|
Hladjenje akvarijuma u letnje vreme
|
| Icethunder |
Posted on 22.06.2013 22:08
|

član
|
Pozdrav drugari,interesu je me da li je neko mozda imao iskustvo sa cillerima?Svako iskustvo bi dobro doslo. |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 22.06.2013 22:48
|

Super Administrator
|
Biohazard wrote:
Dali ovo moze da ohladi akvarium ili bas ne funkcionise.
Ima li neko rjesenje kako ohladiti vodu u otvorenom akvariumu bez poklopca od 250L. Temperatura ide do 20-30 stepeni jos sada a mogu misliti sta ce tek biti za mjesec - dva 
30C je prilično visoka, naročito za pojedine biljke...
to se tiče ''kulera'', moe odraditi kao i dexter, samo to bi bilo bolje da odradi sa 2 ili čak i 4 kulera. Prikači 2 komada na jedan punjač od telefona i namesti ih tako da duvaju pod uglom od ~45 u povrinu vode. Moe ih i razdvajati, pa da talasaju vodu na velikom razmaku (mislim da bi se tako dobio bolji učinak)...
to se tiče ''čilera'', dobar je i skup ja nemam, ali znam ko ima... |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 22.06.2013 23:08
|

Super Administrator
|
Dobra ideja!
 |
| |
|
|
| Baia |
Posted on 23.06.2013 02:05
|

član
|
jel moze neko pojasnjenje ove slike posto ne razumem sta je to. Vidim hladnjak procesora ali ne znam sta je ovo na njemu... |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 23.06.2013 10:37
|

Administrator
|
Kada iza sebe ostavis nekoliko vrelih akvaristickih leta muckajuci i eksperimentisuci dodjes do nekih optimalnih resenje za hladjenje akvarijuma. Optimalna su i ekonomski i temperaturno.
1. Klima u sobi koja hladi i vas i razmisljanje kod postavljanja akvarijuma da bude tu negde u njenoj blizini, pa da moze po potrebi i da se hladan vazduh usmeri ka akvarijumu je optimalno stambeno-akvaristicko resenje, ako vec sebe hladite klimom.
2. Dnevna sijesta sa osvetljenjem i paljenje akvarijumske rasvete u hladnijim periodima dana takodje pomaze i moze drzati temperaturu 1-2 celz nizom.
3. najjeftinije i najsmornije resenje su svakako boce pet ambalaze sa smrznutom vodom koje se ubacuju da plivaju na povrsini. kako god izgledalo i nemaju toliki tempereturni efekat i moraju redovno da se menjaju. neko ubacuje i led direktno, ali sa time nemam iskustva.
4. Otvaranje haube kod zatvorenih akvarijuma svakako pomaze.
5. Najefikasnije DIY resenje koje je i relativno jeftino je serija coolera za kompjuter koji duvaju direktno u vodu. 4 coolera na mojih 240lit smanjuju temp za 2-3 celz. Proces isparavanja je jedan od energetsko-toplotno najefikasnijih za hladjenje, ali mu je nedostatak sto jako povecava vlaznost u prostoriji. Ovaj moj gore pomenuti sistem ispari 2 do4lit vode dnevno zavisno od temperature i vlaznosti vazduha u sobi, koliko dugo dnevno radi, itd.
6. sa chilerima nemam iskustva, ali su svakako najskuplje resenje, mozda i najelegantnije. O njihovom temperaturnom efektu takodje ne mogu da pricam iz prakse, ali koliko sam citao sve se opet svodi na spustanje temperature za par stepeni, recimo do 5 max za optimalno projektovane sisteme u odnosu na velicinu akvrijuma.
Kombinujuci sve gore pomenuto od 2 do 5 ne bi trebalo biti problema da se akvarijum vrati u temperaturno prihvatljive granice za njegove stanovnike i da u vreme i najzescih vrucina temperatura ne prelazi 28.celz. Malo igranke, malo menjanja rezima svetla, cesca dolivanja vode i OK.
Klima u sobi je svakako zakon i resava i vase i probleme akvarijuma, a isplativije je i od specijalizovanih akvaristicih chilera. |
| |
|
|
| Baia |
Posted on 23.06.2013 12:01
|

član
|
Ovo sam procitao na drugom forumu i daluje vrlo interesantno. u zamrzivac se stavi vazdusna pumpa koja zatim hladan vazduh dodaje u akvarijum i na taj nacin moze(po recima ljudi koji su probali) brzo i efikasno da snizi temperaturu vode. E sad neko ce reci ko moze da se drnda i razvlaci creva po kuci, pa ostaje i pitanje creva i kablova koje treba izvesti iz friza ali ako neko ima neku prostoriju sa vise akvarijuma a nema mogucnosti da ugradi klimu onda ulaganje u neki frizidercic od 2-3K dinara sa frizom mozda i nije tako lose resenje... |
| |
|
|
| Mandic |
Posted on 23.06.2013 13:40
|

Super Administrator
|
Baia wrote:
jel moze neko pojasnjenje ove slike posto ne razumem sta je to. Vidim hladnjak procesora ali ne znam sta je ovo na njemu...
Evo u prilogu slike...
Topla voda ide do hladnjaka, koji se sastoji od izuvijanih cevi bakra i od aluminijuma u koji duva kuler (ili odvlači toplotu, nisam siguran) i hladna voda ide do tegle u kojoj se nalazi pumpa i odatle voda dalje ide u akvarijum. Tegla funkcionie poput filtera...
Mandic attached the following image:
|
| |
|