14.06.2026 06:55
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Simplicity
Vlada991
Novi ljubimci. Hvala gosn. Mandicu. Smile

YouTube Video

Mandic
Lep video! Lepe im je tu kod tebe. Smile

biobiofizicar
definitivno uzivaju....Thumb up

Vlada991
Smile
Vlada991 attached the following images:
rsz_img_1652.jpg rsz_img_1646.jpg rsz_img_1644.jpg rsz_1rsz_img_1645.jpg

Vlada991
Frontalna. Smile
Vlada991 attached the following image:
rsz_img_1670.jpg

biobiofizicar
Kako si zadovoljan napretkom biljaka prednjeg plana?
Kičma akvarijuma (hard) je lepo postavljena i lepo su puni "mesom". Levi zadnji ćokić plače za nekom popunom. I gore nazad desno malo mikrozoruma ili bolbitisa bi lepo popunilo. Ostaje i pitanje kako maskirati ravan rez desne grane koja udara u bočno staklo.
Ima tu jo par biljčica po bokovima kojima bi trebalo usmeriti rast trimovanjem ili malo promeniti mesto.
Ovo su neka glavna pitanja koja se nameću u ovoj fazi razvoja akvarijuma.
Sve u svemu lepo ti ovo gura...Thumb up

Vlada991
Moguce reci da sam prezadovoljan, marsiel, verticulata, staurogyn can I cuba (koju NIKADA nisam uspeo zadrzati vise od par dana u akvarijumu) napreduju. Marsiela i verticulata luduju dok ove ostale rastu ali malo sporije, nisam dodavao CO2 neko vreme.

U levom cosku se nalazi unutrasnji filter u cevi. Nazalost, sto bi rekao Moke "Halisko" je procureo i sada sam u problemu oko filtracije. Trenutno i brzo resenje bio je taj filter u cevi. Ne znam sta cu dalje...

Sto ses tice desno panja, radice testera ubrzo. Grin

Cim resim nekako filtraciju vracam se igrarijama, do tada filter, filter i samo filter. Smile

Hvala na savetima i predlozima! Thumb up

Vlada991
Evo vako, da ne bih sedeo skrstenih ruku dok cekam kupca, resio sam da nastavim sa "poslom". Ali, okrecem se maksimalno biljnoj akvaristici. Kao sto vidite na slikama, ribe su otisle, ostalo je samo 1 manje jato furcata koje planiram da dopunim jos jednim malim jatom. Cisto da ne bude bas prazno. Pored furcata, u akvarijumu su moji najomiljeniji komunalci kozice, nista fensi, domace red cherry i Clea Helena puzevi. Cool
Vlada991 attached the following images:
rsz_img_1710.jpg rsz_img_1708.jpg rsz_img_1706.jpg rsz_img_1705.jpg rsz_img_1701.jpg

zicbon92
Sta imas u planu? Smile

Vlada991
Za sada jos nisam siguran. I eto, hajde kad sam resio da pomenem i to, zelim da cujem misljenje ostalih clanova foruma.

Nazalost, zbog male sredine u kojoj zivim tesko cu prodati akvarijum. S tim na umu, razmisljam da promenim dimenzije akvarijuma, tj. smanjim malo litrazu i dodjem do nekih boljih dimenzija. Pre svega volim niske, duze akvarijume.

Kako je DIY filter u cevi procureo, na koji se ne zelim vracati, sada imam problem filtracije. Fabricki filter ne dolazi u obzir. Gosn Mandic sa foruma je dao predlog da napravim unutrasnji prelivni filter. Akvarijum bi bio dimenzija 80D x 40V x 45S. Na desnoj strani bi se nalazio filter. Da li ce taj vid filtracije biti dovoljan za dati akvarijum?

Da li neko ima predlog kako bi to trebalo da se odradi, prvenstveno filter? Wait

HORUS
Ja imam akvarijum vrlo sličnih dimenzija, i imam spoljanji stakleni filter. Fercera bez ikakvih problema.

ZoSo
Slaem se, jedan spoljanji trokomorni, sa dobro odabranim filter materijalima bi bilo dobro reenje Thumb up

Vlada991
Tu dolazi problem koji sam zaboravio napomenuti, prostor. Postolje me ogranicava... :/

ZoSo
Puno mesta gubi postavljanjem filtera u akvarijum......
Smisli neto da sakrije iza akvarijuma jedan spoljanji, to se jednom reava, a posle će ti sve biti lake i funkcionalnije!

Vlada991
Postolje je siroko 45cm. Minimalna sirina filtera bi bila 10cm. Ukoliko stavim filter pozadi, gubim tih 10cm celom duzinom dok ukoliko bude untrasnji gubim samo povrsinu filtera.

Smislicu vec nesto. Smile

Slovenski1000
Ako mogu da se pridruzim i dam podrsku ZoSo-u. Ako nemozes iza akvarijuma, pokusaj neku stranu da iskoristis za filter. Mnogo je lakse filter odrzavati ako nije unutra u akvarijumu. Ili pokusaj neku DIY varijantu od cevi za kanalizaciju, iznenadices se kako dobro radi. Izbor je ipak tvoj, ali nije naodmet cuti i drugo misljenje.

Vlada991
Nazalost DIY filter u cevi je procureo. Ali sada sam dobio neke savete u vezi istog pa cu videti, mozda opet resim da napravim filter u kanalizacionoj cevi. Ali ovog puta bez lepljenja, jer nije sigurno. Javljam kako se odvija situacija, nemam bas puno vremena... Smile

zander
Ma napravi ponovo taj diy filter, onako kako je Moke pisao. Ne treba tu nista posebno lepiti sve moze da dihtuje i bez lepljenja i da bude bezbedno.
Jedino sto bi ja uradio je bez onih korpica za filter materijal, nego dzak od krompira i u njega ubacis keramiku, sundjer iseces tacno na meru i ako jos nesto planiras da stavis od filter mase moze isto u dzak, cisto da kod ciscenja filtera mozes sve to lako da izvadis...

Slovenski1000
Toooo Zander majstore.

Vlada991
Posle dosta pricanja sa ljudima koji su pravili razne DIY kanistere dosao sam do sledeceg zakljucka. Pokusacu da sto manje, tj. pokusacu da uopste ne lepim filter nego da sve resavaju dihtung gumice. Pokusacu da na gornjem poklopcu napravim i dovod i odvod vode. Cev Fi160, tako da ce imati mesta za ovako nesto. E sad, gosn Moke je koristio Vargon spojnice, muske i zenske sa duhtung gumicom. Ne znam kako se to zove kod nas, pretpostavljam isto. Bilo kako bilo, filter cu raditi polako zbog manjka vremena... I don't know
Vlada991 attached the following image:
rsz_filter.jpg

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,460 jedinstvenih poseta