14.06.2026 05:42
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Početak
HORUS
Ne znam i kog si kraja Srbije. Ja sam kamenje doneo iz doline reke Joanice kod Rake. U planinskim predelima nije problem obezbediti kamenje. Nama Lalama iz Vojvodine je to veliki problem. Vano je da kamenje ima strukturu, koja će doći do izraaja pod rasvetom. Korenje ne vredi vaditi iz zemlje. Pri kopanju se totalno uniti. Najbolje je kada voda sama spere zemlju sa njega. Ako se Rasta umea onda će biti postavka kao metak. Smile

Roda
Iz Sremske Mitrovice sam,a opet,reka Sava nam je blizu,mozda bi samo trebalo da obidjem njene obale i nadjem lepse primerke kamenja i korenja.
Mozda neko iz Sm vec zna neke lokacije ?

Rasta
Imas pored drvnog kombinata kej, uradjen je od nabijenog kamena koji mozes da pokupis, naravno treba da se prebere i ocisti posle dobro, pazi ne preteruj ako nadodje sava moze kej da popusti Shock haha

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
Rasta
Roda wrote:
Trenutni aq koji imam ce da pretrpi ogromne promene,pa bih to da odradim kako Bog zapoveda,polako.
Tu ce nadam se i kolega Rasta da umesa svojih 10 prstiju Smile

Naravno naravno Thumb upBeer

HORUS
Prodao sam stari akvarijum, tako da moram da ubrzavam proceduru.

HORUS
Gotova hauba. Evo kako to trenutno izgleda.
HORUS attached the following image:
dscn1163.jpg

Rasta
Super je samo mi se ne svidjaju ovi prekidaci beli...bas odudaraju, zar nisi mogao da ih kamufliras ili sakrijes negde u postolje? Ako korisitis tajmere za svetlo ne znam jesu li i potrebni uopste Thumb up

deanjmi
Pozdrav i srecan novi pocetak,samo napred.I sad daj gas do daskeBeer

HORUS
Rasta@Moda bih mogao da ih prelepim samolepljivom folijom boje drveta. Mislio sam da budu sa druge strane, ali sam tamo ostavio prostor za kulere.
deanjmi@Jo kanister i hranljiva podloga, i polećemo. Smile

Rasta
Pa mozes da probas...ali trebao si da ih stavis sa zadnje strane :-) nego dosta o prekidacima...ajde puni bre ovo :-D

HORUS
Imam jednu dilemu. Imam skoro sve to mi je potrebno za formiranje akvarijuma. Mogao bih u ponedeljak da naručim sve ostalo, pa u utorak da formiram akvarijum, svestan činjenice da je na početku potrebna česta zamena vode zbog hranljive podloge. Međutim, u subotu idem od kuće, i vraćam se za mesec dana, tako da bih najradije odloio formiranje akvarijuma za period posle godinjeg odmora. Ali, iz starog akvarijuma imam punu kadicu anubija, mikrosoruma i mahovine. Bojim se da ne propadnu. Da li da akvarijum napunim do pola vodom, i ubacim bilje u akvarijum. Mislim, imaće svetlo. ta mi je činiti?

Mandic
Thumb up
Moe učiniti ba tako, napuniti akvarijum (samo staklo, bez harda) i staviti svetlo na tajmer, tipa 6 sati dnevno da sija i unutra bućne biljke. Moda moe i neka potopna pumpa da vrti vodu. A čak moe i uključiti filter, pa nek' se ciklira kol'ko tol'ko. Samo vei anubie, da se ne bi listovi iskrivili nekako bezveze ka svetlu.
Mislim da stvarno treba biti stručnjak, pa da ti propadnu anubie, mahovine i mikrozorumi...
Ne zaboravi da natopi panjeve, kako bi bili spremni kad se vrati. Wink
Hoće akvarijum biti u tom ćoku?

HORUS
Ba tako. Mislio sam da startujem sa kanisterom, pa neka vrti mesec dana. Kasnije mogu da iskoristim tu iscikliranu vodu. Anubije su već vezane za kamenje. E, neće verovati, jedna anubija je cvetala u plastičnoj kadici. Dobra ideja za panjeve. Pritisnuću ih kamenjem na dno da se napiju. Da, akvarijum će biti u tom ćoku. I stari je tu bio.

HORUS
E, sada su se stekli uslovi za formiranje akvarijuma. Stigao je kanister Atman EF-4. Polako ću krenuti sa iskuvavanjem peska, panjeva i kamenja, a za vikend sklapanje harda. Dočekaste i taj dan. Smile

Srafciger
Jesi li pokusao da pronadjes nesto kod Sljunkare, kod vas u Beloj Crkvi? Ja sam tamo ranije nabavio kamenje za jedan moj ciklidni akvarijum. Nisu mi nista trazili, samo sam odabrao sta mi je odgovaralo. Treba da se probere, ali moze da se nadje stosta.

www.MojBiljniAkvarijum.org
HORUS
Fenomenalno kamenje ja nabavljam iz reke Joanice, kod Joaničke banje. Kod nas u Beloj su uglavnom obluci, koji mora priznati ne izgledaju neto atraktivno. Zapravo, za ciklidni mogu da se upotrebe, ali za ono to ja elim se ne mogu iskoristiti. Ovde kod mene se mogu naći čak i veliki komadi zaobljenog kvarca.

HORUS
Grane spremne za sutranje sklapanje harda.
dscn1483.jpg

HORUS
Kamenje je spremno. Naravno, tu je i nezaobilazni Marli. Smile
dscn1484_1.jpg

HORUS
Sklopljen hard.
dscn1491.jpg

HORUS
Akvarijum napunjen. Treba jo neke sitnice doraditi. Kada se grane malo bolje natope treba doliti vodu, i skloniti kamenje koje ih pritiska. U desni ugao ide veliki microsorum. Svetlo treba pojačati. Jo uvek je voda mutna, ali očekujem da se uskoro izbistri.
dscn1497.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,221 jedinstvenih poseta