14.06.2026 12:00
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
Stedljive sijalice
Bogoljub
Ovo je miks svega. Trebalo bi da valja, ali puno zavisi od polozaja sijalica, reflektora,....

Kakvo li svetlo daje ovaj light show kelvinaza, oblika i proizvodjacač

Grubo receno Wata ima dovoljno ali sa ovakvim miksom tesko je reci koja stvarno koristi biljkama, a koja oku. Ja bih se trudio da palim i gasim pojedinacne sijalice, pa da vidim kakva boja u akvarijumu mi najvise odgovara za posmatranje i ukupnu atmosferu...

Sto se tice polozaja sijalica, mislim da je to relativno dobro odradjeno. Svetla ima po svim delovima akvarijuma. Kad ga upalim sveti ko nenormalno. Inace sam stavio alufoliju kao neki mini reflektor.

Ove od 4000K daju skroz belu boju koja mi se jako svidja, dok ova od 2700K daje zutu. Zuta mi se nesto ne dopada, ali sam je stavio sto bi iznogud reko da malo prosaram Smile Inace su sve spiralne sem ove od 6500K koja je izduzenog oblika. Nego voleo bih da nadjem jos jednu recimo od 6500K ali nema nigde. Nema sta nisam obiso u potrazi za njom. Sad

Prve tri tedne uto, GroLux crveno, obična daylightč Ta moe biti i zelenkasta nijansa. Da li će biti dobre za biljke i ne zavisi puno od toga, nego gde se nalaze opsezi nanometara i pikovi istih. Pozdrav

Samo mala ispravka, ove prve 2 svetle belo, a ova 3. zuto. Inace svetlo od 4000K mi je nekako mnogo lepse za oko od 2700K. Nadam se da ce i biljkama prijati. A ova daylight je neka obicna iskreno nemam pojma koje je kelvinaze. Daje plavu boju...bar bih ja reko da je plava Grin
Sto se tice tih nanometara moracu dodatno da pogledam na netu da bih se bolje informisao Smile

Nadam se da se slae samnom da postoji razlika kada sijalicu iz PRC (People's Republic of China) proizvodi, npr. Osram i iju Liju. Mislim, bolje po tebe ako se slae smiley

Hehe Smile Naravno da se slazemo nego reko mozda su tvoje iz evrope pa da proverim Grin

Elem, iz vasih komentara sam zakljucio da ovo moze biti dobra varijanta kao osvetljenje za biljni aq. Jedva cekam da testiram. Evo stavio sam panjeve da se natapaju ima jedno 2 nedelje. I nikako da se natope. A jaaako sam nestrpljiv Smile

Hvala na informacijama i nemojte mi zameriti sto pitam, jer bih voleo da cujem svacije misljenje i uz vasu pomoc ostvarim ovo sto sam zamislio Smile

Pozzz

krcko
to se tiče tih 840, evo ta kae proizvođač:
"840 Fluorescent Tube - This tube by itself looks quite white but when next to a daylight tube it has a definite orangey glow to it."
I kada koristimo samo nju, akvarijum izgleda ovako, kao na slici.
I opet ću, kao vaba tra-la-la, pogledajte ponovo http://saurama.aq.... Pozdrav
krcko attached the following image:
8_31.jpg

Edited by krcko on 08.12.2010 07:33

http://www.adsrs.org/
Bogoljub
Hmm meni ovako na suvo izgleda skroz belo.

Mislim da kad bih uz ove 3 neonke sto imam zamenio sa Philips aquarel, Arcadiom, i recimo jos jednom, da bi to bio pun pogodak.

Ali u svakom slucaju akvarijum sa slike ne izgleda lose sa ovim sijalicama od 4000K, bas naprotiv!

lery
CFL sijalice od 85 W 6400 K E 27 kosta 1600-1700 din
lery attached the following image:
adm583.jpg

Dusan79
Ajde da ne otvaram novu temu. Sta mislite o kombinaciji 827 i 865 stedljivih sijalica Philips Tornado. Kakva su vasa iskustva ako je neko imao uopste ovakvu kombinaciju. Thumb up

charuga77
Dusan79 je napisao:
Ajde da ne otvaram novu temu. Sta mislite o kombinaciji 827 i 865 stedljivih sijalica Philips Tornado. Kakva su vasa iskustva ako je neko imao uopste ovakvu kombinaciju. Thumb up

Prosle godine je momak iz Bora ili Zajecara, ne pamtim vise, pitao za Tornado. Da mu se nabavi i posalje postom.
Na kraju je i kupio pa njega pitaj.
nick mu je dusan92.

http://dalmacija.atspace.com
Proba
Koliko vidim, tema je otvorena za svakog, pa se nadam da sam na pravom mestu da postavim pitanje.
Naime, trenutno sam u fazi odlucivanja kako da napravim haubu za svoj prvi AQ. Izgled haube ce mi zavisiti od toga kakvu cu rasvetu staviti. Moja zelja je dato budu kvalitetne neonke.
Evo nekih osnovnih podataka o buducem AQ, da bi imali neke polazne osnove u razmatranju:
oko 240l (120x50x40), skalari, podlogu i biljke ce raditi jedna akvaristicka radnja iz BG-a (da je ne reklamiram) i trebalo bi da bude solidno ubiljen, bez dodavanja CO2.
Moje pitanje glasi:
Da li su 3 neonke Arcadia freshwater 36W 1200mm dobar izbor, ili bi mozda trebalo nesto dodati, oduzeti, promeniti...č
Napomena: sirina AQ je 400mm i hteo bih da prednja i zadnja strana haube budu pod kosinom, tako da u tom slucaju nemam mesta da stavim i reflektore iza neonki.

Dusan79
Moje dimenzije su slicne 120x50x50cm Tu nastaje problem oko ubacivanja neonki od 120cm duzine koje ti pominjes. Ili ces da pravis duzu haubu od duzine aq. Sustina je da su same cevi 120cm tako da ti za njih treba recimo duzina od 130-135cm da uglavis sve sto treba. Zbog svega toga ja sam odradio haubu sa stedljivim sijalicama i to 10komada po 23w. Sto je 230w ukupno. Mislim da ce to biti sasvim dovoljno. Mada to opet zavisi od bilja koje planiras.
Sto se tice kolicine vati koje planiras ,imajuci u vidu da kazes da ce akvarijum biti solidno ubiljen, mislim da je to malo vati.

EDIT: Mada nisi bas potrefio temu, obzirom da je tema "STEDLJIVE SIJALICE" Beer
Edited by Dusan79 on 28.01.2011 10:22

krcko
Proba, komentarisaću samo pitanje o tipovima neonki, poto će Va akvarijum raditi treće lice.
Izbor za koji Ste se odlučili su T8 Arcadia Freshwater, 36 W, verovatno zbog nie cene istih u odnosu na T5 neonke. Umesto sve tri iste, predlaem kombinaciju sa Arcadia Original Tropical ili Sylvania GroLux. Biljke konstatuju veći opseg spektra svetlosti, pa to treba omogućiti raznim kombinacijama. Pozdrav
Edited by krcko on 28.01.2011 10:41

http://www.adsrs.org/
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,092 jedinstvenih poseta