14.06.2026 06:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Beskičmenjaci
 Print Thread
Caridina japonica - Amano kozica
ZoSo
zander je napisao:
Evo upravo se vratih iz podruma, larve plivaju, prvi im je dan, voda je zasoljena. Stavio sam nekih 10ak grama soli po litri vode a sutra cu dodati jos 15gr da bude ukupno 25gr/l. Nisam hteo sve od jednom da zasolim.

Tekst nisam čitao, hvala za link Thumb up Sad cu da se bacim na 'gugle transllejt' Wink Ja uvek nekim kontra redosledom... Prvo krenem da razmnoavam pa onda čitam tekstove Wink

Ajd' Komija lepo to sve nauči , da ne maltretiramo ove dve " debele "
enke to sam obečao ! A za procenat ćemo se onda već lako dogovoriti Grin Grin Grin

Chabs
Zender!Shta bi sa larvamaččjel ide na bolje ovaj putč

zander
Iskreno ne znam ta se deava.
Čitao sam taj tekst sa linka i ta se deava kada se svetlo dri non stop upaljeno... Kako oni kau da treba, tad ne mogu da vidim ni je dnu larvu kao da se posakrivaju negde Frown
Kad se čitaju takvi tekstovi, treba ipak malo i sumnjati u ono to oni piu. Evo i ja sada da uspem da ih razmnoim ne verujem da bi napisao kako se to radi...

Mislim da ih Octopus razmnoava, pa i njega da pitate ne verujem da će otkriti ta radi...

Staklo mi je zaalgano dosta dobro tako da mi to jo vie smeta da dobro vidim na pojedinim mestima sam sastrugao tačkaste sa stakla kako bi video larve ali gotovo da ne vidim ni jednu.
Onda posle gaenja svetla na neko vreme i ponovnog paljenja larve pojave i trepere po vodi...
Pomislio sam da su na samoj povrini ali ih ni tu ne vidim.
Svakako ide na bolje Smile prvi put sam zavrio odma u prvom danu, sad evo napredujem treći dan je i ima jo po koja iva Wink

Biće to jo jedan neuspeh, osećam Smile Za to vreme mi se u drugom akvarijumu namnoilo 30ak Blue-pearl kozica, jedino to me raduje Cool

Santorini
Moze li koja slika tih Blue-pearl kozicač

zander
Izvinjavam se, nisu Blue perl nego Crystal Blue Smile
link

drlessa
Ispratih ovu temu, neto pročitah na nekim sajtovima i jedna stvar/pitanje mi se već par dana vrzma po glavi:

- Da li Amono kozica moe da ivi u slanoj vodi (vodi određenog nieg slaniteta, poput vode u kojoj se larve razvijaju iliti pretvaraju u male Amano kozice)č

Ako moe da opstane tj. ivi u takvoj vodi (vodi koja im je neophodna za nastavak populacije - određenog niskog slaniteta) da li ima smisla drati ih u takvoj vodi permanentno i da li bi tako neto rezultiralo uspenim podizanjem malacač

www.xtremeaquaristika.blogspot.com
drlessa
I da, pročitaosam na jednoj stranici čiji link se nalazi u ovoj temi :

"...may adapt to almost any kind of freshwater, with a moderately basic or acid pH, and a very wide range of GH/KH values..."

i idalje se pitam isto...

zander
Ja nisam pokuavao da solim vodu dok je Amano kozica tu. Nego tek posle, kad ostanu same larve.
Mislim da larva ima oko četiri dana fore da stigne do brakične ili potpuno slane vode.
Znam da neki odma "zasole" larve sa 25 g/l soli, dok neki rade to postepeno ali sam doao do podatka da ih dre i na 34g/l .

Uzeti 10 komada zrelih enki pa isprobavati, ta drugo Smile

drlessa
Pazi, koliko sam ja isčitao, mama kozica ima 4 dana da dodje do brakične ili potpuno slane vode zato sto se posle 4tog dana larva pretvara u kozice, a taj proces je moguć samo u takvoj vodi.

Negde sam čitao da ih mama kozica ostavi u toj vodi i da se sama vrati nazad u slatku vodu, dok sam negde čitao da ona ostaje u toj vodi neko vreme i da se onda vraća nazad sa malenima u slatku vodu.

Da li bi ona prezivela u slanoj vodi, to je pitanje na koje ću najverovatnije uskoro dobiti odgovor... Cool

krcko
"Note: do NOT place the female in brackish water! While I found out that adults survive quite high salinities, the eggs fail to hatch if the water is brackish - I lost two batches this way." za mame.
"any salinity below 30 ppt will result in heavy larval losses!" za salinitet.
"The larvae are planktonic, and hatch at a fairly late larval stage, known as the mysid or mysis stage, since the larva resembles a mysid shrimp, and like mysis swim with the legs on the thorax, and spend the first weeks swimming in a curious vertical, head-down, position, after which they adopt a more horizontal, if slightly bent, swimming position."
"Therefore the larvae have to be transferred to salt water as soon as possible, at the latest at the 8th day after hatching, because after that they become unable to live in fresh water - or in insufficiently salty brackish water, for that matter." prebacivanje u pripremljenu vodu
"The larvae require fine-particulate food for the first weeks, after which they are capable of accepting larger food particles. Judging by published reports, the larvae can subsist on pretty much any food small enough - successful rearing have been reported using e.g. fine-crushed Spirulina-flake, and dry yeast, initially with small amounts of brewers yeast, generous helpings of greenwater (containing a green alga which to me, in my microscope, looks much like Chlorella)" za klopu larvi.
Pozdrav

http://www.adsrs.org/
drlessa
Sve je jasno. Na alost i na sreću.
Na alost jer ne moe se drati konstantno u slanoj vodi jer bi to bilo odlično reenje za odgajanje malaca, a sa druge strane na sreću jer neću experimentisati.

tripko
Evo jedna amano koza kod mene je drugom stanju.
QQ lele sta sad da radim Through wallč
Nisam stigao sve da citam o mrestu to cu veceras jel sam tek sad spazio kozu sa
puno puno jaja.
img.photobucket.com/albums/v648/tripko/IMG_4432.jpg

zander
Trebalo bi da je odvoji u poseban akvarijum i da prati kada izbaci larve. Posle izvadi enku zasoli vodu, koliko gr/l ne znam, probao sam i mnogo, i malo, i postepeno dodavati so ali je najveći problem izgleda hrana larvama i taj neki period do 20-og dana....

Treba napraviti larvama samo one uslove koje ima i u prirodnom stanitu a to je neka poluslana (brakična voda) verovatno i temperatura kako kau oko 21C...
Ko se razume malo vie u reef, morske alge itd sigurno da ima prednost, mi koji gajimo uspeno ove končaste, staghorn, spyrogire, pa čak i zelenu vodu itd im nismo interesantni izgleda, nije to ta hrana WinkWink

tripko
Sve je to divno lepo i krasno, ja nemam mresni akvarijum tj imam tri aq ali svi su puni. Ajde napravicu novi i ovako sam hteo da pravim neki od 30L, Kakvu filtraciju neki hang on filter a i grejac za svetlo lako cu. treba naci i tu so, a i ja sam video da je tu ishrana najveci problem. hmmm. Moram malo da prelistam net i forume.
Ako je neko uspeo nek da detalje i kako je sta radio.

zander
Ne brini viđaće, enku jako često punu larvi.
I kad izbaci larve neće ih ni primetiti ima sve riba da ih pojede ili filter da ih uvuče. Nije jednostavno razmnoiti ove kozice, kao Neocaridine. Ima nekoliko tekstova napisanih na netu o tome, pa moe pročitati. Davali su ljudi link ranije u ovoj temi ka tim tekstovima
Filtracija nije potrebna
Edited by zander on 02.05.2010 22:28

tripko
Evo upravo sad nesto citam. cak sam procitao da neko koristio obicnu kuhinsku so. Videcu moram taj aq prvo da napravim imam jos vremena da procitam na ovu temu ali cisto sumljam da cu uspeti ali videcemo.

paleoglodit
Evo cini mi se da je iz BioBiovog aq
paleoglodit attached the following image:
058.jpg

biobiofizicar
po sklopu biljaka rekao bih da jeste moja...Wink Beer
Amano dinovi od 2-3cm

Dejan Stefanovic
Posto nisam zeleo da otvaram novu temu resih da ozivim ovu vec pokrenutu u vreme kada nisam znao sta je to akvarijum Through wall a sad vec 3-4 meseca i sam imam ovu vrstu kozica...

Pored toga sto me interesuje dokle su stigli clanovi naseg foruma u razmnozavanju ove vrsteč

Hteo bih da kazem moje iskustvo vezano za iskakanje ovih racica iz akvarijuma obzirom da je moj akvarijum otvorenog tipa desilo mi se da iskoci po neki skamp ali vrlo retko... Samo mi se jedan potpuno osusio i uginuo, promenio boju u narandzasto-braon. Primetio sam da kod mene najcesce iskacu skampi i izlaze puzevi kada zaboravim da promenim vodu po 10 i vise dana... Lecture

Obicno ako nekome iskoci ova kozica i nadje na prvi pogled suvo bezivotno telo ne mora znaciti da je uginula iako je suva i lici na skakavca zgodnog za probadanje ciodom i odlaganje u insektarijum...

Ukoliko je kozica suva ali nije znacajno promenila boju i na blagi stisak prstima osecamo ispod oklopa relativno mekanu konzistenciju tela postoje velike sanse da je ziva, pa se vracanjem u vodu moze polako oporaviti... To manje vazi i za red cherry shrimp (posto i njih gajim) samo zato sto su znatno manji, pa im je manji kapacitet zadrzavanja vlage... Zato nemojte olako bacati vase skampe koje nadjete pored akvarijuma Beer vec vracanjem u vodu pogledajte da li su zivi... Obavezno zamenite vodu i prokontrolisite tempreaturu jer pored potencionalnih predatora ovo su najcesci razlozi za bezanje iz akvarijuma Beer POZDRAV!!!
Edited by Dejan Stefanovic on 03.10.2011 13:46

Passenger
Evo jednog snimka u 1080p, mada fokusiranje jos nisam izvezbao Smile
Bacio sam im tabletu spiruline i odmah su 'dotrcali'
YouTube Video

Edited by edison on 23.05.2012 08:29

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,318 jedinstvenih poseta