14.06.2026 04:54
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Priprema podloge za akvarijum
zander
Molim vas da obratite paznju, ja ne znam jel ste vi to primetili i nisam siguran da pricamo o istoj stvari. Oko ovog teksta ima jedna zavrzlama koja krece da se vrti po forumima i o pripremi zemlje za cvece...

Jedno je mineralizovati treset a drugo je mineralizovati zemlju.

Ako uzmemo zemlju iz baste, da uradimo sa njom ispiranje i mineralizaciju, to cemo jako lako uraditi, iz dva do tri kvasenja i susenja recimo, bas kao sto je Aron Tablot napisao u ovom tekstu... Za kraj dobijamo zemlju vrlo siromasnu organskim materijama, ali po sastavu slicnu nekoj obicnoj glini verovatno...

A sa druge strane ako taj postupak koristimo za mineralizaciju treseta ili neke kupovne zemlje za cvece koja obicno ima mnogo treseta, recimo Terra magma, po meni gotovo da nista nismo ni postigli. Treset se nece tako lako mineralizovati.
Isprace se samo one lako rastvorljive stvari, koje su obicno dodate tim supstratima, fosfati recimo ili neka kalijumova djubriva ali mineralizacija treseta do siromasne-neorganske materije traje mnogo duze...

Da skratim.
Po meni, ako se tako nesto radi, sa tresetom ili zemljom za cvece, dovoljno je staviti u zensku carapu recimo i isprati treset u nekoliko voda (organsku materiju time nismo izbacili kao sto je slucaj u tekstu A.Tablota)...

A ako se radi po tekstu A.Tablota onda se ne koristi treset, nego zemlja, uzeta iz baste, njive, sume, parka... I iz nje se odstranjuje organska materija...

Ili sam ja udaren pa nisam dobro pazio na casu Wink
Edited by zander on 04.02.2011 01:34

paleoglodit
Izgleda da je tako. Moja zemlja je iz supermarketaGrin
Samo ja nisam siguran da lis e nesto ispere s obzirom da se voda ne baca nego se susi na zemlji tj ostavlja sve sto je sadrzala od minerala sama voda.

daweed
Ispiranje se deava jer vodu kojom je natapamo isipamo iz kante a ne ostavljamo da se osui zajedno sa zemljom...
"Vratite se i polako isipite vodu s vrha. Ovaj proces menjanja vode pomae da se "ispere" zemlja od mogućih gnojiva"
Voda se pre suenja, dosipa i odsipa 2 puta ili vie, pa opet to sve jo 4 puta... Dakle sigurno ispiramo onaj to reče zander viak koji je lako topljiv i koji sigurno moe da napravi dumbus u aq.

E sad onaj drugi deo kako ga ja vidim... Od ovog teksta ja koristim ona prva 3 koraka... Ne dodajem ni glinu ni dolomit, dodajem laterit... Slaem se Zander da se neće desiti potpuna mineralizacija zemlje na kraju krajeva to mi i nije toliko bitno... Bitno mi je da sve to počne da se mineralizuje i da bar deo oksidira u biljno dostupne oblike... Nastavak mineralizacije će se odigrati u akvarijumu, ali start akvarijuma će biti dobar... Samim tim da ovaj postupak traje skoro mesec dana govori da će fini deo zemlje da pređe u te lako dostupne oblike i da će biljka od samog starta imati ta da vuče iz podloge.
Daleko bolji način nego da se sune iz daka pravo u aq ili samo ispira... Ne kaem da ne ljaka i ovako i onako ali zato bih tih mesec dana van akvarijuma menjao za mesec dana mineralizacije treseta u akvarijumuč S tim to u akvarijumu sigurno neće krenuti odmah, jer ne verujem da je moguće da se bakterije nasele u toj količini u podlozi za kratko vreme.

to kae Lane: "ono to ne kodi znači da koristi" haha

Edit: E sad u pravu si da on kae da kada kupuje zemlju za cveće izbegava onu koja u sebi ima vermikulit i treset... A da zemlja koju sam ja koristio u sebi ima 50 posto treseta i 40 posto komposta...
Edited by daweed on 04.02.2011 03:26

http://daweedaqua.tk
krcko
Moda nije na odmet i ovo da se prevede:
http://lowlightlo...gspot.com/
Pozdrav

http://www.adsrs.org/
daweed
Krcko odličan tekst Thumb upThumb upThumb up
Večeras ga prevodim sigurno....

Ovim tekstom se potvrđuje ona teza koju sam izneo...Grin
Edited by daweed on 04.02.2011 15:05

http://daweedaqua.tk
zander
Ne znam, mogu samo da kazem da su to one stvari koje se non stop vrte po netu, Tom Barrove price prevedene na mao drugaciji nacin. Od Duska Bojica sam procitao mnogo stvari koje mislim da nisu tacne, a isto tako i od Tom Barra. Al ok, moje misljejne samo... Smile

Marko_Smed
zander je napisao:
mogu samo da kazem da su to one stvari koje se non stop vrte po netu, Tom Barrove price prevedene na mao drugaciji nacin.
Slazem se sa ovim ja sam postavio sliku iz ovog teksta negde na forumu. Thumb up

edit: evo ovde http://www.mojbil...ead_id=247
Edited by Marko_Smed on 04.02.2011 18:41

branimir ok
Ovaj tekst moze da pokaze koliko je vazno dodavanje kiseonika u biljni akvarium pa vi zakljucite zasto Beer

Proba
Posle svega procitanog mi se javlja nedoumica: Da li "gotove" podloge, poput "TetraPlant Complete Substrate", zahtevaju dodatnu mineralizaciju ili neki drugi vid dodatne pripremeč
Planiram da stavim bas ovu podlogu, pa preko nje mrezica i kvarc 1-4mm.

ZoSo
Da zahtevaju onda se ne bi zvale gotove , nego polu gotove Wink

Nita ne diraj , nego :
1. otvori kantu
2. pokidaj najlon u kome je substrat
3. prospi isti na dno akvarijuma
4. prekri to sa mreom za komarce
5. pa na sve to taj tvoj slavni kvarc
6. naspi pola akvarijuma vode
7. posadi biljke ( niske napred , visoke nazad a srednje u sredinu )
8. dopuni akvarijum sa vodom
9. uključi filtraciju
10. upali svetlo
11. slikaj i postavi sliku na forum , da vidimo ta si uradio Thumb up

Beer

biobiofizicar
Sa TetraPlant Complete Supstrate moze ovako po uputstvu koje je dao ZoSo.
Eventualno korak 3a: Ako imas otvori kapsulu Tetra Bactozima pospi je po podlozi, blago promesaj, a zatim blago navlazi i natapkaj.....

Na zalost kod mene se pokazalo da JBLova podloga mora predhodno i da se natapa par dana i ispira jer uzasno muti vodu. U njoj ima nekog zuckastog-braonkastog praskastog treseta i dosta cestica laksih od vode. Treba vremena da se kopaktizuju jer u protivnom u toku mokre (podvodne) sadnje i uprkos mrezi za komarce dosta isplivava i muti (praskasto je i sitno)

zexy
Iskustva su različita... Ja nisam imao problema sa JBL podlogom, pomeao sam je sa serinim Flore Depot-om i preko toga stavio mreicu, pa ljunak. Međutim ja sam biljke sadio bez vode i kada sam je sipao bila je malo mutna kao i obično ali za nekoliko dana je bilo sve u redu. Kada sam dodavao biljke, kopao sam ljunak sve do mreice i tom prilikom nije nita mutilo vodu.

mojljubimac.forumsr.com
krcko
Sad ste me malo podsetili na ovaj supstrat, pa izvadih iz kante TetraGMBh, pristigle iz trule Kraljevine Danske papirić koji se zove uputstvo.
Zapreminu od 5,8l koristimo kao kompletnu podlogu za slatkovodni biljni akvarijum od 100-150l. Sadrinu rasporediti po povrini dna u sloju 1-2cm.
Prekriti zatitnom mreicom i, preko posuti 2-3cm kvarcnog ljunka ili neke druge neutralne podloge. Nasuti mlake vode u visini postavljene podloge i ostaviti 30-tak minuta, radi aktiviranja. Dodati zavrni sloj podloge. Ne sadri nitrate i fosfate. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Jovan
biobiofizicar je napisao:
u toku mokre (podvodne) sadnje i uprkos mrezi za komarce dosta isplivava i muti (praskasto je i sitno)

Gosn Bio, ja sam koristio JBL-ovu podlogu pre jedno 2 godine i nije mutila! Cestice joj jesu jako sitne, ali je i moja granulacija peska bila sitna (1-3), tako da se ovo mucenje vode moglo dogoditi ako ste imali krupniju granulaciju peska Beer

biobiofizicar
Meni zamutilo - i u glavi i u akvarijumu. Grin Beer
E da! U onom aq gde je bas, bas, zamutilo nisam imao mrezu za komarce izmedju slojeva, a sadio sam do dna (do donjeg stakla) - mozda je i to razlog. Ali nisam je imao ni sa Terta plant complete Supstratom pa nije mutio kod sadnje do dna. On je zrnastiji od JBLa koji mi deluje muljevitije....

Ne ulazeci u detaljno poredjenje ova dva proizvoda (jer i ne znam sta bih tu pametno rekao - sa JBLom sam tek nedavno probao) ovo je samo moje malo licno zapazanje. Beer
Edited by biobiofizicar on 28.02.2011 00:37

petar1987
pozdrav, lep i pre svega dobar post. interesuje me s obzirom da je malo hladnije vreme, da li podloga moze da se susi na ta peci, jer ako je ostavim da se sama susi trebace joj vise od 15 dana?

biobiofizicar
MOze i na TA.
Ja bih je ipak radije negde na sunce u plitku siroku posudu blago nagnutu ka suncu da se voda cedi i povremeno promesas. Cilj da da bude blago vlaznjikava. Onda radi i hemija i bakterije u zemlji i blago se ispira...
Tako nekako teorijski...Wink

petar1987
Evo neko moje iskustvo sto se tice susenja podloge. S`obzirom da u kuci imam sina od 2 meseca tako da imam i pamucnih pelena sa kojima sam iscedio zemlju koju sam pre toga drzao u vodi 2 dana i evo posle jednog dana suseja zemlja je spremna za drugo kvasenje. Ako sam pogresio neka me neko ispravi.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,909 jedinstvenih poseta