14.06.2026 06:07
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: SUBMERZNO- EMERZNO » Emerzno gajenje
 Print Thread
Emerzan uzgoj bilja na balkonu
biobiofizicar
I ja sam!! - mislim bolestan Beer (to ja pijem Coca Colu)
Zbog hunjavice propustio sam danas janje na cacku na Drini i jednu slavu veceras. Baksuzi.....

E, jbt-e !!!! Pa Stanio i Olio se i u isti dan razboleli. Ovaj moderator kreno nocu i u spavacu sobu da mi se uvlaci i duva viruse. Red cardA sve krenulo od Isnogooda -siri viruse preko net-a
Pa i bilje jos raste bez hrane!Through wall
Definitivno Orvelovski.Shock
Izvrsiti - razumeo!BeerBeerBeer
Edited by biobiofizicar on 31.10.2009 19:44

biobiofizicar
LJUDI! ovo uopste nije naivno pitanje i spada u jedno od onih
PITANJA SVIH PITANJA!!!

Za sada sam malo istrazivao, a istrazivacu jos. Pregledajte ponovo ovaj foto strip. Produkcija bio mase u ovoj kanti je izuzetna (mnogostruka!!!). Mozda odgovor lezi u onim malim cudovistima sto plivaju po povrsini. Imaju izuzetnu moc (npr lemmna minor) apsorpcije No3, NH4, NH3, ( i onaj koji se rastvara iz vazduha u vodi)pa plus azotofiksirajuce cijanobakterije, pa neke simbioze č!č!č!č!č
Za sada se zna samo za jednu vodenu azotofiksirajucu simbiozu (AZZOLA) . Misli se na fiksaciju N2 iz vazduha.

evo nas akvaristicki linkic
http://www.aquati...lants.html
a ima dosta i ozbiljnijeg stiva na netu. Isto vazi i za lemnu i njeno koriscenje u preciscavanju odpadnih voda (apsorpciju NO3 i NH4).
Sve ovo u kombinaciji sa kiselim kisama, pticicama koje dodju da piju iz Motove kante, pa malo i kake i piske u nju, plus makro elementi iz vode, pa plus mozda Moto ipak ima komsiju koji mu "tajno" djubri terasu bi trebalo da nam da neki odgovor.
Ma da bi u ovoj prici onda fosfor bio ogranicavajuci faktor.ččččč

E pade mi nesto na pamet, a tu mi treba Motova asistencija i odgovor.

MOTO ODGOVORI -VAzno je!!!

Da li si bilje u kanti zalivao akvarijumskom vodom kod zamena ili cistom cesmovacom. Pa jos ako koristis neki od overdose sistema djubrenja akvarijuma eto nam i resenja za ovaku lepu kantu bez svih daljih mozganja.

Ovo mi pade na pamet posto moje biljke na terasi i po kuci obozavaju zalivanje akvarijumskom vodom i vodom od pranja filtera!!
Edited by biobiofizicar on 31.10.2009 21:25

zander
zander je napisao:
Ajde BioBio, pitanje jedno. Wink
Odakle su ove biljke uzimale hranljive materije, vidi koliko je narasla a iz čiste vodeč Wink Da li je moguće da azot na primer uzima iz vazduha, odakle joj onda fosfor i kalijum, mikroelemenata i tako dalje Smile

Pitanje za naslovnu stranu Wink
Čak i da je dolivao vodom iz akvarijuma, to je jako jako malo hrane da bi biljka mogla tako da napreduje i to na dnevnom svetlu!
Neke čestice praine iz atmosfere sa sobom bi mogle da nose dovoljno hrane na primer, ali to su samo predpostavke.... Verovatno bi imali neki drugi efekat da je biljka bila zaklonjena od uticaja vazdunih strujanja tj vetra i da je u nekom ograđenom prostoru... Opet, ne znam ni da li je to reenje, jer sa tako brzim rastom mislim da joj je potrebno dosta vie hrane od toga i opet pitanje odakle kalijuma i fosfora a da ne spominjem druge mikroelemente, B, Zn, Fe.........

Sad će Paleo da iskopa neki dobar odgovor , podkrepljen sa par linkova Grin

biobiofizicar
Definitivno je pitanje za milion dolara i naslovnu stranu!

Da sacekamo Motov odgovor, ali neslazem se da je to u aq vodi malo za ovoliku produkciju.
Primer iz mojih akvarijuma: Sa ozbiljnijim makro djubrenjem sam poceo tek pre nekih 7 dana u nekima od akvarijuma. Do tada je bilo sta ti daju podloga i ostatci od riba - to ti je - sto ti je. U nekima je cak i cista inertna kvarcna podloga... Mozda malo ECa i to je to. Imam plivajuce , drezgu i najas u skoro svim akvarijumima, a u jednom i socivicu. Znaci nema kontakta sa podlogom, a to su biljke koje su priblizno duplirale svoju bio masu na svakih 7 do 10 dana bez obzira o kom od mojih aq se radi... Ipak da budem precizniji najbolji prirast drezge je u onom aq gde je u kombinaciji sa socivicom. Obe dupliraju bio masu na 4do 5 dana i svako nedeljno ciscenje zavrsava se sa sakom ovih biljaka u kanti za djubre. A da stvar bude ludja u ovaj aq ne dodajem ni makro (samo EC i profito), a i podloga je inertna (samo onaj crvenkasti crnogorski sitan sljunak - mator ko biblija - preziveo je u poslednjih 25 godina par postavki i jedno 15 godima cucanja u kesi...) .

Znaci zakljucak je : ili u aq vodi ipak ima dovoljno potrebnih materija ili su moji aq cuda prirode isto kao i Motova kanta č!č
Edited by biobiofizicar on 31.10.2009 23:03

paleoglodit
Nisam nista nasao ali ipak laicki verujem da nisu sve biljke iste tj ne treba im ista kolicina makro i mikro.Frown
Evo jedan LINK

Bio ako te ne mrzi postavi pitanje na Google ili Yahoogle ili Wiki ....
Edited by paleoglodit on 31.10.2009 23:13

biobiofizicar
Za sada istrazujem, a ako ne naletim na odgovor pocecu da postavljam pitanja gde stignem..
Inace nema tu malo ili mnogo u vezi novostvorene bio mase. Za kilogram novostvorene bio mase treba 40 do 50 g azota da se ugradi u novostvorene organske makromolekule. (to je suvi ostatak oko 4%)
Fosfora orjentaciono oko 1g. Ugljenika oko 120g (on dolazi i CO2) oko 84og kiseonika i vodonika (dolaze najvise iz vode), nesto manje sumpora, sve ostalo u tragovima ukljucujuci i Fe, Mg, Ca, Na,..pa i taj blesavi K (kalijum) koga mi usput receno dodajemo duplo vise od N u svojim raznim NPK recepturama za djubrenje, a koji ce nam moj u tolikoj koncentraciji ostaje i dalje otvoreno pitanje....

zander
pa i taj blesavi K (kalijum) koga mi usput receno dodajemo duplo vise od N u svojim raznim NPK recepturama za djubrenje, a koji ce nam moj u tolikoj koncentraciji ostaje i dalje otvoreno pitanje....

Pa ne dodaju ga svi Grin Bar ne u tolikim količinama, al dobro to je već off na temu.

biobiofizicar
Vraticemo se na K kasnije negde i nekom prilikom....

Uostalom jesmo li ili nismoč

Kod mene ovog trenutka krece eksperiment.
6 istih posuda 2x3
u dve H2O destilovana, u druge dve cesmovaca u trece dve aq voda.
Jedan set biljaka ista kolicina drezge drugi set ista kolicina socivice. sve poklopljeno na prozor.
Pa da vidimo cija maca crnu vunu prede!Cool

paleoglodit
Evo posle 20 dana deluje da se Cuba primila. Stoji poklopljena membranom i ja samo ponekad dodam malo vode.Naravno u stanu pod prozorom.
paleoglodit attached the following image:
1149.jpg

Edited by paleoglodit on 01.11.2009 11:47

moto
biobiofizicar je napisao:
MOTO ODGOVORI -VAzno je!!!

Da li si bilje u kanti zalivao akvarijumskom vodom kod zamena ili cistom cesmovacom. Pa jos ako koristis neki od overdose sistema djubrenja akvarijuma eto nam i resenja za ovaku lepu kantu bez svih daljih mozganja.

Ovo mi pade na pamet posto moje biljke na terasi i po kuci obozavaju zalivanje akvarijumskom vodom i vodom od pranja filtera!!

Pozdrav.
Poslednja dva (ili neto vie) meseca koristio sam čistu česmovaču radi eksperimenta ali prije toga bila je i akvarijumska voda. Moram da naglasim da kod nas u česmovači nema ni traga o NO3 ili PO4, je prilično meka (3.5 dGH, 2.8 dKH) a pH je 7.5.
Kad sam sada na kraju izvadio sve ovo iz kante, bilo je iznad 3cm gustog korenja a bilo je i dosta nekog mulja (delovi ponekih biljka koje s bile dodate na početku i raznih insekata).
Ako to usporedim sa time ta sve dodajemo u aq zbog dobrog rasta bilja, nije imalo ovo bilje u kanti nikakve prihrane. Nije mi to logično ali je svejedno veoma dobro uspevalo...Shock

paleoglodit
moto je napisao:
a bilo je i dosta nekog mulja (delovi ponekih biljka koje s bile dodate na početku i raznih insekata).
Ako to usporedim sa time ta sve dodajemo u aq zbog dobrog rasta bilja, nije imalo ovo bilje u kanti nikakve prihrane. Nije mi to logično ali je svejedno veoma dobro uspevalo...Shock

Eto ga odgovor: Mulj ,insekti..... Sve je to trulilo i obogacivalo vodu u dovoljnoj meri...
Edited by paleoglodit on 01.11.2009 15:31

moto
To prosto ne verujem.No no Nije bilo ove materije ba mnogo...
Sačekajte malo, odoh da napravim koju sliku. Kantica je jo uvijek na balkonu a bilje isto tako, samo da je već u đaku, spremno za otpad (ena me jo nije nateralaLecture da ovo odnesem)...Grin

moto
Evo, slikao na brzakeGrin
Ovde se vidi da tog mulja nije ba mnogo...
moto attached the following image:
mulj.jpg

moto
Gusto korenje...
1_124.jpg

Edited by moto on 01.11.2009 15:43

moto
Sa strane...
2_84.jpg

moto
i odozgo...
3_65.jpg

moto
Tako, i sami moete videti da mulja stvarno nema mnogo ali korene je gusto, gusto.
Ako vas interesuje mogu da i istestiram vodu prije to bacim sve skupa...

biobiofizicar
Molim te !!!Thumb up
Cisto informacije radi.....

moto
Rezultati testova biće danas. Smile

biobiofizicar je napisao:
Sve ovo u kombinaciji sa kiselim kisama, pticicama koje dodju da piju iz Motove kante, pa malo i kake i piske u nju, plus makro elementi iz vode, pa plus mozda Moto ipak ima komsiju koji mu "tajno" djubri terasu bi trebalo da nam da neki odgovor.

Ba dobro razmilja ali nema komije koji bi tajno djubrio, ni kia nema uticaja jer ima balkon krov, tako da ostaju samo ptičice... Ali ni tih sigurno nije bilo mnogo jer nisam nijedne vidio ili zapazio bar njihovih "tragova"...

moto
Ahm... Imam problem. Voda je prilično uta i zbog toga ne mogu usporediti boje testova. Jedino mogu da kaem da NO3 test jako je promenio je boju (verovatno ima vie od 50 ppm) a PO4 ni malo.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,318 jedinstvenih poseta