14.06.2026 09:20
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Souvenir - 110l Zander
zander
Rotala nanjenshan je krenula sa rastom, malo polegnuto, rotala wallichii je krenula, nesaea pedicellata raste za sada normalno bez uvijanja listova, najbolje od svih tih malo zahtevnijih je krenula Rotala macrandra 'Green Narrow Leaf' - prelepa biljka Cool
zander attached the following image:
sou12.jpg

zander
Rotala wallichii i Nasea pedicellata
sou13.jpg

zander
Rotala macrandra 'Green Narrow Leaf' za sada izgleda najzadovoljnija, update sledi..... Beer
sou14.jpg

ZoSo
Neverovatan napredak u par dana Thumb up
U mom low light akvarijumu mnogo lakim biljkama za ovako neto treba par nedelja......

zander
Iskoristicu ovaj update da se zahvalim ZelenomMravu, Arcusu i Nikoli iz Osijeka koji su mi pomogli da neke biljke koje sam dugo trazio konacno nabavim....
Biljke su putovale 10ak dana, nesto je propalo nesto je u dosta losem stanju a ovaj Syngonanthus sp. 'Belem' je izgleda to sve najbolje podneo.
U akvarijum je pored 'Belema' ubacena Rotala Vietnam, Ludwigia inclinata cuba, Pogostemon stellatus - broad + narrow. Tonina fluviatilis i eriocaulon cinereum su najverovatnije u dugom putovanju propali Sad
Zahvaljujem se i Dejanu71 za Rotalu Wallichii "long leaf", i ona bas nije u najboljoj formi, a za sad jos ne primecujem razliku izmedju nje i obicne Rotale wallichii....

Ovo ce mi biti prvo iskustvo sa Syngonanthus sp. 'Belem'-om....
sou16.jpg

darkoh
Daj jos koju sliku. Uzivaj u raritetima koji ce se nadam se rasiriti. Samo napred i javljaj kako ide sa tim prelepim biljem. PozdravBeer

zander
darkoh je napisao:
Daj jos koju sliku. Uzivaj u raritetima koji ce se nadam se rasiriti. Samo napred i javljaj kako ide sa tim prelepim biljem. PozdravBeer

Samo za koji dan kada vidim sta ce sve ostati zivo od tih biljaka, za sada su jako raskupusane Frown
Rekao sam da jedno vreme necu djubriti ali sam krenuo od pre jedno 10 dana, sve normalno kao da je akvarijum zreo, pojacao sam malo konc. N i Fe zbog nekih biljaka, za sada je od algi prisutna samo zelena praskasta na staklu, ali u normalnim kolicinama, za sada.... Smile

E zaboravio sam da navedem i novu biljku koju sam dobio od Katjuse, radi se o nekom Polygonum-u crvenkastih listova, to se kako kaze sada skoro pojavilo u Italiji pa je kupila Thumb up
Bice za koji dan indentifikacija, pa da vidimo o cemu se tacno radi. Jos jednom hvala Beer
Edited by zander on 16.01.2012 22:20

katjusa
Mislim, da je Persicaria (Polygonum) sp. 'Kawagoeanum , a mozda i nije, polako, verujem, da je identifikujemo Wink
Sve najbolje onim novim biljkama Wink

darkoh
Kako napreduje ovaj akvarijumč Pozdrav

Dusan79
Volim sto stalno eksperimentises, ovde je sama postavka u drugom ili cak trecem planu. Kakvo je trenutno stanječ

Bozinke
druze koliko ustvari ti imas akvarijumaApplauseApplauseApplauseSrecno!!

zander
darkoh je napisao:
Kako napreduje ovaj akvarijumč Pozdrav

Napravio sam neku glupost sa djubrenjem. Dodavao sam Sequesten Fe ne toliko zbog samog gvozdja koliko da bi se upoznao sa funkcionisanjem ove podloge, tj koliko vremena treba da bi crvenilo od sequestena izaslo u vodeni stub... Pri tom nisam racunao tj nisam znao da se sequesten jako dobro talozi na dnu akvarijuma, tj ne pravi homogenu smesu nego ostaje kao talog na dnu. Necu biti najprecizniji jer nisam tacno merio koliko sam ga ubacio ali da kazem da je koncetracija jedno vreme u podlozi bila i preko 20ppm Fe, kasnije kada sam razmislio sta sam uradio i shvatio da to ustvari ne izlazi napolje... Smile
U to vreme su biljke totalno stale sa rastom. Posle toga sam radio propustanje vode kroz podlogu kako bi je isprao...
Uz pomoc PPP sistema sam ga isto tako i vadio iz podloge i uz pomoc powerheada koji je celu noc stojao spusten skroz do podloge, to jako lepo podize materije iz podloge u vodenu kolonu...
Paralelno sa tim isprobavao sam i velike koncetracija djubriva u vodenoj koloni, recimo oko 60-80ppm NO3 i 5-10ppm PO4...

-Naseu p. sam izbacio, jer nisam pronasao nacin da je drzim sa ostalim biljkama a da ne uvrce listove. Prebacena u drugi akvarijum
-Eriocaulon cinereum i Toninu fluviatilis nisam uspeo da ozivim, a Ludwigiu cubu ustvari nisam ni dobio, jer se skroz 'istopila' u transportu od ZelenogMrava do mene, od 10-ak dana...
-Pogostemon stellatus i Pogostemon stellatus 'Broad Leaf' su mi OK, rastu lepo.
-Syngonanthus sp. 'Belem' sam uspeo da odrzim u zivotu. Prebacio sam ga u saksijiu i jako mi sporo raste, ali raste. Na slici se ne vidi jer sam izvadio saksiju.
-Persicaria (Polygonum) sp. 'Kawagoeanum, od Katjuse, super biljka nije zahtevna i lepo izgleda
-Rotala macrandra green "narrow leaf", crveni se kao luda. Nju sam isto malo zeznuo u pocetku ali sad je ok...
-UG, doveo sam je do gotovo mrtve biljke, pa je vratio u zivot, sad u ovih nekoliko dana je krenula solidno da raste...
-Wallichiii i Rotala nanjenshan, su taj jedan period dok sam napravio tu glupost skroz stale, skoro da su propale, nanjenshan je bila u gorem stanju od wallichii ali kada sam resio problem sada se sve to polako oporavlja

Kakve sam gluposti sve pravio, dobro se sve to i drzi... Pre koji dan sam malo trimovao i premestao biljke i poceo da oblikujem skejp...
sou17.jpg

Edited by zander on 17.02.2012 22:16

darkoh
Sta da se radiSad Ko radi taj gresi a ti radis mnogo. Veoma zahtevno bilje tako da su i veliki problemi sa adaptacijom a da dodamo jos i stanje u kome je stiglo sto je uvek i najvaznije. Spominjao si rotalu wietnamč Jel si uspeo nju da sacuvasč
Puno uspeha sa preostalim biljem a gvozdjeRed card
Pozdrav

zander
Sacuvao sam i Rotalu Vietnam ali sad kad sam presadjivao i seckao prebacio sam je u drugi akvarijum. Ona mi jako lepo izgleda a zahtevna je dosta rekao bih... Sa nekoliko tih novih biljaka se srecem po prvi put bitno je za sada samo da ih razmnozim. A na prolece valda nabavljam/o jos neke nove vrste Thumb up

Da, na slici se vidi da sam stavio lava kamen pored UG, bas da vidim kako ce da raste ova iz podloge i ova sto je na kamenu, jel ima razlike, jer ranije sam je samo na lava kamenu i drzao....
Edited by zander on 17.02.2012 23:09

darkoh
Zaboravih da pitam jel ovde omeksavas vodu ili se i dalje boris sa cesmom.
Cekamo slike Rotale Wietnam.WinkBeer

zander
I dalje koristim samo cesmovacu, jedno vreme sam se zezao sa smolama (ne u ovom akvarijumu) ali nisam to sad davno radio.

zander
Idemo sve iz pocetka.

Nije mi se svidelo kako je funkcionisao ovaj akvarijum, a pored je cekala jedna kesa ADA powersanda i ADA aquasoila i tu mu je bio kraj...
Naziv "Souvenir" ostavljam isti a akvarijum pokrecem ponovo Smile

Neuspeh. Desava se... A sta ce mi se tek ovaj put desiti sa ovakvom podlogom videcemo ThinkingCool

Za podlogu sam koristio oko 10 litara zemlje za cvece, aquasoil skoro celu kesu, powersand pola kese, tourmalin pola kutije.
lh3.googleusercontent.com/-Z609tt3ivcE/T6bRBuDKouI/AAAAAAAAALQ/fWqmVbNPDwA/s800/Souvenir3701.JPG

Ovu zemlju sam stavio direktno iz kese.
lh5.googleusercontent.com/-X4raUWopxw8/T6bRD_F7hSI/AAAAAAAAALo/2FLRHjD4iBY/s800/Souvenir3703.JPG

Ovo ce da presudi. Ako bude sve kako treba onda je to zasluga. A ako ne, onda je krivac zemlja za cvece Pfft
lh3.googleusercontent.com/-2XlwObxBQaE/T6bRDem_-dI/AAAAAAAAALk/3BgzgQw8acE/s800/Souvenir3704.JPG

PPP sistem
lh3.googleusercontent.com/-gYTl6IwoRmQ/T6bRE6BV9lI/AAAAAAAAAL0/cVU_Sq1Vi84/s800/Souvenir3705.JPG

Prvi sloj je zemlja
lh3.googleusercontent.com/-TLqC3zXjQVY/T6bRFsl-H1I/AAAAAAAAAL8/f_sgGlnNaKg/s800/Souvenir3706.JPG

Mrezica ide preko nje
lh3.googleusercontent.com/-jxVkw7P1qOs/T6bRHJGMxkI/AAAAAAAAAME/fbEudsVaZZA/s800/Souvenir3708.JPG

Zatim sam mesao powersand sa krupnijim sljunkom

lh4.googleusercontent.com/-syxcrpr1dn8/T6bRJRCUGQI/AAAAAAAAAMU/PhfGwtgZ_90/s800/Souvenir3710.JPG

Ovde sam pokusao da uslikam powersand
lh6.googleusercontent.com/-L2xz9VgLPZk/T6bRMk8dyNI/AAAAAAAAAMs/PwYGDDGKUl0/s800/Souvenir3712.JPG

Na njega sam stavio turmalin.
lh5.googleusercontent.com/-0a_Gq92EOWw/T6bRNuVIADI/AAAAAAAAAM0/2lJ5wAjE8GM/s800/Souvenir3713.JPG

E onda sam nasuo ostatak sljunka i preko njega sam sipao skoro celu kesu aquasoila. Prvo sam nesto zamislio da aquasoil sipam samo uz prednje staklo, posle sam se predomislio...
lh3.googleusercontent.com/-l_L5AQwq1Ew/T6bRP8EZ3pI/AAAAAAAAANM/kX3rhGX-iDQ/s800/Souvenir3716.JPG

lh6.googleusercontent.com/-OhjJYQQXH4E/T6bRSQ8CKwI/AAAAAAAAANg/2ZN6eoYwNSk/s800/Souvenir3717.JPG

Razvukao sam aquasoil po celoj podlozi i prilikom sipanja vode to izgleda ovako. "Dzabe ste prali akvarijum" Comforting
lh3.googleusercontent.com/-waKr-WQMmW4/T6bRS1yRSUI/AAAAAAAAANk/-q9G8c7ILPc/s800/Souvenir3720.JPG

lh3.googleusercontent.com/-V4ZA3TB4-aQ/T6bRTs26LEI/AAAAAAAAANw/vaaH-wQCuhY/s800/Souvenir3721.JPG

I na kraju kad se sve izbistrilo posadio biljke. Beer
lh3.googleusercontent.com/-ftkhZPBKoBg/T6bRZ0mtu5I/AAAAAAAAAOk/70_A8bm-MVo/s800/Souvenir3727.JPG

A onda sam sipao vodu, i cini mi se da ce ona biti najveci krivac za pojavu algi Rofl
lh4.googleusercontent.com/-nyGOYLAuHZE/T6bRZznePgI/AAAAAAAAAOo/LneVgfN0MQI/s800/Souvenir3728.JPG

Pozdrav Mock

ps. zahvaljujem se svima koji su pomogli ovaj projekat, Katjusa Beer
Edited by zander on 08.05.2012 10:23

katjusa
He he, postujem one, koji reskiraju Facepalm
Ovo će da bude interesantno Applause

Gjuro
Zelim ti srecan restart.

zander
Sada sam gledao, restart sam uradio 25aprila. Evo posle skoro dve nedelje nekih slika...

Syngonanthus sp. 'Belem'. Sa ovom biljkom se mucim i upoznajem vec duze vreme, u ovom akvarijumu je sada za ove dve nedelje od nekog minijaturnog pelcera krenula malo da napreduje. Sta ce biti sa njom javljam....
lh5.googleusercontent.com/-dXEffm115iw/T6jjaADgcJI/AAAAAAAAAP0/nEjdUn9KOKg/s912/Sou3858.JPG

Zasadio sam malo i Utricularie. Za sada u jako losem stanju, a sta ce biti posle ko zna...
lh6.googleusercontent.com/-4b1vMhy37PA/T6jjcVgYInI/AAAAAAAAAP0/LPnog7AauPQ/s912/Sou3860.JPG

Ludwigia inclinata var. verticillata 'Cuba'. Ovo bi trebalo da bude jako lepa biljka. I ona je, koliko bi mogao da procenim za sada dosta zahtevna biljka, mozda gresim. Sada je tek malo 'odskocila' od podloge i dohvatila se svetla. Sta ce da bude kasnije javljam...
lh3.googleusercontent.com/-7rO0mlETvws/T6jjXVOJrkI/AAAAAAAAAP0/Q0Z9KWFOtPc/s912/Sou3856.JPG

Ima tu jos nekoliko zanimljivih vrsta, ali jos je pocetak pa se nadam da ce da bude i boljih slika kasnije... Wait

Ovde planiram od riba da ubacim i moje omiljene Hypesobricon amandae, a sad da li cu uspeti da ih nadjem... CoolGrin

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,793 jedinstvenih poseta