14.06.2026 05:01
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 3

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Cijano bakterija
biobiofizicar
Kakvi su polozaji tih tacaka u odnosu na svetlo i cirkulaciju i sakupljanje neraspadnutog organskog djubreta.
Filter:
Ako je to prelivni stakleni spoljni filter, pa je mesto osvetljeno + mesto u filteru koje bas skuplja neraspadnutu organiku eto moguceg problema Resenje malo podesiti drugacije protok kroz filter masu, ocistiti (posebno to mesto) i zatamniti.

Slicni razlozi mogu biti i u akvarijumu. Probaj sa dubinskim sifoniranjem te tacke posto podlogu na tom mestu tretiras sa H2O2.

Ja bih ovo probao pre eritromicina.

runner
Pozdrav drugari akvaristi,
treba mi jedno pojanjenje u vezi tretiranja cijanobakterije eritromicinom. Isčitao sam sve teme, ali ni iz jedne nisam uspeo da 100% zaključim kako tačno ide tretman, pa za svaki slučaj da pitam, da ne bih pogreio. Shvatio sam da preporučene količine variraju između 300mg i 500mg eritromicina na 100l vode i da tretiranje traje 3-4 dana. Međutim nije mi jasno sledeće:
1. Da li tokom tog perioda svaki dan ubacujem novu dozu eritromicina (npr svaki dan po 5mg/l, pa tako 3 dana) ili samo prvi dan ubacim lek i onda pustim da sve tako odstoji naredna 3 dana?
2. Da li za to vreme treba da isključim osvetljenje i da zamračim akvarijum ili mogu ostaviti normalan fotoperiod kao to je i inače?
3. Izmena vode? (ovo zavisi i od odgovora na prvo pitanje.. ako se dodaje svaki put nova doza, da li pre toga takođe svaki put menjam određenu količinu vode i koliko ili menjam vodu tek kad se sve zavri?)

Zapravo jo se nisam odlučio da za sigurno idem sa tretmanom jer cijanobakterije stvarno nema puno, ima je samo u jednom delu akvarijuma (povrina jednog kamena i podloga ispod usisne cevi filtera) i na jednom delu mahovine koju sam vezao za kamen, ali vidim da je polako počela da zahvata emerzne listove rotale koji su počeli da trule (takođe ne znam ni kod ovoga ta da radim? da li da otkinem te listove? hoće li to poremetiti rotalu i njeno prilagođavanje? vidim da su iz članaka tih listova počeli da izbijaju mladi submerzni listovi/pupoljci). Večeras radim izmenu 50% vode i čićenje akvarijuma, tako da ću gledati da je pokupim kolko mogu ručno i sifoniranjem, pa ću pratiti ta se dalje deava.. ali najverovatnije ću morati da odradim jedan tretman eritromicinom, pa da se na vreme pripremim za to Smile

Postavka je sitna i nova (50l i svega nedelju ipo dana staro), a i ja ba nemam nekog velikog akvarističkog iskustva tako da pretpostavljam da je ovo standardni početnički problem. Inače, pratim vas već vie od godinu dana ("voajeriem" Grin ) i uivam u fenomenalnim postovima, postavkama vaih vodenih mezimaca.. čituckam i pokuavam da to vie upijam znanje i iskustvo koje nesebično delite. Hteo sam da se predstavim (i sebe i akvarijum) i učiniću to u odgovarajućem delu, ali mi je sad isplivao ovaj problem, pa moram da potraim savet na brzinu Smile
Edited by runner on 01.11.2012 18:48

isnogood
Pre svega trebalo bi da pobolja higijenu. Koliko se sećam, svaki aq koji je imao problem sa cijanobakterijom nije adekvatno odravan, u bilo kom segmentu (neredovne promene vode, akumuliranje svega i svačega u podlozi...).
Dalje, ukloni mehanicki koliko moe cijanobakterije, prvi dan ubaci celu dozu, kapiram da je na tvojih 50 litara 200 mg dovoljno.
Ne vidim razlog za gaenje svetla, eritromicin je sredstvo borbe protiv bakterije.
Tri, cetri dana posle tretmana vodu menja, a kako bi rtve borbe sa cijanobakterijom izbacio iz akvarijuma. Ako je bilo mnogo bakterije menja vie vode, ako je bilo manje, menja manje vode. Ako je i dalje ima ponovi tretman, ali je esencijalno da visak đubreta iz podloge ukloni redovnim sifoniranjem. Takođe moda treba da razmotri obim prehrane riba... Koliko se sećam i koliko sam se podsetio, to bi tako trebalo uraditi.

Vidim da si napisao da je postavka nova. To je ba čudno jer se ova bakterija ne sreće u mladim akvarijumima...

Listove koji su počeli da propadaju ukloni, ta će ti, em su runi em im funkcija nije neka Smile

isnogood
Na kraju strane:
http://www.mojbil...ticle_id=7

runner
isnogood, hvala Smile

Nema riba ni prehrane u akvarijumu ...od mrdajućeg sveta samo nekoliko domaćih nerita i neki mali puići koje jo nisam identifikovao. Nisam hteo nita od riba da prebacujem u ovu postavku dok se sistem malo ne stabilizuje.

To za đubre u podlozi me iz tog razloga i brine. U samom ljunku ne bi trebalo da ima nikakvog đubreta. Ispod ljunka je Rainforestova hranljiva podloga i osmokot. Opet, kaem, na sreću, nema nje (cijanobakterije) jo uvek toliko puno da bi bilo alarmantno. Bilo je na većem kamenju koje sam oprao pre jedno 4 dana i do sad se na njemu vie nije pojavila, takođe gde sam je sifonirao na podlozi i prekrio taj deo novim slojem ljunka nije se pojavljivala. Evo sad sam je upravo mehanički uklonio i sa ovog jednog kamena koji proli put nisam čistio i onaj deo ispod filtera sam usisao pa ćemo videti da li se i tu vie neće pojaviti.

Rotala očićena po naređenju Smile

(tekst iz drugog posta sam video ovde http://www.mojbil...#post_3448 , (da ne ispadne da sam lenj i ne pratim na času Smile ), ali mi ni nakon njega nije bilo jasno ovo za broj dodavanja eritromicina (svaki dan ili samo prvi dan). to je najgore, ja sam čak pre bio za ovu varijantu "dozirati svaki dan" ...eto dobro pa nisam Grin). Tu, dodue, pie ovo za stare listove, ali sam se bojao da time ne poremetim proces prilagođavanja biljke na vodenu sredinu. Jo jednom se najiskrenije zahvaljujem na razjanjenju mojih dilema Smile)

p.s. idem u forum za početnike opisati celu postavku, da ne bih ovde skretao sa teme pa ćemo tamo moda uspeti doći do nekog zaključka gde sam pogreio.

isnogood
S obzirom da nema prehrane riba, kao i da je akvarijum mlad, postavlja se pitanje da li si prao ljunak, kao i poreklo istog. Moda tu lei odgovor?
Koliko znam Rainforest je ozbiljan čovek, tako da ne verujem da je u pitanju njegova podloga, ali me zanima koliko si je stavio u aq od 50 litara. Takođe koliko Osmocote-a, ali sve to moe i u temi u kojoj bude predstavio aq. Wink

to se tiče prilagođavanja biljke, kad krenu novi listovi, adaptirani na submerznu formu, samo će pomoći biljci ako ukloni one iz emerzne forme koji su počeli da propadaju. Tako biljlka ne troi resurse i energiju na delove koji su praktično otpisani. Tako ja to vidim.

runner
Moguće da je ili slaba filtracija (hang-on atman 0300) ili nečistoća kod ljunka krivac (evo sad gledam jo jednom preporučene mere za osmokot i podlogu i čini mi se da je taj deo ok). ljunak sam ispirao 100 puta, prosejavao i prokuvao, ali mi je nakon toga sticajem okolnosti naredna 2 dana stajao tako opran i prokuvan u kofi poklopljen i malo mi se čudno osećao (kao da je krenuo da se ubuđa!? moe li ljunak da se ubuđa?). Kad je trebalo da ga prenesem u akvarijum, mrzelo me je tada da ga opet prokuvavam pa sam ga samo isprao nekoliko puta pod mlazom vruće vode, dok miris nije skroz nestao. Mislio sam da će to biti dovoljno. Moda sam tu pogreio to ga nisam tada jo jednom prokuvao? Thinking

E da, inače, jedna moda korisna informacija to se kupovine eritromicina tiče. Bio sam danas u apoteci, ali mi je ena na alteru rekla da bez recepta ne smeju da izdaju antibiotike. Na njeno pitanje ta će mi antibiotik, i moje objanjenje da mi treba za lečenje akvarijuma Grin pitala je da li imam veterinara, tj. da bi u mom slučaju mogao veterinar da mi ispie neophodni recept. Kako sam odgovorio da nemam, stala je, malo se počekala i rekla: "Vae ime i prezime?" Upisala me je u neki tefter i dala mi eritromicin (tablete 250mg). Upitah je kako to sad? Reče: "Upisala sam vas kao veterinara, tako da moete da uzmete lek" Grin
Edited by runner on 02.11.2012 01:33

Mandic
runner-u, ako se odluči za tretiranje akvarijuma medikamentima, ne zaboravi da izvadi aktivni ugalj koji ti se nalazi u hang-on filteru (ili ja bar pretpostavljam da se nalazi). Bye

runner
da, da, nalazi se. Imam i to na umu, hvala na podsećanju Smile
Bye

Mandic
Ahahahha Rofl ekstra je ova fora za veterinare Grin

i nije ti slaba filtracija. Imam isti filter i isti akvarijum i moe da se podeava protok, pa čak i da bude prejako... Videće i sam, kasnije, kad promeni filter materijal.

isnogood
malo mi se čudno osećao

Kako se osećao? Pokvarena jaja?

runner
Ne. Hmmm evo razmiljam i ne znam sa čime da uporedim ..neke biljke koje su počele da trule ili tako neto!?

isnogood
Znači organska materija koja se raspada... To je ona priča o higijeni.
Detaljnije usisavanje i mislim da će taj problem da rei. Inače, cijanobakterija je, po meni, najsimpatičnija "alga", sipa eritromicin i ćao zdravo, nema je vie. Sa ostalim algama to ne ide ba tako Smile

to se tiče slabe filtracije, mislim da to u tvom slučaju gde nema riba, ni njihovog izmeta, ni vika hrane koja se raspada u akvarijumu - nema veze sa pojavom cijanobakterije.

runner
Deluje skroz logično kad si mi ovako objasnio. Juče sam rastvorio jednu tabletu eritromicina (250mg) i sipao u akvarijum. Aktivni ugalj sam izvadio iz filtera, sama pumpa je ostavljena da vrti vodu. Putam naredna 3 dana pa ćemo videti ta će biti na kraju.
Odravaću naravno i higijenu to bolje mogu.
Hvala veliko na pomoći Smile

isnogood
Jesi li resio problem?

runner
Mislim da jesam. U utorak sam je usisao crevom i zamenio 50% vode, ostala mi je u obliku par tačkica u onim bunićima HMa (to nisam mogao da usisam), a bilo mi ao da rasturam te bunove da bih dohvatio tih par listića. Sad samo pratim (blago strepeći) da li će se negde pojaviti, ali za sad je, na sreću, nema.

isnogood
Samo lagano i nadgledaj situaciju Wink

srda
Posto sam zapatio cijanobacteriju hteo bi da akvarijum tretiram sa eritromicinom posto u akvarijumu imam nesto riba i Otocincluse da li ribe da ostavim ili ih vadim iz tanka.

Biohazard
Nisam ga nikada koristio iskreno ali mislim da mogu da ostane i da im nece skoditi.
Ali evo sacekaj i malo iskusnije od nas pa nek kazu i oni sta znaju Wink

isnogood
Ne sećam se da je neko privremeno raseljavao ribe zbog tretmana eritromicinom.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,953 jedinstvenih poseta