14.06.2026 04:54
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Mini-fini
biobiofizicar
Evo vecerasnje fotke...
Cisto jedan update pre nego se dohvatim kosilice...Wink
biobiofizicar attached the following image:
mftrimprea.jpg

afrika
I dalje ne mogu dovoljno da se nacudim majstorski skockanom hardu, kao da je min 60, a ne 6L Shock

www.ciklidi.net
Coa
Na kraju je morala da radi lep sluba.

Za akvarijum je bilo najbolje da se zamrzao u trenutku postavljanja, vie ne izgleda onako dramatično.

I to ba na mostu na Adi, srećom, izvukosmo ivu glavu.

Jednostavno takav je način uređenja, pa mu bilje vie smeta, nego to ga ulepava.

Ipak, Sajam i Finale Lige ampiona ne elimo da propustimo i ajmo svi u Deutschland.

SmileSmileSmile

biobiofizicar
Zao mi sto cujem da je moja skromna AMSS pomoc bila kratkog daha i da je na kraju radila slep sluzba... Kakav automehanicar takva i pomoc....I don't know

Sto se tice akvarijumcica uvek u njemu moze da se odradi regresivni scape i vracanje u neko polazno stanje sa znatno redukovanim biljkama. Morao sam jednostavno da ga provucem kroz ovih par biljnih faza da vidim kako to izgleda u tako maloj teglici... Ostalo mi je da se jos oprobam sa trim fazom. Tu sam generalno los i u mnogo vecim staklima tako da ce biti zanimljivo na sta ce ovo izaci kada se dovatim makaza, a kao opcija uvek mi ostaje i sisanje na nulu ako ukakim....

I sta reci: sretan put u DeutschlandBye

Dusan79
Zakomplikovao si. Prenatrpao. Vrati par koraka nazad i nemoj da mi uskracujes onakav uzitak i odmor za oci.
Znas da cenim tvoj rad i literarni i podvodni kao i entuzijazam koji pokazujes i zbog toga ti i pisem ovo.
Goodbye

biobiofizicar
Akvarijum mora da evoluira i da se razvija, a nase je da ga pratimo, usmeravamo i drzimo pod kontrolom. Ovaj mali akvarijum jako je tezak za odrzavanje. Na srecu napravio sam da se zadnje drvce moze vaditi sto mi mnogo olaksava pristup ostatku akvarijuma, ali ipak je mucno za seckanje.

Evo odradio sam prvi probni laki trim tek da vidim kako to ide. Zadnju krosnju sisao sam van akvarijuma. Riccia je dosta zeznuta za odrzavanje u krosnji i dostizanje zeljenog polozaja, ali ipak je lakse bilo raditi sa njom van vode nego na onom delu koji je ostao u akvarijumu. Bice jos bastovanskih dorada ovo je bilo za probu. Po meni krosnja je jos uvek pregusta i bez lepo definisanih oblika....
biobiofizicar attached the following images:
mftrima.jpg mfprvitrima.jpg

kisleon
Ovaj mini-fini je ba fini-mini Thumb up

Jeca
Mini-fini izgleda odlicno. Pogled na njega odmara oci. Pejzazni efekat je postignut, a posebno mi se svidja podloga i nacin na koji je neuredno razbacana, bas kako i gde treba.

Ako imas ambicije da ga saljes na neko takmicenje, razmisli o ove tri tacke koje sam zaokruzila. Sredisnja pufnica Riccia-e napadno skrece paznju na sebe i odvraca od pogleda na celokupan prizor. Desna je nekompatibilna sa Microsorumom ispod i kad bi se sklonila dobio bi na dubini. Microsorum ispod drveta nema bas najsrecniju formu. Kamencic tik iza njega bi dao jos mrvicu dubine.
Jeca attached the following image:
mfprvitrima_1.jpg

biobiofizicar
Hvala Jeco na sugestijama. U ovom akvarijumu. nit mahovine ili list mikrozoruma i neka mrvica levo desno mogu da znace jako puno. Sa tim Mikrozorumima se borim i te listove sam pocistio... Pufnicama u krosnji jos uvek nisam zadovoljan. Danas sam posle ovih probnih fotki (da bih video sta gde smeta) odradio i dodatno trimovanje i krcenje krosnje. Sad vidim da i meni ta prevelika centralna pufnica smeta...

Evo brzinskih par fotki, a ima ih stotinu sa razlicitim bojama pozadine, razlicitim osvetljenjem i kelvinazom lampi...
Evo na trecoj fotki vidi se kako je zbog ugla slikanja centralna pufnica lepo legla i uklopila se u ostale i dobilo se na dubini u zadnjem desnom cosku, ali na zalost zbog ugla slikanja (koji je samo 2 cm kamera pomerena dole i levo u odnosu na centralni polozaj) pojavio se odraz krosnje u povrsini vode sve sa granama.
Mrdni levo, mrdni desno uvek nesto dobijas ili gubis...
mffotoa.jpg dsc04435a800.jpg dsc04472a800.jpg

Edited by biobiofizicar on 17.05.2012 00:39

darkoh
Odlicno Bio.Applause Svaka cast pre svega na strpljenju za ovakvu postavku. Malo mi se gubi ovo drvce u pozadini pa sam misljenja da ga jos malo osvetlis pri slikanju. Mrdni levo, mrdni desno uvek nesto novo i zanimljivo od tebe. Jos jednom sve pohvale i puno srece na takmicenjima i ako sam siguran da jos nije krajGrinBeer

biobiofizicar
Mrdni levo mrdni desno vai i za rasvetu kao i za fotoaparat.
Neke od fotki u ovom foto senu radjene su i sa 3 lampe iznad akvarijuma i dodatnim backlightom u različitim poloajima i sa različitim kelvinaama, pa sa postavljanjem senila na odredjena mesta. Najveci problem sam imao da mi sa jedne strane na fotkama ne pregori riccia, a sa druge da dovoljno osvetlim prednji levi ćoak i bun nazad u centru ispod drveta... Ima poneka solidna fotka ipak nisam prezadovoljan jer je kombinacija bezbroj....

evo i jedna fotka gde sam mrdnuo centralnu pufnu i sa malo drugacijim osvetljenjem....
dsc04598a800.jpg

Edited by biobiofizicar on 17.05.2012 02:55

Jeca
Pa da, otvorilo ga u struku... Grin Lepa nijansa pozadine na toj poslednjoj fotki. Znam da fotografske vratolomije tek pocinju, ali tu si negde. Jos da resis presvetlu krosnju.

biobiofizicar
Kao sto rekoh za zavrsnu fotku i docaravanje atmosfere u akvarijumu kao i za igre svetlosti i senki i boja jako su bitni polozaj glavnih i pomocnih svetala iznad akvarijuma, njihova boja (kelvinaza), kao i backlight kombinacije.

Evo nekih varijacija na temu koje sam postigao na sinocnem pilot snimanju...PhotoWink
mixa.jpg

tusta
Jos samo odradis jednu sa ogoljenim stablom i dobijes
"cetiri godisnja doba"... Grin Beer

YouTube Video

http://blogoye.net/poglavica/
kojot
Meni se iskreno ova riccia uopte ne sviđa, odvlači pogled sa postavke u visinu, na povrinu vode... sve ostalo je za 10 Thumb up

biobiofizicar
Ubacio sam ribe i obicne koze. Po 5-6 komada...

Na zalost ove moje Boraras razbore nisu jarko crvene Brigittae nego malo bledje Maculatus, ali sta je tu je....
Imam i Boraras Urophthalmoides, ali one su mnogo plasljivije i stalno se kriju...

Evo par fotki tek da steknete osecaj o velicini (oko 1-1,5cm) naspram "velikog" drveta u cijoj senci plivaju...

Ubacivanje riba diglo je uloge u vezi slikanja akvarijuma. Sada kod slikanja treba jako povecati brzinu okidanja, pa cekati da se ribe nameste, pa dignuti ISO, pa popraviti u scapeu ono sto koze poravnaju (kolko god male bile),... Nalupao sam jedno 500tinak fotki i ni sa jednom nisam potpuno zadovoljan. Kako je bilo lako slikati dok se nista untra nije mrdalo, a posebno ne ovako male nervozne ribice sto plivaju u trzajevimaAngry
img_8565a800.jpg img_8609a800.jpg img_8567a800.jpg mfribe800.jpg

biobiofizicar
Dan posle, jutro posle.....

Iza mene i ovog akvarijuma je ostala uzbudljiva sedmica opsesivno zaljubljenički i zaludjenički posvećena akvaristici. Konačno sam juče oko ručka dva puta kliknuo na "send" i poslao fotke na IAPLC2012 i Diegov minitank contest, a zatim sam seo na terasu nalio sebi jedan konjak i konacno posle skoro 7 dana ukrstio pogled u kronjama drvetća u daljini. Skoro sam izgubio oči prvo buljeći u akvarijum dok sam ga zavrno doterivao, onda sam 3 večeri buljio kroz objektiv i pomalo u komp, a zatim jo 3 dana u monitor selektirajući i birkajući fotke ne bi li doao do one jedne zavrne...

Bilo je uzbudljivo, napeto uz rokove koji su se pribliavali i u svom onom kreativnom naboju...

Sve u svemu davno se nisam osećao tako dobro i kao dečarac koji se ludo zabavlja...

A sve je počelo predproli vikend kada sam već oputeno mislio da imam zavrne fotke akvarijuma iz predhodnih fotoseansi i predhodnih njegovih faza...
Onda su se pojavili prijatelji i rodbina koji su me ubedjivali da moe i mora bolje, da u scapeu treba doraditi jo po neto, da na ovoj fotki fali ono, na onoj ovo....
Majko moja to ih posluah!!!
Mala ala, hvala im svima na sugestijama i nagovaranju jer sam imao nezaboravnu sedmicu.

Dakle sve je počelo sa nekim mikro doradama i popravkama onoga to su koze i ribe ispremetale u akvarijum i ovo se ponavljalo iz večeri u večer pre svake foto seanse. Naravno uz obavezno sklanjanje akvarijumske opreme, čićenje stakla, nametanje opreme za fotkanje,...

I tako 3 večeri (bolje reći noći) za redom: Postavi osvetljenje, čekaj ribe da se smire i nameste, pucaj fotke u rafalu od 3-4 komada, prebaci i pogledaj na kompu,podesi bolje parametre na aparatu, pa opet pucaj,... Zatim promeni postavku osvetljenja, pa ispočetka,... ta reći imajući u vidu da sam probao preko 20ak postavki glavnog svetla, njegovih boja i back lighta. U jednom trenutku iznad, iza i oko akvarijuma bilo je u akciji 6 lampi radi pokuaja postizanja eljenog osvetljenja... Uporedo snimanje i ponekog video klipića, i naravno pred jutro sklanjaj sve i vrati akvarijum i office u prvobitno stanje...

I kada je sve to prolo ostade oko 2000 fotografija od kojih je trebalo izabrati onu jednu... Ustvari trebalo je izabrati prvo onih 20ak stvarno dobrih, to je značilo od onih nekoliko svetlosnih postavki koje su mi se svidjale, od svake po 2 do 3 fotke, al da su ribe dobro postavljene, al da je otra, al da milion nekih drugih sitnica koje mogu da smetaju nisu tu,...

I tako sledeće 3 noći.
Prve sam smanjio izbor na 200tinak, pa 50ak, pa sa njima optrčao 5 monitora da ih vidim na svakom.
Druga noć je bila zaduena za izbor 4 najbolje koje mogu direktno iz aparata na kontest, i jo onih 20ak koje se sa minimalnim doradama, svetline, kontrasta, levela, boja i izotravanjem mogu dovesti u top izgled...
Treće noći sam njih doradjivao, pa optrčavao monitore, i sveo priču na jo 4 fotke i tako dočekao jučeranje jutro...

I ta sad??????
Kako izabrati????
Svaka fotka je imala prednosti i mane, pluseve i minuse, koju postavku svetla izabrati, slati direktne iz aparata ili ove upeglane u PSu???
Neke su bile fantastične kontrastima, neke bojom, neke otrinom, neke backlightovima, neke postavkom riba, neke bojama biljaka,... Al ni jedna nije imala sve!!!!!!
Intezivne konsultacije sa svim i svakim, lupanje glavom o zid, opet pregledavanje na masi monitora, vreme curi, grč u stomaku raste,...

I onda sam uradio najpametniju stvar. Odneo ovih 8 fotki u foto radnju da mi ih naprave. Kako su izale iz maine i kako sam ih video na dnevnoj svetlosti odluka za IAPLC je pala gotovo trenutno i sa njom su se sloili većina onih koji su fotke videli.
Interesantno je da su sve one fotke doradjivane u PSu izgledale neprirodnije i vetački u odnosu na one direktne iz aparata. Kako god ih mi minimalno peglali i podeavali za pregled na monitoru, na papiru nije to-to...
I koja je fotka otila? Pa ni najgora ni najbolja već na kojoj je kompromisno sve bilo solidno. I to mi je bilo vano i to sam hteo da isteram: jedna od onih direktno sa aparata. Poslao sam je pravac sa kamere (i bez cropovanja) na dedicin časni sud.

Dijegu na minitank contes je otila jedna iz ranijih faza (bez riba i koza) sa kompleksnijim scaperskim detaljčićima koje koze nisu ispomerale (ima je pokazane i ovde u temi).

Ostala je i poneka vredna i za HAScontest...
A i za jo poneko takmičenje...

I eto - istresoh se....Pfft
Čiča miča i gotova priča...Share love
Bilo je ludo i nezaboravnoTongueMockSurprized

PS naravno da ovaj akvarijum nastavlja svoj ivot, ali ova faza je iza njega i sada opet sledi rondanje po scapeu, a prvo će Riccia da leti napolje Angry

Beer
Edited by biobiofizicar on 31.05.2012 23:10

darkoh
Bio jos jednom sam uzivao u tvojoj iskrenoj i detaljnoj prici. Ne mogu da ne odgovorim. Svrha ovog lepog hobija i jeste da se zanesemo i zaboravimo pored akvarijuma. Sad sto neki preteruju (ukljucujujem i sebe ) to je druga stvar. Verujem da ti je laknulo posle svega. Slicno sam se skoro osecao pri finalnoj fotki.
A ovo je ziva istina:

"Neke su bile fantastične kontrastima, neke bojom, neke otrinom, neke backlightovima, neke postavkom riba, neke bojama biljaka,... Al ni jedna nije imala sve!!!!!!"

Izvini sto sam mozda duzio. Prosli put, je tvoj akvarijum bio moj favorit jer imao pricu a i sa ovim je ista prica.
Odradjeno do perfekcije i nadam se da i rezultat nece izostati, ako se sudi posteno.

Puno srece na takmicenju !Beer

biobiofizicar
Beer Hvala

Kao sto rekoh bilo je puno fotkanja, puno razlicitih postavki glavnog svetla i back light-a pod lampama razlicitih boja, a evo i nekih rezultata. Facepalm

Ima tu i bas egzoticnih kombinacija svetla pod kojim sam slikaoPhoto akvarijum, belih, zutih, jesenjih, olujnih, izlazaka, zalazaka sunca,....Surprized
has2.jpg has1.jpg

darkoh
3 i 4 slika su odlicne mada bi vise videli i uzivali u vecoj rezoluciji. Ajmo vece slike.AngryGrin

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,909 jedinstvenih poseta