14.06.2026 08:27
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Cirkulacije vode u biljnom akvarijumu
branimir ok
slika2
branimir ok attached the following image:
3_107.jpg

branimir ok
Ja se izvinjavam morao sam vece slike da se bolje vidi.U ovoj bari od 50tak litara raste oko 24 vrste bilja i nema algi a protok je samo jedan sundjer filter nijedna koza niti Platy u ovom akvariumu nije uginuo samo su se mnozili. Filter radi oko 12 sati dnevno nocne filtracije nema CO2 je konstantan.Podloga je oko 3i zemlje za cvece preko sitan pesak .O ovakvom i slicnim malim protocima se radi . Priznajem ovde sam otisao skroz u krajnost ali sta je tu jeThumb up

krcko
Lep primer, e sada, dogovorili smo se da sunđer filter nije protok, nego pumpa. Da se drimo osnovnog, po tvojoj proceni, kolika je cirkulacija vodeč Pozdrav

http://www.adsrs.org/
branimir ok
Upravu si cika Krcko Malo sam skrenuo sa teme greska.Neznam koliki je protok ovih filtera cak kod mene ne radi na maximumu izbacivanja vide vec umereno.
Ako neko zna koji je protok ovih filtera neka napise.

krcko
Hajde , opet delimični izlaz iz osnove. Ja koristim "sunđer" filtere sa vazdunom pumpom za malene akvarijume i tu se moe pričati o blagom pokretanju vode, ako je tvoj takav, obično ima naznačenu visinu sama vazduna pumpa ili za koliki akvarijum je predviđena, odnosno koju količinu zraka upumpava. Ako je Powerhead u pitanju, on već ima deklarisani protok glave. Pozdrav

branimir ok
krcko je napisao:
Hajde , opet delimični izlaz iz osnove. Ja koristim "sunđer" filtere sa vazdunom pumpom za malene akvarijume i tu se moe pričati o blagom pokretanju vode, ako je tvoj takav,

Pa onda prvu sliku cika Krle nisini ni gledao tamo se vidi filter.Bas takav sa vazdusnom pumpom Beer

krcko
Thumb up, nisam obratio panju na creva, jer sam gledao povrinu vode.
Ono to bi mene zanimalo je da isti takav sistem filtracije bude u 2-3 puta većem akvarijumu. Pozdrav
Edited by krcko on 16.07.2010 23:47

daweed
Ljudi ova tema se previe otegla... Doli smo do navoda o protoku i kvalitetu bilja, a do tog kvaliteta vodi dug put počev od sijalica koje se koriste pa do eventualnih algicida kakav je karbo, zanemarujući ostale parametre. Neka fokus ostane na protoku, kako je kome povećan ili smanjen protok na istom aq uticao na razvoj ivog sveta.

Vidim da smo se svi uglavnom sloili da je manji protok i ne preterano kretanje vode mnogo bolje, od suprotnog.
Edited by daweed on 17.07.2010 03:56

http://daweedaqua.tk
Radmanovac
Ja sam pak miljenja da je tema tek počela da dobija svoj tok.
Slike od nekoliko akvarijuma sa datim karakteristikama protoka, definitivno ne mogu da potvrde da je manji protok i ne preterano kretanje vode pravo reenje.
Akvarijum je jedan komplikovan sistem u kome ulugu igra mnogo vie činilaca od samog protoka.

Jedino oko čega su se svi sloili je: Biljke ne vole trubulentno kretanje vode. (to ne znači da i u takvim uslovima neće rasti)

A u zavisnosti od količine riba u akvarijumu, filtracija moe da izostane ili da pak bude ogromna, ali treba izbegavati da protok kroz filter pravi previe turbulencije u samom akvarijumu. Sav protok treba paljivo i mudro iskoristiti, napraviti ravnomerno kretanje vode u sistemu i izbegavati stvaranje mrtvih depova.
Edited by Radmanovac on 17.07.2010 11:12

krcko
Jedna ideja reavanja cirkulacije po smerovima i dubini. Pozdrav
krcko attached the following image:
u.gif

isnogood
Ko je eksperimentisao sa cirkulacijom i kakve je rezultete dobioč
Eksperimentisao u smislu da je u istom akvarijumu, u kracem vremenskom periodu, menjao nacin/obim cirkulacije jednim ili razlicitim tipovima fitera.

Ja jesam zamenio hang on koji je kao lood vrteo vodu u aq za kanister ali rezultate ne mogu da pripisem cirkulaciji jer je ceo eko sistem tek bio u zaletu. A opet, nemam mooda da vratim hang on i da vidim sta ce se dogoditi...

zander
Evo jedan primer kod Takashi Amana...

ps. U principu ne interesuje me mnogo sta koriste Amano ili Tom Barr, interesuje me ono sto nas 20-30 ili 50 eksperimentisuci moze da zakljuci, al ajde... BranimirOK mi je dao linkove i nagovorio da pokrenem ovu temu opet... Wink

Akvarijum sa LINK-a ima oko 240 litara

Filter: Super Jet Filter Es-1200, maximalnog protoka 19L/min a to mu dodje 1140 L/h

Cistom racunicom u slucaju kada bi taj filter stvarno postizao tih 1140L/H on bi mogao da obrne isti taj akvarijum od 240L = 4,75 X

Druga stvar, ako je neko pratio temu "Dimenzije akvarijuma" i gledao one snimke Amanovih akvarijuma sa YouTuba mogao je i da primetio koliko se voda u tim akvarijumima krece, to jest koliko se ne krece...
Na akvarijumu od 60cm visine sa tim filterom, donji delovi akvarijuma se golim okom ni ne krecu. Ali ipak voda se krece, i CO2 se dostavlja i filtracija se obavlja i sta ti ja znam...

Eto, samo pregledajte te linkove pa ko ne veruje meni neka veruje kosookima... A na okupljanju cemo vise o tome uz BeerGrin
Edited by zander on 22.11.2010 23:31

branimir ok
Dao si samo jedan akvarium Beer Ovde je link sa nekoliko.
http://www.aquajo...allery.php

Zanimljivo je i to sto Amano koristi i Super Jet Filter ES-600 Series koji ima protok od 5.5 do 6l u minuti sto je oko 330 l na sat verovatno je i manje zbog visine na koju gura vodu.LectureTo nisi napisao.A akvarium je dimenzija evo link http://www.aquajo..._02_s3.jpg
I nije to jedini akvarium sa ovakvim filterom ima ih josGrin
Edited by branimir ok on 23.11.2010 15:42

zander
Akvarijum od 320 litara i kanister 330 litara na sat.

Aquamaniac
zander je napisao:
Akvarijum od 320 litara i kanister 330 litara na sat.

Da,to je ovaj akvarijum. I ja sam se zacudio za tako mali protok... Sve akvarijume sa linka sam pregledao,pokusao sam da izvucem neki zakljucak,ali ga nema... Cak sam mislio da vrlo male protoke drzi zavisno od biljaka,jer su u spomenutom akvarijumu uglavnom spororastuce biljke,medjutim ovaj akvarijum me demantovao.

Malo mog iskustva... U aq od 60l imam stakleni filter sa fontanskom pumpom od 230l/h...dok sam akvarijum odrzavao,nije bilo algi,a biljke su lepo rasle. Takodje,za dodatnu cirkulaciju sam drzao istu takvu fontansku pumpu unutar akvarijuma. Fontanske pumpe su bile skoro na minimumu.
Situacija u malom aq,od 32l je drugacija,iste pumpe se koriste na isti nacin. Dok nisam ubacio pumpu za dodatnu cirkulaciju,imao sam sve vrste algi,a neke biljke nisu rasle...
Nisam pametan ni na osnovu svog iskustva da izvucem neki zakljucak,a kamoli gledajuci/citajuci Amanove akvarijume...

isnogood
Mali akvarijumi su posebna prica i kod njih se mala greska ili propust dramatično manifestuju.
Počeo sam sa malim akvarijumom, kalio se i nervirao, sad uivam u velikom Cool

A da, manji protok skoncentrisan na vrh vodenog stuba, barem u velikom akvarijumu Thumb up
Edited by isnogood on 24.11.2010 02:54

sejn
Ljudi ja mislim daje situacija od akvarijuma do akvarijuma razlicita,zavisi od toga sta se u njemu nalazi i kako su se biljke prilagodile.Naravno da biljke s emerznim uzgojom nisu navikle na nikakve protoke pa im to nece ni odgovarati.Ali isto tako sam video akvarijume u kojima preferiraju biljke tipa vodenih papradi kao recimo microsorumi i tu su protoci i kretanja vode veliki sto godi biljkama.Kod mene je akvarijum sa nezahtevnim biljkama i jaka cirkulacija im nesmeta.Kod mene je protok 1300L/H u akvarijumu od 370L i sve je ok.

zander
Bolbitis recimo ce da raste mnogo-mnogo brze i lepse, sa vecim listom na izuzetno malom protoku, a microsorumi mogu i na malo jacem mada ni njima ne smeta slabiji protok, u skoro svim akvarijumima ih Amano ima, pa i u tom sa ekstremno malim protokom sa linka.

To je jedan fazon za Bolbitis pa ko hoce neka isprobava. Ostale biljke mozete da vidite npr kako rastu kod Branimira, Kuma (bez CO2) -dok se iste te biljke koje kum drzi muce kod mnogih koji imaju mnogo savremenije 'masine' pored akvarijuma, Panca, ako bude uslikao koliko mu je Bolbitis narasatao za kratko vreme, Lileaopsisč ...
Mogu da nabrojim tu i Gligu sa 20-ak akvarijuma, Octopusa - sto sam video kako covek drzi biljke na kakvom protoku vode koje kod nikog u Srbiji nisam video i tako dalje, verovatno sam neke i zaboravio...

Meni je samo bitno da to ljudi shvate, koje su prednosti i da to nije tako za dzabe, mnogo manje para a vise uzivanja kada se provali fazon...

Evo jedne moje stare lose slike kako je akvarijum izgledao na protoku od oko 3X zapremine akv., sa diy CO2 koji se vidi iza, to jest kako su biljke izgledale... Druga prednost je sto tada alge imaju jako male sanse
zander attached the following image:
stariakv.jpg

Edited by zander on 24.11.2010 09:12

sejn
Sto se tice Bolbitisa potpuno si u pravu kod mene je jedva ziv na jakom protoku.

branimir ok
Znam da sam nekom ostao duzan neko objasnjenje BeerMislim na Krcka
Evo filtera koji ja koristim za moje male akvariume od oko 50-tak litara Super One Bio-sponge Filter
www.hueyhung.com.tw/images/product/2009110006.jpg
Izmerio sam protok vode kroz njega koji iznosi 1.4l u minuti sto je 84 l na sat u akvariumu od 55l.
Inace filter radi ukupno u toku 24 h samo 16h .Ali ovaj moj primer je malo extreman. U tim akvariumima, a ima ih 3 nisam imao problema sa algama i uvek vadio brdo zdravog bilja.
Isto da napomenem da sam merio u akvariumu gde voda najbrze ideGrin

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,732 jedinstvenih poseta