14.06.2026 06:54
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Des'tai
Vlada991
Mislim da znam od prilike zasto i kako... Iako sam cekao nekih 25 dana pre nego sam poceo sa djubrenjem, nisam poceo sa malim dozama, nego odmah krenuo sa jakim djubrenjem kako sam radio sa proslom postavkom. Sve ove biljke su iz prosle postavke gde nije bilo algi. Vec 3-4 dana ne ubacujem nikakvo djubrivo i primetio sam da se alga ne siri. Na mestu gde prodje amano i ocisti algu ne raste nova sto me jako raduje. Pre 15tak minuta sam zavrsio rezidbu biljaka i izvrsio zamenu 50% vode.
Skinuo sam mehanicki sve sto se moglo skinuti i mogu vam reci da je bilo vise algi nego biljaka... Nikad mi se ovo nije dogodilo. Shock

U narednom periodu cu menjati vodu na 5dana i to 30-40% uz dodavanje micro elemenata svakog drugog dana po 5ml. Pa cu kroz nekih 20tak dana poceti i sa macro elementima. (Inace je dnevna doza djubrenja bila oko 16-17ml micro/macro elemenata RF-a). Da znam, kreten... Through wall

Sto se tice zelene alge, i u prosloj postavci sam imao, ali ne u ovoj meri... Nadam se da ce gore pomenute promene uticati i na njeno istrebljenje...

Hvala puno na savetima. Pokusacu sve, pa cu na kraju uraditi i ono sto je Pepi predlozio. Prvo pustim da priroda odradi svoje, pa tek onda hemija. Smile

Pozdrav. Smile

vorens
ja ti savetujem da predjes na EI sistem djubrenja gde ti mozes da doziras svaki element posebno..po meni pps pro nije dovoljan za biljke,a posebno za vece biljne mase u aq..ja sam pristalica EI sistema..

Vlada991
Potpuno si u pravu vorens, ali to moram detaljno prouciti a iskreno, nikad nisam to voleo... Sto znaci da ce mi trebati nesto slobodnog vremena, a to sada, u jeku pcelarske sezone, ne mogu sebi priustiti. Smile

Inace, rat sa algama se nastavlja. Svakog dana slikam i pratim situaciju. Staghorn je gotovo skroz nestala, ima je jos malo po kamenju, dok zelena gubi boju, i kozice je polako skidaju. Uskoro slike. Smile

Vlada991
2. dan. Smile
Vlada991 attached the following image:
rsz_img_2825.jpg

Vlada991
3. dan. Smile
rsz_img_2829.jpg

Vlada991
5. dan i ujedno sadasnje stanje alge. Nisam menjao vodu 5 dana, planiram da odradim sutra i dodam 5ml mikro elemenata.

Algu necu skidati mehanicki, pusticu da moji vredni komunalci odrade veci deo posla. Na kraju cu strugacem skinuti ono stitno i to bi bilo to... Smile
rsz_img_2830.jpg

Vlada991
Nazalost stanje u mom akvarijumu je gore iz dana u dan... Naime, zelena alga je pocela da propada, skinuo sam je platnom karticom i ne vraca se za sada. Ima nedelju dana. Prestao sam sa djurenjem, vrsim 1-2 puta zamenu vode nedeljno. CO2 ne radi.

YouTube Video

Nazalost, mislim da je svo bilje propalo, procenite sami...

Ne mogu se otarasiti ni skrame na povrsini, sto je jako porazavajuce i pored toliko zamene vode...

Akvarijum necu rasturati, red sakura i amano kozice nose jaja tako da ih necu uznemiravati. Mislim da su i furcate zapocele proces mresta.

I dalje mislim da problem izaziva kamenje, iako je dobro prokuvano, mislim da ono crno sto se ne moze skinuti predstavlja problem.

Posle 4 neuspela pokusaja pravljenja tepiha od cube, konacno sam uspeo da odrzim cubu ali ovo nikako nisam ocekivao. Moje razocarenje je ogromno.

Red card

deanjmi
Burazeru bas bez veze nemogu ti pomoci ali ti mogu dati podrsku,jbg da probas taj co2 srediti najbolje znas i sam boca itd je najbolje ali sve je dodatni udarac na budzet....pozdrav

Vlada991
Jurim bocu vec 4 meseci, i nikako...

Sto se tice alge, cini mi se da svaki put kada zamenim vodu, ona uznapreduje... Danas je gora situacija nego juce. Through wallThrough wall

zander
Kako sta primetis tako gledaj da radis, nije resenje samo u zamenama vode.
Probaj da pustis akvarijum malo na miru, da ne menjas vodu, ne djubris nista itd. Ali i da smanjis svetlo sto vise, jer sve ove biljke sto imas ne traze nesto preterano mnogo svetla. Gledaj da ako si vec bez CO2 da smanjis cirkulaciju vode i da nemas mnogo talasanja povrsine vode.
Nije uopste tacno da zemlja za cvece ispusta mnogo hranljivih stvari u vodu, to se moze izmeriti, cak naprotiv postoji knjiga Diane Walstad u kojoj ona spominje akvarijume koji sa zemljom u podlozi, tacnije sa mnogo zemlje funkcionisu i po 6 meseci bez ijedne zamene vode. To je skroz OK, i to treba probati, ako vec nemas resenje za ovaj akvarium probaj da udaris kontru i nesto po svom osecaju...
Kod mene akvarijum sa zemljom u podlozi, istom tom koju si i ti stavio, funkcionise tako sto sam mu u zadnja tri meseca promenio 2 puta vodu, imam slabiji filter, manji je akvarijum od tvog, a stavio sam oko 7-8litara zemlje ispod krupnog sljunka, nikad nije bilo problema, i ni u samom pocetku nisam nista specijalno radio, tek malo preko vodene kolone dodam djubrivo i to je to, u poslednje vreme ne znam ni kad sam dodao djubrivo...

Pored svega toga, gledaj da stavis neke druge biljne vrste, stabljikaste nezahtevne, pa kako budu napredovale pored nih ce krenuti i e.palustris i sve ostalo, pa kasnije pravi selekciju biljka koje ti odgovaraju, jer ovo za pocetak je slaba biljna masa. Moze se i tako startovati ali je malo teze....

Vlada991
Zapazanja posle puta.

Sveo sam talasanje vode na minimum, nema pljuskanja - stvorila se skrama.
Zamena vode je vrsena pre 5-6 dana - alga uznapredovala, cak pocela da pliva u plete vence po akvarijumu.
Zahvatila je apsolutno svo bilje, ne postoji biljka bez alge. Svo kamenje je takodje zahvaceno algom, ali ono sto je nagore je to da je i manado poceo da crni.

Filter. Kao nov, radio je dosta jako i cirkulacija je bila prejaka za akv. Sada se to "normalizovalo" i cirkulacija je slabije, ne preterana. U prethodnoj sam imao pumpu od 850L/h sto znaci da je cirkulacija bila znatno jaca.

Svetlo, da li bi bila bolja solucija sa MH od 70W?

Napominjem da sam ranije radio sa Tera magmom i nikad nisam imao problema sa algama. Cak sam u startu imao i manje biljaka no sad. Ne kazem da je do zemlje, cisto da se zna. Smile

Moj sledeci potez je vadjenje recnog kamena, i dalje mislim da on igra tu neku ulogu. I eventualno zamena 150W za 70W MH. S obzirom da sam smanjio visinu akvarijuma.

Through wall

zander
To bi po meni bio pun pogodak, zamena za slabiju sijalicu Thumb up
Evo recimo, ne znam tacno koje su dimenzije tvog akvarijuma, ali na primer pogledaj Isnogoodov akvarijum, ili ovaj drugi -Link sa sijalicom od 70W, mislim da je njegov bio dimenzija 90x45x45...
Nema sta nece rasti na tom svetlu, jako svetlo pravi problema vise nego ista drugo...

To kamenje, sto kazes, izvadi i njega, svasta je moguce...

Slabija cirkulacija povezano sa skramom na povrsini jeste uglavnom problem, kod mene je skrama nezaobilazna ukoliko nemam ili skimer ili vazdusnu pumpu, mada mi je skimer ipak bolje resenje.

Vlada991
Moj ok je dimenzija 87d x 42s x 45v. Bice ok nadam se. Smile

Pokusac da realizujem sve to u ovih nedelju dana. Inace, ubacujem i neko plutajuce bilje. Ranije sam kvalitet vode pratio pomocu pistije. Kada pistija lepo napreduje voda je ok, cim vidim neki listic kako propada, padne zamena vode i sve se vrati u normalu.

Ja nikada nisam imao problem sa skramom, niti sam koristio skimer. Ne znam sta prouzrokuje ovoliko skramu, ali cu se izboriti valjda.

Ima dosta dobrih DIY varijanti skimera. Smile

Vlada991
Ovako stoje stvari u akvarijumu. Jos malo neke sitne, mislim da je u pitanju koncasta, alge je ostalo ali nista strasno. Nazalost, svo bilje sam morao baciti i nabavio nesto novog. Iskreno, nemam nikakvog harda niti onih biljaka koje bih zeleo, tako da nemam ni zelje za necim vise. Bar vise nema algi... Smile
Vlada991 attached the following images:
rsz_img_3039.jpg rsz_img_3038.jpg

kisleon
Sad zdravije izgleda, ali steta za kamenje, bas je bilo onako interesantno.

Vlada991
Kamenje je jos uvek tu, ko zna... Cool

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,450 jedinstvenih poseta