi god da su (mikro i makro), iz poljoprivredne apoteke ili gotovi - spremni za akvaristiku, to je to, hrana biljaka i tu je stvar jasna, samo treba da naučimo da ih koristimo.
To to biljke moemo da navučemo na izvor Ugljenika na osnovi Glutaraldehydea i da ih primo sa tim je po meni dosta vetački i mislim da nema potrebe. Cena takvih proizvoda je prevelika ali i da nije, ne vidim nikakve rezultate ili prednosti korićenjem tih preparata, osim unitavanja algi.

nene
slazem se Zander prijatelju.
Prvo sto se tice cene cenu cemo da spustimo jer ce biti neka DIY varijanta
Sto se tice dal je vestacki ili ne pitanje je sta je cilj. Je nemam problema sa algama jer mislim da to resava svetlo koje koristim jer one gladuju.
Ja samo zelim da vidim i pokusam u svom djunglarijumo da nahranim biljke jos i vise nego sto ih sada hranim. Posmatrajmo to ovako imaju mikro i makro ele koliko ima treba , imaju fotona i to efektivnih fotona koliko ima treba i jedini limitirajuci faktor koji nije na max je izvor ugljenika (BTW mi svi dodajemo CO2 i elemente i budjimo svetlo tako da nase biljke su vec bildovane pa ne vidim zasto je lose da to dovedemo do perfekcije to jest do maksimuma).
Pozz Nene

nene
Evo sada nesto gledam o toksicnosti glutaraldehyda pa ne mogu naci da je kancerogen. Jel ima neko neki link za to.
Pozzz Nene

nene
E da samo da vidite koliko nas maste jer je u vodenom rastvoru glutaraldehid prisutak u vidu polimera razlicitih duzina.

http://publish.uw...rmglut.htm
kazem vam da treba razbijati misterije i magle a ima ih dao bog mnogooooo u ovoj akvaristici.
Pozz Nene

biobiofizicar
@nene Kojotov link:http://www.centro...me1617.pdf

@ZoSo onaj crveni cep na EC-eu da nekazem (WeCe-u) mnogo znaci na zapadu kao upozorenje o sadrzaju. Skloni to deder od cerke, a ako hoces da prestanes da dajes akvarijumu -turi u frizider da se ladi sa pivom, pa da ga smlatimo Beer kad ti dodjemo u posetu....

Inace po onoj mojoj racunici EC je negde oko 12%ni rastvor glutaraldehida (da bi delovao na alge), ali ga ja oduvek za upotrebu razblazavam jos jedno 5 puta (lakse mi zbog doziranja u malim akvarijumima) tako da mi je za utehu da se trujem u malima dozamaThrough wall

krcko
http://www.cdc.go...raldehyde/ Pozdrav

http://www.adsrs.org/
nene
Ma nesto mi nije ubedio taj test jer je radjen in vitro ali necu da duzim. Glutaraldehid je toliko reaktivan da odmah izreaguje a takva jedinjenja nemaju sansu da stignu do DNK ali kazem necu da duzim. NIje vitamin otrovan je ali nije katastroficno. Da se odmah ogradim meni je malo vise pomeran prag sta je toksicno a sta ne pa zelim da skrenem paznju AKO BILO KO KORISTI PREPARATA NA BAZI GA NEKA STROGO VODI RACUNA O NACINU OPHODJENJA PREMA NJIMA I NACINU I MESTU CUVANJA. Nisam video niti posedovao niti jedan takav preparat i mozda sada duzim ali bolje je spreciti nego leciti.
P.S. Ja cu sebi napraviti jednu malu dozu da je imam u hemiji za akvarijum cisto da me zelja mine

samo da podvucem (ali vidi se i iz Kojotove tabele doza) postoje idicije na nekim forumima da moze biti toksican i prema korisnim bakterijama u aq stoga ko overdozira neka obrati paznju. Overdoziranje je uvek opasno.

Pozz Nene
Edited by nene on 28.11.2009 00:49

biobiofizicar
I mozda jeste, a mozda i nije OFF na ovu temu.
Vratimo se na Neneovu zelju da biljkama da jos tecnog ugljenika posto je faunom limitiran na 20ppm CO2. Izucavajuci ovih dana fiziologiju vodenih biljaka naisao sam samo na 3 nacina usvajanja ugljenika od strane biljaka.
1. rastvoreni CO2
2.HCO3 bikarbonatni joni
3. sedimentni CO2 preko korena

tacke pod 2 i 3 su energetski zahtevne (biljka mora da trosi energiju da bi usvojila i koristila ove izvore ugljenika)

NIGDE se nepominju (ja bar nisam nasao) drugi nacini usvajanja, pa izmedju ostalog i usvajanje intermedijera Kelvinovog ciklusa. Za tako nesto moraju da postoje razradjeni putevi usvajanja, transporta kroz membrane i isporucivanja u fabriku cika Kelvina.
I da se razumemo ja koristim EC, ali priznajem da neznam sta radim i zasto.....

I jos jedna mala napomenica za Nenea 20ppmCO2 u mirnoj i protocnoj vodi nije isto. Povecaj protok u svojoj dzunglici (kao eksperiment) i trebalo bi znacajno da povecas usvajanje CO2 jer se kao jedan od glavnih problema kod usvajanja rastvorenog CO2 navodi muka koju ovi molekuli imaju da difunduju kroz sloj "mrtve -stajace" vode neposredno uz povrsinu lista. Sto je protok jaci ovaj sloj je tanji....
Edited by biobiofizicar on 29.11.2009 23:40

nene
Bio druze moj sto se tice protoka , mesanja i difuzije ona je kod mene uradjena na najbolji moguci nacin.Cista voda iz filtera mi stize polovinom obima aq tako da je mesanje jako dobro. Da, ova difuzija jeste limitirajuci faktor i treba omoguciti sto bolje mesanje slojeva. Samo zelim da napomenem da prostom difuzijom jednom molekulu treba 11 godina da predje 1 cm rastojanja.
Sto se tice drugih puteva usvajanja vecina vodenih biljaka ne moze da usvaja bikarbonat veca samo CO2
A po pitanju usvajanja aldehidnih djubradi ili intermedijera Krebsa to jeste pitanje koje zelim da demistifikujemo. Prijatelji moji taj GA je toliko reaktivan da prvi njegov susret sa bilo cim sto ima SH, NH2, ili tako nesto izaziva njegovo reagovanje (ovih grupa su proteini krcati) tako da mi nije jasno kako on stize u biljke ja bi pre rekao da reaguje tj. modifikuje biljke. Inace ova reaktivnost je i krivac zasto je algicid. Stvar sa njegovim polimerom je malo bolja (manje je reaktivan) i moze da difunduje kroz membrane ali ako je polimer prevelike molekulske mase (tj ako je polimerizacija otisla predaleko) onda nastaju ogromni molekuli koji su neupotrebljivi jer su malte ne plastika. Dakle ovo sam izneo kao moje vidjenje stvari zasnovano na citanjima i razmislajnjima na temu GA pa stoga i zelim da rasprava uzme maha da ukrstimo iskustva sa cinjenicama. Ajde ljudi dajte, koji koriste ove preparate,Red card neka pisu zapazanja tipa raste bilje mnogoooo bolječ Primetio sam ako mi je easy carbo malo stariji nesto se biljke i ne primaju na njega kao kada mi je bio nov . Dakle slobodno dajte svoja subjektivna i opisna zapazanja to nam treba i znaci
Pozz Nene

Blue
"Under aerobic conditions, glutaraldehyde was first biotransformed into the intermediate glutaric acid, which then underwent further metabolism ultimately to carbon dioxide."

izvor: Aerobic and Anaerobic Metabolism of Glutaraldehyde in a River WaterSediment System, H.-W. Leung

nene
Ej Blue jer to onda znaci da se bolje usvaja glutarna kiselina. zapravo jer se ta oksidacija vrsi nakon usvajanja od strane biljaka tj u biljnim celijama ili se odvija u vodenom stubu
Pozz Nene

biobiofizicar
Hvala Blue Thumb up, a imas li ga u PDF ili nekom celom formatu (ja naletao samo na apstrakte ovog clanka...)
I evo mala dopuna o biodegradaciji na ovom linku
http://dow-answer..._topview=1

Da proverim da li sam dobro shvatio.
Ovu nasu otrovcinu, u podlozi, procesom aerobne biodegradacije mikroorganizmi u par dana transformisu preko intermedijera (glutaric acid) do konacnog produkta CO2.

Pitanje je:
Da li je ovaj CO2 koji su proizveli mikroorganizmi izvor ugljenika koji usvajaju biljke, a koji startno potice od glutaraldehidač

ili

Da li i biljke usvajaju glutaraldehid i ravnopravno sa mikroorganizmima ucestvuju u procesu biodegradacije istog.....č

Meni ovo prvo nekako deluje logicnije , ali nemam dovoljno podataka....

Nene:
...Sto se tice drugih puteva usvajanja vecina vodenih biljaka ne moze da usvaja bikarbonat veca samo CO2...

Razumemo se . Ja sam ona tri puta naveo kao trenutno meni poznate nacine usvajanja ugljenika za fotosintezu kod vodenih biljaka i naravno da ih ne eksploatisu sve vrste biljaka....
Edited by biobiofizicar on 28.11.2009 11:16

Blue
biobiofizicar je napisao:
Da li i biljke usvajaju glutaraldehid i ravnopravno sa mikroorganizmima ucestvuju u procesu biodegradacije istog.....č

Ja sam razumeo da je ovako (sto ne znaci da je tacno).

nene
E sada smo IN MEDIA RES. nema sanse ali nikakve da glutarldehid boravi kao takav u podlozi (previse je reaktivan) a i imam ogromnu dozu sumlje da to ide u CO2 pa onda u biljke iz vise razloga
1. To bi znacilo da ne mozed drzati CO2 iz boce na maksimumu (recimo 30 ppm i dodavati preparate tecnog ugljenika jer bi koncentracija Co2 ako proces ide kao sto pisete skocila preko 30 ppm)
2. verujte da bi za katabolizam mikroorganizama bila bolja glukoza mnogo brze bi se uvajala a isto daje CO2 na kraju
3. Kada bi to islo tako onda bi mi trebali znaci da se fokusiramo i da hranimo mikroorganizme pa da nam oni proizvode CO2 za biljke. MOze i to naravno ali ima mnogooooo bolje hrane za MO od aldehida i njihovih polimera to svi znamo
dakle ja sam siguran da nije slucajno da jedinjena koja se nazivaju TECNI UGLJENIK moraju da lice na produkte svetle faze fotosinteze (muka mi je da pisem formula ali ako neko izrazi zelju saljem ih) ja verujem da je trik da se GA ukljucuje nizbrdo (mnogo dalje) od CO2 u procesima biosinteze kod biljaka.
OK Biobio to za karbonat sam naveo jer sam skoro i ja citao i ucio o usvajanju ugljenika kod biljaka
Poz Nene

Blue
Nene, koliko sam ja shvatio to se desava na nivou celije, zato nema porasta CO2 u vodi.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,754 jedinstvenih poseta