14.06.2026 12:00
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Pocetak biljnog akvarijuma
biobiofizicar
Eto napravio si svoj izbor. Na sve ovo dodaj recimo Profito po uputstvu za mikroelemente i kreni u realizaciju.

Batke
Slazes se za osvetljenječ

biobiofizicar
Ja sam u ovoj prici nebitan.

Ako me pitas da li bi bilje u ovoj kombinaciji svetla koju pominjes trebalo dobro da raste - mogu reci najverovatnije DA ako se pogode i ostali uslovi.

Ako me pitas da li u ovoj kombinaciji rasvete mogu izniknuti i odredjeni problemi sa rastom biljaka ili sa algama - takodje mogu reci DA ako se i svi ostali uslovi u aq ne pogode.

Ako me pitas da li ce to sto po bojama ti vidis u svom akvarijum ispod ovog svetla prijati tvom oku - nemam odgovor.
Rasveta pored vazne uloge za bijke u akvarijumu ima i jos jednu vaznu ulogu osvetljavanja akvarijuma i davanja opsteg utiska.

Jedini mudar savet moze biti da ti se svaka neonka pali na poseban prekidac ili u nekim podeljenim odnosima. Recimo kod tebe pricamo o nacelno 3 do 4 rasvetna tela koja bi ja palio u kombinacijama (ako su tri 1+1+1 ili 2+1, a ako su cetiri 2+2, 3+1, 2+1+1, 1+1+1+1). Na ovaj nacin mozes em dozirati kolicinu svetla, em postavljanjem razlicitih neonki u razlicite nosace eksperimentalno videti koja kombinacija najvise prija tvom oku, a koja biljkama.

Moras krenuti u realizaciju projekta pa usputno uceci se i posmatrajuci resavati moguce probleme. Ovako pricamo o virtuelnom nepostojecem akvarijumu sa nepostojecom podlogom, nepostojecom listom biljaka, nepostojecim djubrenjem i nepostojecom rasvetom i sta bi bilo kad bi bilo
Ogroman je broj mogucih varijacija na zadatu temu. U krajnjoj instanci sve zavisi od tebe da li ce se akvarijum dobro razvijati bez obzira kakvi su ti bili pocetni uslovi. Skoro sve se usputno moze korigovati kako akvarijum i akvarista zajedno sazrevaju...
Edited by biobiofizicar on 14.01.2011 11:46

krcko
Batke je napisao:
Slazes se za osvetljenječ

Nelogično je postavljati ovakva pitanja.
Svi mi imamo po nekoliko akvarijuma, i da smo svaki isto opremili. svaki bi različito izgledao u svom razvoju. Kreni i posmatraj, pa onda dodatno pitaj. Knjiga sa uputstvima koja hoće bi trebalo da ima 1000 strana. Postaje pomalo zamarajuće ovo čitati i odgovarati na pitanja koja si po nekoliko puta postavio, samo u različitoj formi. Pozdrav
Edited by krcko on 14.01.2011 11:59

http://www.adsrs.org/
Batke
Ja milim da je normalno da pitam sve sto me zanima,jer prvi put radim akvarijum ovog tipa i necu ga valjda prvo napuniti podlogom i nekim stvarima za koje nisam siguran i staviti 5 neonki a treba 3 pa onda pitati na savet,ako smaram izvinjavam se svima obrisite moje teme potrazicu pomoc na drugom mestu.
Pozdrav svima.

daweed
Drue nemoj se ljutiti, ali zaista postalja pitanja o kojima moemo da pričamo godinama...

Ima i dosta nelogičnih rečenica..
"za pocetak bi samo kvarcni pesak" nastavak rečenice "da li treba ubacivati neto u podloguč" Kako će onda to biti samo kvarcni pesak,ako će ubacivati neto u podloguč
Pitanje moe li ova kombinacija svetla ili neč Bilje moe da raste i pod običnim neonkama od 80 din... Moe i pod mh, a moe i pod led-om, a moe i....
Rekao si da "ima" smesa nitrata fosfata, kalijuma itd koja se dodaje 1ml na 40l... Koliko ta smesa ima ppm-a svakog elementa posebno... ta će u stvari da dodaje i kolikoč
Mislim da nisi pročitao ni jedan jedini tekst na sajtu, a očekuje odgovore.
Ovi ljudi su svi dobri i rado pomau novim i neiskusnim članovima, ali kada članovi postave konkretna pitanja. S toga nemoj se ljutiti dabe, ukoliko ti kau bilo bi dobro da pročita, ovo, ono itd. umesto da ponovo piu i da razvijamo polemiku jer se ni mi ne slaemo svi u svemu...
PozdravBeerBeerBeer

EDIT:
"necu ga valjda prvo napuniti podlogom i nekim stvarima za koje nisam siguran i staviti 5 neonki a treba 3 pa onda pitati na savet"
U akvaristici niko niuta nije siguran, zato je akvaristika ovako i zanimljiva. Ne postoji striktnopravilo, ja bi moda stavio 10 neonki, a ti bi stavio 3, a Krcko bi stavio 5...
To zavisi i od CO2, podloge, djubrenja, vrste bilja koje će da gaji u njemu, vrste riba itd
Edited by daweed on 14.01.2011 22:58

http://daweedaqua.tk
charuga77
Batke lepo je da pitas al ti to brate na neki cudan nacin radis.
Lepo ti rece kolega, mogu i sijalice od 80 din da rade.
Evo ja imam jednu na 48 lit. platio je 55 din, i pogledaj da mi rotala i HM rastu pod njom. A u podlozi nista nemam. http://www.youtub...Y64gS5aTKQ

Al mozda kod nekog drugog ne bi bio isti slucaj.
Ne pitaj mnogo, uzmi forum i citaj bar malo.
Ili iskopiraj neki akvarijum sa foruma a da je lep i da je slican po tvom, sa litrazom itd. To ti je najlakse i najbrze.

Svako radi na svoj nacin. Ti kao da pitas kako da napravis dete! Smile
Jbg neko zguza neko od napred. Grin

I jos nesto...ucinice ti ljudi medvedju uslugu ako ti sve na gotovo kazu.
Imaces npr. podlogu koja je ok, al ti pojma neces imati zasto bas ta podloga i cemu koji sloj sluzi, bakterije makro mikro itd itd.

I nemoj se ljutis...vidis da su ljudi pitomi i ne ujedaju Smile
Ima foruma gde nisu bas ljubazni.

ivio i kapu nakrivio! Thumb up

http://dalmacija.atspace.com
Kum 1229
charuga77 je napisao:

A sa strane č Grin

charuga77
Kum 1229 je napisao:
charuga77 je napisao:

A sa strane č Grin

Hehe dobar si. Ja iz zdravstvenih razloga sa strane ne upraznjavam vec neko vreme pa...

http://dalmacija.atspace.com
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,092 jedinstvenih poseta