|
Riparijum / moj prvi biljni AQ
|
| zander |
Posted on 29.01.2013 14:17
|

Administrator
|
Sto se tice ppp sistema i organske podloge, donekle ste u pravu, jer opet zavisi jel to neka zemlja za cvece sa solidnim sastavom ili je previse kiseli sphagnum treset ili je nesto trece, mozda previse bazno ili je neki krecnjacki kamen...
Kod mene se najbolje pokazala kombinacija PPP sistem i kupovna zemlja za cvece... To ne mora da znaci da ce da funkcionise jer za djubrenje kroz podlogu je dosta bitna koncetracija rastvora a pravljenjem odredjene koncetracije vrlo lako se desava da pH jako varira... To je problem sa kojim se srecu ljudi koji se bave hidroponijom. Sa tim problemom se srelo i nekoliko ljudi sa ovog foruma koji koriste ovaj sistem ali kada se pojave ljudi koji krenu da omalovazavaju sve to na prilicno jadan nacin onda naravno da ne zeli niko vise o tome nista ni da pise... Tu je verovatno problem sto ne dobijas nikakav odgovor. Na kraju se zapitas zasto si nesto i pokazivao ostalima i postavljao na net...
Druga stvar je sto kroz PPP sistem ne mora samo da se sipa djubrivo. Mogu da se ubacuju stvari koji regulisu pH, moze da se prati pH podloge, provodljivost, koncetracija djubriva itd.
Ono sto je po meni lakse je koristiti ppp sistem zajedno sa zemljom ili necim drugim sto moze da se ponasa kao pufer. Zemlja treba da bude zasicena u tom slucaju jonima Ca, Mg, Na sto uglavnom u svakoj plodnoj zemlji i jeste slucaj... Ukoliko se doda mnogo kiselog djubriva (uglavnom je problem sa niskim pH) takva podoga to moze donekle da neutralise... Ukoliko nemas zemlju, ono sto sipas to ti je to plus sto moras ocekivati oscilacije parametara, na taj nacin mora malo vise da se prati situacija u podlozi ali mislim da se isto tako mogu ocekivati malo bolji rezultati (ako znas sta radis)...
Mislim da sam video negde da nisi ukljucivao filter, ili tako nesto. Na pocetku startovanja akvarijuma narocito sa takvom podlogom je bitno ne samo imati ukljucen filter nego i imati malo bolju aeraciju... Sa velikom kolicinom CO2 se obicno ljudi predju pa od startovanja akvarijuma dobiju alge za 10ak dana.
Ljudi koji su ranije drzali biljke bez dodavanja CO2, sa blagom aeracijom, normalnom filtracijom i umerenim protokom vode imali su manje algi i manje problema nego mi danas.
Od kada je pocela "CO2 akvaristika" savet da je glavni krivac algi nedostatak CO2 i slicne stvari da ne nabrajam sada sta sve, sve mi se cini da cemo sa takvim savetima u akvarijumskim uslovima stvoriti i neke nove dasad nevidjene vrste algi...  |
| |
|
|
| cvecar |
Posted on 29.01.2013 22:59
|

član
|
Mislim da ti tu najvise problema prave lukovice koje trule u vodi.Te lukovice posadi u male saksije ili case od jogurta sa obaviznim rupama od dole pa kad se razviju onda ih posadi u akvarijum zajedno sa saksijama.Lukovice si trebao dobro oprati jer se one tretiraju raznim pesticidima pre pakovanja.Raspitaj se jos malo oko biljaka iznad vode jer puno njih netrpi suv vazduh pogotovo ako je cg grejanje.Nezaboravi da biljke poput kale imaju ogoman koren a ti si stavio mrezicu pa ako je nekad budes vadio bice  |
| |
|
|
| don hose |
Posted on 30.01.2013 09:28
|

član
|
Krenuo sam pripremu za novu postavku. (u petak)
Sljunak/podlogu sve izbacujem, stavljam kvarcni pesak granulacije 1-4mm.
Panj sam izvadio i oprao, jel vidim od vode te da je poceo malo da se hvata budj. Oprao sam ga malo i sircetom i stavio na terasu da se susi.
Kada izvadim sve iz aq cime da perem staklo? Jel ok samo sircetom, ili jos necim (sirce sam ranije koristio zbog kamenca, a brzo ispari)
Da li i bilje necim da tretiram ili je dovoljno samo dobro pranje.
Filter sam skinuo, oprao i stavio da se susi. Bacio sam vatu i keamicke prstenove i kupio novo.
Od podloge cu staviti samo treset, 4l. Dno aq je 80x48cm
Narucio sam i osmokot, ali ga necu odmah staviti.
Sve sto je bilo trulo, sam pobacao.
Narucio sam jos bilja pa cu dodati.
Vodu cu danas sipati u kante da odstoji.
Da li creva fitera da tretiram necim, njih sam samo povadio?
Od bilja ce biti
Pontaderia
Irsi x2 plavi i zuti
Cladophora aegagropila
Ceratophyllum demersum
Echinodorus (ovaj veliki maticni sto imam)
Crypte wendetii brown x5
monoselenium tenerum
leptodicym riparium
criptocoryne willisi x2 i parva x2
Anubia
Cripte, anubie i mahovine sam zbog low light varijante
Planiram mahovinu da kacim na kamenje pa da stavljam za prednji plan, zatim cripte ove 4 manje, pa brown iza njih sa desne strane.
Sa leve ide pontaderia, irisi i mozda stavim criptu ispred njih i mozda isto mahovinu na kamenju za prednji plan.
Sugestije, predlozi, saveti, kritike 
Sta predlazete za prednji plan, jel ok ta mahovina na kamenju, nemam bas mesta u prednjem desnom kraju zbog panja. |
| |
|
|
| don hose |
Posted on 30.01.2013 09:47
|

član
|
Da li da ubacim odmah par ancistrusa i jedno 5 otocinclusa? I mozda par kozica? |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 30.01.2013 12:27
|

Super Administrator
|
Evo redom:
Na panju će verovatno i u sledećoj postavci da se pojavi buđ. Nemoj to da te brine, zato to je to normalno. Moe se desiti da vremenom ona nestane, ali lično nisam utvrdio da postoji pravilo oko toga. Najbolje je da ubaci neke ribe koje će da jedu tu buđ. To bi mogao biti ancistrus, ali on je malo osetljiviji, tako da ti toplo preporučujem nekoliko molika da ubaci, pri samom startu.
Pranje: nemoj koristiti čisto sirće. Negde sam pročitao da moe da oteti silikon... Sirće u kombinaciji sa vodom sasvim dobro obavlja posao, provereno. Moe i limun da iscedi u neku pikslu, pa sa tim da pere. Naravno, na kraju sa čistom vodom preći sve... Pranje biljaka: neki koriste hipermangan (rastvoren u vodu, pa nakon toga ispiranje). Mada, mislim da je dovoljno i samo ispiranje.
Time to si bacio keramiku i vatu, nita nisi uradio... Ako nisi daleko bacio, pokupi ih i sačuvaj
Oko podloge neka se jave iskusniji...
Nema potrebe creva da tretira.
Koja je ovo biljka: ''leptodicym riparium''?
to se tiče biljaka koje si naveo da uzima zbog low light varijante... I one zahtevaju svetlo, ali ne rozo! Obezbedi im lepo svetlo i uivaće, a sa njima i ti.
Nemoj odma' ubacivati te ivuljke. Sačekaj bar jedno dve-tri nedelje da se stabilizuje voda, kol'ko tol'ko i onda polako kreni sa ubacivanjem ivotinja. Pri stabilizaciji, odnosno cikliranju, će ti pomoći, iznad pomenute-molike.
Srećno  |
| |
|
|
| don hose |
Posted on 30.01.2013 12:45
|

član
|
Za svetlo koristim i philips tornado sijalicu, mada plasim se malo zbog lampe pise max 23 w, a toliko je i sijalica, pa mozda to plasticno grlo da se ne istopi?
Black moly cu onda jedno 4 ribice.
Leptodictyum riparium - nju planiram da vezem za pljosnate kamencice pa da stavim u prednji plan ili oko panja
Limun cu onda iscediti pa proprati staklo.
Sljunak izbacujem , jer se bojim zbog budji koja je bila u njemu, a i sitnija granulacija mi se vise svidja
Edited by don hose on 30.01.2013 12:49
|
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 30.01.2013 12:49
|

Super Administrator
|
E tako već moe. 
to se tiče grla sijalice... Nemam pojma, ali kontam ako se do sada nije istopilo, zato bi se uopte topilo...(?) |
| |
|
|
| Rainforest |
Posted on 30.01.2013 18:09
|

član
|
Obrni, okreni bez svetla nece moci.
Bez 100-150W kvalitetne rasvete sa te visine sve ti je dzabe.
Mojim emerznim biljkama nije bilo dovoljno ovo zimsko sunce sa fotoperiodom od 8h, dodao sam svetlo i sad ide kao ludo. I sve bolestine koje su se pojavile sa kracim danima su sada nestale.
Koliko svetla? Evo ja sam stavio sijalice od 56000lm (400W natrijum) na 2 m2. Znaci da tu ima izmedju10.000-20.000 luxa. Tvoja povrsina je oko 0.5m2, uz idealnio reflektor i bez mnogo rasipanja svetlatreba ti sijalica sa 10000lm u metalhalid verziji oko 150W. Submerzne biljke mogu da zive i sa manje u sarenoj ladovini emerznih biljaka.
Kad biljke krenu, razne mrljave, prljave i smdrljive ljige u vodi ce umreti, a da bi biljke krenule treba im svetlo. |
| |
|
|
| don hose |
Posted on 30.01.2013 18:13
|

član
|
Nista onda gledacu u skorije vreme na moju lampu da okacim reflektor MH 70-150w videcu sta ovo postolje moze da izdrzi. Nadam se da cu moci da ga nakacim na to.... |
| |
|
|
| don hose |
Posted on 30.01.2013 18:13
|

član
|
Nista onda gledacu u skorije vreme na moju lampu da okacim reflektor MH 70-150w videcu sta ovo postolje moze da izdrzi. Nadam se da cu moci da ga nakacim na to.... |
| |
|
|
| don hose |
Posted on 31.01.2013 12:06
|

član
|
Da li bih mogao ove lukovice da sadim u saksije?
Izbusio sam ih i pripremio, nisam uspeo da nadjem one saksije sa rupama.
Razmisljam unutra sljunak i osmokot. Da li je dovoljno, i rupe par mm sirine, da koren moze napolje |
| |
|
|
| don hose |
Posted on 01.02.2013 09:13
|

član
|
Moze li ovakav reflektor 150w
Kakvu sijalicu da roknem?
|
| |
|
|
| Vlada991 |
Posted on 01.02.2013 10:00
|

član
|
To je reflektor MH 150W. Sijalica 150W - MH naravno. Ja imam isti takav i prezadovoljan sam... |
| |
|