14.06.2026 06:07
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
Svetlo-generalno!
paleoglodit
Pa tako sam i zamisljao pravi odgovor. Na zalost u dubini duse se slazem sa tobom. Eto tako jednostavno.
Svejedno napisi i ti par reci cisto da nas mine zeljaGrin
Edited by paleoglodit on 16.11.2009 15:16

biobiofizicar
paleoglodit je napisao:
Po poslednjem grafikonu ispada da i nema bas nekog velikog znacaja da li je aq. dubine 40 ili 50 cm. Tek na 7.5 m pocinje da se gubi crveno....ili da ne kazem na otprilike 2-3m.
Da ,treba demistifikovati i uprostiti malo stvari... koji je tvoj zakljucakč
...

Da demistifikujemo i uprostimo. APSOLUTNO si u pravu da ovaj efekat nema nikakvog znacaja u nasoj kucnoj akvaristici sa akvarijumima dubine do 1m

Konkretan podatak. Svetlost koja kroz kristalno bistru vodu prodre do dubine od 1m na toj dubini izgubi oko 25% inteziteta u svom crvenom delu spektra u odnosu na intezitet odmah ispod povrsine vode (zbog rasejanja i apsorocije). U ostalim delovima spektra izgubi znatno manje, ali izgubi svakako. Sto je voda mutnija i sa vise prisutnih plivajucih cestica gubitci na ukupnom intezitetu svetlosti su veci, ali u svim delovima spektra.

Slobodno se moze reci da onog casa kada paralelni snop svetlosti jednom udje pod vodu u nase plitke akvarijume mi vise nemamo znacajnije gubitke u ukupnom intezitetu svetlosti niti u odredjenim delovima spektra. Skoro svo svetlo sto je uslo pod vodu , ako nema prepreka, ima da stigne i do dna akvarijuma...

Ono sto Krcko cesto pominje, ali svi nekako zaboravljaju je upotreba parabolicnih reflektora iznad neonki koji imaju za cilj da obezbede paralelnost svetlosnih zraka koji od lampe dolaze do povrsine vode. Njihovom upotrebom mozemo obezbediti najbolje iskoriscenje onoga sto nam nasa lampa vec daje...

Najveci gubitci su upravo na kontaktnoj povrsini vode i vazduha. Sto je ugao pod kojim svetlo pada na povrsinu blizi 90 stepeni to veca kolicina svetlosti prodire, a manja se odbija nazad. Treba napomenuti i da mirna povrsina vode manje reflektuje vertikalnu upadnu svetlost od uzburkane povrsine vode.

UPARALELITE SNOP i dobicete mnogo vise svetlosti u akvarijumu!

I posto jedna slika govori vise od 1000reci evo graficki prikaz kolika je refleksija od povrsine vode u zavisnosti od polozaja sunca na nebu...
biobiofizicar attached the following image:
reflectancevselevation.gif

Edited by biobiofizicar on 16.11.2009 18:43

zander
Svako od akvarista se sretnem sa tim izborom rasvete kad tad.
Ja tome odavno ne posvećujem neku panju i koristim samo 865 tedljive, tj u jednom akvarijumu imam i jednu 7xx CF ne znam ni koja je... Ne kaem ni da je to neto super za bilje... I ako budem prelazio na neto drugo to će biti 8000K.

Povezivanje skupih i jeftinih sijalica sa algama je za mene veliki znak pitanja Frown Rekao bih nema nikakve veze... Bolje je viak novca a i vremena usmeriti na nabavku kvalitetnijih mikroelemenata, Fe, Uree i ostalih stvari, npr podloge, koji mogu da vam pomognu da se reite problema sa algama ustvari kao prvo da pomognete biljkama. A za rasvetu odaberite ta vaem oku najbolje prija i nećete pogreiti...
Edited by zander on 16.11.2009 16:38

Dusan79
A moze i tako!
Samo da kazem, zvanicno, da ja nemam problem sa algama!
Cela tema je upoznavanje sa svetlom, a ne tupljenje mozga, i to je i postignuto! E sad ko ce od svega nesto i da primeni, a ko nece to je vec licna stvar!
Beer

Kelvin ,nije sveta krava!

zander
Cela tema je upoznavanje sa svetlom,

Thumb up
Sad ostaje da kaemo jo ko ta koristi i kakvi su rezultati to je najbitnije... S jedne strane malo o teoriji, a sa druge da vidimo kako je to u praksi. Čisto da neko kasnije kad bude čitao temu ne misli da za biljni akvarijum mora da ima ne znam kakvo svetlo.

Dusan79
Slazem se! Ne treba praviti space shutle, od svetla, ali ovo sve .... ma sta kenj_m. OK! Konstatujem da niko ovde nije razumeo moju nameru i naravno dugujem izvinjenje svima! Pa izvinjavam se!!!
Da ne bi kvario neka prijateljstva, ja cu se pritajiti i raditi onako kako ja mislim da treba i kako nauka govori. Rezultate cu rado podeliti sa svim zainteresovanima!
Mozda kada vidimo rezultate, moozda onda budete i shvatili, sta sam zapravo hteo da kazem! A naravno moozda Vam se i ja budem jos jednom izvinio!

Thumb up

E sad, ko od Vas zna gde u Bg postoji najveci izbor T5 neonkiččč Na pp naravno Grin
Edited by Dusan79 on 16.11.2009 18:19

zander
Tema o svetlu je razrađena na najbolji način Thumb up Nema izvinjenja Wink Ostaje mi da pročitam one tekstove od BioBiofizičara... I da ne prekidam temu, verovatno bi jo toga o svetlu moglo da se pie... Thumb up

biobiofizicar
Sto rece Zander i na kraju konkretno i na primerima da kazemo: ko, sta, kako sa rasvetom.

Posto sam ja dosta i teoretisao da se i prvi oglasim.

U mojim akvarijumima do sada su bili u igri stedljive Philips Tornado 23W 865 i 24WT5 kineske SUNSUN14oooK i 24WSilvaniaGrolux u raznim kombinacijama, kolicinama,.....

Apsolutno glasam za TORNADOThumb up

Najbolji odnos kvalitet - cena -izgled akvarijuma - efekti na rast biljaka i algi -.....
Pojele su za dorucak sve ono sto sam dobijao od mojih T5 lampi...
Ovo je iz moga skromnog licnog iskustva....

boban
paleoglodit je napisao:
Pa tako sam i zamisljao pravi odgovor. Na zalost u dubini duse se slazem sa tobom. Eto tako jednostavno.

Evo napisao sam malu pricu o tome bez nekog teoretisanja i detaljisanja jer je to besmisleno za nas. Taj mali tekst moze da ti da neke smernice da trazis podatke o tome i vidis kako se to u stvari sve radi, naravno ako si dovoljno zagrizen da to zvaces. Mozda ces malo drugacije da mislis o osvetljenju kada sve to vidis.

http://www.beke.c...php?t=2442

zander
Napisa čovek tekst na brzinu... Thumb up

Dusan79
!
Edited by Dusan79 on 17.11.2009 15:43

boban
Dusane video sam tvoj komentar ali posto si izmenio svoju poruku nema potrebe da odgovaram na nju.
Ipak samo da dodam da stvari o kojima ja pricam definitivni neces da nadjes na lampama I merenje je jedini nacin da vidis neku datu situaciju.

Dusan79
Slazem se! Thumb up

Uz moje izvinjenje pre svega tebi,a onda i svima ostalima!

daweed
Izgleda da je ove nedelje zemlja bila u konukciji sa proxima kentauri, mesec je linerano nesto sa venerom u Marsu!ččč hehehe pa je doslo do ovoliko rasprava i pojedinih losih reci... Nego drago mi je da ste svi Thumb upThumb upThumb up Ipak smo mi akvaristi pitomi ljudi...GrinGrinGrinThumb upThumb upThumb up

http://daweedaqua.tk
Santorini
ApplauseThumb up

kojot
Pitomi kao kojotiGrin

paleoglodit
boban je napisao:
paleoglodit je napisao:

Evo napisao sam malu pricu o tome bez nekog teoretisanja i detaljisanja jer je to besmisleno za nas. Taj mali tekst moze da ti da neke smernice da trazis podatke o tome i vidis kako se to u stvari sve radi, naravno ako si dovoljno zagrizen da to zvaces. Mozda ces malo drugacije da mislis o osvetljenju kada sve to vidis.

http://www.beke.c...php?t=2442

Mislim da je link bas ono sto nam je trebalo kao apsolutna dopuna konstruktivne i korisne diskusije.Thumb up
Edited by paleoglodit on 18.11.2009 04:14

biobiofizicar
Ne znam jesmo li ranije u ovoj temi stavljali ovaj link, ali svakako interesantno za procitati, pa ko zeli,....

http://www.advanc.../aafeature

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,318 jedinstvenih poseta