14.06.2026 06:07
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
Iskustva sa T5HO rasvetom
hakuna
Odlicno uradjeno Thumb up

newpain01
bravo majstore Applause
hteo bi da ubacim neku T5 od 120cm u moju haubu, pa me zanima dali mogu i ja uraditi ovakvu prigusnicu od stedljive sijalice, tacnije zanima me koja je najveca wataza stedljivih sijalica jer mislim da nema od 54W koliko je 120cm T5.

biobiofizicar
Mislim da stedljive nisu stigle do tih WATaza. Ono sto sam ja naisao je najvise oko 35W, a i na tim maksimalnim Watima cena im rapidno ide gore. Tu se ipak treba osloniti na proverene proizvodjace elektro opreme...

newpain01
biobiofizicar je napisao:
Mislim da stedljive nisu stigle do tih WATaza. Ono sto sam ja naisao je najvise oko 35W, a i na tim maksimalnim Watima cena im rapidno ide gore. Tu se ipak treba osloniti na proverene proizvodjace elektro opreme...

hvala Thumb up

srda
Ovih dana cu saznati da li se moze naci kod nas naci osram elektronska prigusnica od 1x 54w cena bi trebala da bude oko 2000din.
Edited by srda on 24.11.2010 20:49

Panco
slobodno dodaj nulu na onih 200 din ako je nađe Smile
Edited by Panco on 24.11.2010 19:55

srda
U pravu si greska ispravljena da li je neko zainteresovan ako bude na prodaju.

cikazuba
da malo "osvezim" ovu bitnu temu za lep biljni aq

pitanje za Krcka i za sve one koji znaju odg Wink

Koliko se smanjuje jacinu svetla sa povecanjem rastojanja izvora tj sijalice i povrsine vode čč

logicno je da sto vece rastojanje to manje svetla ali postoji li neko pravilo koliko se na jedinicu duzine to smanjuje...

jer kada neko napise da ima npr 2000lm isijavanja sijalice ne znaci previse jer je bitno na kom rastojanju je postvljeno

a najbitnije je koliko svetla tj energije biljka dobija....

krcko
Ovde koristi Quantum metar. Kako je to sprava skupa za mnogo deblje depove, zamoli nekoga ko moe i ima uređaj da ti izmeri PAR, ili malo pogledaj http://www.akvari...=1329.html. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
cikazuba
citao sam o tome u temi koju je PECA pisao

ali sam mislio da ima neko naravoucenije iz praxe Smile

bila bi extra stvar kada bi mi kao komuna skupili novac i pazarili jedan PAR meter za slicne potrebe Grin

krcko
Čikazubo, račun ima, naravoučenije nema. S time da bi u taj račun za medije koji nisu vazduh, gde smatramo da je prostiranje svetlosti pravolinijsko, uzimao u obzir mnogo faktora, zato je tu uređaj, da se ne bi smarali i poneto izostavili, da izmerimo ta nas zanima. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
isnogood
Koliko se smanjuje jacinu svetla sa povecanjem rastojanja izvora tj sijalice i povrsine vode čč

Za to postoji račun. U taj račun ulaze i podaci o reflektoru (obliku reflektujuće povrine, materijalu i sl.).Dovoljna je mala promena u reflektoru (povrini koja se nalazi sa suprotne strane izvora svetlosti u odnosu na vodenu povrinu) da se količina svetlosti koja odlazi u pravcu vodene povrine promeni.

logicno je da sto vece rastojanje to manje svetla ali postoji li neko pravilo koliko se na jedinicu duzine to smanjuje...

Ne postoji pravilo nego pravila koja su međusobno povezana i komplikovana.

Fotometrija je ozbiljna nauka i to to ti pita niko paualno ne moe da ti odgovori.

jer kada neko napise da ima npr 2000lm isijavanja sijalice ne znaci previse jer je bitno na kom rastojanju je postvljeno

Lumen predstavlja količinu svetlosti koju isijava sijalica i to je jedan deo slagalice. Ono to tebe zanima je osvetljenos koja se izraava u kandelima. Ista sijalica od, recimo 2000 lumena će manje osvetliti povrinu vode (i dalje ka dnu) ako nema reflektujuću povrinu, dok će sa reflektujućom povrinom učinak osvetjenosti biti veći. to je bolje projektovan reflektor za određenu namenu to će veća osvetljenost enjene povrine biti veća.

Moda sam smorio ali dobro je znati to vie parametara kako bi iskoristili rasvetu koju posedujemo maksimalno.

Moda da nam kae ta eli da postigne pa da onda vidimo kako bi to moglo. Na ova tvoja pitanja odgovora nema.

EDIT:
bila bi extra stvar kada bi mi kao komuna skupili novac i pazarili jedan PAR meter za slicne potrebe

Uz malo čitanja i isto toliko eksperimentisanja taj novac se moe utedeti. Miljena sam da je bolje da deo tog novca koji bi dao za taj uređaj potroi na kvalitetno reenje reflektora. Mislim da sam i tebi, ko u Shonetu PA, npr., pokazivao reflektujuću povrinu kojom sam zamenio buđavu iz običnog reflektora.
Edited by isnogood on 26.11.2010 00:04

biobiofizicar
Najprostija teorijska racunica (cesto neprimenjiva u praksi) kaze:
U opticki homogenoj sredini intezitet svetlosti (osvetljenje) opada obrnuto proporcijonalno kvadratu rastojanja od tackastog svetlosnog izvora.
U praksi: dobar parabolicni reflektor sa lampom postavljenom u zizi odbija i skoro sve sto se isijava na gore, a usput i smanjuje rasipanje obzirom da svetlosne zrake odbija paralelno na dole. Granica voda-vazduh je opticka prica za sebe, kao i gubitci u toku prostiranja svetlosti kroz vodu

cikazuba
Videx Isno videh tvoj mocni reflekto i onaj pokusaj pravljenja i bataljivanje istog Smile

Ja sam ovu pricu pokrenuo jer sam kao svaki neiskusni pocetnik u ovom polju kupio jednu mocnu lampicu i postavio je tik uz vodu naravno bez stakla izmedju i imao sam zurkicu u aq

reflektor sam napravio tj samo savio stamparski lim u obliku parabole i prislonio na neonkice.

sada je to sve ok ali sam je podigao nekih min 20 cm

a isto sam video i kod cika Amana koji svoje lampice bilo MH bilo CF

dize skoro za celu visinu aq

a da, on (AMANo) iznad CF lampi NEMA reflektor Wink

isnogood
a da, on (AMANo) iznad CF lampi NEMA reflektor

Odakle ti taj podatakč

Pogledaj malo ovu sličicu. Čak i na kombinovanom, MH + CF ima reflektujuće povrine. Mislim da bi bila glupost da ih nema.
www.adana.com.my/products/lighting/lighting_diagram_L.jpg

Pogledaj http://www.adana....system.htm
I imaj u vidu da su fotografisane ugaene lampe.

kupio jednu mocnu lampicu

Koja je to lampica koju naziva moćnomč

Kod mene MH stoji na 30+cm iznad povrine vode. Visina je određena tako to sam traio poziciju sa koje će osvetljenost dna akvarijuma biti maksimalno ravnomerna. MH je tačkasti izvor svetlosti i nema drugog načina da se veća povrina ravnomerno osvetli sa njim osim da se odalji od povrine.

Ili ipak ima reflektorč Taj Amano.
Edited by isnogood on 26.11.2010 11:25

cikazuba
U zivotu uvek treba teziti razlicitim pogledima Smile

moj je evidentno bio pogresan, bio sam siguran da ih nema

covek se uci dok je zivThumb up

Pa konkretno sam stavio CF T55 neonku od 4800lm i 55w
iznad aq od 60l,
i vise nego previse jaka za ovog malisana

ali bilo je jeftino Grin a posle ispade skupo po moje biljkeRed card

dok je nisam podigao na neku "odokativno" razumnu visinu da bih postigao istu takvu jacinu Through wall

isnogood
Moja preporuka je uvek dobro razmisliti i informisati se to vie.
Sledeći korak je pitati na forumu kako bi se dobila ira slika na osnovu tuđih saznanja i iskustava, a tek onda delovati.

Proba
photoivek wrote:

e ovako:
danas sam namontirao iznad jednog aq-a 4 komada T5 cevi od39w , na alost sa 36w el.priguniacama jer nisam naao odgovarajuće...
ubacio sam: 2x Giesemann Midday i 2x Giesemann Aquaflora
postavljene su sa reflektorima, naravno.
akvarijum je dubine 60 cm a cevi stoje iznad akvarijuma bar 10-ak ako ne i 15-tak cm.
mogu vam reći da do sada ni jedna rasveta da sam ja video nije ovako dobro dopirala do dna (pri čemu MH isključujem iz priče jer je poznato da on jo jedini moe tako neto da postigne...) i da sam jako zadovoljan!
u neko skorije vreme će da sa novim svetlom dođe i neko estoko pretumbavanje pa moda i izbacim neku postavku da me izkritikujete...

Koliko su trajale ove lampe i nakon koliko vremena si primetio da im je opao kvalitet (ako se to moze primetiti)?

photoivek
Proba wrote:

Koliko su trajale ove lampe i nakon koliko vremena si primetio da im je opao kvalitet (ako se to moze primetiti)?

jo uvek rade, ali samo dve rede od početka. dve su vrlo brzo isključene jer je bilo prejako za taj aq bez co2...
nisam primetio da im je opao kvalitet...
teko je to ovako okom oceniti...

https://minepi.com/photoivek
Proba
Kod mene ova kombinacija przi nekih godinu dana, pa me zanima koliko dugo na njih mogu da racunam. Za sada po biljkama vidim da su OK. Cini mi se da u poredjenju sa drugim tipovima rasvete daju malo crveniju nijansu celom AQ, pa razmisljam da dodam jednu obicnu daylight T5 od 20-ak vati, da to malo ublazim.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,318 jedinstvenih poseta