|
CO₂ DIY i problem. Ili ne?
|
| paleoglodit |
Posted on 20.03.2011 18:41
|

član
|
..... prebacio sam ovde moj post
Osim slavina ,koje su sigurni putači, obrati panju na mesto gde prolazi crevo kroz čep. Tu je meni vise puta putalo dok nisam uzeo jedan plastični nepovratni ventil i zalepio ga odozdo na čep (originalni plastični čep od flae) sa logo lepkom.
Čep probui tačno toliko da prodje jedan pipak od nepovratnog ventila a ventil nalepis onda sirim delom na čep i pipak viri spreman da na njega navlači ili skida plastičnu cev. Sve to čvrsto stoji.
Glavni razlog to sam koristio nepovratni ventil je to to ima tačno pasent prečnik pipka na koji moe da se navuče cev i da dihtuje. Razlog nije bila sigurnost isisavanja vode. Osim toga nepovratni ventil ima to valjkasto zadebljanje čija povrina omogućava da se lepo zalepi.
Edited by paleoglodit on 20.03.2011 18:42
|
| |
|
|
| zexy |
Posted on 20.03.2011 18:46
|

član
|
Vai, hvala vam na savetima, pokuaću da napravim neto od ovog, videću da li ću naći nepovratni ventil ili ne i ta mi bude lake to ću napraviti. Verovatno ću ipak i zalepiti spoj sa gornje strene za svaki slučaj, bilo silikonom ili plastikom. I izbacujem onu slavinu. |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 20.03.2011 19:12
|

član
|
Silikonom nemoj da lepis ...ne drzi plastiku |
| |
|
|
| tibor |
Posted on 20.03.2011 19:59
|

član
|
Ako ti mehurovi iz velike boce izlaze i idu u brojac mehurova a dalje ne prolaze kroz difuzor onda ti sistem negde pusta.Prvo probaj slavinicu kojom regulises protok da potopis u vodu i onda ces videti da li ona pusta.A ako je ispravna stavi mesto staklenog difuzora obican rasprsivac za vazduh i ako mehurici izlaze onda je greska u difuzoru.
Edited by tibor on 20.03.2011 20:19
|
| |
|
|
| tibor |
Posted on 20.03.2011 20:17
|

član
|
Slavinicu nemoj izbacivati nego na njeno mesto stavi "T" razvodnik.Na dva kraja prikopcaj creva koja sprovode CO2 a na treci krak namontiraj slavinicu.Sa slavinicom mozes regulisati zeljeni broj mehurova,tako sto ces visak CO2 pustati u atmosferu a nocu mozes sav CO2 ispustiti tako da ti ne ide u akvarijum.
Napomena,"T" razvodnik stavi na crevo izmedju reaktora (velike boce) i brojaca mehurova (male boce).Iza male boce obavezno stavi nepovratni ventil !!! |
| |
|
|
| zexy |
Posted on 20.03.2011 23:20
|

član
|
Pokuao sam i samo crevo da stavim u akvarijum, međutim nije bilo dovoljno pritiska da gurne gas u vodu, tako da negde sigurno puta. Neću stavljati nikakve T razvodnike niti slavinice, da vidim da li će bez toga raditi a kasnije ako bude bilo potrebe mogu lako da presečem crevo i da stavim pomenuto. |
| |
|
|
| zexy |
Posted on 21.03.2011 18:22
|

član
|
Danas sam ponovo napravio sistem i RADI SAVRENO
Spojeve sam napravio po Zanderovom receptu i nije bilo potrebno dodatno lepljenje. Sada difuzor lepo radi, čak se malo plaim da ne potruje ribe, mada u onoj manjoj flai sa vodom izlazi oko 1 (ponekad 2) mehur u sekundi, pa se nadam da neće doći do trovanja.
Jo jednom vam hvala svima koji ste pomogli  |
| |
|