14.06.2026 12:00
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Jelenska Obala
Dejan Stefanovic
evo slike mesec dana nakon postavljanja. slikano pred prvo orezivanje i pre zamene vode.
Dejan Stefanovic attached the following image:
247011_2114239573042_1157254460_32669047_8335965_n.jpg

Pejc
Dobro bi bilo kada slika da nečim prekrije deo između rasvete i stakla. Bila bi mnogo jasnija fotografija.

Dejan Stefanovic
ajde danas-sutra kad orezem, i zamenim vodu, pa cu da napravim neku bolju. ovu sam slikao malo pre u sred bela dana Smile
takodje ni staklo inisam nijednom jos glancao, pa bih mogao da uradim i to... POZDRAV!!!
Edited by Pejc on 01.06.2011 14:28

Dejan Stefanovic
zamenio sam i raspored sijalica posto mi je desna strana delovala slabije osvetljena tako da sam tamo stavio jednu od philips tornado (23W 1450lm) koja mi je bila po sredini... jedino nisam glancao unutrasnje staklo posto nema bas puno algi, pa da ostavi nesto malo za algare... ali cu ga glancati kasnije definitivno.
255645_2117159086028_1157254460_32672760_2347418_n.jpg

Dejan Stefanovic
na manjem kamenu sam samo stavio ricciu u mrezici, pa cemo videti dalje sta cu... namestio mi se i jedan amano skamp...
ovu gornju fotografiju sam napravio tako sto sam izmedju izvora svetlosti i akvarijuma stavio jedan crni hamer koji sam prvobitno planirao da koristim kao pozadinu, ali sam se predomislio okacivsi beli tapet... takodje su ispadale solidne slike potpunim spustanjem haube jer se tako zatvara akvarijum... takodje sam malo pojacao kontrast i sasekao ivice slike... ostalo nisam nista doradjivao.
254590_2117156965975_1157254460_32672758_2107266_n.jpg

Edited by Dejan Stefanovic on 03.06.2011 01:00

Dejan Stefanovic
evo jedan pogled na brdasce, po sredini tu sam mislo da pustim da se umnozi Marsilea hirsuta
254985_2117158366010_1157254460_32672759_1823230_n.jpg

Dejan Stefanovic
zamenio sam jenu filipsovu sijalicu od 20W filipsovom sijalicom od 23W (1450lm) tako da sad osvetljavam sa 126W, a raspored je sa leva na desno horoz 6400K, orsam 2700K, philips 6500K, horoz 6400K, orsam 2700K, philips 6500K. spiralne sijalice bolje "rasipaju" svetlost.
takodje sam primetio (mada je mozda neko pisao o ovome) da kad koncem vezem mahovinu u mrezici konac brzo truli tako da cu morati da koristim strunu. dok npr. kad sam vezivao mahovinu za grane konac nije truleo samo ga je mahovina prerastala...
Edited by Dejan Stefanovic on 11.06.2011 21:40

Dejan Stefanovic
riccia mnogo bolje nepreduje u mrezici od kivija nego u armirackoj mrezici koja je cvrsca i gusca, tako da sam to zamenio. e da ove slike nisu sa telefona vec su odradjene malo boljim aparatom i nista nije korigovano vec su onakve kakve su izasle iz aparata.
263124_2154705704670_1157254460_32721482_2358573_n.jpg

Edited by Dejan Stefanovic on 18.06.2011 01:13

Dejan Stefanovic
mada mi se jos ne svidja kako leze riccia na manjem kamenu... mozda bi trebao biljku Marsilea hirsuta da izmesam sa sagittari-om u prednjem planu, posto iz ove perspetive uopste ne dolazi do izrazaja iako je prekrila brdasce po sredini iza Cryptocoryne wendtii "green"č
253708_2154757345961_1157254460_32721573_8343540_n.jpg

StefanovicV
Lepo je Wink
Dosta se razgranalo,sad je prava dzungla Applause

kojot
Ima lep izgled dubine, mozda ne bibilo lose da prosiris stargrass skroz desno iza kamena na mesto Ludvigije...
Svakako ide u dobrom pravu Thumb up

biobiofizicar
I ja se slazem da lepo napreduje.
Niska biljka prednjeg plana iza biljke srednjeg plana po pravilu ostaje nevidljiva Wink Prebaci marsileu napred.
Dodaj jos granja oko panja...Wink Cilj je da razbijes ovaj pomalo neprirodan polozaj grana, a i grane su isuvise ravne. Ubaci malo krivih i da idu i ka prednjem donjem levom cosku akvarijuma.
Probaj ovo sto ti je Kojot rekao.
Edited by biobiofizicar on 18.06.2011 15:39

zander
Ovaj akvarijum je bas lepo napredovao Applause
Vizuelno mi sada mnogo bolje izgleda, samo jos ako poslusas ove savete...
Ruke u akvarijum i sredjuj ga samo, bice to odlicno Thumb up

Dejan Stefanovic
nista, evo za sad sam prebacio biljku Marsilea hirsuta u prednji plan i prosarao izm.sagittarie, a pozadi iza Cryptocoryne wendtii "green" cu verovatno staviti ovu Cryptocoryne wendtii "brown" cim budem nasao sta da ubacim na njeno mesto u prednjem levo uglu Wink trenutno je brdasce prazno ali to se i ne vidi evo jedna slika Wink
251292_2155983536615_1157254460_32723398_6279165_n.jpg

biobiofizicar
Taj procep kroz sredinu ti i daje dobar osecaj dubine na fotki akvarijuma. Dobro razmisli da li ga i kako popuniti ili ga ostaviti i potencirati izdizanjem brdasca jos i vise na neki nacin. Ja bih ovo drugo. Mozda ces i ovu kriptu u centru morati da premestas levlje pod grane (ako krene da raste mnogo u visinu) kako bi taj prolaz ostao otvoren da vodi pogled slucajnog posmatraca tamo negde iza kamenog brda...Beer

Dejan Stefanovic
slazem se Smile mozda cu zelenu kriptu levlje, a braon na mesto stargrass-a, posto ga stavim pozadi velikog kamena kao sto je Kojot rekao Thumb up, nego sam mislio da ne vadim sljivicu nego da stargrass izmesam sa ludvigom pozadi tako bi zaklonio i ove zelene cevi, pa se ne bi videle. ali mi je stargrass za sada vrlo nizak jer sam ga redovno podrezivao kako bi vrsio ulogu biljke srednjeg plana, a obzirom da je na visoj strani brdasca ne verujem da ima 10 cm po struku, pa cu ga pomeriti kad se razraste Beer POZDRAV!!!
Edited by Dejan Stefanovic on 18.06.2011 21:42

Dejan Stefanovic
Napravio sam popis stanovnika akvarijuma:

Biljke:
Cryptocoryne parva, Cryptocoryne usteriana, Cryptocoryne wendtii "green", Cryptocoryne wendtii brovn Cryptocoryne pontederiifolia, Sagitaria sabulata, Hygrophila corymbosa, Hygrophila Polysperma Ceylon, Hygrophila guyanenesis, Bacopa monnieri, Ludwigia repens, Taxiphyllum barbieri, Anubias barteri var. barteri,
Anubias barteri var. nana, Mayaca fluviatilis, Vallisneria americana gigantean, Ceratophyllum demersum, Riccia fluitans, Pogostemon helferi, Rotala rotundifolia, Hydrophila polysperma "Sunset", Monosolenium tenerum, Star Grass, Lemna minor (socivica),Myriophyllum propinquum, Microsorum pteropus "Windelov", Alternanthera reineckii rosaefolia, Lysimachia nummularia, Flame moss, Marsilea hirsute, HM, Eleocharis vivipara, Rotala sp. Green, Cabomba caroliniana, Pogostemon Stellatus, Proserpinaca palustris, Didiplis diandra, Hygrophila 'Araguai', Limnophila sessiliflora, Littorella uniflora, et Pistia stratiotes.

Zivotinje:
Ribe
1Epalzeorhynchus bicolor, 1 Gyrinocheilus aymonieri Ajmonijer, 2 Ancistrus temminckii, 1Corydoras paleatus, 3Corydoras panda, 2Corydoras juli, 1Xiphophorus helleri i 1Xiphophorus platy(+2mladunca), 1 Danio rerio i 2 Danio rerio var frankei, 4 Pangio kuhli.

Puevi
Ramshorn Snail

kampi
Neocaridina denticulata i 6Caridina japonica

daweed
Jo malo da se ubuni i biće to ono pravo, ali nemoj ono brdo da sakriva SadSadSad

http://daweedaqua.tk
Dejan Stefanovic
necu da sakrivam brdasce, sredjujem ga uskoro... Beer sledeceg meseca ce biti ozbiljnija prica. videce te Beer vec u toku nedelje cu nesto od bilja da poklonim, a nesto da premestim tako da ce poprimiti prijatniji oblik.

Dejan Stefanovic
Samo da pribeleim par informacija: prole nedelje sam ubacio 8 Zebra Nerite Snail, pa nakon nekoliko dana i par M. ramirezi za koje mogu da kaem da su vrlo osetljivi na CO2 i čim konc. CO2 malo skoči prvi idu na povrinu, pa moram da reagujem... Sargrass sam sklonio iza velikog kamena, tako da se vie ne vide zelene usisne filter cevi, a Cryptocoryne wendtii "green" posadio na mesto Stargrass-a. Tako da mi je sada velika praznina po sredini koju mi je malo popunio HM koji se kreće prednjim planom uz granu drveta i neposredno iza nje, a pozadi sam zasadio nekoliko pelcera biljke Marsilea hirsuta. Sagitaria sabulata se dosta proirila na desnoj strani ali se ispod nje formirao tepih od zelene bradate alge koa puno smeta biljci Marsilea hirsuta, pa sam je jednim delom vratio na brddace koje sada izgleda dosta prazno i golo. Sa ostalim algama nemam toliko problema sliku celog akvarijuma ću staviti kasnije. Sada moda jedino stavim sliku zelene bradate ispod Sagittaria-e...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,092 jedinstvenih poseta