14.06.2026 08:20
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
"Disbalance" 110 litara - Zander
pedja
postavka je inace odlicna,ali definitivno joj bolje lezi svetlija pozadina Thumb up

pohvale i za inovaciju-breza u aquascape postavci.ja je bar nigde nisam video do sad

zander
Hvala Pedja, Coa, Biobio i Bobi Thumb up

Evo kako sam napravio ovaj produzetak te grane a da nisam ponovo potapao nove grane breze. Cak bi se i tako to dosta tesko napravilo... Zato je ovaj fazon dobro dosao

Skidao sam koru sa drveta i onda sam je lakse namestao za slikanje... Kao fotomontaza Wink

lh5.googleusercontent.com/-ei37zelwE1M/UYqoUlpoVdI/AAAAAAAABQo/01_XZBbV9UQ/s800/Disbalance5.jpg

zander
Evo 3 varijante zavrsne fotografije da moze da se uporedi.
Nekom se mozda vise svidi crna pozadina. Bela pozadina mi je nekako vise za takmicenje...

Ja se za slanje na IAPLC dvoumim izmedju prve i druge varijante.

lh4.googleusercontent.com/-hoe-dt1DYzo/UYl7maexOBI/AAAAAAAABQA/Jzho-5NUj_E/s800/Disbalance4.jpg

lh5.googleusercontent.com/-TD7qZx5LwWc/UYqoaT4trXI/AAAAAAAABQo/TO15g9_2zz8/s800/Disbalance3a.jpg

lh5.googleusercontent.com/-KIr1XdC2B0A/UYqoaNfezcI/AAAAAAAABQo/IqqgRxIxtbw/s800/Disbalance2.jpg

bobi
prva

biobiofizicar
E stigosmo i do takmicarske za IAPLC.
Ako je od ovih pod moranje ja bih prvu, ali svakako ne bih ni jednu i za IAPLC bih se potrudio jos malo.
Zasto tako? Pa jednostavno: koncept i ideja akvarijuma su dobri i uz par dorada i stvari koje bih jos probao mislim da bi se znacajno pogurao napred u plasmanu.
Vremena je dosta.

Evo detaljnijih komentara i smernica.

Bok levo izmedju debele breze i njenog bocnog odraza. I dalje bih ubacio nesto zelenkasto tek, tek da razbije viziju odraza i docara efekat dve nezavisne breze u vecem akvarijumu.

Dva tri zelena lista breze gore desno bih svakako izbacio. Preveliki su za postavku i ne doprinose bitno ukupnom utisku, a mogu biti i znacajan faktor oduzimanja bodova na takmicenju kao ne akvaristicki zeleni detalji.
Mozda bih malo skratio i tih par sitnih tankih grancica koje idu gore desno. Duzinom su neproporcijonalne svojoj debljini i ostatku drvenastog scapea koriscenog u akvarijumu. Razgranatoscu odgovaraju.

Ono sto si sa korom uradio i ilustrovao uradio bih i na presecima horizontalne grane koja ide napred desno dole. Sada su ravni seceni (sva 3 preseka), a sa malo kore i superlepka mislim da bi mogli dobiti prirodniji izgled.

Mislim da nazad desno izmedju E. Palustrisa i njenog bocnog odraza fali jos jedna tanka vertikalna breza koja bi opet trebalo da razbije efekat odraza i napravi efekat veceg akvarijuma. E palustris dobro ocrtava vertikale karakteristicne za brezovu sumu, ali je ipak kod boljeg zagledanja neka neobicno visoka trava koja istini za volju ne raste u brezovim sumama. Njena vertikalnost je dobra za kompoziciju, njena "travnatost" (ako nije malo prikrivena) narusava istu... Treba naci meru - kao u zadnjem levom cosku...
Bocno desno po sredini se vidi i odraz palog stabla. Nakako mi je mutan, a i visi u prostoru. Zasto je mutan -`bem li ga... Ili fokus ili nedovoljno cisto bocno staklo... Mozda ona brezica nazad desno (koju sam predlozio) resi i problem prostornog pozicioniranja i ovog odraza palog debla, a svakako nesto suptilno zelenkasto na odgovarajucem mestu izmedju palog debla i njegovog bocnog odraza moze resiti i ovaj problem.

Svetlo i belo je svakako koloritno interesantno predstavljeno umetnicko vidjenje u ovom akvarijumu. Belo dole, belo na brezama, belo u pozadini - nema lazi, nema prevare prija oku i ima jednu koloritnu ravnotezu u odnosu na centralnu zelenu masu...

Zarad potrebe takmicarske fotke probao bih ipak i sa prirodnijim bojenjem odredjenih polja scapea. Tako bih ipak probao da turim sitno svetlo braon u polje podloge i neku varijantu nebesko plavog backlighta u pozadinu. Tek zarad diskusije. Mozda ne ispadne nista, a mozda bude i pun pogodak. Mislim da bi vredelo jos malo se koloritno poigrati na ovaj nacin.

E ovo je bilo onako detaljno i u sitna crevca kada se vec dodje do takmicarske zavrsne za IAPLC.TongueBeer

pedja
Thumb up za ideju sa korom

mislim da je prva fotka za nijansu bolja,ali samo zbog prelivanja ljubicaste svetlosti u gornjim uglovima,pa valda deluje prijatnije oku

valisnerija
Definitivni izmedju prve dve varijante,mada je i ova treca lepa ,kao da je pao mrak u sumi,mozda cisto probas da uslikas sa nekim efektom mesecine da ti ostane za uspomenu,ali za slanje definitivno izmedju prve dve varijante.

Volis ti da pravis ovako akvarijume sumskih detalja i bas ti leze te varijante.

Definitivno mi se svidja ,ali, trebao si ove amandae bar jos dvadesetak komada da dodas, da se bar malo lepse vide,mislim da ih drug Coa ima.

deanjmi
Neznam sta bi mogao pametno reci osim fenomenalne postavke koju god da radis,svaka na svoj nacin docara prirodu sto i jeste cilj.Ideja ti nehvali vidi se po postavkama jedino bi jako lepo bilo sve to videti uzivo,pozdrav.

zander
Hvala vam svima na komentarima, sve gledam da odgovorim kad budem postavio video, ali me nesto zeza aparat pa ne mogu snimke da prebacim na komp...

@BioBio, stoji sve sto si rekao. Nego ne verujem da cu opet naci vremena za jos jedno finalno fotografisanje. Probacu ovako da ga posaljem na IAPLC pa sta bude.

@Valisnerija, trebao sam bas pre neki dan da idem do Zemuna pa je u planu bilo da pokupim ribu ali nisam stigao. Stvarno bi bilo lepo da je vece jato. Ta riba mi je definitivno favorit za biljni akvarijum. A prilikom slikanja me je zezao Sijamac, non stop je dolazio na prednje staklo, doslo mi je da odem po pecaljku i trokraku da ga izvadim napolje... Surprized

Tako ce onda i biti, poslacu tu prvu varijantu.

Hvala svima jos jednom na komentarima, dobro dodju, ako ne za ovu onda za neku drugu postavku, bar da znam sta da popravljam...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,709 jedinstvenih poseta